ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Υποπτες μπίζνες με πολλά ερωτήματα

Τζάμπα πιστωτικές κάρτες στέλνει στα σπίτια η ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ σε χιλιάδες φακελωμένους πελάτες του ...ΟΤΕ

Με καθρεφτάκια για ιθαγενείς, τσαλίμια και άλλα κόλπα, οι τράπεζες, με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα, προσπαθούν να πουλήσουν τα πανάκριβα καταναλωτικά δάνεια και τις διάφορες πιστωτικές κάρτες στα εργαζόμενα νοικοκυριά. Μετά και την τελευταία λεγόμενη απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, που αφορά στην κατάργηση του πλαφόν για τα καταναλωτικά δάνεια, οι τραπεζίτες αποδύονται σε μια άνευ προηγουμένου καμπάνια «χαρίζοντας», φαινομενικά, πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν, χωρίς ποτέ να το ζητήσουμε, πριν από εμάς για εμάς. Στόχος τους, η αύξηση των κερδών από τη χρυσοφόρα φλέβα των δανείων. Προκειμένου, μάλιστα, να υπηρετήσουν το στόχο τους δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και μεθόδους αμφίβολης νομιμότητας με διασταυρώσεις στοιχείων και προσωπικών δεδομένων, αξιοποιώντας τα αρχεία (ηλεκτρονικά ή άλλα) που έχουν στην κατοχή τους.

Ενα τέτοιο παράδειγμα δίνει και η τακτική των «μεγάλων χορηγών» της Ολυμπιάδας του 2004. Η Alpha Bank (του ομίλου Κωστόπουλου), για να αποκτήσει το δικαίωμα της χορηγίας πλήρωσε το αστρονομικό ποσό των 24 δισ. δρχ. που, βέβαια, με βάση τις φορολογικές ρυθμίσεις που πέρασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκπίπτουν από τα εισοδήματά τους. Από κει και πέρα, ο συγκεκριμένος τραπεζικός όμιλος, σε συνεργασία με τους επίσης χορηγούς της Ολυμπιάδας τις εταιρίες ΟΤΕ και Cosmote επείγονται να βγάλουν τα «έξοδα» και να τα φορτώσουν στη λαϊκή κατανάλωση. Τα τρία «συνεταιράκια» με την πρωτοκαθεδρία του ομίλου Κωστόπουλου διαφημίζουν ήδη την πιστωτική κάρτα «Αθήνα 2004 VISA». Με το έτσι θέλω, ταχυδρομούν αυτή την πραμάτεια σε δεκάδες, ενδεχομένως εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ταχυδρομούν διαφημιστικά φυλλάδια. Στέλνουν στα ανυποψίαστα θύματά τους έτοιμη την πιστωτική κάρτα, η οποία ενεργοποιείται αυτόματα μόλις ο ενδιαφερόμενος συμπληρώσει την εσώκλειστη αίτηση και την καταθέσει σε κάποιο υποκατάστημα της τράπεζας. Ποντάρουν ότι κάποιοι από του παραλήπτες αυτών των καρτών, κάτω από το βάρος των καθημερινών οικονομικών προβλημάτων θα προχωρήσει σε ενεργοποίηση της κάρτας, για την οποία μάλιστα οι εγκέφαλοι της Alpha δίνουν και μυστικό κωδικό ακόμα και για την ανάληψη μετρητών από τα Αυτόματα Ταμειοληπτικά Μηχανήματα. Κανείς εργαζόμενος, κανένα νοικοκυριό δεν έχει την παραμικρή υποχρέωση να τηλεφωνήσει, προκειμένου να αρνηθεί το...«κελεπούρι». Η μη απάντηση, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει την αποδοχή της κάρτας.

Ενδεικτικό του υποτιμητικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους μέλλοντες πελάτες τους στην Alpha είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα το ονομάζουν «ΕΠΑΘΛΟΝ» και το χαρακτηρίζουν...«πρόγραμμα επιβράβευσης». Η λογική του, με δυο λόγια, είναι ότι για κάθε τραπεζική πράξη που κάνεις, η τράπεζα σου «προσφέρει» πόντους τους οποίους ανταλλάσσεις με δώρα. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κοροϊδίας, ν' αναφέρουμε ότι κάθε πόντος αντιστοιχεί σε 1 ευρώ, ενώ η ταρίφα είναι 1,5 πόντος - ευρώ για αγορές με την κάρτα αξίας 200 ευρώ, 0,5 πόντους - ευρώ για τη διενέργεια τραπεζικών πράξεων εκτός τράπεζας. Οι άνθρωποι μάλιστα είναι τόσο τρομεροί που αναγγέλλουν και δώρο 100-180 πόντων - ευρώ αν ο πελάτης πάρει... στεγαστικό δάνειο.

Το ετήσιο συμβατικό επιτόκιο αυτής της κάρτας φτάνει σε 15,75%, είναι δηλαδή σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον επίσημο τιμάριθμο. Από κει και πέρα βάζουν τους πελάτες τους στη λογική μιας άκρατης κατανάλωσης «επιβραβεύοντας» με δωράκια αμφίβολης χρησιμότητας. Βεβαίως, για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι αφού μιλάμε για «ΕΠΑΘΛΟΝ» η Alpha φροντίζει να ανταμείβονται μόνο όσοι πελάτες της είναι συνεπείς, κι έτσι τα δωράκια δίνονται μόνο στους «συνεπείς πελάτες», σε όσους δεν έχουν «καθυστερημένες οφειλές προς την Τράπεζα». Και όχι μόνο: Για να πάρει κανείς τα ψευτοδώρα του προγράμματος, δεν πρέπει να έχει «οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από προϊόντα ή και υπηρεσίες έναντι κάποιου ή όλων των υπευθύνων του προγράμματος (δηλαδή των Alpha Bank, ΟΤΕ και Cosmote).

Από αυτό, αλλά και από τη διασπορά των καταστάσεων με τους πελάτες του ΟΤΕ και της Cosmote, προκύπτει ότι οι τρεις τους, εκτός των άλλων, δε διστάζουν να διασταυρώνουν στοιχεία και προσωπικά δεδομένα πελατών τους. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να γνωρίζει η Alpha αν κάποιος χρωστάει ή όχι το λογαριασμό του τηλεφώνου; Το ομολογούν έμμεσα και οι ίδιοι. Στα ψιλά γράμματα της σύμβασης υπάρχει ο όρος ότι η τράπεζα μπορεί να επεξεργάζεται τα στοιχεία «είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με τις εταιρίες OTE, Cosmote και Delta Singular»...


ΟΤΕ
Τα κέρδη απαιτούν 12.000 απολύσεις!

Οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι θα πληρώσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τη νύφη, αφού ο ανελέητος ανταγωνισμός έχει ως αποτέλεσμα μαζικές απολύσεις

Με τη μείωση του προσωπικού κατά 12.000 εργαζομένους στη Ρουμανία, αλλά και με μεγάλες αναπροσαρμογές στα επενδυτικά προγράμματα στις άλλες χώρες - ακόμη και με αποχώρηση - στις οποίες έχει παρουσία, θα επιχειρήσει ο ΟΤΕ στο επόμενο διάστημα να αυξήσει ακόμα παραπέρα την κερδοφορία του. Οι αποφάσεις του ΟΤΕ για την Cosmorom και το μέλλον της θα πρέπει, όπως είπε χτες από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του Οργανισμού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Λ.Αντωνακόπουλος, να έχουν ληφθεί μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη στη βάση τεσσάρων σεναρίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν: μείωση του κόστους, συνέχιση των επενδύσεων για την ενδυνάμωση της εταιρίας, συνεργασίες με άλλες εταιρίες ή ακόμη και το κλείσιμο. Και μπορεί για τη Cosmorom να εξετάζεται ακόμα και το κλείσιμο, χιλιάδες απολύσεις προγραμματίζονται και για τη μητρική της RomTelecom, η οποία παρουσιάζει θετικές ταμειακές ροές. Οπως ανέφερε ο Λ. Αντωνακόπουλος, το 2004 το προσωπικό της RomTelecom θα είναι 17.000 από 29.000 που ήταν πριν ένα χρόνο! Αναφορικά με τις υπόλοιπες επενδύσεις στο εξωτερικό, η Βουλγαρία και τα Σκόπια δείχνουν, όπως είπε, θετικά σημάδια, ενώ δήλωσε ότι εξετάζουν σχέδια αποχώρησης από την επένδυση στην Αρμενία, γεγονός που δεν αποκλείεται να συμβεί και για την επένδυση στη Σερβία, σε περίπτωση που δεν αποκτήσουν πλειοψηφικό έλεγχο σε μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Τέλος, η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,7 ευρώ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ