ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
Σελ. /28
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις εμβολίων κινδυνεύουν να λήξουν στις ΗΠΑ

Την ώρα που δεκάδες χώρες στον κόσμο «βλέπουν με το κιάλι» τα εμβόλια για τον κορονοϊό και δεν έχουν εμβολιάσει ακόμη ούτε τους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους, στις ΗΠΑ δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της «Johnson & Johnson» κινδυνεύουν να λήξουν μέσα στον Ιούνη, καθώς έχουν μείνει αχρησιμοποίητες!

Οι ΗΠΑ, όπως και η ΕΕ, η Κίνα, η Ρωσία και άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, έχουν συγκεντρώσει τη μερίδα του λέοντος στα εμβόλια, προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ έχουν απόθεμα δεκάδες εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca», το οποίο δεν έχει εγκριθεί για χρήση στη χώρα επειδή δεν το έχουν ανάγκη, και ταυτόχρονα εμποδίζουν επί μήνες την εξαγωγή του. Σήμερα πλέον παζαρεύουν τη διανομή δόσεων, με κριτήριο και πάλι τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιεραρχώντας π.χ. συμφωνίες με Ταϊβάν και Ουκρανία.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η εξέλιξη με το εμβόλιο της «Johnson & Johnson»: Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ρόιτερς», η ζήτηση στις ΗΠΑ για όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού έχει μειωθεί από τα μέσα Απρίλη (περίπου το 64% των Αμερικανών ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση), αλλά η πτώση είναι σημαντικά μεγαλύτερη για αυτό της «Johnson & Johnson». Ως λόγος επισημαίνονται ανησυχίες του κόσμου για την ασφάλεια του εμβολίου, τις οποίες βέβαια μεγεθύνει το ανύπαρκτο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη μητρόπολη του καπιταλισμού.

Σχεδόν οι μισές από τα 21 εκατ. δόσεων που η εταιρεία έχει παρασκευάσει για τις ΗΠΑ έχουν μείνει αχρησιμοποίητες. Αναφέρεται ότι τουλάχιστον 13 παρτίδες εμβολίων της «Johnson & Johnson» έχουν ημερομηνίες λήξης στις 27 Ιούνη ή νωρίτερα.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζει τρόπους αποθήκευσης ώστε να επεκταθεί η χρονική διάρκεια ζωής του εμβολίου. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι διεξάγει μελέτες αξιολόγησης σταθερότητας που θα μπορούσαν να της επιτρέψουν να μεταθέσει τις ημερομηνίες λήξης.

Ενδεικτικά, ο κυβερνήτης του Οχάιο ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία είχε περίπου 200.000 δόσεις του εμβολίου της «Johnson & Johnson» με ημερομηνία λήξης στις 23/6. Δηλαδή περίπου το 30% των δόσεων αυτού του εμβολίου κινδυνεύουν να λήξουν και να πεταχτούν, καθώς «η Πολιτεία δεν έχει τη νομική επιλογή να στείλει δόσεις σε άλλες Πολιτείες ή χώρες»!

20 εκατομμύρια εμβολιασμοί τη μέρα στην Κίνα

Την ίδια στιγμή, η Κίνα, που άρχισε να επιταχύνει τους εμβολιασμούς από τον Απρίλη, έχει φτάσει να εμβολιάζει περίπου 20 εκατ. ανθρώπους τη μέρα.

Χαρακτηριστικά, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί της Κίνας αποτελούν σχεδόν το 60% όλων των δόσεων που χορηγούνται παγκοσμίως σε μια μέρα (περίπου 35 εκατ.).

Εως τις 6 Ιούνη είχαν χορηγηθεί περίπου 780 εκατ. δόσεις εμβολίων κυρίως στις μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο, όπου το 87% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Οι ρυθμοί ενδέχεται να επιβραδυνθούν κατά τους εμβολιασμούς στην επαρχία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, η χώρα στοχεύει να παράγει συνολικά περίπου 3 δισ. δόσεις εμβολίων μέσα στο 2021 και έως 5 δισ. δόσεις ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οξύνονται ο ανταγωνισμός και η «διπλωματία των εμβολίων»: Η Κίνα έχει ήδη κλείσει συμφωνίες παράδοσης ή έχει παραδώσει 350 εκατ. δόσεις των εμβολίων των «CoronaVac» και «Sinopharm» σε περισσότερες από 75 χώρες. Η έγκρισή τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένεται να καταστήσει ακόμη μεγαλύτερη τη διείσδυσή τους σε χώρες «χαμηλού εισοδήματος».

Μαζική παραγωγή του «Sputnik Light» επειδή κοστίζει λιγότερο

Στο πλαίσιο του σκληρού οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού, ρωσικές φαρμακοβιομηχανίες θα επικεντρωθούν μόνο στην παραγωγή του μονοδοσικού εμβολίου «Sputnik Light» αυτήν την περίοδο, επειδή είναι πιο εύκολη και λιγότερο κοστοβόρα, σε σχέση με την παραγωγή του «Sputnik-V».

Η πολυπλοκότητα της παραγωγής της δεύτερης δόσης του «Sputnik-V», το οποίο παρασκευάζεται από δύο διαφορετικά προϊόντα, που απαιτούν διαφορετικές υποδομές παραγωγής, ανεβάζει το κόστος, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας «Pharmasyntez», ενώ το «Sputnik Light» είναι μια ελκυστική άμεση λύση.

Το «Sputnik Light» - που έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα (79,4%) και στοιχίζει λιγότερο από 10 δολάρια - προορίζεται για εξαγωγές. Ηδη υπάρχει ζήτηση από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλα, στη Σερβία ξεκίνησε η παραγωγή του «Sputnik-V», με στόχο να παράγονται έως και 20 εκατ. δόσεις το χρόνο, ενώ η Σλοβακία έγινε η δεύτερη χώρα της ΕΕ που άρχισε να εμβολιάζει με το ρωσικό εμβόλιο.

Την ίδια ώρα που προχωρούν αντίστοιχες κερδοφόρες «μπίζνες», όπως σε όλες τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες έτσι και στη Ρωσία, ο λαός έρχεται αντιμέτωπος με τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την προστασία του.

Με την εξάπλωση της πανδημίας να συνεχίζεται αμείωτη, ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Ρωσία προσεγγίζει επισήμως τις 125.000, ωστόσο η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat) έχει ανακοινώσει περισσότερους από 270.000 θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 το διάστημα Απρίλη 2020 - Απρίλη 2021. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι ο πληθυσμός της Ρωσίας από το Γενάρη έως τον Απρίλη του 2021, σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών, μειώθηκε κατά 304.500, αριθμός διπλάσιος συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (158.300).

Σε ένα ακόμα χαρακτηριστικό περιστατικό, τρεις ασθενείς σε ΜΕΘ στη Ρωσία έχασαν τη ζωή τους και 8 νοσηλεύονται λόγω πυρκαγιάς που προκλήθηκε από αναπνευστήρα...

ΛΑΡΙΣΑ
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση των 90 συμβασιούχων της 5ης ΥΠΕ

Με κινητοποίηση στις 8.30 π.μ. έξω απ' την 5η ΥΠΕ στη Λάρισα και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία, απαντάνε οι 90 συμβασιούχοι εργαζόμενοι (ΣΟΧ) στο Κέντρο Υγείας και ΤΟΜΥ της Περιφέρειας, στην άρνηση της 5ης ΥΠΕ να ανανεώσει τις συμβάσεις τους.

Στο πλευρό τους θα βρεθεί το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, το οποίο καταγγέλλει την τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της 5ης ΥΠΕ αφού αξιοποιώντας νόμους που έχουν ψηφιστεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, είτε συνεχίζουν την τακτική της ομηρίας των εργαζομένων στην Υγεία είτε τους απολύουν (όπως συμβαίνει και σε αυτήν την περίπτωση) παραδίνοντας τους συγκεκριμένους τομείς των Κέντρων Υγείας σε ιδιώτες - εργολάβους.

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί: Να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου. Αμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2021, όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία. Να ακυρωθούν τώρα οι συμβάσεις της 5ης ΥΠΕ με τις εργολαβικές εταιρείες για την καθαριότητα και τη φύλαξη των Κέντρων Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην Πρόνοια. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

ΑΙΓΙΝΑ
Εδώ και 4 χρόνια είναι χωρίς παιδίατρο πάνω από 1.000 παιδιά

Από το 2017 στο Κέντρο Υγείας Αίγινας δεν υπάρχει μόνιμος παιδίατρος, με αποτέλεσμα να είναι ακάλυπτα πάνω από 1.000 παιδιά που μένουν μόνιμα στο νησί, μετακυλίοντας την ευθύνη για όλα τα καθημερινά κι επείγοντα περιστατικά σε ιδιώτη γιατρό. Ενώ ο παιδικός πληθυσμός την καλοκαιρινή περίοδο πολλαπλασιάζεται.

Το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αίγινας να επισημαίνει ότι «η έλλειψη μόνιμου παιδιάτρου είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Αίγινας και τα παιδιά τους και το μόνο που έχουν προσλάβει μέχρι σήμερα είναι κοροϊδία.

Η περιστασιακή παρουσία παιδιάτρου, οι λύσεις - "μπαλώματα" που προκρίνουν κεντρική και τοπική διοίκηση, οι ελλείψεις ειδικοτήτων στο Κέντρο Υγείας οδηγούν παραπέρα στην απαξίωση των δημόσιων δομών, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας. Αυτή η έλλειψη έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι γονείς να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες παιδιάτρους και να καταβάλλουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την υγεία των παιδιών τους ή και σε κάποιες περιπτώσεις να ταξιδεύουν έως τον Πειραιά για περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και στο ΚΥ εάν υπήρχε το κατάλληλο προσωπικό».

Οπως σημειώνει, «η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει συνολικά στη δημόσια Υγεία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, το "εμπάργκο" στις προσλήψεις, τις περικοπές στις παροχές στην Υγεία, την αύξηση της ανταποδοτικότητας, τις πληρωμές στις υπηρεσίες Υγείας, στα φάρμακα, στις εξετάσεις κ.λπ.».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί όλους τους κατοίκους του νησιού, τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους μαζικούς φορείς να δυναμώσουν τον αγώνα τους ώστε να γίνει άμεσα πρόσληψη παιδιάτρου με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως επίσης να στελεχωθεί με όλο το αναγκαίο προσωπικό το Κέντρο Υγείας Αίγινας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σταματά η διάθεση self tests από τα φαρμακεία

Στην αναστολή της δωρεάν διάθεσης των self tests προχώρησαν από χτες οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα επέστρεψαν στις φαρμακαποθήκες τις ποσότητες που είχαν προμηθευτεί. Το Σάββατο 12/6, σε έκτακτη Γενική Συνέλευσή τους, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής της διάθεσής τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), αιτία της απόφασης αυτής είναι οι νέες ανακοινώσεις, μέσω των social media, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσου, ότι η κυβέρνηση δρομολογεί τη διακίνηση των self tests από άλλα κανάλια διάθεσης, παρά τη δεδηλωμένη αντίθετη θέση του ΕΟΦ. «Εάν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, αισθανόμαστε ότι για ακόμη μία φορά η πολιτεία εξαπατά με αιφνιδιαστικές αποφάσεις τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στήριξαν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας», σημειώνει.

Οι εκπρόσωποι του ΦΣΘ δηλώνουν ότι τέτοια ιατροτεχνολογικά προϊόντα δεν μπορούν να διατίθενται από άλλα κανάλια διανομής (π.χ. σούπερ μάρκετ) ενώ απαντώντας στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου περί εκβιασμού τονίζουν ότι «δεν θα δεχτούν ούτε απειλές ούτε εκβιασμούς οποιουδήποτε είδους».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org