ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Ραγδαία εκτίναξη των ελλειμμάτων

Οι φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο και οι δαπάνες για τόκους αύξησαν τα ελλείμματα κατά 89%!

Οι απανωτές και τεράστιες φοροελαφρύνσεις που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου έχουν ήδη δημιουργήσει σημαντικές επιπτώσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι εκτίναξη των ελλειμμάτων σε ακόμη μεγαλύτερη ύψη. Το γεγονός αυτό ήδη αξιοποιείται τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την ηγεσία της ΝΔ στην κοινή τους προσπάθεια να φορτώσουν και άλλα βάρη στα λαϊκά στρώματα της χώρας και να εκχωρήσουν και νέα προνόμια στις διάφορες μερίδες της ολιγαρχίας. Πίσω από αυτήν την εξέλιξη υπάρχει η τεράστια εκποίηση κρατικής περιουσίας που συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια με τις ευλογίες και της ηγεσίας της ΝΔ και που αναπλήρωνε τις απώλειες από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διάφορες μερίδες των οικονομικά ισχυρών διαγκωνίζονται και απαιτούν την εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, ισχυριζόμενοι, δήθεν, ότι η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος...

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που επιχειρούν να τα αξιοποιήσουν παραπέρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων αποτυπώνονται στα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Συγκεκριμένα η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 5μηνο Γενάρη -Μάη 2003 αποκαλύπτει τα εξής:

  • Το έλλειμμα (έσοδα μείον δαπάνες) του τακτικού προϋπολογισμού ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ (από 2,14 δισ. στο 5μηνο του 2002). Επομένως η ποσοστιαία αύξηση φτάνει στο 89% και είναι υπερδιπλάσια των στόχων που έθεσαν για το 12μηνο του 2003. Να σημειωθεί ότι τα ελλείμματα συνεχίζουν στην ανιούσα, καθώς στο τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη διαμορφώνονταν σε 55,6%.
  • Το συνολικό έλλειμμα (μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) φτάνει τα 5,3 δισ. ευρώ (από 3,87 δισ. πέρσι). Η αύξηση που καταγράφεται φτάνει σε 74,5% (από 60,5% στο 4μηνο).
  • Τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν οριακή μεταβολή 0,8% και διαμορφώνονται στα 14,46 δισ. ευρώ. Είναι φανερό ότι το σκέλος των εσόδων «πάσχει» στον τομέα της φορολόγησης των οικονομικά ισχυρών και των μεγάλων ΑΕ που κάνουν χρήση των διαφόρων φοροπρονομίων που τους δόθηκαν. Η μειωμένη φορολογία τους έρχεται σε αντίθεση και με την αύξηση των κερδών τους και με την αύξηση του ΑΕΠ που συνεχίζεται και φέτος. Από την άλλη πλευρά η υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων φανερώνεται και από την αύξηση 11,1% που εμφανίζει ο ΦΠΑ, από τον οποίο συγκεντρώθηκαν 5 δισ. ευρώ.
  • Το σύνολο των δαπανών του κρατικού μηχανισμού εμφανίζεται στα 18,5 δισ. ευρώ από τα οποία τα 5,9 δισ. ευρώ αφορούν πληρωμές τόκων: Προκύπτει επομένως ότι ο ΦΠΑ που πλήρωσε στο 5μηνο φέτος η λαϊκή κατανάλωση πήγε σχεδόν ολόκληρος στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών - μεγαλοδανειστών του ελληνικού δημοσίου. Προκύπτει επίσης ότι πάνω από το 40% των κάθε είδους κρατικών εσόδων πήγε στους μεγαλορεντιέρηδες δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους. Το σύνολο των κρατικών δαπανών εμφανίζει ποσοστιαία αύξηση κατά 12,3% (έναντι ετήσιου στόχου 5,2%). Τέλος οι πρωτογενείς δαπάνες εμφανίζουν αύξηση 9,6% (έναντι ετήσιου στόχου 6%).
«TRAVEL CARD»
Ταξίδι στο... άγνωστο

Αφαντοι οι ιδιοκτήτες της εταιρίας που την εκδίδει, στον «αέρα» οι κάτοχοι των καρτών, οι εργαζόμενοι και συνεργαζόμενες τουριστικές επιχειρήσεις

Ξεκρέμαστους φαίνεται ότι άφησε τους κατόχους της πολυδιαφημισμένης τουριστικής εκπτωτικής «Travel Card», η εκδότρια εταιρία «Media and Travel Group ΑΕ». Το ίδιο ισχύει για τα συνεργαζόμενα με αυτήν τουριστικά γραφεία, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και τους περίπου 50 εργαζόμενους που απασχολεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και τέσσερις μήνες. Καταναλωτικές οργανώσεις και ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων έχουν δεχτεί πλήθος καταγγελιών, από κατόχους της κάρτας οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση των όσων προσφέρει και από τουριστικές επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρωθεί για υπηρεσίες που πρόσφεραν τους προηγούμενους μήνες σε κατόχους καρτών.

Στα γραφεία της εταιρίας τα τηλέφωνα είναι εκτός λειτουργίας και δεν υπάρχει καμία αντίδραση, από την πλευρά των ιδιοκτητών της, απέναντι στις καταγγελίες των τελευταίων τριών ημερών. Εκτιμάται ανεπίσημα ότι έχουν πουληθεί 5.500 κάρτες, ενώ οι υπεύθυνοι της εταιρίας έκαναν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό, που προσέγγιζε τις 100.000! Ωστόσο είναι άγνωστο πόσοι από τους κατόχους καρτών δεν μπόρεσαν να κάνουν τις διακοπές τους, καθώς η ισχύς της έληγε στις 15 Ιούλη. Σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες τα προβλήματα είχαν αρχίσει πριν από το Πάσχα.

Η «Media and Travel Group ΑΕ» πουλούσε την κάρτα έναντι 50 ευρώ. Κεντρικό σύνθημα της διαφημιστικής της καμπάνιας που λέγεται ότι στοίχισε τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ, ήταν το «πληρώνετε όσο ένα πρωινό». Η εταιρία είχε δεχτεί μηνύσεις για παραπλανητική διαφήμιση και είχε υποχρεωθεί με δικαστική απόφαση να μη δίνει ανάλογες διαβεβαιώσεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Εκσυγχρονιστικά» αναμασήματα για τις αγορές

Στην επικείμενη αναβάθμιση των... Επιμελητηρίων με νομοθετική ρύθμιση το φθινόπωρο και στη δημιουργία πλήθους επιτροπών ελέγχου της αγοράς, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, το περασμένο Σάββατο, σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων. Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν παρέλειψε βεβαίως να προβάλει κι άλλες... πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, που δήθεν στηρίζει τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές, αλλά και να επαναλάβει ότι απαιτείται ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Η ωραιοποίηση της κατάστασης, αλλά και τα «θα», στην τοποθέτηση του υπουργού, θύμισαν προεκλογική περίοδο: Επανέλαβε ότι θα συσταθεί Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Συνέδεσε τη λειτουργία του με τα Επιμελητήρια, για τα οποία είπε ότι πρέπει να είναι ενοποιημένα στην Περιφέρεια και με ξεχωριστή λειτουργία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, λόγω του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων. Μίλησε για τη σύσταση ανεξάρτητων «επιτροπών εποπτείας» των αγορών. Υπερασπίστηκε το μοντέλο της «μεικτής συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού φορέα», όπως χαρακτήρισε το ξεπούλημα της περιουσίας του λαού στο μεγάλο κεφάλαιο.

ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Μικρή αποκλιμάκωση το Μάη

Μείωση 0,3% σημείωσε ο δείκτης τιμών Χονδρικής το Μάη του 2003, ως προς το μήνα Απρίλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, είχε σημείωσε μείωση 1,7% και αύξηση 0,7%. Σε ετήσια βάση (Μάης 03/02) ο δείκτης Χονδρικής σημείωσε άνοδο 2,4%, έναντι αυξήσεων 1,2% και 3,5% που σημειώθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Σε μέσα επίπεδα τέλος (Ιούνης 02 - Μάης 03/ Ιούνη 01 - Μάης 02) ο δείκτης σημείωσε άνοδο 1,6%, έναντι ανόδου 2,4% και 5,5% που σημειώθηκε τα δύο προηγούμενα έτη.

Καταστροφές από τη χαλαζόπτωση

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Το σύνολο σχεδόν της παραγωγής κερασιών στην Κορυφή Αριδαίας επλήγη από το χαλάζι που διήρκεσε πάνω από μισή ώρα. Σημαντικές είναι οι ζημίες που προκλήθηκαν από το ξαφνικό μπουρίνι και τη χαλαζόπτωση που ακολούθησε στα χωριά του Βερμίου όπου επλήγησαν μήλα, ντομάτες, κηπευτικά και αμπέλια. Στο Νομό Κοζάνης αναφέρθηκαν ζημίες κυρίως σε σιτηρά και καπνά. Υπάλληλοι του ΕΛΓΑ άρχισαν από χτες την καταμέτρηση των ζημιών, ενώ οι κάτοικοι των χωριών που καταστράφηκε η παραγωγή τους ζητούν την άμεση καταβολή αποζημιώσεων, καθώς όπως λένε βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες.

Ηλεκτρονική υποβολή ΦΠΑ

Από το τρίτο τρίμηνο του 2003 ξεκινά η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (βιβλία Β' κατηγορίας). Αν και η προθεσμία υποβολής των σχετικών δηλώσεων είναι για τις 26 Οκτώβρη, το υπουργείο Οικονομικών συνιστά στους φορολογούμενους να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες και να πιστοποιηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα το ταχύτερο δυνατό. Η αίτηση εγγραφής στο TAXISnet, καθώς και σχετικές οδηγίες για τη συμπλήρωσή της είναι στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxisnet.gr. Διευκρινίσεις δίνονται και από την τηλεφωνική γραμμή 210.4802.552. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περίπου 432.000 φορολογούμενοι. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να πιστοποιηθούν ακόμη 350.000.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ