Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η αγορά είναι ελεύθερη!»

Με τις χτεσινές «διευκρινίσεις» ο υπουργός Ανάπτυξης επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών, που έρχονται αντιμέτωποι με τις καθημερινές ανατιμήσεις

«Η αγορά είναι ελεύθερη και δεν μπορώ εγώ να πω στον επιχειρηματία γιατί έκανε αύξηση και πόση αύξηση έκανε». Στη φράση αυτή του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου συμπυκνώνεται η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους κάθε λογής κερδοσκόπους, που με ή χωρίς το πρόσχημα της μετατροπής των τιμών σε ευρώ και των λεγόμενων στρογγυλοποιήσεων έχουν επιβάλει το τελευταίο διάστημα μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ουσιαστικά, ο υπουργός με τις χτεσινές του δηλώσεις μετά από σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων αναγκάστηκε για άλλη μια φορά να ομολογήσει ότι η κυβέρνηση - που διατηρεί αλώβητους τους μηχανισμούς υποβάθμισης της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων με τις εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας - έχει απεμπολήσει στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» κάθε μέσο συγκράτησης των τιμών, ευλογώντας έτσι την αισχροκέρδεια και τους αισχροκερδούντες. Από την άλλη μεριά, όμως, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών που έχουν «χάσει τον μπούσουλα» με τις ανατιμήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά.

Σ' αυτό το πλαίσιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξαντλεί την «αυστηρότητά» της σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που είτε δεν εφαρμόζουν τη διπλή αναγραφή τιμών, είτε δεν άφησαν να περάσει το προβλεπόμενο διάστημα των είκοσι ημερών ανάμεσα στη γνωστοποίηση στο υπουργείο και στην εφαρμογή των αυξήσεων. Κατά τα άλλα, αυτές καθεαυτές οι αυξήσεις παραμένουν σε κάθε περίπτωση στο απυρόβλητο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες οι βιομηχανίες που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη για «μη τήρηση των προβλεπόμενων» για την επιβολή αυξήσεων είναι η «Ξιφίας ΑΕ», η «Nestle Hellas ΑΕ», η 3Ε ΑΕ και η Pepsico HBH ΑΕΒΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόστιμα ύψους από 500 μέχρι 1.000 ευρώ για μη διπλή αναγραφή τιμών επιβάλλονται στο κατάστημα ξηρών καρπών «Μούσσες» στην Υμηττού, στο φούρνο «Βενέτης» στην 28ης Οκτωβρίου και Γλάδστωνος, στο πρατήριο άρτου «Αρτος και Υγεία» στη Ναυαρίνου στον Πειραιά, στο κατάστημα τροφίμων «Β. Μανίκης και Σία ΕΕ» και στο κατάστημα υποδημάτων Ματσιάγκα Κωνσταντίνα στο Μοσχάτο.

Επιπλέον, στην επιτροπή ανταγωνισμού παραπέμπονται για εναρμονισμένη πρακτική αρτοποιοί συγκεκριμένων περιοχών που έκαναν αυξήσεις τις τελευταίες ημέρες στο ψωμί από 150 δρχ. τη φραντζόλα του μισού κιλού σε 170 δρχ. ή μισό ευρώ και το κιλό από 300 δρχ. σε 340 δρχ. ή ένα ευρώ. Επίσης, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας εντυπωσιασμού παραπέμπονται για πρόστιμο για μη ανάρτηση τιμοκαταλόγων και μη τήρηση της αγορανομικής διάταξης που καθορίζει τον τρόπο χρέωσης τα πάρκινγκ που διαπιστώθηκε ότι κάνουν τέτοιες παραβάσεις, καθώς και καταστήματα εστίασης που δεν είχαν διπλή αναγραφή τιμών και κουρεία που δεν είχαν τιμοκαταλόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ