ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Ορθώνουμε ανάστημα στο μάθημα της υποταγής»

Για τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης

«Ο πιο καλός ο μαθητής είναι η υπουργός Παιδείας...», σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ αναφερόμενη στις επαφές της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, προκαλώντας την κυβέρνηση να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συζητήσεων. Οπως τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών:

«Το υπουργείο Παιδείας, διά της ηγεσίας του, κέρδισε επάξια τον τίτλο του καλύτερου μαθητή της αμερικανικής πρεσβείας και του κ. Πάιατ. Υλοποίησε με συνέπεια την κατεύθυνση που έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ για την ανανέωση της συμφωνίας με βασικό περιεχόμενο την ενίσχυση των στρατιωτικών βάσεων που "αναβαθμίζει" την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και θέτει το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.

H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εφαρμόζει πιστά τις κατευθύνσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που προτρέπει την κυβέρνηση και "μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα να αμβλύνει τα αισθήματα αντιαμερικανισμού που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία".

Αλήθεια, προκαλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να αποκαλύψει τι είδους συζητήσεις είχαν για τα θέματα της Εκπαίδευσης με την αμερικανική κυβέρνηση, τι δεσμεύσεις έχουν αναλάβει για τα σχολεία και τους μαθητές μας; Μήπως σκέφτεται να διοργανώσει σχολικές εκδρομές στο άγαλμα του Τρούμαν;

Τι μπορεί να συζητήσανε με μια κυβέρνηση που την ίδια μέρα, με απροκάλυπτα ωμό και κυνικό τρόπο, ο Πρόεδρός της τιτίβιζε ότι "...θα πολεμάμε εκεί που βρίσκεται το συμφέρον και το κέρδος μας...", με μια κυβέρνηση που έπνιξε στο αίμα το λαό της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Συρίας, που έστησε δικτατορίες σε όλο τον κόσμο και τη χώρα μας; Με μια κυβέρνηση που το "ζωτικό συμφέρον" φτιάχνει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, προωθεί διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό, κλιμακώνει την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή μας, προκαλεί πολέμους, εξαθλίωση στους λαούς, γεννά χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους.

Στο μάθημα της υποταγής και του συμβιβασμού που επιχειρούν κυβέρνηση και ΗΠΑ να μας διδάξουν, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι γονείς ορθώνουμε ανάστημα. Συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε... Εχουμε καθήκον να διαπαιδαγωγήσουμε τους νέους με τα ιδανικά της ειρήνης, της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς, να αποκαλύπτουμε το ρόλο των ιμπεριαλιστών και τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει ενάντια στην ανθρωπότητα».

Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της νέας Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Ολομέλεια.

Η συγκεκριμένη σχολή προέκυψε μετά την «ανωτατοποίηση» του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που έγινε με τον νόμο Γαβρόγλου. Οι φοιτητές της νέας σχολής βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη καθηγητών, τα απαρχαιωμένα εργαστήρια και την ανεπάρκεια δωματίων στη φοιτητική εστία. Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος οι καθηγητές είναι λιγότεροι από πέρσι.

Ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε πως με αυτή την Ερώτηση το ΚΚΕ θίγει ένα από τα «απόνερα» του νόμου Γαβρόγλου και πρόσθεσε πως το πιο τραγελαφικό είναι ότι οι φοιτητές του πρώην ΤΕΙ θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους με το νέο πρόγραμμα σπουδών, αλλά θα εξετάζονται με βάση το παλιό πρόγραμμα. Επίσης, έθεσε μια σειρά ερωτήματα όπως τι δικαιώματα θα έχουν οι απόφοιτοι των Τμημάτων του ΤΕΙ που έχουν κλείσει, τι πτυχίο θα πάρουν οι απόφοιτοι της νέας σχολής και τι θα συμβεί εάν κάποιος πρωτοετής φοιτητής θελήσει να πάρει μετεγγραφή σε άλλη πόλη.

Ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης επέκρινε τον νόμο Γαβρόγλου ότι ήταν «βιαστικός» και προϊόν «μικροπολιτικής», συμπληρώνοντας πως η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για να απεγκλωβιστεί η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τις «κακές πρακτικές» της προηγούμενης κυβέρνησης. Ως προς τα συγκεκριμένα ζητήματα που του έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επιβεβαίωσε ότι οι φοιτητές της νέας σχολής δεν θα έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής γιατί δεν έχουν αντιστοίχηση με άλλες σχολές και υποστήριξε πως τα προβλήματα θα λυθούν με τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 800.000 ευρώ προς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στην παρέμβασή του ήταν έκδηλη η προσπάθεια να υποβαθμίσει τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με το επιχείρημα ότι ο πρύτανης δεν επιβεβαιώνει «τα όσα δραματικά» αναφέρει το ΚΚΕ.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε στη δευτερολογία του ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν διαφέρει από αυτό της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς προωθεί τα πανεπιστήμια - ανώνυμες εταιρείες, την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τα πτυχία πολλών ταχυτήτων. Για το κονδύλι των 800.000 ευρώ, τόνισε πως δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα ελάχιστα.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος για τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας

Με σύνθημα «Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ» και με αφορμή τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας, η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ και οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο, το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ.

Σημείο συνάντησης η οδός Μέρλιν 6, όπου βρισκόταν το κολαστήριο της Γκεστάπο από το 1941 μέχρι το 1944 και γίνονταν σκληρά βασανιστήρια. Θα ακολουθήσουν στάσεις: Στο Σύνταγμα, στην οδό Βουκουρεστίου, στη συμβολή των οδών Ομήρου και Πανεπιστημίου, στη Μασσαλίας, στην Ακαδημίας, στη Σταδίου και στην Κοραή, σε σημεία που συνδέονται με τη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, αλλά και κολαστήρια των κατοχικών δυνάμεων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα Τμήματα

Η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που προέκυψε από την ενοποίηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς, επιβεβαίωσε με τον χειρότερο τρόπο όλους αυτούς τους φοιτητές που προειδοποιούσαν με τις κινητοποιήσεις τους ότι θα έρθει μεγαλύτερη υποβάθμιση των σπουδών τους.

Ετσι:

  • Οι ελλείψεις σε καθηγητές είναι τεράστιες. Δεν έχει εξασφαλιστεί η πρόσληψη ούτε καν των έκτακτων καθηγητών που υπήρχαν πέρυσι, αφού η διοίκηση τους προτείνει να εργαστούν με το 30% του μισθού τους! Δεκάδες μαθήματα δεν διδάσκονται!
  • Οι φοιτητές δεν χωράνε σε αίθουσες και εργαστήρια! Στον Βόλο οι φοιτητές των δύο νέων Τμημάτων θα κάνουν μάθημα σε πρώην... φροντιστήριο! Στη Λάρισα το κτίριο της ΣΔΟ έχει κριθεί ακατάλληλο! Σε εργαστήρια χωρητικότητας 20 ατόμων κάνουν μάθημα 50, με κίνδυνο ακόμα και για την ασφάλειά τους.
  • Στο πρώην ΤΕΙ Λάρισας, έκτασης 1.200 στρεμμάτων και κτιριακής κάλυψης 300 στρεμμάτων, υπάρχουν μόλις 6 καθαρίστριες!
  • Τα δωμάτια στις εστίες είναι ελάχιστα. Στο Βόλο μόλις 40 δωμάτια για 14.000 φοιτητές και στα Τρίκαλα κανένα! Στη Λάρισα και στην Καρδίτσα, δεκάδες πρωτοετείς έμειναν έξω από τις εστίες και οι «τυχεροί» που έγιναν δεκτοί πληρώνουν 150 - 400 ευρώ για να πάρουν δωμάτιο.
  • Οι φοιτητές του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν άμεσα στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα. Πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΙ, να πετάξουν στα σκουπίδια το πτυχίο του ΤΕΙ, τα μισά μαθήματα και εργαστήρια που έκαναν και να φορτωθούν επιπλέον ένα κάρο μαθήματα για να πάρουν το πτυχίο του αντίστοιχου πανεπιστημιακού τμήματος.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξέδωσαν ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Οι υποσχέσεις τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της σημερινής αποδεικνύονται ψεύτικες.Ούτε οι σπουδές μας αναβαθμίστηκαν, ούτε βελτιώθηκε η κατάσταση με τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στο πρώην ΤΕΙ. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί την κατάσταση - μπάχαλο στα Τμήματά μας, για να μας ωθήσει εκτός σπουδών, να μας κάνει πελάτες στα ιδιωτικά κολέγια, στην κατάρτιση. Θεωρεί τις σπουδές και τις ανάγκες μας "κόστος" και κλείνει την κάνουλα της χρηματοδότησης για την Παιδεία ώστε να εξοικονομεί ζεστό χρήμα για τις τράπεζες και τους βιομήχανους, να δαπανά 4 δισ. το χρόνο για τους πολεμικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ. Μαζί με τη διοίκηση μας κοροϊδεύουν ότι δήθεν κάποια στιγμή "όλα θα λυθούν". Αντί να ενημερώσουν υπεύθυνα τους φοιτητές και να δώσουν λύσεις, κυβέρνηση και Πρυτανεία κάνουν μπαλάκι τις ευθύνες μεταξύ τους. Από κοντά και η ΔΑΠ, που όλους αυτούς τους μήνες έσπερνε τον εφησυχασμό, ήταν ενάντια σε κάθε διεκδίκηση των φοιτητών και πούλαγε το παραμύθι ότι "αν βγει κυβέρνηση η ΝΔ θα λυθούν όλα τα προβλήματα"!».

Σε αυτή τη βάση, καλούν τους φοιτητές να διεκδικήσουν μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, όλα αυτά που έχουν ανάγκη για να καταφέρουν να σπουδάσουν, να βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους με δικαιώματα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Ζητούν μέτρα για τα οικονομικά προβλήματα των σχολείων

Μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των σχολικών μονάδων ζητά από τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών η Πανελλήνια Επιστημονική Ενωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι διευθυντές επικαλούνται την ανάγκη προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης από την ερχόμενη βδομάδα και με δεδομένη την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά των σχολικών μονάδων, αφού η μείωση της επιχορήγησής τους από το 2010 και μετά ξεπερνά το 50%.

Ζητούν, λοιπόν, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης που προμηθεύονται οι Σχολικές Επιτροπές, πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ για όλες τις δαπάνες των Σχολικών Επιτροπών, διαφάνεια στην κατανομή της επιχορήγησης στις σχολικές μονάδες και αύξησή της ώστε σε βάθος τριετίας να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από το 2010.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org