Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα Τμήματα

Η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που προέκυψε από την ενοποίηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς, επιβεβαίωσε με τον χειρότερο τρόπο όλους αυτούς τους φοιτητές που προειδοποιούσαν με τις κινητοποιήσεις τους ότι θα έρθει μεγαλύτερη υποβάθμιση των σπουδών τους.

Ετσι:

  • Οι ελλείψεις σε καθηγητές είναι τεράστιες. Δεν έχει εξασφαλιστεί η πρόσληψη ούτε καν των έκτακτων καθηγητών που υπήρχαν πέρυσι, αφού η διοίκηση τους προτείνει να εργαστούν με το 30% του μισθού τους! Δεκάδες μαθήματα δεν διδάσκονται!
  • Οι φοιτητές δεν χωράνε σε αίθουσες και εργαστήρια! Στον Βόλο οι φοιτητές των δύο νέων Τμημάτων θα κάνουν μάθημα σε πρώην... φροντιστήριο! Στη Λάρισα το κτίριο της ΣΔΟ έχει κριθεί ακατάλληλο! Σε εργαστήρια χωρητικότητας 20 ατόμων κάνουν μάθημα 50, με κίνδυνο ακόμα και για την ασφάλειά τους.
  • Στο πρώην ΤΕΙ Λάρισας, έκτασης 1.200 στρεμμάτων και κτιριακής κάλυψης 300 στρεμμάτων, υπάρχουν μόλις 6 καθαρίστριες!
  • Τα δωμάτια στις εστίες είναι ελάχιστα. Στο Βόλο μόλις 40 δωμάτια για 14.000 φοιτητές και στα Τρίκαλα κανένα! Στη Λάρισα και στην Καρδίτσα, δεκάδες πρωτοετείς έμειναν έξω από τις εστίες και οι «τυχεροί» που έγιναν δεκτοί πληρώνουν 150 - 400 ευρώ για να πάρουν δωμάτιο.
  • Οι φοιτητές του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν άμεσα στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα. Πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΙ, να πετάξουν στα σκουπίδια το πτυχίο του ΤΕΙ, τα μισά μαθήματα και εργαστήρια που έκαναν και να φορτωθούν επιπλέον ένα κάρο μαθήματα για να πάρουν το πτυχίο του αντίστοιχου πανεπιστημιακού τμήματος.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξέδωσαν ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Οι υποσχέσεις τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της σημερινής αποδεικνύονται ψεύτικες.Ούτε οι σπουδές μας αναβαθμίστηκαν, ούτε βελτιώθηκε η κατάσταση με τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στο πρώην ΤΕΙ. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί την κατάσταση - μπάχαλο στα Τμήματά μας, για να μας ωθήσει εκτός σπουδών, να μας κάνει πελάτες στα ιδιωτικά κολέγια, στην κατάρτιση. Θεωρεί τις σπουδές και τις ανάγκες μας "κόστος" και κλείνει την κάνουλα της χρηματοδότησης για την Παιδεία ώστε να εξοικονομεί ζεστό χρήμα για τις τράπεζες και τους βιομήχανους, να δαπανά 4 δισ. το χρόνο για τους πολεμικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ. Μαζί με τη διοίκηση μας κοροϊδεύουν ότι δήθεν κάποια στιγμή "όλα θα λυθούν". Αντί να ενημερώσουν υπεύθυνα τους φοιτητές και να δώσουν λύσεις, κυβέρνηση και Πρυτανεία κάνουν μπαλάκι τις ευθύνες μεταξύ τους. Από κοντά και η ΔΑΠ, που όλους αυτούς τους μήνες έσπερνε τον εφησυχασμό, ήταν ενάντια σε κάθε διεκδίκηση των φοιτητών και πούλαγε το παραμύθι ότι "αν βγει κυβέρνηση η ΝΔ θα λυθούν όλα τα προβλήματα"!».

Σε αυτή τη βάση, καλούν τους φοιτητές να διεκδικήσουν μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, όλα αυτά που έχουν ανάγκη για να καταφέρουν να σπουδάσουν, να βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους με δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ