Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια

Σήμερα στις 11 το πρωί, στο κτίριο του πρώην υπουργείου Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος

Με αμείωτο βαθμό συνεχίζεται η άγρια κερδοσκοπία στα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων, με πρόσχημα τις ευρω-στρογγυλοποιήσεις και την κακοκαιρία. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση εργαζόμενοι, άνεργοι, σωματεία και Συνδικάτα της Αθήνας με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας οργανώνουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Εμπορίου (πλατεία Κάνιγγος), ώστε να διατρανώσουν την οργανωμένη αντίδρασή τους.

«Η κυβέρνηση για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να μη χαλάσει η εικόνα για το ευρώ», επισημαίνει το Συντονιστικό στο κάλεσμά του και συνεχίζει: «Τη διαψεύδουν όμως οι ανατιμήσεις που έχουν γίνει στο ψωμί, στα εστιατόρια, στα κρεοπωλεία, στα πρατήρια βενζίνης, στα τρόφιμα κ.α.». Οπως αποδείχτηκε, οι ανατιμήσεις λόγω του κοινού νομίσματος έχουν περάσει τα όρια των στρογγυλοποιήσεων και εντάσσονται πλέον στα πλαίσια της ωμής και άγριας κερδοσκοπίας. Ανατιμήσεις σε προϊόντα πλατιάς καθημερινής κατανάλωσης όπως το ψωμί, η βενζίνη, το κρέας κ.ά. συρρικνώνουν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των εργαζομένων και των νοικοκυριών τους.

«Η κυβέρνηση με την πολιτική της ελεύθερης αγοράς έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους στο να χειροτερεύει η θέση τους και να αυξάνει τα κέρδη των μεγαλεμπόρων και του μεγάλου κεφαλαίου συνολικότερα. Η ένταξη στην ΟΝΕ και στη ζώνη του ευρώ μόνο δεινά έχει φέρει για τους εργαζόμενους, μαζί με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις στην παιδεία, την υγεία και την ανατροπή της δημόσιας και κοινωνικής ασφάλισης» καταγγέλλει το Συντονιστικό.

Οπως σημειώνει στη συνέχεια, αυτά τα προβλήματα θα οξύνονται με την πολιτική που εφαρμόζεται, όπως πρόσφατα με τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης από τις χιονοπτώσεις, που για αυτήν ο μόνος υπεύθυνος είναι οι άσχημες καιρικές συνθήκες. Καταλήγοντας το Συντονιστικό κάνει σαφές ότι «ο μόνος υπεύθυνος για την πολιτική που εφαρμόζεται είναι η πολιτική που ενισχύει την πλουτοκρατία, τα κέρδη της και ισοπεδώνει τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων, οδηγώντας τους στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Σε συμμετοχή των γυναικών στη σημερινή κινητοποίηση καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), ώστε να εκδηλώσουν οργανωμένα την αντίδρασή τους μαζί με όλους τους εργαζόμενους μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις και αγώνες. Οπως αναφέρουν, από το νέο νόμισμα «κερδισμένοι για άλλη μια φορά είναι οι βιομήχανοι και το κεφάλαιο, που για τα δικά τους συμφέροντα και τη δική τους διευκόλυνση, εφεύραν το κοινό νόμισμα».

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν όμως από τις ανατιμήσεις και οι συνταξιούχοι, καθώς σε συνδυασμό με την τελευταία κακοκαιρία βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση με τις πενιχρές συντάξεις που παίρνουν. Γι' αυτό το λόγο οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό απαιτούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση και επίδομα θέρμανσης τουλάχιστον 100.000 δραχμές για συντάξεις μέχρι 300.000.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ