Σάββατο 10 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ΕΚΑΣ και η «σθεναρή αντίσταση»...

Το πόσο ψηλά έχει φτάσει το δείκτη της κοροϊδίας και του εμπαιγμού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού στη Βουλή. Μία, όμως, ξεχωριστή στιγμή όπου αυτός ο εμπαιγμός έφτασε στο απόγειό του, ήταν όταν ο πρωθυπουργός είπε: «(...) αντισταθήκαμε σθεναρά, δε δεχτήκαμε την άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ, την άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που ζητούσαν επίμονα οι εταίροι. Με σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020 και να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μη μειωθούν ραγδαία οι επικουρικές συντάξεις».

Κατ' αρχάς το ΕΚΑΣ ήταν μία από τις περίφημες «κόκκινες γραμμές», που μάλιστα δε θα έμπαιναν για διαπραγμάτευση, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015. Το ΕΚΑΣ, λοιπόν, ξεκινά να περικόπτεται από το 2016, με προοπτική να καταργηθεί μέχρι το 2020. Κι αυτό η κυβέρνηση του Τσίπρα το είχε προτείνει μόνη της, τέσσερις μέρες πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη. Τότε που ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλούσαν το λαό να ψηφίσει «όχι» και οι ίδιοι είχαν πει «ναι» στην κατάργηση του ΕΚΑΣ και σε σχεδόν όλα τα μέτρα που είχαν προτείνει οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Αυτό που θα διατηρηθεί μέχρι το 2020, είναι ένα μικρό μέρος του ΕΚΑΣ που αφορά συνταξιούχους που καλά - καλά δε φτάνουν ούτε την κατώτατη σύνταξη των 300 ευρώ... Αυτό ονομάζει «σθεναρή αντίσταση» το πουλέν της αστικής τάξης, ο σημερινός πρωθυπουργός που έχει αναγάγει την πολιτική απατεωνιά σε επάγγελμα.

Ο «μάγειρας» υπουργός

Ως ...«ο εξολοθρευτής» της «διαφθοράς και σπατάλης» στην Υγεία εμφανίζεται με κάθε ευκαιρία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης. Στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, ανέφερε ως τέτοιο παράδειγμα τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για γυαλιά, που είναι αυξημένες από 40 σε 47 εκατ. ευρώ. Η Πανελλήνια Ενωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) αποκαλύπτει το «μαγείρεμα» των στοιχείων, λέγοντας πως «η δαπάνη αυξήθηκε λόγω του ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στους οπτικούς χρήματα από το 2011». Είχε μειώσει τη δαπάνη και μέσω της μη εξόφλησής τους, ενώ εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές «οπτικών κατά του ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ για τη μη αποπληρωμή των υποβληθέντων με τιμολόγια διατακτικών». Την ίδια στιγμή, η περιστολή των κρατικών δαπανών και του ΕΟΠΥΥ (περίπου 40% για οπτικά) οδηγούν σε διαρκείς περικοπές παροχών. Επομένως, ο αναπληρωτής υπουργός ψάχνει δικαιολογίες για να μειώσει ή και να εξαλείψει τη δαπάνη για γυαλιά.

«Λαγός» με τα όλα του

Διαβάζουμε το δελτίο Τύπου της ΕΡΤ, μετά από συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη: «Είμαστε το μόνο κόμμα που έχει τη διάθεση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση χωρίς να ζητάμε ως αντάλλαγμα υπουργικές θέσεις, δήλωσε στην ΕΡΤ1 και στο Φάνη Παπαθανασίου ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Και πρόσθεσε ότι ο ρόλος του κόμματός του είναι να επιβλέπει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, η υλοποίηση των οποίων, σημείωσε ο κ. Λεβέντης, πρέπει να γίνει χωρίς άλλη καθυστέρηση και κοροϊδία του ελληνικού λαού». «Λαγός» με τα όλα του, δηλαδή, ο Λεβέντης στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, κι ας προσπαθεί να το κρύψει με κραυγές ενάντια στο ΚΚΕ. Για να μην παρατηρήσουμε ότι τον έχουν υιοθετήσει κυριολεκτικά τα ΜΜΕ, λίγο πριν και μετά την εκλογή του στη Βουλή.

Στον ίδιο δρόμο

Λέει ο Π. Λαφαζάνης (ρ/σ «Πρακτορείο») ότι «η Ελλάδα των μνημονίων, της λιτότητας και της Ευρωζώνης δεν έχει κανένα μέλλον. Η Ελλάδα, με ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα, θα ανακάμψει ταχέως εκτός Ευρωζώνης, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και σταδιακά θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού. Η προοδευτική και φιλολαϊκή Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, με προσανατολισμό την παραγωγική ανασυγκρότηση και με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων, θα καταστεί γρήγορα ισχυρή πολιτική και οικονομική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή μας και παράγοντας δημοκρατικής σταθερότητας και ειρήνης».

Τι προτείνουν τα άλλα κόμματα; Παραγωγική ανασυγκρότηση, ανάκαμψη, Ελλάδα ισχυρή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή. Τι προτείνει η Λαϊκή Ενότητα; Μία απ' τα ίδια. Η διαφορά; Οι μεν τα προτείνουν εντός της Ευρωζώνης, η ΛΑΕ εκτός. Στον ίδιο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εντός της ΕΕ και με τον ίδιο προορισμό αλλά με μια μικρή παράκαμψη. Οι επιθετικοί προσδιορισμοί με τους οποίους περιβάλλει την πρότασή της η ΛΑΕ (προοδευτική, ριζοσπαστική, φιλολαϊκή) δεν μεταβάλλουν το περιεχόμενό της που είναι στα μέτρα του συστήματος και γι' αυτό αντιλαϊκό. Γιατί και καπιταλισμός και πρόοδος και ριζοσπαστικά - φιλολαϊκά μέτρα δεν χωράνε στην ίδια πρόταση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1813 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζουζέπε Βέρντι.

1916 Διακοίνωση της Αντάντ προς την ελληνική κυβέρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου που απαιτεί έλεγχο των σιδηροδρομικών γραμμών, παράδοση του Πολεμικού Ναυτικού και αποστρατιωτικοποίηση της Σαλαμίνας και του Πειραιά.

1919 Αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού εναντίον των αντεπαναστατικών δυνάμεων του Ντενίκιν στο Νότιο μέτωπο. Σύντομα τις συντρίβει.

1919 Το Ανώτατο Συμβούλιο της Αντάντ αποφασίζει την επίσημη κήρυξη οικονομικού αποκλεισμού της Σοβιετικής Ρωσίας.

1923 Στη Σαξονία και τη Θουριγγία της Γερμανίας συγκροτούνται εργατικές κυβερνήσεις από τους κομμουνιστές και τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας (10-16/10/1923). Ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Γερμανίας Φρ. Εμπερτ διατάσσει κινητοποίηση του στρατού εναντίον τους. Μετά από σκληρές μάχες, οι εργατικές κυβερνήσεις καταλύονται. Το ΚΚ Γερμανίας τίθεται εκτός νόμου.

1930 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας και θεατρικός σκηνοθέτης Χάρολντ Πίντερ.

1935 Πραξικόπημα από τους Κονδύλη, Παπάγο, Οικονόμου και Ρέππα ανατρέπει την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του Π. Τσαλδάρη. Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο στρατηγός Κονδύλης.

1941 Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) απευθύνει το πρώτο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, καλώντας τον ενωμένος να αγωνιστεί για εθνική απελευθέρωση, επιβίωση και για κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας μετά τον πόλεμο.

1944 Το Κομμουνιστικό και Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ουγγαρίας έρχονται σε συμφωνία για την ενότητα δράσης των δύο κομμάτων.

1944 Σκληρές μάχες του ΕΛΑΣ με τους ταγματασφαλίτες διεξάγονται στο χωριό Κρύα Βρύση και το Μυστρά. Με το χτύπημα και την παράδοση των ταγματασφαλιτών στο Μυστρά ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Πελοποννήσου.

1950 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ (10-14/10/1950), το σημαντικότερο Σώμα του Κόμματος μετά το 7ο Συνέδριό του (1945). Επιχειρεί την πολιτική προσαρμογή του Κόμματος στις νέες συνθήκες μετά την οργανωμένη υποχώρηση του ΔΣΕ (τέλος Αυγούστου 1949) και την έξοδο των δυνάμεών του από την Ελλάδα. Προσδιορίζει τα καθήκοντα του ΚΚΕ, ενσωματώνοντας συμπεράσματα από την ηρωική δράση, αλλά και από τις αδυναμίες και τα λάθη του. Στην 3η Συνδιάσκεψη επιχειρήθηκε μια συνολική εκτίμηση της δράσης του ΚΚΕ στη δεκαετία του 1940, κατά την οποία το Κόμμα ηγήθηκε δύο ένοπλων αγώνων, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ (1941 - 1944) και του ΔΣΕ (1946 - 1949).

1951 Συνέρχεται η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που, μεταξύ άλλων, αποφάσισε τη μετάφραση και έκδοση στα ελληνικά του «Κεφαλαίου» του Μαρξ και των «Απάντων» των Λένιν και Στάλιν. Η Ολομέλεια καθαίρεσε, επίσης, τον Μ. Παρτσαλίδη από μέλος της ΚΕ.

1973 Σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης τοποθετούμενος για τη δήθεν «πολιτικοποίηση» της χούντας και τις «προγραμματικές δηλώσεις» του Μαρκεζίνη, τονίζει πως «το πρόβλημα που απασχολεί τον ελληνικό λαό δεν είναι η επιλογή της μορφής της τυραννίας και των υπηρετών της, αλλά η συσπείρωση της δράσης όλων των αντιπάλων του νεοφασιστικού καθεστώτος, η εκλογή των πιο πρόσφορων και αποτελεσματικών μέσων και μεθόδων πάλης για ν' απαλλαγεί το γρηγορότερο από τη χουντική τυραννία».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org