ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» των νέων μέτρων

Eurokinissi

Με υποσχέσεις για ένα «λαμπρό» μεταμνημονιακό μέλλον επιχειρεί η κυβέρνηση να συσκοτίσει τη σκληρή για το λαό πραγματικότητα που διαμορφώνει με την πολιτική της, τη στιγμή μάλιστα που εισάγει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης», προσθέτοντας νέα αντιλαϊκά μέτρα στα παλιά, τα οποία μονιμοποιούνται, μαζί με όσα πρόκειται να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, εστίασε στη ρητορική για το 2018 επικαλούμενος την επιτάχυνση «των βημάτων προς την ανάκαμψη της οικονομίας», δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας, για την οποία είναι «προαπαιτούμενα» όλα τα μέτρα τσακίσματος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους εργαζόμενους ισχυρίστηκε ότι «αυτή η θετική πορεία αντανακλάται και σε πολύ απτά, για την καθημερινότητα των πολιτών, αποτελέσματα», επικαλούμενος τη μείωση της ανεργίας και προσπερνώντας το ούτως ή άλλως δυσθεώρητο ύψος της αλλά και το γεγονός ότι η όποια μείωση προέρχεται από τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης με μισθούς πείνας. Μίλησε ακόμα για «έμπρακτη στήριξη των πλέον αδύναμων», όπως βαφτίζει η κυβέρνηση τα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια και την προσπάθεια αναδιανομής της με έκτακτα επιδόματα, όταν είναι μόνιμος ο «κόφτης» που πλήττει τη λαϊκή οικογένεια.

Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει συναίσθηση της κατάστασης που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά και για την οποία ευθύνεται, ο Δ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες», για να περάσει αμέσως μετά στην αναπαραγωγή αυταπατών για να εξουδετερώσει τη δίκαιη αγανάκτηση των εργαζομένων, λέγοντας: «Εργαζόμαστε εντατικά ώστε να κλείσει με ασφάλεια και ομαλότητα η περιπέτεια στην οποία έβαλαν τη χώρα οι πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν συνώνυμο της καταστροφής και της χρεοκοπίας».

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο προσπέρασε στα γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει, για να σταθεί στον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν στον ορίζοντα «νέα δημοσιονομικά μέτρα». Κι αυτό την ίδια στιγμή που είναι ήδη στην αναμονή για εφαρμογή ψηφισμένα μέτρα, που έχουν να κάνουν με τη νέα μείωση του αφορολόγητου, περικοπές στις συντάξεις κ.λπ.

Ερωτηθείς για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τη στιγμή που αυτοί γενικεύονται, επανέλαβε τον ισχυρισμό περί «πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας», επικαλούμενος τους νόμους Κατσέλη - Σταθάκη, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς αναπροσαρμόζονται, ενώ δεν καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι δανειοληπτών.

Σε επανάληψη της ερώτησης σχετικά με τους πλειστηριασμούς για λογαριασμό του Δημοσίου, περιορίστηκε σε ανέξοδες καθησυχαστικές δηλώσεις λέγοντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται δεν θα επηρεάσουν τη γενική πολιτική του Δημοσίου ως προς τη διαχείριση των οφειλών προς αυτό.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων

Συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ο Αντώνης Ρέλλας, από την Κίνηση Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία «Μηδενική Ανοχή», κατέθεσε ότι σε μπλογκ των χρυσαυγιτών στο διαδίκτυο υπήρχε ανάρτηση ενός υποτίθεται καθηγητή ευγονικής, που μιλούσε για ευθανασία των ανθρώπων με αναπηρία ή και στείρωση όσων έχουν αναπηρίες και ψυχιατρικά προβλήματα. Οπως είπε, «αυτά μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης είχαν τελειώσει». Αναφέρθηκε, επίσης, σε στελέχη της Χρυσής Αυγής που εξέφρασαν παρόμοιες θέσεις. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε ναζιστικές επιθέσεις σε ανάπηρα άτομα, όπως π.χ. στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στη Θεσσαλονίκη στις 19/5/2012, όπου έσπασαν τα γραφεία της, έβαψαν σβάστικες κ.λπ. «Η ΣΕΑΑΝ πρόσκειται στο ΚΚΕ, οπότε είχε και πολιτικό σκέλος», συμπλήρωσε για την υπόθεση.

Εκανε λόγο για διγλωσσία της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας πως και στη ναζιστική Γερμανία δολοφονούνταν οι «ανάξιοι για ζωή» και εγκωμιάζονταν οι ανάπηροι στρατιώτες της Βέρμαχτ.

Νωρίτερα κατέθεσε η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας - Ρέντη. Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε σειρά επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, είτε από δική της εμπειρία είτε από μαρτυρίες γειτόνων, όπως την επίθεση με ξύλα που υπέστησαν μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά (Σεπτέμβρης 2012), ή τις απειλές που υπέστησαν (Μάης 2014) σε εκλογικό περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όταν χρυσαυγίτες προσπάθησαν να τους διώξουν φωνάζοντας «θα έχετε όλοι την τύχη του Φύσσα». Η μάρτυρας κατέθεσε για πλήθος επιθέσεων σε μετανάστες την περίοδο 2011 - 2013. Περιγράφοντας μία από τις πολλές, σε Πακιστανό μετανάστη τον Ιούνη 2012, που του άνοιξαν το κεφάλι, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όταν οι γιατροί είδαν το χτύπημα στο Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου πήγε και η ίδια, το αναγνώρισαν ως «χτύπημα της Χρυσής Αυγής», γιατί γίνονταν δεκάδες επιθέσεις σε βάρος τους εκείνη την περίοδο...

Τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή καλλιεργούσε το ρατσιστικό μίσος, τον τρόμο και τον φόβο προσπαθώντας να σπείρει τα ιδεώδη του ναζισμού, ιδιαίτερα στη νεολαία. Για τον Παύλο Φύσσα ανέφερε ότι ήταν γνωστός στη λαϊκή νεολαία των γειτονιών του Πειραιά, με συναυλίες, συμμετείχε σε αντιφασιστικά φεστιβάλ κ.λπ. Ετσι τον ήξερε και η Χρυσή Αυγή, που στόχευε στη νεολαία. Για τα περί πολιτικής ευθύνης του αρχηγού Μιχαλολιάκου για τη δολοφονία Φύσσα, η μάρτυρας είπε πως «την εγκρίνει, κρύβεται πίσω από αυτή, έχει την ηθική αυτουργία».

Το πρωί, ο Θανάσης Διαβολάκης, εκπαιδευτικός, αναφέρθηκε και αυτός σε επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου στον Πειραιά, λέγοντας ότι «λειτουργούν σαν στρατιωτικό άγημα. Δεν είναι οι ομάδες αυτές κάτι διαφορετικό από τη Χρυσή Αυγή, είναι οργανικό στοιχείο της». Ο μάρτυρας μίλησε επίσης για αποθάρρυνση όσων ήθελαν να καταγγείλουν επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, κάνοντας αναφορά σε φοιτητή που δέχθηκε επίθεση στην Καλλίπολη και πήγε να την καταγγείλει στην Αστυνομία, αλλά του είπαν ότι δεν πρόκειται για ρατσιστική επίθεση επειδή ήταν Ελληνας και ότι καλύτερα να κόψει τα μαλλιά του για να μη δέχεται τέτοιες επιθέσεις...

ΝΔ
Ανησυχεί για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας

Στους τομεάρχες της ΝΔ μίλησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, χτες, και εκφράζοντας την ανησυχία του για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας και τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου, είπε μεταξύ άλλων ότι «το 2018 εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους», καθώς «η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δανείζεται με λογικά επιτόκια από τις αγορές», αλλά «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υπηρετήσει μια τέτοια πολιτική». Σημειωτέον, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκινά σήμερα διήμερη περιοδεία στους νομούς Πιερίας και Πέλλας, στο φόντο τόσο των παζαριών για το Σκοπιανό, όσο και φημών ότι με όχημα την αντιπαράθεση για το ονοματολογικό δρομολογείται η σύσταση κόμματος «στα δεξιά της ΝΔ».

Παράλληλα, αφορμή για νέα επεισόδια στο δικομματικό καβγά έδωσε δημοσίευμα της «Καθημερινής», που αξιοποιώντας έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας κάνει λόγο για εκτροχιασμό της οικονομίας από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2009. Το δημοσίευμα αναπαρήγαγε από το πρωτοσέλιδό του το «Εθνος», συνδέοντάς το με εξελίξεις μέσα στη ΝΔ, με την τελευταία να κάνει λόγο για προβοκάτσια, που εντάσσεται στις επιδιώξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξυπηρετεί συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών και εκείνοι τους το ξεπληρώνουν χτίζοντας ένα νέο σύστημα οικονομικής και μιντιακής διαπλοκής».

ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη σαρία

Ψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α' 11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών" (Α' 182)», με το οποίο καθιερώνεται ως κανόνας η εφαρμογή των διατάξεων του Αστικού Κώδικα και των τακτικών δικαστηρίων στις οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις της μουσουλμανικής μειονότητας.

Οπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, «το νομοσχέδιο έχει ατελή μορφή, αποσπασματικό χαρακτήρα και δεν οδηγεί στην πλήρη αποσύνδεση του θρησκευτικού δικαίου από το πολιτικό», ενώ είναι «προβληματικό ότι η διαμόρφωση των κανόνων της δικαστικής δικαιοδοσίας ενώπιον του μουφτή για όσους ακολουθήσουν το ισλαμικό δίκαιο για την επίλυση των υποθέσεών τους παραπέμπεται σε Προεδρικό Διάταγμα και άρα εξ ορισμού αποκλείεται κάθε συζήτηση γύρω από αυτό». Ωστόσο, δήλωσε υπέρ του νομοσχεδίου γιατί είναι ένα μικρό, έστω, βήμα στον αναγκαίο διαχωρισμό της θρησκευτικής από την κρατική εξουσία. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι όσα προβλέπει το νομοσχέδιο ήδη εφαρμόζονται από ένα σημαντικό μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας.

Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια και κρυστάλλινη θέση του ΚΚΕ «για την πλήρη διάκριση της θρησκείας, οποιασδήποτε θρησκείας, από την κρατική λειτουργία και αυτό σημαίνει, βέβαια, και τον πλήρη διαχωρισμό της εκκλησίας καθώς και οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος από το κράτος». «Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα - τόνισε - η θρησκευτική συνείδηση των ανθρώπων, η οποία και αποτελεί μια μορφή κοινωνικής συνείδησης, και διαφορετικό τελείως πράγμα το θρησκευτικό δίκαιο και η εφαρμογή του σήμερα μέσω της σύμφυσής του με τις οποιεσδήποτε κρατικές λειτουργίες». Εκανε σαφές ότι για το ΚΚΕ «η πρωταρχική, η καθοριστική κοινωνική διάκριση και ιδίως σε μια εκμεταλλευτική κοινωνία» δεν είναι φυλετική, θρησκευτική κ.ο.κ., αλλά «γίνεται μόνο με βάση το ταξικό κριτήριο και αυτό ορίζει και ξεχωρίζει τους λίγους εκμεταλλευτές της αστικής τάξης από τους πολλούς εκμεταλλευόμενους της εργατικής τάξης».

Δήλωση για το νομοσχέδιο έκανε και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς το ως «ιστορικό βήμα» που «εμβαθύνει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες», προσθέτοντας για να εξωραΐσει με την ευκαιρία και το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι «ως μέλος της ΕΕ, η χώρα μας έχει οικειοθελώς δεσμευθεί με συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε μόνο από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Επαναπατρίστηκαν τα λείψανα των πεσόντων του «ΦΑΕΘΩΝ»

Επαναπατρίστηκαν, χτες, από την Κύπρο στην Ελλάδα τα λείψανα των πεσόντων της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ». Οι πεσόντες του «ΦΑΕΘΩΝ», έξι Ελληνες και ένας Κύπριος, έχασαν τη ζωή τους τον Αύγουστο του 1964 στον κόλπο του Ξερού, κατά τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Το σκάφος πλήγηκε με βόμβες ναπάλμ. Χτες επαναπατρίστηκαν τα λείψανα του σημαιοφόρου Παναγιώτη Χρυσούλλη, του υποκελευστή Σπυρίδωνα Αγάθου, του υποκελευστή Νικόλαου Πανάγου και των ναυτών Παναγιώτη Θεοδωράτου και Νικόλαου Καπαλούκα. Τα οστά του έκτου Ελληνα νεκρού, του ναύτη Νικόλαου Νιάφα, είχαν επαναπατριστεί πριν από μερικούς μήνες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ