ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν με άλλες μορφές το δίκαιο αγώνα τους

Αποχώρησαν συγκροτημένα χτες από τα μπλόκα. Την Κυριακή έγινε στο Κιλελέρ ο αγωνιστικός γιορτασμός για την εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων

Στιγμιότυπο από τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ
Στιγμιότυπο από τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ
Μετά από 40 μερόνυχτα στα μπλόκα, οι μικρομεσαίοι αγρότες συνεχίζουν με άλλες μορφές τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους ξεκληρίζουν. Χτες το πρωί, τα τρακτέρ αποχώρησαν από το μπλόκο της Νίκαιας και από τα άλλα μπλόκα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με τους αγωνιστές των μπλόκων να δηλώνουν ότι ο αγώνας δεν σταματάει, δεν αναστέλλεται, αλλά συνεχίζεται, μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Βαγγέλης Μπούτας, «παραμένουμε "με το όπλο παρά πόδα" κι από σήμερα κιόλας ετοιμαζόμαστε να οργανώσουμε την κάθοδό μας με λεωφορεία στην Αθήνα, τη συμμετοχή μας στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση όποτε ανακοινωθεί κι άλλες αγωνιστικές δράσεις, μαζί με τους συμμάχους μας τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στη Βουλή για ψήφιση το σχέδιο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που μας καταστρέφουν».

Ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ

Είχε προηγηθεί ο αγωνιστικός γιορτασμός της 106ης επετείου του Κιλελέρ, που οργάνωσε προχτές Κυριακή στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Από τις 11 το πρωί, στο χώρο μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη μπήκαν τρακτέρ που είχαν ξεκινήσει από το μπλόκο της Νίκαιας, για να συμβολίσουν με την παρουσία τους την αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων αγροτών να παλέψουν, με νύχια και με δόντια, για να κρατήσουν τα χωράφια που με αγώνα και αίμα οι κολίγοι πρόγονοί τους κατάφεραν να πάρουν από τους τσιφλικάδες.

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Βαγγέλης Μπούτας
Μαζί με τους αγρότες των μπλόκων που έφτασαν από πολλές περιοχές της χώρας, το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, σηματοδοτώντας το κοινό μέτωπο πάλης που εκδηλώθηκε σ' όλη τη διάρκεια της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης.

Παραβρέθηκε ακόμα αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί εκπροσώπων από τα εξής μπλόκα: Αμυνταίου Φλώρινας, Κουλούρας Ημαθίας, Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, Κεφαλόβρυσου Αιτωλοακαρνανίας, Γυψοχωρίου Πέλλας, Αργους Ορεστικού Καστοριάς, Διασταύρωσης Νάουσας, Αιγίου Αχαΐας, Γέφυρας Αρτας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας, από το μπλόκο της Νίκαιας, ο οποίος ανήγγειλε πως οι αγρότες στα μπλόκα αποφάσισαν ν' αλλάξουν μορφή πάλης, παραμένοντας σε συνεχή αγωνιστική ετοιμότητα να παρεμβαίνουν αναλόγως με τις εξελίξεις και τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Ξεκινώντας την ομιλία του, απέτισε φόρο τιμής στους Θεσσαλούς κολίγους, που ξεσηκώθηκαν πριν από 106 χρόνια. «Τότε» - είπε - «ξεσηκώθηκαν για να πάρουν τα χωράφια από τους τσιφλικάδες. Σήμερα, οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεσηκώνονται και παλεύουν για να μην ξεκληριστούν. Αντίπαλοί μας είναι τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές που μας πουλούν πανάκριβα τα μέσα και τα εφόδια. Οι τράπεζες που με τα επιτόκια των δανείων "μας πίνουν το αίμα". Οι εμποροβιομήχανοι που αγοράζουν τζάμπα τη σοδειά μας.

Κι έρχονται από πάνω η ΕΕ και το ΔΝΤ, μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις και μας επιτίθενται ολομέτωπα. Θέλουν από μας τους φτωχούς αγρότες και τους εργαζόμενους να μαζέψουν παράδες, με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα άλλα μέτρα, ενώ τους πλούσιους, το μεγάλο κεφάλαιο δεν τους πειράζουν. Στόχος τους να συγκεντρωθεί η γη, η αγροτική παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε λίγα χέρια, που σημαίνει ότι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες θα ξεκληριστούν».

Παρακαταθήκη η οργάνωση και ο συντονισμός

Τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία του κοινού αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργατοϋπαλλήλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, υπογράμμισε: «Και σε τούτη την κινητοποίηση, όπως παλιότερα, αποδείχτηκε ότι η κοινή αγωνιστική δράση δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα. Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά στο παναγροτικό - πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 12 και 13 Φλεβάρη και στην πανεργατική - πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το συλλαλητήριο στην Αθήνα αποτέλεσε "καρφί στα μάτια" των δηλωμένων εχθρών και των "άσπονδων φίλων" των αγροτών».

Σε ό,τι αφορά τ' αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, σημείωσε: «Πήγαμε στη συνάντηση, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα των 68 μπλόκων. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για αφορολόγητο όριο, που πριν τις κινητοποιήσεις δεν το συζητούσε, να μην φορολογούνται οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην γίνουν κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών αγροτών για "κόκκινα δάνεια" και, μέσω της Βουλής, θ' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των "αγροτοδικείων". Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι με τον αγώνα των αγροτών, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, το Ασφαλιστικό έχει καθυστερήσει, κοντά δυο μήνες, να έλθει για ψήφιση στη Βουλή.

Περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια της κυβέρνηση, αν και πώς θα υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της και θα είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, για να μη μας τη φέρουν. Γιατί δεν είναι μόνο ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις είναι "υπό την αίρεση των δανειστών", αλλά και το γεγονός ότι και η κυβέρνηση θέλει τους παράδες να τους μαζέψει από τους μικρούς, τα "λιανόψαρα"».

Καταλήγοντας ο Β. Μπούτας, στάθηκε στην ανάγκη ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος, τονίζοντας: «Αποδείχτηκε ότι για να οργανώσεις σωστά έναν αγώνα χρειάζεται να υπάρχουν και να δρουν Αγροτικοί Σύλλογοι στα χωριά. Την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που συγκροτήσαμε στη διάρκεια της κινητοποίησης, θα την κρατήσουμε και, ταυτόχρονα, θα εντείνουμε τις προσπάθειες, για να βελτιωθεί η λειτουργία και να δυναμώσει η δράση των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν. Μόνο με ένα αγροτικό κίνημα μαζικό και δυνατό και με τη συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούμε να έχουμε αγώνες με αποτελέσματα και προοπτική».

Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και το «Επέσατε θύματα...».


ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Προετοιμάζει την πορεία Πάτρα - Σύνταγμα για την ανεργία

Ως «πορεία αγώνα των ανέργων» χαρακτήρισε την πορεία από την Πάτρα στο Σύνταγμα που διοργανώνει ο Δήμος της Πάτρας στις αρχές Απρίλη, για να αναδειχτεί το ζήτημα της ανεργίας που μαστίζει την πόλη και όλη τη χώρα, αλλά και για να προβληθούν τα αιτήματα του Δήμου και του εργατικού - λαϊκού κινήματος για μέτρα ανακούφισης των ανέργων και μείωσης της ανεργίας, μέσα από προσλήψεις σε έργα και υπηρεσίες που υπηρετούν τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα, ο Κ. Πελετίδης σημείωσε πως «επιλέξαμε αυτή τη μορφή κινητοποίησης, για να αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας, γιατί σήμερα δεν υπάρχει λαϊκή οικογένεια που να μην έχει έστω έναν άνεργο. Αυτή η πορεία είναι των ανέργων. Των νέων αγοριών, κοριτσιών που εργάζονται ωρομίσθιοι σε πεντάμηνα και οκτάμηνα προγράμματα, σε ΜΚΟ, σε ευρωπαϊκά προγράμματα και προγράμματα ΕΣΠΑ, στο "Βοήθεια στο Σπίτι" και στους παιδικούς σταθμούς. Είναι των φτωχών και εξαθλιωμένων».

Ο Κ. Πελετίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση των ανέργων στην Πάτρα και στην Αχαΐα και πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή, έχοντας ως γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα, παίρνει πρωτοβουλίες και διεκδικεί. Οπως είπε, «διεκδικούμε άμεσα θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές, που να καλύπτουν ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Μόνο στο Δήμο μας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διεκδικούμε 581 μόνιμες θέσεις εργασίας. Την πλήρη κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους δήμους, την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, έργα υποδομής, δρόμους, πλατείες, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές. Προτείνουμε και διεκδικούμε την ένταξη των αναγκαίων έργων στο νέο ΕΣΠΑ».

Είπε, επίσης, ότι ο Δήμος στηρίζει τις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και προστασίας των ανέργων, σε αντίθεση με τις παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο, που καταψήφισαν την πρόταση για κινητοποίηση και το διεκδικητικό πλαίσιο, προβάλλοντας σαν λύση για την ανεργία τις ιδιωτικές επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία.

Τέλος, η δημοτική αρχή απηύθυνε κάλεσμα στήριξης της πορείας από εργαζόμενους, συνδικάτα και φορείς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ