ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια

Σήμερα στις 11 το πρωί, στο κτίριο του πρώην υπουργείου Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος

Με αμείωτο βαθμό συνεχίζεται η άγρια κερδοσκοπία στα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων, με πρόσχημα τις ευρω-στρογγυλοποιήσεις και την κακοκαιρία. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση εργαζόμενοι, άνεργοι, σωματεία και Συνδικάτα της Αθήνας με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας οργανώνουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Εμπορίου (πλατεία Κάνιγγος), ώστε να διατρανώσουν την οργανωμένη αντίδρασή τους.

«Η κυβέρνηση για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να μη χαλάσει η εικόνα για το ευρώ», επισημαίνει το Συντονιστικό στο κάλεσμά του και συνεχίζει: «Τη διαψεύδουν όμως οι ανατιμήσεις που έχουν γίνει στο ψωμί, στα εστιατόρια, στα κρεοπωλεία, στα πρατήρια βενζίνης, στα τρόφιμα κ.α.». Οπως αποδείχτηκε, οι ανατιμήσεις λόγω του κοινού νομίσματος έχουν περάσει τα όρια των στρογγυλοποιήσεων και εντάσσονται πλέον στα πλαίσια της ωμής και άγριας κερδοσκοπίας. Ανατιμήσεις σε προϊόντα πλατιάς καθημερινής κατανάλωσης όπως το ψωμί, η βενζίνη, το κρέας κ.ά. συρρικνώνουν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των εργαζομένων και των νοικοκυριών τους.

«Η κυβέρνηση με την πολιτική της ελεύθερης αγοράς έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους στο να χειροτερεύει η θέση τους και να αυξάνει τα κέρδη των μεγαλεμπόρων και του μεγάλου κεφαλαίου συνολικότερα. Η ένταξη στην ΟΝΕ και στη ζώνη του ευρώ μόνο δεινά έχει φέρει για τους εργαζόμενους, μαζί με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις στην παιδεία, την υγεία και την ανατροπή της δημόσιας και κοινωνικής ασφάλισης» καταγγέλλει το Συντονιστικό.

Οπως σημειώνει στη συνέχεια, αυτά τα προβλήματα θα οξύνονται με την πολιτική που εφαρμόζεται, όπως πρόσφατα με τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης από τις χιονοπτώσεις, που για αυτήν ο μόνος υπεύθυνος είναι οι άσχημες καιρικές συνθήκες. Καταλήγοντας το Συντονιστικό κάνει σαφές ότι «ο μόνος υπεύθυνος για την πολιτική που εφαρμόζεται είναι η πολιτική που ενισχύει την πλουτοκρατία, τα κέρδη της και ισοπεδώνει τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων, οδηγώντας τους στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Σε συμμετοχή των γυναικών στη σημερινή κινητοποίηση καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), ώστε να εκδηλώσουν οργανωμένα την αντίδρασή τους μαζί με όλους τους εργαζόμενους μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις και αγώνες. Οπως αναφέρουν, από το νέο νόμισμα «κερδισμένοι για άλλη μια φορά είναι οι βιομήχανοι και το κεφάλαιο, που για τα δικά τους συμφέροντα και τη δική τους διευκόλυνση, εφεύραν το κοινό νόμισμα».

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν όμως από τις ανατιμήσεις και οι συνταξιούχοι, καθώς σε συνδυασμό με την τελευταία κακοκαιρία βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση με τις πενιχρές συντάξεις που παίρνουν. Γι' αυτό το λόγο οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό απαιτούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση και επίδομα θέρμανσης τουλάχιστον 100.000 δραχμές για συντάξεις μέχρι 300.000.

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η αγορά είναι ελεύθερη!»

Με τις χτεσινές «διευκρινίσεις» ο υπουργός Ανάπτυξης επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών, που έρχονται αντιμέτωποι με τις καθημερινές ανατιμήσεις

«Η αγορά είναι ελεύθερη και δεν μπορώ εγώ να πω στον επιχειρηματία γιατί έκανε αύξηση και πόση αύξηση έκανε». Στη φράση αυτή του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου συμπυκνώνεται η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους κάθε λογής κερδοσκόπους, που με ή χωρίς το πρόσχημα της μετατροπής των τιμών σε ευρώ και των λεγόμενων στρογγυλοποιήσεων έχουν επιβάλει το τελευταίο διάστημα μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ουσιαστικά, ο υπουργός με τις χτεσινές του δηλώσεις μετά από σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων αναγκάστηκε για άλλη μια φορά να ομολογήσει ότι η κυβέρνηση - που διατηρεί αλώβητους τους μηχανισμούς υποβάθμισης της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων με τις εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας - έχει απεμπολήσει στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» κάθε μέσο συγκράτησης των τιμών, ευλογώντας έτσι την αισχροκέρδεια και τους αισχροκερδούντες. Από την άλλη μεριά, όμως, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών που έχουν «χάσει τον μπούσουλα» με τις ανατιμήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά.

Σ' αυτό το πλαίσιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξαντλεί την «αυστηρότητά» της σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που είτε δεν εφαρμόζουν τη διπλή αναγραφή τιμών, είτε δεν άφησαν να περάσει το προβλεπόμενο διάστημα των είκοσι ημερών ανάμεσα στη γνωστοποίηση στο υπουργείο και στην εφαρμογή των αυξήσεων. Κατά τα άλλα, αυτές καθεαυτές οι αυξήσεις παραμένουν σε κάθε περίπτωση στο απυρόβλητο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες οι βιομηχανίες που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη για «μη τήρηση των προβλεπόμενων» για την επιβολή αυξήσεων είναι η «Ξιφίας ΑΕ», η «Nestle Hellas ΑΕ», η 3Ε ΑΕ και η Pepsico HBH ΑΕΒΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόστιμα ύψους από 500 μέχρι 1.000 ευρώ για μη διπλή αναγραφή τιμών επιβάλλονται στο κατάστημα ξηρών καρπών «Μούσσες» στην Υμηττού, στο φούρνο «Βενέτης» στην 28ης Οκτωβρίου και Γλάδστωνος, στο πρατήριο άρτου «Αρτος και Υγεία» στη Ναυαρίνου στον Πειραιά, στο κατάστημα τροφίμων «Β. Μανίκης και Σία ΕΕ» και στο κατάστημα υποδημάτων Ματσιάγκα Κωνσταντίνα στο Μοσχάτο.

Επιπλέον, στην επιτροπή ανταγωνισμού παραπέμπονται για εναρμονισμένη πρακτική αρτοποιοί συγκεκριμένων περιοχών που έκαναν αυξήσεις τις τελευταίες ημέρες στο ψωμί από 150 δρχ. τη φραντζόλα του μισού κιλού σε 170 δρχ. ή μισό ευρώ και το κιλό από 300 δρχ. σε 340 δρχ. ή ένα ευρώ. Επίσης, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας εντυπωσιασμού παραπέμπονται για πρόστιμο για μη ανάρτηση τιμοκαταλόγων και μη τήρηση της αγορανομικής διάταξης που καθορίζει τον τρόπο χρέωσης τα πάρκινγκ που διαπιστώθηκε ότι κάνουν τέτοιες παραβάσεις, καθώς και καταστήματα εστίασης που δεν είχαν διπλή αναγραφή τιμών και κουρεία που δεν είχαν τιμοκαταλόγους.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας, παραμονές των χειμερινών εκπτώσεων (αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα)

Χρήσιμες πληροφορίες ενόψει της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα και τελειώνουν στις 28 του Φλεβάρη, δίνει στους καταναλωτές η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας. Ετσι, επειδή την περίοδο των εκπτώσεων την περιμένουν πολλοί καταναλωτές εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων τους, αλλά και επειδή στη συγκεκριμένη περίοδο, οι τιμές θα αναγράφονται σε δύο νομίσματα, η Ενωση Καταναλωτών, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα εξής:

  • Στη σύγκριση τιμών και ποιότητας, δηλαδή επισταμένο ψάξιμο της αγοράς και σύγκριση τιμών που παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από κατάστημα σε κατάστημα και από περιοχή σε περιοχή.
  • Στην αποφυγή της χρήσης πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.
  • Στην προσοχή σε αρκετά καταστήματα και πολυκαταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δε σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.
  • Στην ενημέρωση για το αν μπορούν να πραγματοποιούν αλλαγές ειδών που αγοράζουν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.
  • Στη ζήτηση απόδειξης γιατί έτσι αποδεικνύεται η αγορά και αποτρέπεται η φοροδιαφυγή.
  • Στην πλήρη και επακριβή ενημέρωση όταν αγοράζει με δόσεις (μηνιαία δόση, ετήσιο πραγματικό επιτόκιο, σύνολο δόσεων, έναρξη δόσεων, τιμή μετρητοίς, κλπ.).
  • Στο γεγονός ότι οι τιμές των ειδών οικιακού εξοπλισμού «προσφέρονται» καθ' όλην τη διάρκεια του χρόνου
  • Στην αποφυγή χρονικής πίεσης ν' αγοράσει, γιατί κερδισμένος καταναλωτής θα είναι αυτός που η αγοραστική του συμπεριφορά του είναι ψύχραιμη και θα κάνει την πλέον σωστή επιλογή, σύμφωνα με ό,τι χρειάζεται και όχι με ό,τι «θέλει»...
  • Στην από τώρα κατάρτιση λίστας με τα είδη που θέλει να αγοράσει, δηλαδή στην από τώρα έρευνα τιμών, ώστε να διαπιστώσει εάν από την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων οι τιμές είναι ίδιες με αυτές πριν τις εκπτώσεις.
  • Στον υπολογισμό της τελικής τιμής σύμφωνα με το αναρτηθέν ποσοστό έκπτωσης επί της αρχικής τιμής με το απαραίτητο κομπιουτεράκι που πρέπει να έχει κατ' ανάγκη μαζί του.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ