ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΔ
Γεωργία - φέουδο των επιχειρηματιών

Προτάσεις κυβερνητικής πολιτικής για την προώθηση, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που θα οδηγήσουν στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος στα χέρια σύγχρονων τσιφλικάδων

Από το μπλόκο των αγροτικών κινητοποιήσεων στον Πλατύκαμπο Λάρισας τον περασμένο Φλεβάρη
Από το μπλόκο των αγροτικών κινητοποιήσεων στον Πλατύκαμπο Λάρισας τον περασμένο Φλεβάρη
Το «κυβερνητικό πρόγραμμα για την αγροτική ανάπτυξη» παρουσίασε η ΝΔ, προχτές Κυριακή στη Λάρισα. Στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης την παρουσίαση έκανε ο Γιώργος Σουφλιάς, γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, ενώ στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος, Κ. Καραμανλής.

Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Αγροτικού Προγράμματος της ΝΔ:

  • Πρώτον, αποτελεί «μπούσουλα» για το πώς θα προχωρήσουν, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με τελικό στόχο το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.
  • Δεύτερον, στηρίζεται πλήρως και υπηρετεί προθύμως τα «δεδομένα» και τα «προβλεπόμενα» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, (ΚΑΠ), της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των διεθνών συμφωνιών στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, (ΠΟΕ), τα οποία, μάλιστα, θεωρεί αδιαπραγμάτευτα.
  • Τρίτον, είναι, εν πολλοίς, αντιγραφή μέτρων της αντιαγροτικής πολιτικής, που εφάρμοσαν την τελευταία 20ετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με προσθήκη μερικών ακόμα προτάσεων, προς την ίδια κατεύθυνση και προοπτική, για τη βελτίωση - κι όχι, βεβαίως, την αλλαγή - της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Πρόγραμμα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Ολες οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εντάσσονται σ' ένα Ενιαίο Πλαίσιο κυβερνητικής δράσης για την αναδιοργάνωση της αγροτικής οικονομίας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων στον αγροτικό τομέα. Οτι αυτός ο στόχος δεν κρύβεται. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι σε κείμενο που βρίσκεται στην αρχή του προγράμματος και υπογράφεται από τον πρόεδρο του κόμματος, Κ. Καραμανλή, αναφέρεται: «Να φτιάξουμε μια δυναμική γεωργία, οργανωμένη σε επιχειρηματική βάση, ελκυστική σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, ανταγωνιστική στην εσωτερική και εξωτερική αγορά».

Στη σελίδα 38 του πλήρους κειμένου του προγράμματος τονίζεται ότι «εξαιρετικά σημαντικό θέμα είναι η πολιτική γης για τη μεγέθυνση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη βελτίωση των διαρθρώσεων», ενώ αναφέρονται, αναλυτικά, τα «εργαλεία πολιτικής», που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του διακηρυγμένου στόχου.

Τα περισσότερα απ' αυτά τα «εργαλεία πολιτικής» (μετονομασία, υπουργείο Γεωργίας, Αγροτική Τράπεζα, Συνεταιρισμοί - Ομάδες Παραγωγών - Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, Γεωργική Εκπαίδευση κ.ά.) υπάρχουν ήδη και τα χρησιμοποιεί για τον ίδιο σκοπό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, προτείνονται και μερικά άλλα «εργαλεία» (Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεωργικά Επιμελητήρια, Διαπιστευμένοι Αγροτικοί Σύμβουλοι), που θα βοηθήσουν να γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι στη νέα ΚΑΠ (ψηφίστηκε προ ημερών από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), δημιουργείται ανάμεσα στα άλλα και ένα ιδιωτικο -επιχειρηματικό «σύστημα παροχής συμβουλών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις», το οποίο στην αρχική πρόταση αναθεώρησης της ΚΑΠ είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα, αλλά μετά έγινε ημιυποχρεωτικό...

Οσο για τους συνεταιρισμούς που η κυβέρνηση τους μετατρέπει υποχρεωτικώς διά νόμου σε ανώνυμες εταιρίες, όπου μπορούν να συμμετέχουν έμποροι και βιομήχανοι και όπου οι φτωχοί αγρότες θα έχουν δικαίωμα μιας ψήφου και οι εύποροι τριών, η πρόταση της ΝΔ λέει ανάμεσα σε άλλα: «Ο Νόμος που ισχύει σήμερα για τις συνεταιριστικές οργανώσεις είναι φιλελεύθερος και δε χρειάζεται σημαντικές αλλαγές».

«Συμβόλαια»... ξεκληρίσματος

Στην κατεύθυνση πάντα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, εντάσσεται και η πρόταση ως ένα από τα μέτρα πολιτικής της ΝΔ, η λεγόμενη «συμβολαϊκή γεωργία». Ο «θεσμός» αυτός που λανσάρει η ΝΔ, είναι το «αλυσόδεμα» των παραγωγών στις κερδοσκοπικές αξιώσεις των πολυεθνικών και των βιομηχανιών. Δηδαλή, το αμερικάνικο σύστημα παραγωγής, με μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες - φασονατζίδες, οι οποίοι υπογράφουν συμβόλαια, για να μπορούν να παράγουν, αφού βέβαια αγοράσουν υποχρεωτικώς σπόρια, λιπάσματα, φάρμακα και ό,τι άλλο χρειάζεται, από την πολυεθνική - εταιρία που συνυπογράφει το συμβόλαιο και αφού παράγουν ακριβώς το προϊόν που τους ζητηθεί και στην τιμή που συμφέρει το «αφεντικό» - εταιρία.

Βεβαίως, δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα, αλλά προφανώς εννοείται, ότι για να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις και να συγκεντρωθεί η γη σε λίγους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες, πρέπει να ξεκληριστούν, γρήγορα και μαζικά, οι μικρομεσαίοι αγρότες. Είναι, άλλωστε, φανερό ότι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες δε θα μπορέσουν ν' αντέξουν στο ανταγωνιστικό, εσωτερικό και διεθνές, αγροτοεπιχειρηματικό περιβάλλον, που προτείνει η ΝΔ, και είτε θα αρπάξει η τράπεζα τα χωράφια τους, για να τα δώσει στους επιχειρηματίες, ή θα τα παραδώσουν οι ίδιοι στους νεοτσιφλικάδες, «αντί πινακίου φακής».

Η «δουλιά» του ξεκληρίσματος μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και μέσω των καλλιεργητικών αναδιαρθρώσεων, που προτείνονται στο πρόγραμμα και σχετίζονται με την εγκατάλειψη των δυναμικών εκτατικών καλλιεργειών που ευδοκιμούν στη χώρα μας - σιτηρά, δημητριακά, βαμβάκι, καπνός, τεύτλα, αμπέλια, λάδι, εσπεριδοειδή κ.ά. - και τον προσανατολισμό προς τα λεγόμενα «προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Η ΝΔ δε φαίνεται ν' ανησυχεί διόλου για το ενδεχόμενο να αφανιστούν παραδοσιακές καλλιέργειες, θυμίζοντας και σ' αυτό το ΠΑΣΟΚ, υπουργοί του οποίου έκαναν τις γνωστές προτροπές προς τους αγρότες ν' αφήσουν το βαμβάκι και να σπείρουν... σπαράγγια, ή βατόμουρα.

Ευαγγέλιο η ΚΑΠ

Το Αγροτικό Πρόγραμμα της ΝΔ στηρίζεται και προωθεί τα «τετελεσμένα» που έχει δημιουργήσει η εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, τα ισχύοντα και προγραμματιζόμενα στην ΚΑΠ και στον ΠΟΕ.

Στη σελίδα 17 υπογραμμίζεται: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η στρατηγική ανάπτυξης του αγροτικού τομέα πρέπει να γίνεται με δεδομένα τα πλαίσια της ΚΑΠ».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί αυτά τα πλαίσια αναλλοίωτα κι αδιαπραγμάτευτα και ξεκαθαρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, προς το αγροτικό κίνημα ότι δε θ' ανεχτεί την ανάπτυξη αγώνων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Στη σελίδα 15 του Προγράμματος σημειώνεται ότι «τα περιθώρια ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος με τη διεκδίκηση υψηλότερων τιμών για τα προϊόντα που υπάγονται στην ΚΑΠ και υψηλότερων επιδοτήσεων από την ΕΕ, ή από εθνικούς πόρους, είναι πενιχρά».

Με άλλα λόγια, η ΝΔ λέει προς τους αγρότες ότι, αν ανέλθει στην κυβερνητική εξουσία, δεν πρόκειται να έχουν καλύτερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, ή ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους κι ας το σκεφτούν αυτό οι ξωμάχοι της υπαίθρου πριν την κάλπη...

Μην μπορώντας ν' αντιστρέψει παντελώς την πραγματικότητα, η ΝΔ παραδέχεται ότι η μέχρι τώρα πορεία της ελληνικής αγροτικής οικονομίας μέσα στην ΕΟΚ και στην ΕΕ προκάλεσε δεινά στον Ελληνα αγρότη. Αυτό καταδεικνύει η αναφορά στο πρόγραμμα, ανάμεσα στα άλλα, ότι οι περιφέρειες της χώρας μας που στηρίζονται κυρίως στον αγροτικό τομέα είναι από τις φτωχότερες της ΕΕ, το ακαθάριστο γεωργικό προϊόν μένει στάσιμο, ή μειώνεται, το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων έγινε έντονα ελλειμματικό, η εσωτερική αγορά κατακλύστηκε από εισαγόμενα τρόφιμα κ.ά.

Ομως, επιχειρώντας ν' αθωώσει τους «μεγάλους ενόχους», υποστηρίζει ότι γι' αυτά τα δεινά δε φταίει η ΕΕ, αλλά η κακή διαχείριση της αγροτικής πολιτικής της από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ...

Αντιγραφή του ΠΑΣΟΚ

Στα περισσότερα σημεία του το Αγροτικό Πρόγραμμα της ΝΔ είναι αντιγραφή της πολιτικής που εξαγγέλλουν ή εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στα 10 τελευταία χρόνια. Απ' αυτή την άποψη έχει δίκιο ο υφυπουργός Γεωργίας, Β. Αργύρης, που, σε σχετική δήλωσή του, σημειώνει: «Οφείλω να ομολογήσω ότι παρατηρείται μια πρόοδος στη ΝΔ. Πολλά σημεία του Προγράμματός της αποτελούν μια πολιτική που ήδη εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Το υπόλοιπο είναι το Πρόγραμμα που εφάρμοσε στην περίοδο 1990 - 1993 και για το οποίο αποδοκιμάστηκε από τον αγροτικό κόσμο...».

Πράγματι το πρότυπο του αγρότη - επιχειρηματία που «πλασάρει» η ΝΔ, το πρόβαλλε και το ΠΑΣΟΚ. Ποιος δε θυμάται τον Κ. Σημίτη να προβάλλει το παράδειγμα νέου αγρότη - επαγγελματία από την Πελοπόννησο, ο οποίος εμφανίστηκε στην τηλεόραση ευτυχής μέσα στο θερμοκήπιό του, δηλώνοντας υπεραισιόδοξος για το αγροτικό μέλλον του; Μόνο που αυτός ο νέος δεν ασχολείται σήμερα με το αγροτικό επάγγελμα, καθώς χρεοκόπησε και πήγε μετανάστης, για να ξεχρεωθεί...

Και, βεβαίως, ούτε αράδα δε γράφεται στο πρόγραμμα της ΝΔ κατά της πολιτικής των περιορισμών, των ποσοστώσεων, των προστίμων στους αγρότες, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού συμφωνεί, απολύτως, με αυτή, καθότι είναι πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ