ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ξεκινάνε τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε μεγάλες πόλεις!

Από αύριο στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα

Αύριο και μεθαύριο γίνεται στη Θεσσαλονίκη το Φοιτητικό Φεστιβάλ της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με σύνθημα «Μη σταματάς! Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Το μέλλον μας είναι ο Σοσιαλισμός!». Θα γίνει στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και θα περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα, με θεματικές συζητήσεις και workshops, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Η ώρα έναρξης των εκδηλώσεων είναι 19.00.

Αύριο Παρασκευή, στις 20.30 θα γίνει πολιτική συγκέντρωση, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους «Φυγή», Friendzone, Blue Sicks Tease και «Βουκολική Διαταραχή».

Το Σάββατο 12 Ιούνη θα γίνει μουσικό αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία και συναυλίες με τους «Πέλαγος» και τον Δημήτρη Μυστακίδη.

Επίσης, στη Λάρισα, γίνεται Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το Σάββατο 12 Ιούνη, στο «Γαιόπολις» (πρώην ΤΕΙ Λάρισας). Το πρόγραμμα αρχίζει στις 19.00 και περιλαμβάνει: Τουρνουά σκάκι, graffiti event, ομιλία από τη Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Θεσσαλίας, και συναυλία με τους: Αλέξανδρο Μπαρμπούτη, Κωνσταντίνα Κατσογιάννη, Στέλιο Καραβίδα, Smakos, Pisum Sativum. Μία μέρα νωρίτερα, αύριο Παρασκευή, στις 19.30, στο κτίριο Κατσίγρα (πλατεία Ταχυδρομείου), θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Ερευνα από ποιον και για ποιον», με ομιλητές τη Μαρία Φέκα, υποψήφια διδάκτορα και Γραμματέα της ΚΟΒ ΑΕΙ Λάρισας, και τον Γιάννη Παντελίδη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Την άλλη βδομάδα στην Αθήνα

Η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας και η Τομεακή Οργάνωση ΠΑΔΑ της ΚΝΕ διοργανώνουν Φοιτητικό Φεστιβάλ στην Αθήνα, στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Ιούνη. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7 μ.μ.

Το Σάββατο 19 Ιούνη στις 20.30 διοργανώνεται μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φοιτητικού Φεστιβάλ στην Αθήνα έχει ως εξής:

Παρασκευή 18/6

20.00 Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Το φοιτητικό κίνημα και η συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων».

21.00 Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

22.00 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

23.00 Hip hop live με Το Σφάλμα, Rhyme Riot, Raibo.

00.00 Αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι.

Σάββατο 19/6

19.00 Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα.

20.30 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

21.30 Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

23.30 Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο (σε επιμέλεια Πάνου Τσίτσικα).

Μια «πληρωμένη» απάντηση στο πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής»

Μια «πληρωμένη» απάντηση στο πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα», που χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και προωθείται στα σχολεία από το ΥΠΑΙΘ με σκοπό την παραχάραξη της Ιστορίας, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΜΕ Πειραιά. Πρόκειται για επιστολή της Ανθής Γουρουντή, μουσικού (ΠΕ 79.01) και υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων της ΔΙΔΕ Πειραιά. Απαντώντας σε πρόσκληση που έλαβε από το πρόγραμμα για μια παρουσίαση σχετικής ταινίας - ντοκιμαντέρ, η Ανθή Γουρουντή σημειώνει προς τους διοργανωτές:

«1. Θα ήταν καλύτερα να γινόταν μια καμπάνια για την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα των φασιστικών/ναζιστικών εγκλημάτων που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην πατρίδα μου.

2. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να διδαχθεί - κατ' αντιστοιχία - η βαρβαρότητα των φασιστικών γερμανικών δυνάμεων κατοχής: βασανιστήρια, ομαδικές εκτελέσεις, ολοκαυτώματα Καλαβρύτων, Διστόμου, κ.λ.π. και στα γερμανικά σχολεία!

3. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να με υπολογίζετε ως πολλαπλασιάστρια του προγράμματός σας - κάτι το οποίο και δεν υποχρεούμαι να πράξω - μια και θεωρώ απαράδεκτο να "μαθαίνει" ο θύτης στο θύμα το πώς θα "μιλήσει" για το πάθημά του. Παράλληλα - χωρίς να θίξω σε προσωπικό επίπεδο κανέναν από τους εμπλεκόμενους επιμορφωτές - διατηρώ το δικαίωμά μου να έχω επιφυλάξεις ως προς την αντικειμενικότητα και τις επιστημονικές μεθόδους αλλά και την πιθανή "κρυφή ατζέντα" του εν λόγω προγράμματος.

4. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, θεωρώ ότι εκτός από τον Ελληνικό λαό, τους Ελληνες Εβραίους, τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, κομμουνιστές, ψυχικά ασθενείς κ.λπ. υπέφεραν αντίστοιχα και οι Γερμανοί την ίδια ιστορική περίοδο της ναζιστικής κυριαρχίας.

5. Για όλους αυτούς λοιπόν τους λόγους, σας ενημερώνω ότι η πληροφόρηση εκ μέρους σας για τη συγκεκριμένη εκδήλωση σταματάει στο άτομό μου, εκτός από την απάντησή μου προς εσάς, την οποία κοινοποιώ στην ΕΛΜΕ Πειραιά, στην οποία και είμαι μέλος.

Υ.Γ. Στην Οσία Ξένη στην Κοκκινιά ακόμα το χώμα είναι νωπό από το αίμα των εκτελεσμένων του Μπλόκου»...

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Φραγμός στο δικαίωμα στη μόρφωση για τους μαθητές των εσπερινών

Η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής - που σύμφωνα με υπολογισμούς βασισμένους στις περσινές επιδόσεις θα αφήσει εκτός ΑΕΙ περίπου 20.000 υποψηφίους, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται προκλητικά πως με τη θέσπιση ενός κόφτη δίνει... διεξόδους και παρέχει επιλογές σε υποψηφίους - αποτελεί και φραγμό απροσπέλαστο για τους υποψηφίους των εσπερινών λυκείων, που καλούνται να κάνουν την προσπάθειά τους με ακόμα πιο άνισους όρους από τους συμμαθητές τους στα ημερήσια.

Η υπουργός Παιδείας σε πρόσφατες δηλώσεις της για το θέμα ομολογούσε πως ακριβώς σκοπός είναι ο αποκλεισμός των εκατοντάδων μαθητών και με θράσος έλεγε πως η κυβέρνηση περίπου κάνει χάρη στους μαθητές, αφού, όπως σημείωνε, το «να ιδρύσεις και να λειτουργήσεις ένα εσπερινό σχολείο για τα παιδιά που δουλεύουν μέσα στη μέρα από μόνο του είναι κοινωνική πολιτική...» και αναφερόταν στην ποσόστωση, η οποία ωστόσο ακυρώνεται στην πράξη από την εφαρμογή της ΕΒΕ. «Αλλά κοινωνική πολιτική δεν είναι να επιτρέπεις από τα σχολεία αυτά να εγγράφονται με ένα στα 20 γιατί και πάλι θα τους έχεις εγκλωβίσει», σημείωνε.

Με αγωνία και αγανάκτηση βλέπουν την εξέλιξη και απόφοιτοι εσπερινών λυκείων που βρίσκονται σήμερα στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Μαρία Σ., φοιτήτρια σήμερα στην Ιατρική, που μας περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας εργαζόμενος, γονιός και εσπερινός μαθητής, ο οποίος προετοιμάζεται για τη δύσκολη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Η ίδια στην προσπάθειά της είχε επιπλέον να αντιμετωπίσει και την κατάργηση του τομέα Υγείας όταν φοιτούσε στο ΕΠΑΛ αλλά και ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Αναφέρεται ιδιαίτερα στη στήριξη από τους εκπαιδευτικούς, αφού είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη η δυνατότητα για ακριβοπληρωμένα φροντιστήρια. «Οταν είσαι γονιός δεν χρηματοδοτείς τον εαυτό σου αλλά τα παιδιά σου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τονίζει με βάση και την εμπειρία συμμαθητών της που εισήχθησαν στην Ανώτατη Εκπαίδευση πως «όποιος αποφασίζει να κάνει ένα τέτοιο βήμα δουλεύοντας παράλληλα θυσιάζει χρόνο, εσπερινός μαθητής ή φοιτητής, διαβάζει όσο δεν δουλεύει, ενώ παράλληλα πρέπει να ανταποκριθεί σε πολλούς ρόλους». Οπως σημειώνει, χρειάζεται πείσμα και προσπάθεια, όμως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να μην παρατάνε τη μόρφωσή τους οι νέοι.

Να σημειωθεί πως η ίδια, όπως και οι συμφοιτητές της, κατά τη φετινή χρονιά ως εμπόδιο στη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών αντιμετωπίζει την άρνηση της κυβέρνησης να παρθούν μέτρα για να λειτουργήσουν οι σχολές που παρέμειναν κλειστές για τρία εξάμηνα...

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιδιαίτερα πλούσιο και ενδιαφέρον το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Νέοι καλλιτέχνες από όλα τα είδη Τέχνης, σπουδαστές δραματικών σχολών, σχολών χορού και κινηματογράφου, φοιτητές της Καλών Τεχνών, των Θεατρικών Σπουδών και του Τμήματος Μουσικολογίας δίνουν ραντεβού αυτήν την Κυριακή στον χώρο της Καλών Τεχνών στο Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ.

Το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκινά στις 5 μ.μ. Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση εικαστικών έργων φοιτητών της ΑΣΚΤ, θα γίνονται προβολές video art και ταινιών μικρού μήκους από νέους καλλιτέχνες, καθώς και ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο σοβιετικά κινούμενο σχέδιο.

Στις 6 μ.μ. ο σπουδαίος ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός θα μιλήσει για το θέατρο. Θα ακολουθήσει παρουσίαση φλαμένκο και σύγχρονου χορού από τους Proyecto Explosivo. Στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Πράσινη ανάπτυξη... Στόχος το περιβάλλον ή το κέρδος; Παραδείγματα από τη ματιά της Τέχνης». Θα εισηγηθεί η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με συναυλία από τα συγκροτήματα MRI, Groove Aloud, Vostok Train, «Τρεις παρά Τέταρτος».

Πολυ-τροπολογία για ζητήματα του υπουργείου Παιδείας

Διάφορες ρυθμίσεις για εκπαιδευτικά θέματα προωθεί με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το Υπ. Παιδείας.

Κάτω από την πίεση των διαρκών κινητοποιήσεων των σπουδαστών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ενάντια στις αλλαγές που φέρνει στις σπουδές και τα πτυχία τους ο νόμος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, ο οποίος ψηφίστηκε στα μέσα της σχολικής χρονιάς διεκδικώντας να αποφοιτήσουν με τους ίδιους όρους που ξεκίνησαν να φοιτούν στις σχολές τους, το υπουργείο φέρνει μεταβατική ρύθμιση για τους ήδη φοιτούντες. Ειδικότερα, ορίζει ότι κατά τα σχολικά έτη 2020 - 2021 και 2021 - 2022, για τους αποφοίτους των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ και τους αποφοίτους των ΕΠΑΣ που εποπτεύονται από άλλα υπουργεία δεν απαιτείται η συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης.

Με άλλη διάταξη συστήνονται 721 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με μεταφορά ισάριθμων θέσεων από τη Δευτεροβάθμια, στους κλάδους και ειδικότητες Γαλλικής, Γερμανικής, Καλλιτεχνικών, Πληροφορικής, Μουσικής Επιστήμης, Θεατρικής Αγωγής, Θεατρικών Σπουδών και Δραματικής Τέχνης.

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που προωθούνται, περιλαμβάνονται και η υλοποίηση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στα σχολεία, στο πλαίσιο της στρατηγικής για καλλιέργεια συγκεκριμένων δεξιοτήτων στην Εκπαίδευση και η εισαγωγή δραστηριοτήτων στην αγγλική γλώσσα στα νηπιαγωγεία.

Σε άλλο άρθρο περιέχονται ρυθμίσεις για τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους και την αντίστοιχη παράταση των συμβάσεων των αναπληρωτών.

Με όρους υποβάθμισης η Προσχολική Αγωγή

Παράσταση διαμαρτυρίας από την Ενωση Γονέων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας τη Δευτέρα

Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις το σχέδιο του δήμου Αθηναίων για την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, στο πλαίσιο της οποίας δρομολογείται μεταξύ άλλων η τοποθέτηση οικίσκων σε αυλές σχολείων για τη στέγαση των νηπίων.

Την αντίθεσή του στον σχεδιασμό να τοποθετηθούν τρία κοντέινερ στην αυλή του 133ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζει ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου. Οι γονείς αναφέρονται στις επιπτώσεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «για τα νήπια η πρώτη τους επαφή με την υποχρεωτική εκπαίδευση θα γίνει μέσα σε κοντέινερ με άθλιες συνθήκες ψύξης/θέρμανσης» και «τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου θα χάσουν χώρο παιχνιδιού και αθλοπαιδειών». Επισημαίνουν πως η περιοχή είναι οικιστικά επιβαρυμένη, λείπουν χώροι άθλησης, πάρκα, παιδικές χαρές και τα παιδιά θα στερηθούν ακόμα και το προαύλιο του σχολείου!

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν ότι πραγματική λύση είναι η εξεύρεση κτιρίων και εγκαταστάσεων που θα καλύπτουν τις ανάγκες των προνηπίων και νηπίων, με ελεύθερους χώρους για δημιουργικό παιχνίδι.

Ζητώντας «να πάρει πίσω ο δήμος της Αθήνας τα σχέδια για τοποθέτηση κοντέινερ» και διεκδικώντας ανέγερση νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων άμεσα, η Ενωση Γονέων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας και Σύλλογοι Γονέων προχωρούν τη Δευτέρα 14 Ιούνη, στις 4 το απόγευμα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ