ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πέντε μέτρα... υπό το μηδέν

Εξαγγελίες εμπαιγμού και «καταποντισμού» των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων χτες, από Χριστοδουλάκη και Δρυ

Eurokinissi

Στην «κρύα» κοροϊδία των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων προχώρησε για άλλη μια φορά χτες η κυβέρνηση, διά στόματος των υπουργών Οικονομίας - Οικονομικών και Γεωργίας. Ν. Χριστοδουλάκης και Γ. Δρυς εξήγγειλαν υποτίθεται χτες μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την κακοκαιρία αγροτοκτηνοτρόφων, με μόνο σκοπό, από ό,τι φάνηκε, τη δημιουργία φτηνών εντυπώσεων και ανεκπλήρωτων προσδοκιών. Αυτό που φαίνεται είναι ότι τα πέντε ψευτόμετρα που ανακοινώθηκαν χτες, σε συνδυασμό με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, θα οδηγήσουν τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, στην υπερχρέωση και σε αρκετές περιπτώσεις σε εξαναγκασμό εγκατάλειψης της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας. Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν:

Μέτρο 1ο: «Αμεση έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)». Δηλαδή, εξήγγειλαν ως κυβερνητικό μέτρο το αυτονόητο! Αυτή ακριβώς τη δουλιά υποτίθεται πως κάνει ο Οργανισμός, όποτε υπάρχουν καταστροφές, χωρίς να είναι απαραίτητη η όποια παρέμβαση της κυβέρνησης.

Μέτρο 2ο: «Αμεση καταβολή του 50% της εκτιμώμενης αποζημίωσης». Τούτο είχε ξαναεξαγγελθεί από την κυβέρνηση πριν δύο χρόνια περίπου, αλλά το ζήτημα δεν είναι τόσο η προκαταβολή, όσο οι εκτιμήσεις για τις ζημιές και το τελικό ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι. Και το βασικό είναι πού θα βρει χρήματα ο ΕΛΓΑ, για να πληρώσει τις αποζημιώσεις που πρέπει; Από τον προϋπολογισμό; Από τις εισφορές των αγροτοκτηνοτρόφων; `Η από νέο δανεισμό του ήδη υπερχρεωμένου ΕΛΓΑ με την εγγύηση του Δημοσίου, πάλι;

Μέτρο 3ο και 4ο: Τα δύο επόμενα μέτρα στην ουσία είναι ένα, αλλά οι υπουργοί τα έκαναν δύο για να φαίνονται πολλά... Προβλέπουν, «ενισχύσεις για την αποκατάσταση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, καθώς και των συναφών γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων» και «καταβολή αποζημιώσεων για καταστροφές αποθηκευμένων αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών». Εδώ δε γίνεται κουβέντα από πού θα δοθούν χρήματα και πόσα, για τις σχετικές ενισχύσεις ή αποζημιώσεις. Οι ζημιές αυτές, που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, καλύπτονται από τα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης). Μόνο που όμως τα ΠΣΕΑ του υπουργείου Γεωργίας δεν έχουν δραχμή να καταβάλουν ως αποζημιώσεις και η όλη διαδικασία που απαιτείται πλέον είναι πιο γραφειοκρατική και πιο χρονοβόρα. Οσο για την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, αυτές παίζουν κρυφτούλι σε βάρος των κατεστραμμένων αγροτοκτηνοτρόφων για το πώς, από πού και πότε θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να καταβληθούν οι απαιτούμενες αποζημιώσεις.

Μέτρο 5ο: «Πιστωτικές διευκολύνσεις σε πληγέντες αγρότες που έχουν καλλιεργητικά δάνεια με λήξη εντός του 1ου εξαμήνου 2002. Τα δάνεια αυτά καθίστανται άτοκα από τη λήξη τους μέχρι την πλήρη καταβολή των αποζημιώσεων». Εδώ έχουμε να κάνουμε με το άκρον άωτον της κοροϊδίας σε βάρος των αγροτών. Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να «παγώσει» συνολικά τα δάνεια των κατεστραμμένων αγροτών, αλλά ταυτόχρονα προϊδεάζει ότι και όποιες αποζημιώσεις δοθούν, θα δοθούν μόνο και μόνο για να εξοφληθούν οι απαιτήσεις της ΑΤΕ. Αυτό γίνεται ακόμα πιο κατανοητό, αν πάρουμε υπόψη μας το γεγονός ότι τα λεγόμενα καλλιεργητικά δάνεια είναι κατά κανόνα διάρκειας ενός χρόνου και η αποπληρωμή τους γίνεται μόλις ο αγρότης εισπράξει χρήματα από την πώληση της παραγωγής του. Με δεδομένη όμως την τεράστια καταστροφή της παραγωγής, είναι φανερό πως την όποια αποζημίωση θα την καταβροχθίσει η τράπεζα, ενώ οι πληγέντες αγρότες - με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης - θα είναι καταδικασμένοι να περάσουν ολόκληρη τη χρονιά χωρίς εισόδημα! Πέραν όλων αυτών, όπως προκύπτει από τις υπουργικές δηλώσεις, αμέσως μετά την καταβολή των όποιων αποζημιώσεων, συνεχίζεται απρόσκοπτα η εισπρακτική τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ. Και για τους αγρότες, που οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας θα τους πλήττουν και τα επόμενα χρόνια και δε θα έχουν ούτε παραγωγή, ούτε εισόδημα, η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, ουδόλως νοιάζεται.


ΠΑΣΥ
Αποζημιώσεις στο 100%!

Στο χέρι των αγροτών να αποτρέψουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, που αποβλέπουν σε αποζημιώσεις-ψίχουλα, μέσω των οποίων θα προσπαθήσει να ρίξει στάχτη στα μάτια των πληγέντων και της κοινής γνώμης

Τον κίνδυνο να οδηγηθούν στη χρεοκοπία οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, αν η κυβέρνηση δεν πάρει έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα αποζημίωσης των πληγέντων από την κακοκαιρία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Παναγροτική Συσπείρωση. Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

«Οι εξαιρετικά αντίξοες αλλά όχι σπάνιες καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν στη χώρα μας την τελευταία περίοδο, προκάλεσαν βιβλική καταστροφή στην αγροτική παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις γεωργικές εγκαταστάσεις, όπως θερμοκήπια, στάβλοι, αποθήκες κ.ά., με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να οδηγηθούν στη χρεοκοπία οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι να είναι σίγουρος αν η κυβέρνηση δεν πάρει έγκαιρα αποτελεσματικά μέτρα αποζημίωσης των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει έγκαιρα να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς στη φυτική και ζωική παραγωγή και από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω των ΠΣΕΑ, το 100% του φυτικού κεφαλαίου και των γεωργικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, να παγώσουν άτοκα τα χρέη των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ και να δοθούν έγκαιρα, κατ' εξαίρεση των τραπεζικών προϋποθέσεων, επαρκή δάνεια με ευνοϊκούς όρους για να μπορέσουν οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, αλλά και να αντιμετωπίσουν άμεσα προβλήματα επιβίωσης.

Για να ανταποκριθεί όμως ο ΕΛΓΑ στις σημερινές του υποχρεώσεις θα πρέπει να επιχορηγηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μην εξαναγκαστεί σε νέο δανεισμό, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν. Και αυτό γιατί με το νέο δανεισμό θα οδηγηθεί συνειδητά στη χρεοκοπία, για να υλοποιηθεί στην πράξη η ιδιωτικοποίηση των Γεωργικών Ασφαλίσεων, που θεσμοθετήθηκε με το νέο νόμο τον οποίο ψήφισε τον περασμένο Οκτώβρη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης, όλες όμως οι κυβερνήσεις, και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από το 1988 που ψηφίστηκε ο ιδρυτικός νόμος του ΕΛΓΑ δεν τον εφάρμοσαν όσον αφορά στις υποχρεώσεις τους και δεν τον επιχορήγησαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα, σήμερα, όχι μόνο να μη διαθέτει αποθεματικά αλλά να έχει και μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια χρέη.

Υποχρέωση να αποζημιώσει τους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους έχει και η ΕΕ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως άλλωστε αποζημίωσε πρόσφατα τους Αγγλους κτηνοτρόφους για τις ζημιές που προκάλεσε η αρρώστια των "τρελών αγελάδων", που στο κάτω κάτω δεν οφειλόταν σε αντίξοα καιρικά φαινόμενα, αλλά σε κερδοσκοπικές επιδιώξεις.

Ο νέος νόμος για τον ΕΛΓΑ, που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβρη και ανοίγει το δρόμο, με κρατικές μάλιστα επιδοτήσεις στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των αγροτών μετατρέποντας τις αγροτικές ασφαλίσεις σε κερδοσκοπικό αντικείμενο. Η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, που εξάγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η συνειδητή χρεοκοπία του ΕΛΓΑ και οι αναχρονιστικοί του κανονισμοί, που δεν καλύπτουν καθόλου τις ζημιές στο αγροτικό κεφάλαιο, αλλά και το σύνολο της ζημιάς της ηρτημένης αγροτικής παραγωγής, αποτελούν ένα αρνητικό πλαίσιο που προδικάζει ότι η κυβέρνηση, όπως και στο παρελθόν, θα προσπαθήσει με αποζημιώσεις-ψίχουλα να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτοκτηνοτρόφων και της κοινής γνώμης.

Είναι όμως στο χέρι μας να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα επιταχύνει τη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμά μας. Με τους αγώνες μας θα πρέπει να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας που αποτελούν ανάσα ζωής στα αδιέξοδα που πρόσθεσαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, θα πρέπει να διεκδικήσουμε ένα κρατικό-κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας, που θα καλύπτει το σύνολο της ζημιάς τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο απ' όλα τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα, θα επιχορηγείται από το κράτος και θα κάνει έργα υποδομής για προληπτική προστασία της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ