ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλατύ κάλεσμα προς τους εργαζόμενους και τη νεολαία να χειραφετηθούν, να κρατήσουν την αυτοτέλειά τους, να απαγκιστρωθούν από όποια επιρροή ασκεί το δίδυμο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της δικομματικής εναλλαγής και του δικομματικού καυγά, απεύθυνε χτες από την Πάτρα, όπου περιόδευσε, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Σε συνέντευξη Τύπου, αλλά και σε εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία και την κοινωνία», η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι το φοιτητικό κίνημα πρέπει να είναι πολιτικοποιημένο και οργανωμένο, ενώ σημείωσε ότι στις φοιτητικές εκλογές πρέπει να αποτυπωθούν οι αγώνες των φοιτητών για το πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών.

Την Αλ. Παπαρήγα συνόδευσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Θ. Τζιαντζή, μέλος του ΠΓ και τα μέλη της ΚΕ: Ε. Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ, Κ. Μπάτσικα, γραμματέα της ΕΠ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και τον Διον. Αρβανιτάκη, γραμματέα της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Μόνη ελπίδα για το λαό η απαγκίστρωση από το δικομματισμό

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Πάτρα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Δεν ξέρω πόσοι από σας είχατε την ευκαιρία, ή δυστυχία, να παρακολουθήσετε τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Νομίζω ότι μετά και από αυτή τη συζήτηση είναι πολύ φυσιολογικό το δικό μαςκάλεσμα προς την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τις γυναίκες, να χειραφετηθούν, να κρατήσουν την αυτοτέλειά τους, να απαγκιστρωθούν από όποια επιρροή ασκεί το δίδυμο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα για το λαό από αυτή την απαγκίστρωση».

Επισήμανε ακόμα: «Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά - αλλά δεν είναι καινούριο το συμπέρασμα - ότι το ένα κόμμα τρέφεται από τα σκάνδαλα του άλλου. Στοχοποιούν πρόσωπα, υπουργούς, κουμπάρους και παρακουμπάρους. Δε στοχοποιούν, όμως, ούτε τη γενική πολιτική που καλλιεργεί το έδαφος για τα σκάνδαλα, δε στοχοποιούν, βεβαίως, το ίδιο το σύστημα. Αντίθετα, χτυπώντας ο ένας τον άλλον, για τα σκάνδαλα, εμφανίζονται σαν τους εξαγνιστές αυτού του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, που νομίζουμε ότι την τελευταία εικοσαετία έχει αποκαλυφθεί πιο πολύ στα μάτια των λαών».

«Αυτό επίσης που χρειάζεται κατά τη γνώμη μας να ξεσηκώσει αντίδραση είναι η κολακεία, με την οποία και τα δύο κόμματα, και όχι μόνο αυτά, αντιμετωπίζουν τη νεολαία. Μη έχοντας να της δώσουν τίποτα, την κολακεύουν», πρόσθεσε.

Να μην μπορούν να σταθούν στα πόδια τους

Από τη συζήτηση στο Πανεπιστήμιο
Από τη συζήτηση στο Πανεπιστήμιο
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Τα μέτρα που πάρθηκαν και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ είναι γενικά αντιλαϊκά μέτρα, έχουν όμως και "χρονολογική" σημασία, με την έννοια ότι κυρίως στρέφονται ενάντια σε αυτούς που είναι 40 και κάτω. Νομίζουμε ότι ήρθε πια η ώρα ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων να δει ότι δεν υπάρχει ούτε μισό μέτρο της ΝΔ στο νέο τρίχρονο που διατρέξαμε, το οποίο να είναι υπέρ του λαού και ό,τι αναφέρει ως υπέρ του λαού, είναι ορισμένα ψίχουλα, είναι ελάχιστα, ούτε καν ένα μέρος της αποζημίωσης από αυτά που χάνει ο λαός εξαιτίας της πολιτικής της.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, όπως ξέρετε, κατέθεσε ένα πρόγραμμα. Θα φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εχει 19 κραυγαλέες και καραμπινάτες προτάσεις που όλες είναι προνόμια, κίνητρα, βοήθεια στο μεγάλο κεφάλαιο. Του δίνει τα πάντα. Υπάρχουν και δύο προτάσεις που εμφανίζονται δίπλα στις 19 ως φιλολαϊκές και δεν είναι φιλολαϊκές. Η μία μιλάει για την πρόωρη συνταξιοδότηση, η άλλη λέει για την ενεργό γήρανση, για την παράταση εργασίας, γι' αυτούς που είναι πάνω από το όριο συνταξιοδότησης. Εκεί, δηλαδή, που έχει αυτά τα 19 μέτρα για το μεγάλο κεφάλαιο, έχει και δύο που αναφέρονται στους συνταξιούχους».

«Τα δύο αυτά κόμματα πρέπει να αποδυναμωθούν, δεν υπάρχει άλλη λύση», επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα, και τόνισε: «Μετά τις εκλογές πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση όσο γίνεται πιο αδύναμη που να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Αυτό βεβαίως μπορεί να λειτουργήσει θετικά, μόνο στο βαθμό που το λαϊκό κίνημα, χειραφετημένο με τη δική του αυτοτέλεια από την πολιτική του κεφαλαίου, θα αντεπιτεθεί». «Και έχει μεγάλη σημασία - συνέχισε - και γενικά για το λαό και ιδιαίτερα για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, να αποτρέψουν να υλοποιηθούν τα μέτρα που πάρθηκαν και να προλάβουν αυτά που έρχονται».

«Με την ευκαιρία - είπε - θα ήθελα να πω και δύο λόγια για τον ΣΥΝ. Δε θα κάνω εφ' όλης της ύλης κριτική, δεν είναι της ώρας. Αυτό που όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι αυτή την όμορφη και γόνιμη ιδέα της ανανέωσης την έχει κυριολεκτικά εμποτίσει με αφερεγγυότητα, με μια επικίνδυνη πλαδαρότητα, την έχει φθείρει. Είναι το κόμμα του "εκ των υστέρων". Πρώτα δηλαδή ψηφίζει μια συνθήκη, ή λέει, δεν είναι μαύρη, δεν είναι άσπρη, είναι γκρίζα, λέει να τη δούμε, ασκεί μια πλαδαρή κριτική και όταν πια τα πράγματα έχουν αποκαλυφθεί, τότε μιλάει για αγώνες».

Χειραφέτηση από τη δικομματική εναλλαγή

«Νομίζουμε ότι η συνεισφορά του ΚΚΕ δεν είναι γενικά ότι αντιστέκεται, αντιδρά, στηρίζει τους αγώνες. Είναι ότι μιλάει 5-10 χρόνια πριν γι' αυτό που θα έρθει. Αυτό έχει σημασία. Στο παρά πέντε και στο και πέντε δεν έχει αποτέλεσμα», εξήγησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και σημείωσε: «Χωρίς να υποτιμούμε ελλείψεις, αδυναμίες που έχουμε - και πάντα μας ενδιαφέρει να βελτιωνόμαστε - είμαστε σήμερα ακόμα περισσότερο βέβαιοι απ' ό,τι ήμασταν χτες, πως η γενική μας γραμμή πλεύσης είναι απολύτως σωστή. Δεν παίρνουμε μόνο παράδειγμα και απόδειξη ότι έχουμε επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα, αλλά αυτή τη στιγμή και από τις εξελίξεις στις ισχυρές χώρες της Ευρώπης, εκεί που τα αντιλαϊκά μέτρα ξεκίνησαν και παίρνονταν από τη δεκαετία του '70 και του '80 και στην προ Μάαστριχτ εποχή, αν πάρουμε τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, την Ιταλία. Σε αυτές τις χώρες που υπήρχε μια ιστορία και παράδοση εργατικών αγώνων - και αυτή η παράδοση ακόμα επιζεί - σε αυτές τις χώρες δοκιμάστηκε και έγινε το τεστ της ανανέωσης, έγινε το τεστ του εκσυγχρονισμού και απέτυχε, όσον αφορά τη συνεισφορά του στην απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε χώρες που το κίνημα μπορούσε να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο, ακριβώς γιατί είναι στην καρδιά της ΕΕ».

Και υπογράμμισε: «Ετσι και εμείς καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η γόνιμη και δημιουργική ιδέα της ανανέωσης είναι ανύπαρκτη όταν δε στηρίζεται σε αρχές και όταν δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει δημιουργικά και κριτικά και οπωσδήποτε επιθετικά τη μεγάλη πείρα του παρελθόντος, ολόκληρου του 20ού αιώνα. Βεβαίως, δε λέμε ότι ήταν ένας ιδανικός αιώνας. Είχε και δύο παγκόσμιους πολέμους. Αλλά κοντά στα άλλα έφερε και μεγάλες κατακτήσεις στην Ευρώπη και ευρύτερα.

Ετσι λοιπόν με αυτή τη σιγουριά και βεβαιότητα - χωρίς έπαρση - θεωρούμε ότι μεγαλώνει η ευθύνη μας και η συμβολή μας στην προσπάθεια να απεγκλωβιστούν και να χειραφετηθούν οι εργαζόμενοι από αυτή την παγίδα της δικομματικής εναλλαγής, του δικομματικού καυγά».

Να δυναμώσει η σύγκρουση με την αντιεκπαιδευτική πολιτική

Το αμφιθέατρο του Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Πατρών ασφυκτικά γεμάτο. Στην οθόνη το βίντεο - χρονικό των συνεδρίων της ΚΝΕ ξεσηκώνει ενθουσιασμό. Το λόγο παίρνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ξεδιπλώνει τις θέσεις του Κόμματος για την Παιδεία και την Κοινωνία, πυροδοτώντας μια πλούσια και γόνιμη συζήτηση με φοιτητές και καθηγητές, παρουσία και του πρύτανη του Πανεπιστημίου, Στ. Κουμπιά, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ. Μια συζήτηση που δεν έβαλε τελεία, που ανέδειξε ό,τι απασχολεί φοιτητές και πανεπιστημιακούς: την επιλογή ανάμεσα στη σύγκρουση και την ενσωμάτωση, τη στάση ζωής, το φοιτητικό κίνημα, τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των φοιτητών, το πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη ο λαός και η νεολαία και σε ποια κοινωνία μπορεί να το αποκτήσει.

Στην ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα εξήγησε ότι ως ΚΚΕ, «όχι απλά είμαστε αντίθετοι», αλλά «είμαστε εχθροί, είμαστε πολέμιοι», της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Και προσθέτει ότι «πολύ καλά κάνετε που χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο: Δυναμώνουμε τη σύγκρουση. Εμείς δεν αγαπάμε τις κούφιες επαναστατικές φράσεις. Αλλά πραγματικά δεν μπορεί με κανέναν άλλο τρόπο να τοποθετηθεί κανείς σήμερα απέναντι στις επιλογές της ΕΕ και άλλων διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών και απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, δίχως να ξεκινάει από τη βάση ότι πρέπει να έρθει σε ρήξη και να συγκρουστεί».

Αναφερόμενη στην αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, σημείωσε ότι «αν δεν παρεμποδιστεί η εφαρμογή της, αν δεν προλάβουμε όλοι να ματαιώσουμε τα επόμενα μέτρα, τότε θα υπάρξει μια δραματική αλλαγή στο σύστημα Παιδείας, που ξέρουμε πως και η ανατροπή του θα θέλει πολύ περισσότερο αίμα και θυσίες».

Σημειώνοντας τη σημασία, με ποιους όρους κανείς θα αντιπαλέψει την αντιδραστική μεταρρύθμιση, η Αλ. Παπαρήγα εξήγησε ότι «εμείς δεν παραπέμπουμε την επίλυση των προβλημάτων της Παιδείας στο αύριο, στο σοσιαλισμό. Βεβαίως εκεί θα επέλθει λύση γιατί η Παιδεία έχει σχέση με την οικονομία, με όλη την οργάνωση της κοινωνίας. Αλλά διεκδικούμε σήμερα στόχους - αιτήματα πάλης πίσω από τα οποία δεν έχεις ελπίδα να αποσπάσεις παραχωρήσεις. Γι' αυτό και δεν παίρνουμε ένα αίτημα να το κάνουμε κυριότερο από κάποια άλλα, έχουμε ένα πρόγραμμα κατευθύνσεων και στόχων πάλης, το οποίο προκειμένου να υιοθετηθεί δεν είναι απαραίτητο να είσαι κομμουνιστής. Πρόγραμμα που πατάει σε αντικειμενικές ανάγκες και σε επιστημονική ανάλυση και ταυτόχρονα στόχους πάλης που δεν μπορεί να τους αξιοποιήσει ο αντίπαλος».

Η πάλη για τα επίκαιρα να γίνει πάλη συνολικά κατά του συστήματος

«Υπάρχει ανάγκη ιδιαίτερα η νέα γενιά να μετατρέψει την πάλη για τα επίκαιρα και μεγάλα ζητήματά της σε πάλη συνολικά κατά του συστήματος», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το κυριότερο σήμερα «είναι να ανοίξει η συζήτηση για το γενικό πολιτικό ζήτημα της χώρας. Και το φοιτητικό κίνημα σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Δε λέμε να κομματικοποιηθεί. Πρέπει να είναι ένα κίνημα πολιτικοποιημένο και οργανωμένο γιατί έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ σκληρό εχθρό. Οχι γραφειοκρατικά οργανωμένο, όχι πλαδαρό και ανοργάνωτο, τάχα αυτόνομο - κανένας δεν είναι αυτόνομος», σημείωσε. «Πολιτικοποιημένο - εξήγησε - ως εκεί που θα αποφασίζουν οι ίδιοι οι φοιτητές. Ούτε εμείς μπορούμε να επιβάλλουμε το φοιτητικό κίνημα να ταυτιστεί με το Κόμμα, κανένας δεν μπορεί να το επιβάλλει. Αλλά οπωσδήποτε πρέπει να είναι πολιτικοποιημένο, να έχει θέση για όλα τα κόμματα χωρίς να ταυτίζεται με κανένα είτε υπέρ είτε κατά. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ταυτιστεί στην πορεία με το τι πολιτική αλλαγή χρειάζεται στην Ελλάδα», και πρόσθεσε πως «το οργανωμένο κίνημα πρέπει να έχει και διαδοχικότητα πείρας, δεν ξαναρχίζει από την αρχή».

Ακόμα επισήμανε ότι «το φοιτητικό κίνημα έχει καθήκον όχι μόνο να αποκρούσει, όχι μόνο να ματαιώσει, αλλά και να συμβάλει στο άνοιγμα του άλλου δρόμου που πρέπει να ακολουθήσει το λαϊκό κίνημα, στο άνοιγμα του δρόμου για ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Εμείς δε θα σας κολακέψουμε ότι το φοιτητικό κίνημα είναι η πρωτοπορία, αυτά που κάνουν άλλοι. Δεν μπορεί να είναι η πρωτοπορία με την έννοια ότι είναι μια μεταβατική κατάσταση ηλικιακή, όχι για κανέναν άλλο λόγο. Αλλά το φοιτητικό κίνημα μπορεί να γίνει δύναμη πρωτοποριακή. Με τον εξής όρο: Συμβαδίζει με το εργατικό κίνημα, με τις ταξικές του δυνάμεις, με το λαϊκό κίνημα, με το κίνημα χειραφέτησης και απεγκλωβισμού από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

«Χρειάζεται μια άλλη εξουσία. Και αυτή η άλλη εξουσία δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το ΚΚΕ», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα και ξεκαθάρισε: «Αντέχουμε να παλεύουμε γι' αυτήν όσο χρειάζεται. Αλλά δεν πρόκειται να την κλοτσήσουμε για να πάει 100 χρόνια αργότερα μόνο και μόνο για να γίνουμε αρεστοί σήμερα. Και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το αποδείξουμε και στην Παιδεία και σε όλα τα κινήματα. Εχει πολύ μεγάλη σημασία το φοιτητικό κίνημα από τη δική του πείρα να βγάλει συμπεράσματα ποια πρέπει να είναι αυτή η γραμμή ρήξης και σύγκρουσης, τι πανεπιστήμια θέλουμε, σε ποια οικονομία και σε ποια κοινωνία».

Λαϊκή συμμαχία με στρατηγικούς στόχους, όχι ευκαιριακούς σκοπούς

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τη δυνατότητα μιας ευρύτερης συνεργασίας, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Πρέπει να πούμε ότι στη φάση που είμαστε, όπως βλέπουμε εμείς τη λαϊκή συμμαχία, δεν είναι δυνατή. Γιατί πριν απ' όλα, ένα μεγάλο μέρος λαϊκών στρωμάτων που σκέφτονται προοδευτικά και ριζοσπαστικά είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εγκλωβισμένες στο δικομματισμό. Εμείς δεν επιμένουμε στην αποδυνάμωση των δύο κομμάτων για την εκλογική πίτα. Αυτοί μιλάνε για την αποδυνάμωση των άλλων κομμάτων για την εκλογική πίτα. Δεν είναι μόνο αυτό. Εμείς θέλουμε την αποδυνάμωσή τους γιατί ακριβώς η αποδυνάμωση και ο απεγκλωβισμός δεν είναι μόνο ότι θα ανεβάσει τη δύναμη του ΚΚΕ. Θα γίνει και αυτό και το θέλουμε. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει έδαφος - ενδεχομένως - και για νέους θετικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Ενα μέρος θα έρθει μαζί μας, άλλο δε θα έρθει. Εμάς, λοιπόν, τι μας ενδιαφέρει; Βεβαίως, υπάρχουν δυνάμεις που έχουμε συνεργαστεί στις τοπικές εκλογές, συνεργαζόμαστε στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, σε άλλα κινήματα. Με αυτές τις δυνάμεις θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία. Δεν τις υποτιμούμε. Αλλά για να κάνεις μία κοινωνικοπολιτική συμμαχία, πρέπει να επιλέξεις και την κατάλληλη στιγμή, ώστε να είναι ανοιχτή σε περισσότερους. Εμείς δε θέλουμε να κάνουμε κάτι τύπου ΣΥΡΙΖΑ, να μαζευτεί το ΚΚΕ με κάποιες δυνάμεις που είχαμε συνεργαστεί στις εκλογές, όπως το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, και να πάρουμε και 10 προσωπικότητες και να πούμε ότι αυτό είναι το λαϊκό μέτωπο που θέλουμε. Οχι. Γιατί η διαδικασία του λαϊκού μετώπου είναι μια διαδικασία που συνδέεται με ανακατατάξεις σε επίπεδο μαζών. Και σε αυτό το σχηματισμό του Μετώπου πρέπει να πάρουν μέρος πολύ περισσότερες μάζες και όχι απλώς να αθροίσουμε αυτό που υπάρχει σήμερα, να το κλείσουμε σε μια συμμαχία, η οποία μπορεί να εκληφθεί ότι έχει και κάποιους περιορισμένους στόχους».

Και εξήγησε ότι «η υπόθεση για τη συγκρότηση της συμμαχίας είναι υπόθεση βεβαίως και πολιτικής πρωτοβουλίας όλων όσοι τη θέλουνε, αλλά σε συνδυασμό με τον απεγκλωβισμό λαϊκών μαζών. Σε ένα πολιτικό μέτωπο το βάρος είναι από τα κάτω. Η κεντρική δράση να κατευθύνεται από τα κάτω, ακριβώς για τον απεγκλωβισμό δυνάμεων. Τότε το μέτωπο θα εκφράσει πιο ουσιαστικά τα λαϊκά συμφέροντα.

Μπορεί σε κάποια στιγμή να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να γίνει αυτό που λέμε μέτωπο μέσα σε ένα βράδυ. Μπορεί και να θέλει περισσότερο χρόνο, ακριβώς επειδή πρόκειται για μια ζωντανή λαϊκή διαδικασία, με στρατηγικούς στόχους και όχι με ευκαιριακούς σκοπούς».

Να καταγραφεί η αγωνιστική εμπειρία

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι κάθε εκλογική μάχη «πρέπει να καταγράφει την αγωνιστική εμπειρία των λαϊκών μαζών, πολύ περισσότερο στους χώρους που έχουν προϋπάρξει αγώνες. Θεωρούμε ότι πρέπει το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών να αντιστοιχήσει σε αυτό που συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η νεολαία της ΝΔ να είναι πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτό δεν αντιστοιχεί με την αντίδραση και την αντίσταση που έδειξαν οι φοιτητές απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νόμο πλαίσιο. Πρέπει να εκφραστεί αυτή η αντίδραση. Το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι αντίστοιχο με τις διαθέσεις των φοιτητών. Από την άποψη αυτή, για το ποιος ήταν ο ρόλος των νέων κομμουνιστών και κομμουνιστριών, των φίλων της ΚΝΕ ή άλλων ανθρώπων που μπορεί να διαφωνούν μαζί μας αλλά μέσα στα πανεπιστήμια να συμβαδίζουμε, εγώ δε χρειάζεται να κάνω διαφήμιση, ήταν γνωστός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ