ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Καλεί στη σημερινή απεργία και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις 16 Ιούνη

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή πανελλαδική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, καθώς και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργανώνουν την Τετάρτη 16 Ιούνη επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, καλεί η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών.

Σε ανακοίνωσή της αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πωλητές, επισημαίνοντας πως «τα "άνοιξε - κλείσε", η λειτουργία των λαϊκών αγορών 50-50, έχουν συσσωρεύσει για εμάς χρέη που δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε. Οι 120 και 240 δόσεις που φέρνει για τη ρύθμιση των χρεών μας όχι μόνο δεν θα μας ελαφρύνουν, αλλά θα σφίξουν ακόμα πιο πολύ τη θηλιά των χρεών γύρω από τον λαιμό μας. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας προβλέπει πλήρη καταγραφή των περιουσιακών μας στοιχείων, ώστε να ρευστοποιηθούν ανά πάσα στιγμή με το πρώτο "στραβοπάτημά" μας. Με την αδυναμία δηλαδή πληρωμής κάποιων δόσεων της ρύθμισης. Μέχρι τότε θα κρατάνε ενέχυρο την κατοικία μας και κάθε περιουσιακό στοιχείο, ενώ θα δεσμεύουν σημαντικό τμήμα του οικογενειακού εισοδήματός μας για δεκαετίες».

Τονίζει επίσης πως «στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές προβλέπεται ότι όποιος δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα δεν θα μπορεί να έχει πάγκο στη λαϊκή. Και την ίδια στιγμή μέσω του πτωχευτικού κώδικα θα "ρευστοποιείται" κάθε περιουσιακό στοιχείο που έχουμε στα χέρια μας (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), για να εξοφληθούν τα χρέη μας στην εφορία και στις τράπεζες».

Για το αντεργατικό έκτρωμα επισημαίνει πως «η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Αφορά εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας,το παιδί μας, τη γυναίκα μας, που μπορεί να εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος. Με τον νόμο αυτό θα ξεχαρβαλωθεί ακόμα περισσότερο η ζωή μας, το δικαίωμα της οικογένειας να βρίσκεται μαζί. Είναι κεντρική γραμμή της κυβέρνησης η διάλυση του σταθερού εργάσιμου χρόνου για να αυξηθεί η "'ανταγωνιστικότητα" της οικονομίας τους. Δεν είναι τυχαίο ότι και στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές υπάρχουν τέτοιες κατευθύνσεις. Π.χ. θεσμοθετείται η 6ήμερη λειτουργία των λαϊκών αγορών, χωρίς να αποκλείεται η Κυριακή, ή δίνεται το δικαίωμα στους φορείς διαχείρισης (σε Περιφέρειες και δήμους) να τροποποιούν το ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Ηδη και σήμερα τα ωράρια που δουλεύουμε είναι εξαντλητικά για να μπορέσουμε να ξεστήσουμε τον πάγκο μας από τη μία λαϊκή και να προλάβουμε να ξεφορτώσουμε και να φορτώσουμε τα πράγματά μας για την επόμενη, που θα είναι το επόμενο πρωί».

Η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών διεκδικεί:

-- Να διαγραφούν εδώ και τώρα τα χρέη που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και όλα τα χρέη από τα μνημόνια και τη φοροληστεία των προηγούμενων χρόνων.

-- Να παρθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος.

-- Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τις λαϊκές αγορές και θα πετάξει έξω από αυτές χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - τερατούργημα για τα Εργασιακά.

-- Να λειτουργήσουν κανονικά και στο σύνολό τους οι λαϊκές αγορές, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών.

-- Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

-- Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων.

-- Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ειδικά για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, όπως:

-- Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, του συνόλου των τόκων και των προστίμων, του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους.

-- Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης και των χρεών που αφορούν την εισφορά Υγείας.

-- Ρύθμιση χρεών σε ΔΕΗ και άλλους παρόχους, με δόσεις στο 5% του εισοδήματος. Φτηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.

-- Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

Τέλος, διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής:

-- Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

-- Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Αποζημίωση στο 100% για τις ζημιές από τις διάφορες καταστροφές.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στους δρόμους για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων

Συλλαλητήριο με τρακτέρ και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Λάρισας, την Τετάρτη 16 Ιούνη, στις 8 μ.μ.

Αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις ετοιμάζονται να δώσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας, διοργανώνοντας συλλαλητήριο με τρακτέρ και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την Τετάρτη 16 Ιούνη στις 8 μ.μ. Παρόμοια κινητοποίηση οργανώνει την ίδια μέρα στις 7.30 μ.μ. στη διασταύρωση της Νάουσας ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου και Αργυροπουλίου - Λυγαριάς επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως «πέρασαν σχεδόν πάνω από δύο μήνες από τη στιγμή που ο παγετός κατέστρεψε όλες τις αγροτικές παραγωγές μας. Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΛΓΑ έμειναν μόνο στα λόγια και σε φιέστες συμπόνιας. Ούτε οικονομική ενίσχυση δόθηκε στον Οργανισμό αφού τα ταμειακά του διαθέσιμα μένουν μέχρι και σήμερα ίδια, ούτε ουσιαστική ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό. Δεν θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα να μας κοροϊδεύουν. Την Τετάρτη 16 Ιούνη προσυγκεντρωνόμαστε με τα τρακτέρ μας στις 7 μ.μ. στην Τούμπα Τυρνάβου ώστε να δώσουμε δυναμικό "παρών" στο συλλαλητήριο που διοργανώνουμε οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η ΕΟΑΝΣΛ. Η συμμετοχή όλων μας είναι αναγκαία και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να δώσουν βροντερό "παρών" διότι ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι διεκδικούν:

  • Την άμεση καταβολή προκαταβολής για τις ζημιές. Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.
  • Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
  • Αναστολή με νομοθετική ρύθμιση των άρθρων 7 και 9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
  • Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ.
  • ΕΛΓΑ - δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
  • Καμία σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Καμία σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.
  • Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.
  • Να παγώσουν τα χρέη των πληττόμενων αγροτών προς τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ.
Βελβεντός: Το χαλάζι αποτελείωσε τις δεντροκαλλιέργειες

Είκοσι λεπτά χαλαζόπτωσης ήταν αρκετά για να σημειωθεί ολική καταστροφή στις καλλιέργειες των παραγωγών του Βελβεντού Κοζάνης. Το χαλάζι, που έπληξε τη Δευτέρα την περιοχή όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 10.000 στρέμματα ροδάκινα και νεκταρίνια, ήρθε να αποτελειώσει ό,τι είχε απομείνει από τις παγωνιές του περασμένου Απρίλη.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που φέτος δεν θα καταφέρουν να μαζέψουν από τα δέντρα τους ούτε έναν καρπό, ενώ ακόμα αναμένουν τις αποζημιώσεις από τον περασμένο παγετό.

Το χαλάζι της Δευτέρας φαίνεται να έχει προκαλέσει ζημιές και σε καλλιέργειες σιτηρών της περιοχής, οι οποίες όμως θα γίνουν εμφανείς τις επόμενες μέρες, λόγω των καιρικών συνθηκών.

ΠΙΕΡΙΑ
Κοντά στους πληγέντες αγρότες κλιμάκιο του ΚΚΕ

Περιοχές της Πιερίας, που επλήγησαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΤΟ Πιερίας του ΚΚΕ μαζί με τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη. Συναντήθηκε με αγρότες που υπέστησαν καταστροφές αλλά και με μέλη της διοίκησης του Αγροτικού - Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κατερίνης «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».

Οι ζημιές αφορούν τις καλλιέργειες σε ακτινίδια, οπωροκηπευτικά, τριφύλλια, καλαμπόκια κ.ά. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση, καθώς ορισμένοι από αυτούς υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή για τη φετινή παραγωγή.

Οι αγρότες κατήγγειλαν την καθυστέρηση στις εκτιμήσεις αφού, όπως είπαν, άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις στον ΕΛΓΑ από τις 31 Μάη, προκειμένου να εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές τους και να αποζημιωθούν, όμως μέχρι την Παρασκευή δεν είχε εμφανιστεί κανένας αρμόδιος.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης ενημέρωσε τους αγρότες για τις παρεμβάσεις του Κόμματος προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημά τους με έκτακτα μέτρα, να γίνει άμεση εκτίμηση της ζημιάς και να αποζημιωθεί στο 100%. Ενημέρωση επίσης για κατάθεση κοινοβουλευτικής Ερώτησης του ΚΚΕ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τέλος, κάλεσε τους αγρότες να ζωντανέψουν τους συλλόγους τους και να πιέσουν οργανωμένα μέσα από αυτούς, ώστε να ικανοποιηθούν τα χρόνια και δίκαια αιτήματά τους. Σημείωσε την ανάγκη να εναντιωθούν στην ΚΑΠ της ΕΕ που εφαρμόζουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις και τους έχουν οδηγήσει σε αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, υπέρογκα ασφάλιστρα, διαρκή κίνδυνο κατάσχεσης - πλειστηριασμού των περιουσιών τους.

ΜΙΚΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
Εκτός στήριξης οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις

Αναφορά στη Βουλή από το ΚΚΕ

Να συμπεριληφθούν και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στο πρόγραμμα στήριξης των τουριστικών καταλυμάτων ζητά με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος.

Στο κείμενο της επιστολής τους επισημαίνουν ότι η προϋπόθεση απασχόλησης προσωπικού για ένταξη στο πρόγραμμα στήριξης αποκλείει αυτομάτως τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αφού πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων. Ακόμη και όσοι από αυτούς απασχολούν περιστασιακά έναν ή δύο εργαζόμενους και καταφέρουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το ποσοστό ενίσχυσης 5% επί του τζίρου που προβλέπεται να δοθεί, αντιστοιχεί σε εξευτελιστικά ποσά για τους περισσότερους από αυτούς, αφού οι ετήσιες εισπράξεις τους είναι εξαιρετικά χαμηλές και στην ουσία παίζουν το ρόλο ενός ελάχιστου συμπληρωματικού εισοδήματος. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους, το πρόγραμμα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα δώσει μεγάλο κεφάλαιο κίνησης στις πολύ μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που αφήνει «εκτός» τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων του Τουρισμού. Τέλος, ζητούν να ενισχυθούν και αυτοί με ανάλογα προγράμματα δεδομένου ότι το τελευταίο 14μηνο η πλειοψηφία τους δεν έχει επωφεληθεί από κανένα μέτρο στήριξης λόγω των προϋποθέσεων που ετίθεντο.

Την παραπάνω επιστολή κατέθεσαν ως Αναφορά στους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, Ν. Καραθανασόπουλος, Λ. Στολτίδης και Μ. Συντυχάκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ