Σάββατο 5 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τιμωρήσει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ η αγροτιά

Η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τα Αγροτικά έδειξε, για μια ακόμα φορά, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βαδίζουν στον ίδιο «ντορό» της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Καραμανλής και Παπανδρέου υπερασπίστηκαν, από κοινού, την ΚΑΠ, που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και συγκεντρώνει την παραγωγή και τη γη σε μεγάλες αγροτοβιομηχανικές επιχειρήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, αποδεχόμενος, επί της ουσίας, την ΚΑΠ και τασσόμενος υπέρ της βελτίωσής της, ενώ υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις της οφείλονται στη μη σωστή εφαρμογή της από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Εκεί που διαφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν στο ποιο από τα δυο κόμματα, που κυβερνούν εναλλάξ, είναι ο καλύτερος διαχειριστής της αντιαγροτικής πολιτικής. Και επ' αυτού κατέφυγαν σε μια, «υψηλών τόνων», αντιπαράθεση, για να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Δεν έλειψαν, φυσικά, και οι υποσχέσεις τους για παροχές προς τους αγρότες, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν και αμφότεροι ελπίζουν πως θα μπορέσουν να παραπλανήσουν ξανά τον αγροτικό κόσμο για να υφαρπάξουν την ψήφο του. Ο μεν Καραμανλής ξαναθυμήθηκε τα προεκλογικά ταξίματά του για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, ο δε Παπανδρέου έταξε αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, της καταδίκης της ΚΑΠ και της υπεράσπισης των συμφερόντων των φτωχών αγροτών, κινήθηκε το ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα, αφού υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει το φυσικό προνόμιο να μπορεί να λύσει, σε μεγάλο βαθμό, το διατροφικό πρόβλημα του λαού μας, ξεκαθάρισε ότι δυο δρόμοι υπάρχουν για την αγροτική οικονομία: Ο ένας είναι αυτός που ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οδηγεί στο ξεπάστρεμα των μικρονοικοκυραίων της υπαίθρου και στη δημιουργία καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων. Ο άλλος είναι αυτός που προτείνει το ΚΚΕ, για δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών δίπλα στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, που θα συνενώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις, εξασφαλίζοντας δουλιά και βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων αγροτών, κόντρα στην εφαρμοζόμενη από τις κυβερνήσεις πολιτική της ΚΑΠ και απέδειξε, με συγκεκριμένα στοιχεία, την πολιτική συνυπευθυνότητα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα τεράστια προβλήματα της φτωχής αγροτιάς και κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες να τιμωρήσουν τα δυο κόμματα, προειδοποιώντας ότι αν δεν το κάνουν, τα επόμενα χρόνια θα ζήσουν καταστάσεις που δεν μπορούν να τις φανταστούν. Χρειάζεται, λοιπόν, οι φτωχοί αγρότες να συνειδητοποιήσουν, γρήγορα, την ανάγκη έντασης του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής. Αυτό προϋποθέτει την ισχυροποίηση του συνεπούς αγροτικού κινήματος, τη συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος του δικομματισμού και υπέρ του ΚΚΕ, την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ