ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σημαντική πρωτοβουλία αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

Οργανώνουν σύσκεψη το Σάββατο και στη συνέχεια διαμαρτυρία στα γραφεία της ΕΕ

Από την παρέμβαση που είχε οργανώσει το ΠΑΜΕ για το Προσφυγικό, στο πλαίσιο του 33ου Μαραθώνιου στην Αθήνα
Από την παρέμβαση που είχε οργανώσει το ΠΑΜΕ για το Προσφυγικό, στο πλαίσιο του 33ου Μαραθώνιου στην Αθήνα
Κάλεσμα σε σύσκεψη το Σάββατο 5 Μάρτη, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας), απευθύνουν οι διοικήσεις κλαδικών Συνδικάτων από την Αττική σε σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, Επιτροπές Ειρήνης και άλλους μαζικούς φορείς της Αττικής, με θέμα: «Οργάνωση της πάλης ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στις αποφάσεις κυβέρνησης - ΕΕ - ΝΑΤΟ, που φέρνουν τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών και στους πρόσφυγες».

Αμέσως μετά, θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση, στη 1 μ.μ., στα Προπύλαια, με πορεία στα γραφεία της ΕΕ.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα εξής συνδικάτα: Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Πρακτορείων Τύπου, Χαρτεργατών, Οικοδόμων, Ηλεκτροτεχνιτών, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας, Ιδιωτικής Υγείας, Λογιστών Ελεγκτών, Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών, ΣΕΤΗΠ, ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού, Χρηματοπιστωτικού, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών «ΣΕΦΕΡΗΣ» και «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Κάνουν πράξη την αλληλεγγύη

Μια σειρά φορείς του εργατικού και του λαϊκού κινήματος εκφράζουν με κάθε μέσο την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες:

  • Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης και οι Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου Δέλτα οργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες και καταδίκης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, την Κυριακή 6 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας συνέχισε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο την παράδοση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων, ρούχων, παπουτσιών και ειδών υγιεινής στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων στον Ευαγγελισμό (στην αρχή ήταν στα Τέμπη και στη συνέχεια στο Στόμιο). Τα είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνονται από εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις της περιοχής, που δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση στο σχετικό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Θυμίζουμε ότι εκεί που είχαν μεταφερθεί αρχικά οι πρόσφυγες, δεν υπήρχε χώρος ούτε να κοιμηθούν, ούτε να κάνουν μπάνιο, ούτε τουαλέτες, ούτε και ιατρική περίθαλψη για τα πολλά άρρωστα μικρά παιδιά. Ετσι, πολλοί αγανακτισμένοι ξεκίνησαν μέσα στη νύχτα με βρέφη στην αγκαλιά τους να πάνε πεζοί στην Ειδομένη. Στο σημείο έγινε επέμβαση των ΜΑΤ για να τους εμποδίσουν. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση ήταν παντελώς απούσα και οι παρεμβάσεις δήμων και της Περιφέρειας ανεπαρκέστατες.
  • Εκπρόσωποι των Γραμματειών Τρικάλων του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ, των Συλλόγων Γυναικών Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς και εργατικών σωματείων και συλλόγων ΕΒΕ από τους δυο νομούς επισκέφτηκαν το χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Μπάρας, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκατοντάδες πρόσφυγες και παρέδωσαν σημαντικές ποσότητες αναγκαίων ειδών. Οι πρόσφυγες τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και τραγούδια στη γλώσσα τους κι αυτοί ανταπέδωσαν τη θερμή υποδοχή με συνθήματα αλληλεγγύης.
  • Στο πλευρό των προσφύγων που παραμένουν στο Νέο Μοναστήρι, βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη αντιπροσωπεία των Συλλόγων Καρδίτσας και Καλλιθήρου (Σέκλιζας) της ΟΓΕ, όπου παρέδωσαν τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα και είδη προσωπικής υγιεινής. Οι δύο Σύλλογοι συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τρόφιμα και φάρμακα, στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Πλαστήρα και Αβέρωφ).
  • Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, που δείχνουν έμπρακτα ποιες είναι οι διαθέσεις του λαού, κόντρα στο ρατσιστικό δηλητήριο που σπέρνουν επί χρόνια οι μηχανισμοί του συστήματος, και καλεί τα μέλη και τους φίλους της να συμβάλουν στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και μετανάστες στα γραφεία της (Ηπείρου 5, Αθήνα, 10 π.μ. - 2 μ.μ).
  • Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει σε σπουδαστικούς και φοιτητικούς συλλόγους το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.
Εκκληση για συγκέντρωση υλικής βοήθειας απευθύνει το ΠΑΜΕ

Καλεί συνδικάτα και φορείς σε άμεση κινητοποίηση. Σήμερα παραδίδει την πρώτη «φουρνιά» η Γραμματεία Θεσσαλονίκης

Σήμερα, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ παραδίδει υλική βοήθεια στους πρόσφυγες στα Διαβατά

MotionTeam

Σήμερα, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ παραδίδει υλική βοήθεια στους πρόσφυγες στα Διαβατά
Εκκληση στα Συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς και κάθε εργαζόμενο να συγκεντρώσουν υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς τους ξεριζωμένους, απευθύνει το ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Τώρα τα Συνδικάτα, οι Σύλλογοι των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των γυναικών, οι μαθητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι να οργανώσουν τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους πρόσφυγες.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες του συνεχιζόμενου εγκλήματος των ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Μέση Ανατολή. Πόλεμοι, επεμβάσεις, φτώχεια, βομβαρδισμοί οδηγούν χιλιάδες στον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Μέσα από φωτιά και σίδερο φτάνουν στο Αιγαίο. Δίνουν μάχη με τα κύματα, ναυαγοί στα νησιά μας, με στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες. Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, νέοι και παιδιά συνεχίζουν με τα πόδια το ταξίδι τους προς την επιβίωση.

Την ίδια ώρα, όμως, η Συνθήκη Σένγκεν, η πολιτική της ΕΕ τους κλείνει την πόρτα και τους στοιβάζει στην Ελλάδα, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη. Στο κρύο, στη βροχή ή σε καταυλισμούς που αποτελούν ντροπή για κάθε άνθρωπο. Την ίδια στιγμή, ο μόνος καημός της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι της Ελλάδας δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα των ιμπεριαλιστών. Δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσουν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές (από τους ίδιους που στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οδηγούν τους λαούς σε προσφυγιά).

Τώρα κάθε Συνδικάτο, κάθε Λαϊκή Επιτροπή, κάθε μαζικός φορέας, κάθε ένας που θέλει να λέγεται άνθρωπος, να οργανώσει τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες. Αμεσα να συγκεντρωθούν υλικά πρώτης ανάγκης (φαγητό, ξηρά τροφή, νερό, βρεφικά είδη, πάνες, κ.τ.λ.). Κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, κάθε μαζικός φορέας να έρθει σε επικοινωνία με το ΠΑΜΕ για την παράδοση της υλικής βοήθειας».

Στη Θεσσαλονίκη

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Σήμερα, Τρίτη, στις 6 μ.μ., η βοήθεια που θα συγκεντρωθεί από τα Συνδικάτα, θα παραδοθεί στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά. Η αυτοκινητοπομπή θα ξεκινήσει στις 5.30 από το Αγαλμα Βενιζέλου.

Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι: Ατομικά νερά, χυμοί, βρεφικό γάλα και γάλα μακράς διάρκειας, ατομικές συσκευασίες μπισκότων, κρουασάν, φρυγανιών, ατομικές μαρμελάδες, βούτυρα, ζάχαρη, κονσέρβες. Είδη προσωπικής υγιεινής, όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, χαρτί υγείας, ξυραφάκια. Παιδικά είδη, όπως μωρομάντηλα, πάνες, μπιμπερό, χαρτί Α4, μαρκαδόροι και ξυλομπογιές.

Παρέμβαση για τους μετανάστες με αναπηρία

Την τραγική κατάσταση των ανάπηρων μεταναστών και προσφύγων, και μάλιστα ανάπηρων παιδιών των οικογενειών που ζουν στη χώρα, ανέδειξε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων με παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου έγινε συνάντηση με ειδικούς συμβούλους του γγ του υπουργείου. Η ΣΕΑΑΝ διεκδικεί:

  • Αναγνώριση ίδιων δικαιωμάτων για Ελληνες και μετανάστες αναπήρους και χρόνιους πάσχοντες με οποιαδήποτε άδεια παραμονής και τους πρόσφυγες με οποιοδήποτε καθεστώς (επιδόματα, συντάξεις, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα).
  • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για Ελληνες και μετανάστες και πρόσφυγες αναπήρους και χρόνιους πάσχοντες.
  • Εγγραφή των ανάπηρων μεταναστών στα ειδικά μητρώα ανέργων αναπήρων, ένταξη σε προγράμματα κατάρτισης κ.λπ.
  • 600 ευρώ επίδομα ανεργίας σε Ελληνες και μετανάστες αναπήρους και χρόνιους πάσχοντες για όσο κρατάει η ανεργία.
Αρχαιρεσίες στην ΠΕΣΜΕΝ

Να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΣΜΕΝ), που θα διεξαχθούν από 1 έως 18 Μάρτη, στηρίζοντας τους υποψηφίους του, καλεί τους συνταξιούχους μηχανικούς ο «Αγωνιστικός Συνδυασμός ΠΕΣΜΕΝ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ