ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Δεν το βάζουν κάτω, παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά

Προκλητική η στάση της Δικαιοσύνης, που τους χαρακτηρίζει «αντισυνταγματικούς»

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Στις θέσεις εργασίας τους θα παραμείνουν μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη πάνω από 50 συμβασιούχοι στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ενάντια στις απολύσεις τους, στο πλαίσιο του αγώνα που δίνουν για το δικαίωμα στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν και χτες στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου ήταν προγραμματισμένη η συνέχιση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει, καταγγέλλοντας παράλληλα τη στάση της έδρας του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, στην προχτεσινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ο δικαστής καταφέρθηκε ανοιχτά εναντίον των συμβασιούχων, ενοχλήθηκε από το ...πανό τους για το δικαίωμα στη δουλειά, ενώ προεξόφλησε ότι το αποτέλεσμα της δίκης δεν θα τους δικαιώσει, επικαλούμενος τον σεβασμό του στο Σύνταγμα. «Ολοι οι συμβασιούχοι είναι αντισυνταγματικοί», ανέφερε, ενώ τους καταλόγισε ότι ...«καταστρέψατε το κράτος. Η βία των συμβασιούχων δεν θα περάσει»! Χτες, μετά την παραπάνω επίθεση και τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και των συνηγόρων τους, η εκδίκαση της προσφυγής αναβλήθηκε για τις 28 Σεπτέμβρη και μέχρι τότε θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Μετά τη λήξη των συμβάσεων των περίπου 140 εργαζομένων στα τέλη Μάρτη και τον αποκλεισμό της μεγάλης πλειοψηφίας τους από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν με σχετικό διαγωνισμό, ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει στα πόστα τους με προσωρινή διαταγή των δικαστηρίων, που παρατείνουν για λίγους μήνες τις συμβάσεις. Στην ΑΑΔΕ και στα τελωνεία η προσφυγή στη Δικαιοσύνη οδήγησε σε αυτήν την παράταση, σε άλλες περιπτώσεις όμως, όπως αυτή των συμβασιούχων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η απόφαση ήταν αρνητική για τους εργαζόμενους. Με δεδομένο ότι έχουν δουλέψει για δέκα και πλέον χρόνια με το άθλιο εργασιακό καθεστώς των ολιγόμηνων συμβάσεων, έχουν ήδη αντιμετωπίσει την απόλυση ή θα βρεθούν το επόμενο διάστημα μπροστά της, οι συμβασιούχοι συνεχίζουν να προβάλουν το δίκαιο αίτημά τους στη σταθερή δουλειά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ατομική ευθύνη η μετακίνηση και διαμονή των εργατών γης

Την αγωνία των αγροτών του νομού Λάρισας, όπως και άλλων περιοχών της χώρας, που αφενός δεν έχουν αποζημιωθεί από την τεράστια καταστροφή που υπέστησαν από τον παγετό και τις πλημμύρες (π.χ. «Ιανός») και αφετέρου υπάρχει κίνδυνος να μείνει ασυγκόμιστη η παραγωγή που τους απέμεινε, αφού η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα για την ασφαλή συμμετοχή και εργασία των αλλοδαπών εργατών γης, ανέδειξε με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι η κυβέρνηση έσπευσε να ανοίξει τα σύνορα για τη διέλευση των τουριστών, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (αεροπορικών εταιρειών, εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων κ.ά.), όμως για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, που είναι απαραίτητοι για την αγροτική παραγωγή, η μετακίνηση γίνονται με το σταγονόμετρο, τα δε μέτρα προστασίας και ασφαλούς - αξιοπρεπούς διαμονής και διαβίωσης των εργατών αυτών αποτελούν ατομική ευθύνη του κάθε αγρότη, όταν θα έπρεπε να είναι κρατική μέριμνα.

Αυτό - επεσήμανε - ισοδυναμεί με απόγνωση για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, με δεδομένο και το χαράτσι των 100 ευρώ για κάθε εργάτη γης που καλούνται να πληρώσουν, όταν ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.

Εφερε ως παράδειγμα τον νομό Λάρισας, όπου κατανεμήθηκαν 150 θέσεις εποχικών μετακλητών εργατών γης, όταν μόνο στην περιοχή της Αγιάς απαιτούνται τουλάχιστον 500.

Στη δε περιοχή του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, στα περισσότερα χωριά, που έχουν και τη μεγαλύτερη παραγωγική βάση της γης, τα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί εργάτες που πάνε εκεί για να εργαστούν να μη βρίσκουν καταλύματα και να φεύγουν.

Ο Γ. Λαμπρούλης ανέδειξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα τώρα για τη διευκόλυνση εργατών γης να δουλέψουν στη χώρα μας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, και ότι αυτό δεν μπορεί να είναι ατομική ευθύνη του κάθε αγρότη αλλά ειδικά σε συνθήκες πανδημίας θα πρέπει να οργανωθεί από το κράτος με τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. τεστ COVID, εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, περίθαλψης εφόσον χρειαστεί). Ενώ υπενθύμισε πως το ΚΚΕ από τον Μάρτη, κατά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας για τους εργάτες γης, είχε επισημάνει ότι το πλαίσιο είναι ανεπαρκές και ότι απαιτούνταν μέτρα.

Απαντώντας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπυρίδων - Παναγιώτης Λιβανός ανέφερε ότι για το νομό Λάρισας θα αυξηθούν οι θέσεις των εποχικών μετακλητών εργατών, οι οποίες - κατά τον ίδιο - καθορίζονται από εργοδότες, Περιφέρειες, ΟΑΕΔ κ.λπ., ωστόσο επέμεινε ότι τα πάντα είναι ατομική ευθύνη των αγροτών, ενώ απέρριψε την κατάργηση του παραβόλου. Προκαλώντας μάλιστα τους αγρότες, που ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους, πρόσθεσε πως «το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ έχουν αποδείξει στις δύσκολες στιγμές και πέρυσι και φέτος ότι ανταποκρίθηκαν σε απόλυτο βαθμό, πολύ πιο γρήγορα, με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα»...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Αντιδρούν στον Αναπτυξιακό Οργανισμό και τον αυταρχισμό της δημοτικής αρχής

Τη δημοτική αρχή Καλλιθέας για τις πιέσεις και απειλές που ασκεί και χρησιμοποιεί προκειμένου να αναγκάσει τους εργαζόμενους να συναινέσουν στη σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ στο δήμο.

Οπως αναφέρει μάλιστα σε ανακοίνωσή της, την Παρασκευή 4 Ιούνη ο δήμαρχος «ξεπέρασε κάθε όριο, αφού κατ' εντολή του εφαρμόστηκε κάθε μέσο πίεσης, τρομοκρατία, απειλές, εκφοβισμοί, σε σειρά εργαζομένων για να αποσπαστεί αριθμός Πρωτοκόλλου ώστε να φέρει τον Αναπτυξιακό ΑΕ προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αφού και πάλι συνάντησε σθεναρή αντίσταση από τους εργαζόμενους διέταξε εντέλλεσθε. Εντολή χωρίς βάση βεβαίως, μια και οι συνάδελφοι ασκούσαν το δικαίωμά τους στην απεργία. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου άμεσα προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου. Μετά τη λήξη του ωραρίου και εφόσον οι περισσότεροι εργαζόμενοι είχαν αποχωρήσει, έκανε την εμφάνισή της η αστυνομία, η οποία είχε κληθεί από τον δήμαρχο για να διώξει τους "καταληψίες"».

Προχτές οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση έξω από το δημαρχείο απαιτώντας και καταφέρνοντας να αποσύρει ο δήμαρχος την εντολή και να οριστεί συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου. Στο πλευρό τους ήταν και φορείς της πόλης, όπως η Ενωση ΕΒΕ Καλλιθέας και το Παράρτημα Συνταξιούχων Καλλιθέας.

Τη δημοτική αρχή καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Καλλιθέας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους και στηρίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην προώθηση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών. «Είμαστε αντίθετοι στη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΑΕ γιατί θα λειτουργήσει ως όχημα για να εκχωρηθούν αρμοδιότητες και υποδομές των δήμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Με βάση το νομοθετημένο σκοπό λειτουργίας τους, δεν υπάρχει αρμοδιότητα του δήμου, από την Καθαριότητα, το Πράσινο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες έως τον Πολιτισμό και την Κοινωνική Πρόνοια που να μη γίνεται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το "λογαριασμό" θα τον πληρώσουν πάλι οι δημότες», σημειώνουν οι εκλεγμένοι, που στηρίζουν τις διεκδικήσεις για «μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων των δήμων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις Υπηρεσίες των δήμων. Για πλήρη εργασιακά δικαιώματα και εξασφάλιση όλων των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Για επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος προς τους δήμους. Να μην μετατοπίζονται τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη κι άλλα χαράτσια».

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Καταγγελία για απόλυση εργαζόμενης μητέρας

Την απόλυση εργαζόμενης μητέρας από την εργοδοσία στα «Jumbo» καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους στη σημερινή πανεργατική απεργία. Οπως καταγγέλλει, η εργαζόμενη, μέλος μονογονεϊκής οικογένειας με δύο παιδιά, απολύθηκε μετά από δέκα χρόνια δουλειάς. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση «παρουσιάζει το νομοσχέδιο έκτρωμα ως ευκαιρία και προνόμιο για τις εργαζόμενες μητέρες να δουλεύουν 10ωρο για να έχουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους», υπενθυμίζει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση, σε αίτημα εργαζόμενων μητέρων κατά το παρελθόν, να μην δουλεύουν συνεχόμενα έως τις 11 το βράδυ, «απάντησε ότι τα παιδιά των εργαζόμενων δεν είναι πρόβλημα της επιχείρησης» και αξίωσε «τα οικογενειακά προβλήματα να μένουν έξω από το κατάστημα». Οσον αφορά την εργαζόμενη που βρέθηκε στο στόχαστρο της απόλυσης, το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία την είχε επιβραβεύσει για την «παραγωγικότητά» της και ξαφνικά «αποφάσισε πως σταμάτησε να είναι παραγωγική και πως κατά λάθος την είχε κρατήσει στη δουλειά για 10 χρόνια!».

«Η αλήθεια είναι πως η απόλυση αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες πάνω στη λογική της συγκεκριμένης επιχείρησης, του να ξεμπερδεύουμε με τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν περισσότερα κατεκτημένα δικαιώματα και στη θέση τους να παίρνει νέους εργαζόμενους με τους εξευτελιστικούς μισθούς των 400 ευρώ», επισημαίνει η Ενωση. Υπογραμμίζει, ακόμα, πως «η συγκεκριμένη εργαζόμενη διεκδικούσε τα δικαιώματά της καθημερινά στο χώρο δουλειάς, πάλευε για εκείνη και τους συναδέλφους της, για καλύτερους όρους δουλειάς» μέσα από το σωματείο. «Τέτοιες φωνές μπορεί να είναι ενοχλητικές για τους μεγαλέμπορους, όμως είναι φωνές ελπίδας για τους εμποροϋπαλλήλους, δείχνουν τον δρόμο του αγώνα, της οργάνωσης», τονίζει η Ενωση, «ειδικά αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο εργασιακό μεσαίωνα με το νομοσχέδιο που οι ίδιοι οι εργοδότες παρήγγειλαν».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Στο στόχαστρό της η δράση των σωματείων της περιοχής

Τη δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους εργατικά σωματεία του Εβρου, για την προσπάθεια φίμωσης εις βάρος τους.

Σε συνέχεια και άλλων παρόμοιων πρακτικών με πανό των σωματείων παλαιότερα ενάντια στη βάση του ΝΑΤΟ στο λιμάνι, η δημοτική αρχή κατέβασε μέσα σε λίγες ώρες το πανό των εργατικών σωματείων που προπαγάνδιζε την απεργιακή συγκέντρωση.

«Προφανώς, η κατά τ' άλλα "ευαίσθητη" δημοτική αρχή δεν έχει πρόβλημα με τις πρόβες πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών (...) ούτε με την κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, την κατάργηση της Κυριακής αργίας και όλα τα άλλα μέτρα που φέρνει με το αντεργατικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, και προσθέτει πως πολλοί εργαζόμενοι στο δήμο έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τις «ευαισθησίες» της δημοτικής αρχής, με την καταστρατήγηση του ωραρίου, την αντιπαλότητα στο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, τη διαιώνιση της ομηρίας και της ανασφάλειας για τους εργαζόμενους, καθώς η ίδια αποτελεί «ένθερμο υποστηρικτή και συνοδοιπόρο στη διάλυση της σταθερής εργασίας και του εργάσιμου χρόνου, που διαμόρφωσαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org