ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στέλνουν το λογαριασμό σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα έρθει σαν νομοσχέδιο στη Βουλή

Κυβέρνηση - τρόικα ετοιμάζουν το νόμο - λαιμητόμο. Τώρα να σημάνει συναγερμός!
Κυβέρνηση - τρόικα ετοιμάζουν το νόμο - λαιμητόμο. Τώρα να σημάνει συναγερμός!
Η παραπέρα μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων, επικουρικών και κύριων, θα είναι, όπως όλα δείχνουν, μέρος από τα «λύτρα» που θα πληρώσουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, προκειμένου να «κλείσει» η «αξιολόγηση» και να προχωρήσει απρόσκοπτα η πολιτική υπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Παρά τους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών για «μη μείωση των συντάξεων», το σίγουρο είναι ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα βρίσκεται η μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων και η ακόμη χειρότερη εκδοχή του Ασφαλιστικού απ' αυτό που έχει καταθέσει η κυβέρνηση από τις αρχές του χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβέρνηση και κουαρτέτο επεξεργάζονται τις πιθανές «λύσεις» για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών 2016 - 2018, ώστε, ταυτόχρονα, να τηρούνται οι δεσμεύσεις για τα απαραίτητα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού. Γι' αυτό, το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει, ενώ οι μειώσεις στις συντάξεις και οι περικοπές είναι επί θύραις, με στόχο να επέλθει συμφωνία και το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί άμεσα για ψήφιση στη Βουλή.

Υπολογισμένο το «τσεκούρωμα»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ήδη έχει στα χέρια της σχετική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, από την οποία προκύπτει ότι ο επανυπολογισμός των παλιών συντάξεων με το νέο σύστημα που προωθεί, οδηγεί σε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ.

Ετσι, το ερώτημα που τίθεται είναι αν τα ποσά αυτά θα συνεχίσουν πράγματι να δίνονται ως «προσωπική διαφορά» μέχρι το 2018, όπως υποστήριζε μέχρι τώρα η κυβέρνηση, ή αν τελικά θα επιβληθούν άμεσα μειώσεις και στις κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προδιαγράψει μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ενώ είναι ενδεικτικό ότι η μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής ανεβάζει την υπέρβαση της δαπάνης στα 300 εκατομμύρια ευρώ, εύρημα που προϊδεάζει για μειώσεις στις επικουρικές μέχρι 30% από το ποσό των 170 ευρώ και άνω. Επιπλέον, δεδομένες θεωρούνται μειώσεις στα εφάπαξ, αλλά και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλες μεθοδεύσεις

Οσον αφορά το κυβερνητικό σχέδιο, οι μεθοδεύσεις επικεντρώνονται σε:

  • Παραπέρα μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης σε σχέση με την αρχική κυβερνητική πρόταση, που έτσι και αλλιώς έριχνε σχεδόν στο μισό το ύψος της σύνταξης με βάση τα ισχύοντα.
  • Αύξηση από τα 15 στα 20 χρόνια για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη συνταξιοδότηση. Μια τέτοια εξέλιξη εμμέσως προκύπτει και από την πρόταση της κυβέρνησης για μείωση στις εισφορές των αγροτών, η οποία όμως προϋποθέτει ταυτόχρονα τη μείωση της «εθνικής» σύνταξης. Η διασύνδεση αυτή δείχνει ότι τελικά στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η διασύνδεση με τα χρόνια ασφάλισης. Δηλαδή, δεν αποκλείεται να δίνεται η «εθνική» σύνταξη ολόκληρη μόνο στην περίπτωση της 20ετίας και με αυτόν τον τρόπο, από την πίσω πόρτα να εισαχθεί τελικά η 20ετία έως το όριο για το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση.
  • Ορισμό και εισοδηματικών κριτηρίων για την απόδοση της «εθνικής» σύνταξης, για να μειώνεται με αυτόν τον τρόπο ο αριθμός των δικαιούχων.
  • Ακόμα μικρότερο πλαφόν στο ύψος εισοδήματος από συντάξεις που μπορεί να έχει κάποιος συνταξιούχος και αυτό ανεξάρτητα από το ύψος των εισφορών του ή αν είναι δικαιούχος κάποιας άλλης σύνταξης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες ετοιμάζουν τη 48ωρη απεργία

Με καθημερινές κινητοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις, σωματεία εργαζομένων και φορείς των αυτοαπασχολούμενων προετοιμάζουν τη 48ωρη γενική απεργία ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, όταν αυτό κατατεθεί στη Βουλή.

Σήμερα, Τρίτη, στις 2 μ.μ., το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργανώνει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και καταγγέλλει το χτύπημα στα ΒΑΕ που επιχειρείται μέσα από το «ξήλωμα» της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οπως καταγγέλλει, με το νόμο για το νέο μισθολόγιο (άρθρο 18) η κυβέρνηση «έρχεται να περικόψει ουσιαστικά το σχετικό επίδομα για τους συναδέλφους που θα απουσιάζουν από την εργασία τους από 6 μέρες και πάνω». Στο ίδιο άρθρο «δηλώνει ευθαρσώς ότι μέχρι και την 31/12/2017 θα προχωρήσει στην εναρμόνιση του σχετικού επιδόματος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Επίσης, σήμερα, σωματεία και φορείς της Μαγνησίας οργανώνουν από κοινού συλλαλητήριο, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου, στο Βόλο. Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, τα σωματεία Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», ΙΜΑΝΤΑ, Λεβεντέρη, ΒΕΜΕΚΕΠ και η εργοστασιακή επιτροπή ΚΙΟΛΕΪΔΗ του Συνδικάτου Μετάλλου, οργάνωσαν συγκέντρωση και συναυλία κάτω από τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Κεντρικής Ελλάδας - Θεσσαλίας, στο Βόλο, ενάντια στο νομοσχέδιο - λαιμητόμο για την Ασφάλιση, στην εκ περιτροπής εργασία, στις απολύσεις και στην απλήρωτη εργασία.

Παρεμβάσεις στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ θα κάνουν αύριο, Τετάρτη, Σωματεία και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων καλεί στις 8 π.μ. στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ (Ακαδημίας 22). Εμπορικοί Σύλλογοι και Ενώσεις ΕΒΕ της Νοτιοδυτικής Αθήνας (Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα) καλούν στις 8 π.μ. σε κινητοποίηση στον ΟΑΕΕ στο Αιγάλεω (Ιερά Οδός 310). Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν, επίσης στις 8 π.μ., στα γραφεία του ΟΑΕΕ σε Χαλάνδρι (Μεσογείων 332 και Λυκείου 2), Καλλιθέα (Αριστείδου 153), Ιλιον (Ιλίου 11 και Ψαρών), Νίκαια (Βοσπόρου 2 και Εφέσου) και Πειραιά (Γούναρη 4-6).

Επίσης, αύριο, Τετάρτη, τρία σωματεία της Μεσσηνίας (Οικοδόμων, Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ) καλούν σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.


ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Αύριο η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για να μη φτάσει το ασφαλιστικό έκτρωμα στη Βουλή υπογράμμισαν, χτες, σε συνέντευξη Τύπου οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων, Μηχανικών - Τεχνικών, Δικηγόρων, Υγειονομικών (γιατροί, φαρμακοποιοί και οδοντίατροι) και Οικονομολόγων, που αύριο στις 5 μ.μ. προχωρούν στη διοργάνωση κινητοποίησης μπροστά στο υπουργείο Εργασίας.

Στη συνέντευξη, παίρνοντας το λόγο οι εκπρόσωποι της «Πανεπιστημονικής» στο Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), στο Οικονομικό Επιμελητήριο (ΟΕΕ), στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» στο ΔΣΑ παρουσίασαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους, τονίζοντας ότι η κατεύθυνση του αγώνα, σε αντίθεση με την πρακτική των πλειοψηφιών στους φορείς των επιστημόνων, πρέπει να είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου και η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους, αντίστοιχης των σύγχρονων αναγκών.

Ηδη, στην αυριανή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας έχουν δηλώσει συμμετοχή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ ΑΒΕΚ) καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Πρόκειται για σωματεία που συσπειρώνουν στις γραμμές τους μισθωτούς επιστήμονες.

Μιλώντας για τη σημασία και την αναγκαιότητα της κινητοποίησης, οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν τον κίνδυνο από τον διάλογο - απάτη που έχουν στήσει κυβέρνηση και πλειοψηφίες στις πλάτες των επιστημόνων. Οπως σημείωσαν, «η κυβέρνηση καλεί υποκριτικά σε διάλογο για τους όρους της σφαγής μας. Οι ηγεσίες των επιστημονικών φορέων προβάλλουν μια κάλπικη γραμμή, δήθεν "απόρριψης" του νομοσχεδίου, ενώ αποδέχονται πλήρως την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ για την "ανταποδοτικότητα" και οι προτάσεις τους, στην ουσία, είναι παραλλαγή της κυβερνητικής πρότασης.

Γι' αυτό, η κριτική τους αφορά κυρίως τη "μη βιωσιμότητα" του Ασφαλιστικού εάν εφαρμοστεί το σχέδιο και την έλλειψη αναλογιστικής μελέτης που να "δικαιολογεί" τα μέτρα. Οι "μικρότερες εισφορές" που τάχα διεκδικούν, κινούνται εντός του πλαισίου της ανταποδοτικότητας και οδηγούν σε πολύ χαμηλότερες συντάξεις, ενώ οι εισφορές παραμένουν αφόρητα υψηλές. Στόχος τους είναι να διατηρήσει το ΕΤΑΑ την "αυτονομία" του, ως ένα πλήρως "ανταποδοτικό", χωρίς δηλαδή εισφορές κράτους και εργοδοτών, ιδιωτικό Ταμείο».

Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη, δεν συμβιβάζεται το συμφέρον του μισθωτού επιστήμονα με το συμφέρον του εργοδότη επιστήμονα, το συμφέρον του αυτοαπασχολούμενου επιστήμονα με τα συμφέροντα των επιστημόνων - μετόχων των ομίλων, των μεγαλογραφείων και των εταιρειών. Οι ηγεσίες των φορέων είναι ταγμένες στην υπηρεσία του αντιπάλου.

Γι' αυτό οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα καλούν τους επιστήμονες που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, να δυναμώσουν την πάλη με κάθε πρόσφορη μορφή, να απαιτήσουν και να πάρουν μέρος σε μαζικές διαδικασίες και μαζί με τους άλλους εργατοϋπαλλήλους να απαντήσουν με 48ωρη απεργία, εάν η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ