Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2016 - αριθ. φύλλου: 12373

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Με συμμετοχή και δράση στο κίνημα, η λαϊκή δυσαρέσκεια να συναντηθεί με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε βδομαδιάτικη εφημερίδα


ΣΕΛ.  7
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν με άλλες μορφές το δίκαιο αγώνα τους

Αποχώρησαν συγκροτημένα χτες από τα μπλόκα. Την Κυριακή έγινε στο Κιλελέρ ο αγωνιστικός γιορτασμός για την εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων


ΣΕΛ.  16

Ο αντιλαϊκός λογαριασμός σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας που θα έρθει ως νομοσχέδιο στη Βουλή

Η παραπέρα μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων, επικουρικών και κύριων, θα είναι, όπως όλα δείχνουν, μέρος από τα «λύτρα» που θα πληρώσουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, προκειμένου να «κλείσει» η «αξιολόγηση» και να προχωρήσει απρόσκοπτα η πολιτική υπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για «μη μείωση των συντάξεων», στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα βρίσκονται η μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων και η ακόμη χειρότερη εκδοχή του Ασφαλιστικού απ' αυτό που έχει καταθέσει η κυβέρνηση από τις αρχές του χρόνου.

  • Συνδικάτα και φορείς του κινήματος εντείνουν τις προετοιμασίες τους για 48ωρη απεργία.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκρηκτικές διαστάσεις

Το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι στη χώρα μας. Κλείσιμο των συνόρων γειτονικών χωρών που τους εμποδίζει να φύγουν από τη χώρα μας. Κυκλώματα και ρατσιστικές ομάδες που δρουν σε βάρος των προσφύγων. Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα. Με αφορμή το Προσφυγικό εκδηλώνονται κόντρες ανάμεσα σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνο. Στη μέση αυτής της τεράστιας σύγκρουσης συμφερόντων βρίσκονται ο ελληνικός λαός, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι λαοί των χωρών που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε αυτήν την υπόθεση. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη, όμως είναι φανερό ότι δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί ένα φαινόμενο που γεννιέται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τις αντιφάσεις του.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπροστά σε αυτήν την κατάσταση «φωνάζει» για τη μη τήρηση της Συμφωνίας της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και γενικά για τη μη τήρηση των συμφωνιών. Είναι υποκριτική η στάση της. Ακριβώς αυτές οι Συμφωνίες (σ.σ. Συνθήκη Σένγκεν, Δουβλίνο 2 κ.λπ.), ακριβώς η τήρηση αυτών των συμφωνιών και των αποφάσεων είναι που οδηγούν χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.

Αυτές τις συμφωνίες, άλλωστε, επικαλούνται και οι χώρες που με απαράδεκτο τρόπο κλείνουν τα σύνορά τους, αφού οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιλαμβάνουν διαλογή των Σύρων προσφύγων, παραμονή και επαναπροώθηση για τους υπόλοιπους, ενώ οι Αφγανοί δεν θεωρούνται πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, Σύρων, Αφγανών και άλλων, στη χώρα μας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη, γιατί ουσιαστικά συμμετέχει σε όλα τα στάδια γέννησης και διόγκωσης του προβλήματος. Στηρίζει ουσιαστικά, όπως και οι προηγούμενες, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Συρία, κάτι που επιβεβαιώνει και το «κόκκινο χαλί» στη ΝΑΤΟική δράση στο Αιγαίο. Στηρίζει τις Συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνου, αλλά και τις αποφάσεις της ΕΕ, όπως της πρόσφατης Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων που και αυτά συμφωνούν και αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο Προσφυγικό αλλά και στην περιοχή της Μ. Ανατολής.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες. Ηδη τα παραδείγματα με τη δράση σωματείων, μαζικών φορέων, συλλόγων είναι πολλά. Ο λαός πρέπει να διεκδικήσει ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Βασικό ζητούμενο είναι η απευθείας μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής και τα νησιά μας στα κράτη τελικού προορισμού τους, να μπορούν δηλαδή να πάνε εκεί που θέλουν. Ο λαός πρέπει να απαιτήσει την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την περιοχή και να δυναμώσει την πάλη του ενάντια σε πολέμους και επεμβάσεις, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους πολέμους, που ξεριζώνουν τους λαούς.ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μπει τέλος στις διώξεις για συμμετοχή σε λαϊκές κινητοποιήσεις

ΣΕΛ.  15
ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Αναπτύσσονται τα πλοία της λυκοσυμμαχίας

ΣΕΛ.  3
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σημαντική πρωτοβουλία αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

Οργανώνουν σύσκεψη το Σάββατο και στη συνέχεια διαμαρτυρία στα γραφεία της ΕΕ


ΣΕΛ.  14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες

Αντιπροσωπείες των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, στο Ελληνικό, στα Διαβατά και αλλού, συζητώντας με αρμόδιους και τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

Τετρασέλιδη ανακοίνωση, γραμμένη στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και τα Αραβικά, μοιράστηκε σε πρόσφυγες και μετανάστες.

ΚΚΕ: Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης. Η εργατική τάξη και ο λαός να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους.


ΣΕΛ.  12  -  13

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ