ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μπει τέλος στις διώξεις για συμμετοχή σε λαϊκές κινητοποιήσεις

Κατατέθηκε σε ν/σ του υπουργείου Οικονομικών και αφορά τους αγώνες των αγροτών, των μεταλλεργατών, συνδικαλιστών του ΙΓΜΕ και άλλων κλάδων

MotionTeam

Τροπολογία - προσθήκη, με θέμα «Εξάλειψη του αξιοποίνου των φερόμενων ως αδικημάτων κατά τις λαϊκές κινητοποιήσεις», κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ - όπως είχε προαναγγείλει - στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (ενσωμάτωση Οδηγίας 2014/49/ΕΕ), Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις». Με την τροπολογία - προσθήκη, εισάγεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο άρθρο το οποίο προβλέπει τα εξής:

1. Εξαλείφεται το αξιόποινο των αδικημάτων των άρθρων 290, 291, 292, 295, 330 και 334 παρ. 1 και 3 και 431 Π.Κ., των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 και 12α του Ν. 2696/1999 όπως ισχύει, καθώς και των συναφών και συρρεόντων με τα πιο πάνω αδικημάτων και σχετιζομένων με αυτά, τα οποία φέρεται να έχουν τελεστεί μέχρι την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή της παρούσας διάταξης εκ μέρους αγροτών κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων, εργαζομένων στον κλάδο μετάλλου και ιδίως στο χώρο της Ν/Ε Ζώνης Πειραιά - Περάματος και Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ), στο ΙΓΜΕ, ναυτεργατών και διαφόρων άλλων κλάδων και μελών σωματείων, αλλά και από ιδιοκτήτες και οδηγούς αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως (φορτηγών και ΤΑΞΙ), καθώς και από συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε σταθμούς διοδίων, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεών τους για την ικανοποίηση αιτημάτων τους.

2. Εάν η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ο αρμόδιος εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, με διάταξή του, τη θέτει στο αρχείο.

3. Εάν η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προδικασίας, ο αρμόδιος εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, ή ύστερα από αίτηση του κατηγορουμένου, διαπιστώνει την εξάλειψη του αξιοποίνου και υποβάλλει πρόταση στο δικαστικό συμβούλιο για την παύση της ποινικής δίωξης. Σε περίπτωση δε που η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου ή του δικαστηρίου, το συμβούλιο ή το δικαστήριο, αντίστοιχα, παύει οριστικά την ποινική δίωξη, μετά από πρόταση του εισαγγελέα ή αίτηση του κατηγορουμένου. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

4. Σε περίπτωση που για την αποδιδόμενη πράξη έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση, την εξάλειψη του αξιοποίνου διαπιστώνει το δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση, μετά από αίτηση του εισαγγελέα ή του καταδικασθέντα. Η σχετική αίτηση κατατίθεται στη γραμματεία του αρμόδιου δικαστηρίου και εισάγεται προς συζήτηση στη συντομότερη δυνατή δικάσιμο. Στη συζήτηση κλητεύεται να παραστεί και ο καταδικασθείς, ο οποίος δύναται να εκπροσωπηθεί από πληρεξούσιο δικηγόρο. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

5. Ποινές στερητικές της ελευθερίας που έχουν επιβληθεί αμετάκλητα για τα αδικήματα της παρ. 1, καθώς και για τα συνεκδικασθέντα συρρέοντα ή συναφή ή καθ' οιονδήποτε τρόπο σχετιζόμενα προς αυτά και δεν έχουν για οποιονδήποτε λόγο εκτιθεί, παραγράφονται. Την παραγραφή διαπιστώνει το δικαστήριο που έχει εκδώσει την αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντα, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά αναλόγως των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου και συγχρόνως διατάσσεται η διαγραφή των ποινών από το ποινικό μητρώο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αλλοίωση του συσχετισμού με δικαστική βούλα

Εγκρίθηκε από το δικαστήριο η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες δύο σωματείων που απορρίφθηκαν με απόφαση του Σώματος στο 34ο Συνέδριο

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Το περασμένο Σάββατο, το δικαστήριο ενέκρινε τελικά τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των αντιπροσώπων από δυο σωματεία που είχαν αποκλειστεί από το Σώμα του 34ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου, λόγω παρατυπιών και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Η δικαστική απόφαση συνδράμει επί της ουσίας την προσπάθεια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να αλλοιώσει τον πραγματικό συσχετισμό στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σε βάρος των ταξικών δυνάμεων. Την προσπάθεια αυτή κατήγγειλε, από την πρώτη στιγμή, η παράταξη της ΔΕΣΚ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), υπενθυμίζοντας σε νέα ανακοίνωση ποια είναι τα δύο σωματεία που η προσφυγή τους έγινε δεκτή:

«Με την έναρξη του Συνεδρίου (19-2-2016) για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων αποφάσισε τον αποκλεισμό του σωματείου "Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων Φύλαξης" (ΠΑΣΕΦ), επειδή στο πρακτικό αρχαιρεσιών του για την εκλογή αντιπροσώπων στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο έγραφε Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και χωρίς να αναγράφεται ο αριθμός των ψηφισάντων.

Η διοίκηση του ΠΑΣΕΦ προχώρησε και σε παραχάραξη του πρακτικού μετατρέποντας το "Α" σε "Π", από ΕΚΑ σε ΕΚΠ. Αντίστοιχα, η διοίκηση της "Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού" (ΠΕΑΘΕΝ), αρνούμενη να καταθέσει έγκαιρα ένα από τα βασικά δικαιολογητικά (Μητρώο Μελών), όπως προβλέπεται από το καταστατικό του ΕΚΠ, επιχειρεί εφτά μέρες μετά την έναρξη του Συνεδρίου να συμμετέχει με δικαστικές μεθοδεύσεις και παρά το γεγονός της ομόφωνης απόφασης των συνέδρων για αποκλεισμό του».

Μετά τη δικαστική απόφαση, ο Νίκος Ξουράφης, επικεφαλής της παράταξης ΔΕΣΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με απόφαση του δικαστηρίου επιβάλλεται να συμμετέχουν τα δύο σωματεία στις διαδικασίες εκλογής, παραποιώντας την απόφαση των συνέδρων, αλλά και παραβιάζοντας τους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας, λέγοντας ότι ένα σωματείο, για να πάρει μέρος δεν χρειάζεται να φέρει τα δικαιολογητικά του. Είναι μια μεθοδευμένη προσπάθεια για να σταματήσει η πορεία αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Καλούμε τους αντιπροσώπους μετά και από αυτήν τη μεθόδευση να στηρίξουν τις δυνάμεις της ΔΕΣΚ».

Κύμα συμπαράστασης για τις δίκες μεταλλεργατών

Τη βρώμικη «βιομηχανία» διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών από τον κλάδο του Μετάλλου στον Πειραιά καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων. Θυμίζουμε ότι με μηνύσεις της εργοδοσίας από το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ), έχουν σχηματιστεί εκατοντάδες δικογραφίες σε βάρος συνδικαλιστών για κινητοποιήσεις που έγιναν από το 2007. Πολλές από αυτές έχουν ήδη φτάσει σε δίκη, ενώ άλλες εκκρεμούν.

«Πρόκειται για μια βρώμικη "βιομηχανία" διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών, που στήθηκε από μηχανισμούς της εργοδοσίας στο ΒΙΠΑΣ, για να τρομοκρατήσουν το Συνδικάτο και γενικότερα τους εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, με ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Απαιτούμε την άμεση αναστολή των δικαστικών διώξεων. Οι δικαστές να πάνε να κυνηγήσουν αυτούς που δεν πληρώνουν για μήνες τα μεροκάματα, αυτούς που "νόμιμα" έκλεψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τους φασίστες που σφάζουν ανθρώπους και τους αφήνουν ελεύθερους».

Επίσης, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση: «Το ζήτημα δεν αφορά στενά το Συνδικάτο Μετάλλου, το οποίο απειλείται από την εργοδοσία και με οικονομική εξόντωση, εξαιτίας του μεγάλου κόστους που έχουν οι δίκες, αφορά όλα τα Συνδικάτα, όλο το λαό. Η εργοδοσία, με τους συμμάχους της, μέσω της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, επιχειρεί να επιβάλει εργασιακό μεσαίωνα, να μετατρέψει όλη την περιοχή του Πειραιά σε Ειδική Οικονομική Ζώνη».

Ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις στο Ρέθυμνο

Σημαντικά ενισχυμένες αναδείχθηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, που έγιναν την περασμένη Πέμπτη. Παρά τη μείωση των αντιπροσώπων (59 από 82), οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αύξησαν τη δύναμή τους σε ψήφους και σε ποσοστά. Σε σύνολο 57 ψηφισάντων, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ έλαβε 26 ψήφους (από 20), ποσοστό 45,6% (από 25,6%) και εξέλεξε 4 έδρες (από 2) στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Το ψηφοδέλτιο που στήριξαν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ πήρε 31 ψήφους (από 52) και εξέλεξε 5 έδρες (από 7) στη διοίκηση.

Δύο θανατηφόρα «ατυχήματα» χτες

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύμα έναν 52χρονο γομωτή πυροδότη σημειώθηκε χτες το πρωί στο μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική. Το μεταλλείο των «Μαύρων Πετρών» λειτουργεί από τη δεκαετία του '50 και βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από το Στρατώνι, 20 χλμ. από την Ολυμπιάδα και 35 χλμ. από τις Σκουριές. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από την Αστυνομία και την Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος. Τραγικό θάνατο βρήκε χτες και μια νοσηλεύτρια, 41 χρονών, στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», την ώρα που - για αδιευκρίνιστους λόγους - επιχείρησε να εισέλθει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από το παράθυρο του φωταγωγού! Η νοσηλεύτρια κλείστηκε έξω από τη ΜΕΘ και σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων της - χωρίς να διευκρινίζεται η αιτία - δεν πήρε το κλειδί από τις διοικητικές υπηρεσίες, αλλά προσπάθησε να μπει από το φωταγωγό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ