Σάββατο 5 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Πωλείται όπως είν' επιπλωμένο»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την πώληση ακινήτων - «φιλέτων» του Δημοσίου - και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές - σχεδιάζει να δρομολογήσει μέσα στο Μάη η κυβέρνηση, δίνοντας άλλη μία ευκαιρία κερδοσκοπίας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς το υπουργείο Οικονομίας, θα περιλαμβάνεται και η περιβόητη πρόβλεψη πώλησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων του Δημοσίου. Με τη ρύθμιση αυτή, θα παρέχεται η δυνατότητα να πουλήσει ακίνητα που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες (ακόμη και νοσοκομεία, όπως ο ...«Ευαγγελισμός»!) και στη συνέχεια να τα νοικιάσει από τους ιδιώτες με μακροχρόνιες μισθώσεις και με δικαίωμα επαναγοράς τους μετά από αρκετά χρόνια. Κι όλα αυτά, με πρόσχημα την απόκτηση πρόσθετων εσόδων για τη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού...

Πρόκειται, ουσιαστικά, για άλλη μια απροκάλυπτη «επιχείρηση» ενίσχυσης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο εντελώς άκοπα και με εξασφαλισμένη πελατεία θα θησαυρίζει σε βάρος του λαού, εκμεταλλευόμενο, μάλιστα, την ίδια την περιουσία του!!!

Οράματα ... πολιτισμού

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ολοκληρώνοντας την τελευταία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωσή του στο Μονπελιέ, πριν τις εκλογές της Κυριακής, κάλεσε τους Γάλλους και την Ευρώπη να στραφούν προς τη Μεσόγειο. «Στρέφοντας την πλάτη στη Μεσόγειο, η Ευρώπη και η Γαλλία νόμιζαν πως έστρεφαν την πλάτη στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, έστρεψαν την πλάτη τους στο μέλλον. Γιατί το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται επίσης στο νότο». Για όποιον δεν έχει πιάσει ακόμα πού το πάει ο υποψήφιος ίσως τον διαφωτίσει η επόμενη φράση του: «Το όραμα του Βοναπάρτη στην Αίγυπτο, του Ναπολέοντα Γ΄ στην Αλγερία, του Λιοτέ στο Μαρόκο δεν ήταν ένα όνειρο κατάκτησης αλλά ένα όνειρο πολιτισμού...». Εδώ είναι, λοιπόν, η αποκωδικοποίηση. Καιρό τώρα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν ρίξει το αρπαχτικό τους βλέμμα κατά την Αφρική. Πολλά από τα γεγονότα που διαβάζουμε έχουν να κάνουν με τους εκεί ανταγωνισμούς τους. Είναι, επίσης, πάγια η τακτική της αστικής τάξης να προσπαθεί να μετατρέπει διά των εκπροσώπων της τα δικά της οράματα σε οράματα ολόκληρου του λαού. Αυτό πολεμάει να κάνει τώρα και ο Σαρκοζί. Οσον αφορά στα περί «πολιτισμού», μας τα 'παν κι άλλοι. Τόσο αυτοί που αναφέρει όσο και οι άλλοι, που σήμερα δολοφονούν εκεί παρά δίπλα (Ιράκ, Παλαιστίνη...).

Τυχεράκηδες

Πρόκειται για το υπουργείο - εκδότη των λεγόμενων δομημένων ομολόγων, τα οποία στο πέρασμα που έκαναν από τράπεζα σε χρηματιστηριακή άφηναν πίσω τους και μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μίζες. Πρόκειται για το υπουργείο, που βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής περισσότερο από δύο μήνες, το οποίο, παρά τα επίμονα ερωτηματικά που έχουν τεθεί (πόσα δομημένα εξέδωσε, τι ύψος αφορούν, πόσα από αυτά κατέληξαν σε ασφαλιστικά ταμεία), συνεχίζει να σιωπά. Προφανώς, κάτι θα ξέρουν για το νόμο της σιωπής.

Εν μέσω, λοιπόν, δομημένων και «προμηθειών» δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων, εκατομμυρίων ευρώ, το συγκεκριμένο υπουργείο είχε χτες το θράσος να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία διαφημίζει τα ψιχία της εισοδηματικής πολιτικής που μοιράζει η κυβέρνηση σε μισθωτούς και συνταξιούχους για το 2007. Και ενώ βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές Μάη, μας ...πληροφορεί ότι στις 29/6 θα δοθεί το επίδομα της άδειας μαζί με το μισθό του Ιούλη, αλλά επειδή καταβάλλεται την 1η Ιούλη, μέρα Κυριακή, θα καταβληθεί την προηγούμενη εργάσιμη μέρα!

Τυχεράκηδες εργαζόμενοι! Οχι μόνο σας ραντίζουν με ψιχία - εν μέσω μιζών που σκοτώνουν ελέφαντες - αλλά θα λάβετε τα ψιχία και μια μέρα νωρίτερα... Τυχεράκηδες!!

Χυδαίος αντικομμουνισμός

Χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση έκανε η ΠΑΣΚΕ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στο Γενικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χτες. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη συζήτηση κατήγγειλαν την πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και τις συνδικαλιστικές ευθύνες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και της Πρωτοβουλίας Υγειονομικών που συμφώνησαν στο τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο Χρηματιστήριο, με τις τεράστιες απώλειες για τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους.

Αυτή η ξεκάθαρη θέση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ενόχλησε τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι επιτέθηκαν στις θέσεις αυτές με χυδαίο αντικομμουνισμό και εκφράσεις του τύπου «πού επενδύει το ΚΚΕ τα χρήματά του» και άλλα τέτοια.

Αυτές οι επιθέσεις, όχι μόνο δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους, αλλά αναδεικνύουν την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα αυτά και τις συνδικαλιστικές τους παρατάξεις, ενισχύοντας τους αγώνες τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.

Γιατί τους χρειάζονται οι κουκούλες...

Συνέβη στο φοιτητικό συλλαλητήριο της 8ης του Μάρτη. Την ώρα που χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές από όλη τη χώρα διαδήλωναν κατά της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, ομάδες κουκουλοφόρων «χωμένοι» στη διαδήλωση άρχισαν το ίδιο παιχνίδι, το ...γνωστό. Με πέτρες και εμπρηστικές βόμβες «μολότοφ» άρχισαν να βάλλουν κατά των ΜΑΤ. Η απάντηση ήρθε αυτόματα με στόχο τους διαδηλωτές. Χιλιάδες ήταν αυτοί που δοκίμασαν στα πνευμόνια τους τα χημικά όπλα της Αστυνομίας και εκατοντάδες όσοι ένιωσαν τα «χάδια» των αστυνομικών γκλομπς στις ράχες και τα κεφάλια τους.

Η επιχείρηση της τηλεοπτικής διαφήμισης της καταστολής διεξήχθη στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Αμαλίας. Οι κουκουλοφόροι στο πλάι των μπλοκ των διαδηλωτών «επιτίθονταν» στις αστυνομικές δυνάμεις που απαντούσαν ανάλογα. Ανάμεσά τους ήταν οι διαδηλωτές. Ενα τμήμα της διαδήλωσης προχωρά προς την Πανεπιστημίου, άλλο παραμένει στην Αμαλίας. Την ίδια ώρα, οι κουκουλοφόροι «δραπετεύουν» προς τη Σταδίου και ωθούνται με τους κατάλληλους χειρισμούς πάλι στο Σύνταγμα, όπου συνεχίζουν το έργο τους. Εκεί ακολουθεί ξύλο και ρίψη χημικών με ταχείς ρυθμούς. Οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας εξαπολύουν επιθέσεις, με στόχο τους διαδηλωτές που ραντίζονται με χημικά και ξυλοκοπούνται. Μάλιστα, 61 συλλαμβάνονται και «φορτώνονται» με όσες κατηγορίες αναφέρονται στον Ποινικό Κώδικα. Χιλιάδες διαδηλωτές προσπαθούν να ξεφύγουν, ανεβαίνοντας στον Αγνωστο Στρατιώτη. Τότε οι διατεταγμένοι της ενημέρωσης κάνουν λόγο για βεβήλωση του μνημείου, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως θέλανε να καταλάβουν τη Βουλή. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης κουκουλοφόρων και ΜΑΤ. Αποδείχτηκε ότι η «αστυνόμευση» είναι επαρκέστατη όταν αντιμετωπίζει αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Πολύ πριν τις κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών, στο γιορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, κουκουλοφόροι ξυλοκοπούν φοιτητή από την Κύπρο. Αποκαλύπτεται πως πρόκειται για αστυνομικούς σε διατεταγμένη υπηρεσία. Καταγγελίες πολιτών αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός αστυνομικών με πολιτικά έδρασε προβοκατόρικα τη μέρα εκείνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η δράση τους είχε κοινά χαρακτηριστικά που φανέρωνε συγκεκριμένο σχέδιο. Γιατί οι αντιστάσεις στην αντιλαϊκή πολιτική δεν κάμπτονται μόνο με την ένστολη παρουσία και δράση των κατασταλτικών μηχανισμών, αλλά και με τη δράση αθέατων μηχανισμών.

Αθέατος μηχανισμός είναι και η δημιουργία ειδικής ομάδας μυστικών αστυνομικών και πρακτόρων που θα χρησιμοποιούν μικροκάμερες και άλλα συστήματα για να παρακολουθούν συγκεκριμένους χώρους στο κέντρο της Αθήνας. Ως και ελεύθερους σκοπευτές λένε ότι χρειάζονται! Κι αυτό για να αντιμετωπίσουν τάχα τις επιθέσεις με «μολότοφ», αλλά και πυροβολισμούς και χειροβομβίδες σε αστυνομικά τμήματα που έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι διωκτικές αρχές, μάλιστα, ζητούν την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για να μην ακυρώνονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις. Σαν να μην έφταναν οι ρυθμίσεις του «τρομονόμου». Χρειάζονται και άλλες. Για να «λυθούν τα χέρια» των κατασταλτικών μηχανισμών. Για να βαράνε στο ψαχνό, όχι τις ομάδες που στήνουν για προβοκάτσιες στο κίνημα αλλά το κίνημα.

Αλλά και για να επιβληθεί η συναίνεση. Σαν αυτή που ζητά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας για να «στήσει» καλύτερα τις πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Για να εντείνεται η αστυνομική βία και αυθαιρεσία σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Περί ... αγγαρείας

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΙΚΑΙΩΣ τσαντίστηκε ο πρωθυπουργός - όπως ακούγεται - για τις δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή. Ακούς εκεί «αγγαρεία» η θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης!

Τι θα πει τώρα ο πρωθυπουργός σε εφοπλιστές, βιομήχανους, Αμερικανούς και γενικώς σε όλους αυτούς που πρέπει κατά καιρούς να αναφέρεται; Οτι ο μηχανισμός που τους προστατεύει εργάζεται ...απρόθυμα;

Ομως, μάλλον δε θα το εννοούσε ο κ. Πολύδωρας. Αλλωστε, δεν έχουμε δει καμία ...δυσφορία των αστυνομικών αρχών, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν φοιτητές, απεργούς ή συνταξιούχους. Ούτε όταν πρόκειται να προστατεύσουν την αμερικανική πρεσβεία.

Αντιθέτως, υπερβάλλοντα ζήλο έχουμε διαπιστώσει. Από αυτόν που στέλνει κόσμο στο νοσοκομείο και ύστερα μένει ατιμώρητος.

Επίσης μπορούμε υπεύθυνα να πληροφορήσουμε τον πρωθυπουργό ότι οι υπουργοί του έχουν επιδείξει ιδιαίτερη εργατικότητα σε συγκεκριμένους τομείς: Και χαφιέδες σε συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις στέλνουν, και με τις κάμερες παρακολουθούν τις διαδηλώσεις.

Ιδίως μάλιστα, όταν πρόκειται για αντιαμερικανικές διαδηλώσεις (π.χ. εναντίον του Αμερικανού πρέσβη), έχουν επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία (στον πρέσβη) και εξαιρετική αγριότητα στους διαδηλωτές.

Πάντως, είπε και κάτι ενθαρρυντικό χτες ο Βύρωνας Πολύδωρας. Η αστυνομία - δήλωσε - διαπιστώνει ότι οι Ελληνες πολίτες δεν υιοθετούν τη λογική της παροχής πληροφοριών στις αστυνομικές αρχές. Εχουν - λέει - «ιδεοληψίες» με ρίζες στο παρελθόν.

Αυτό κάθε Ελληνας πρέπει σίγουρα να το πάρει ως «κομπλιμέντο». Παρά την αντιτρομοκρατική τους υστερία και την «πλύση εγκεφάλου» που προσπαθούν να μας κάνουν, δεν έχουμε γίνει μια κοινωνία χαφιέδων.

Οσο κι αν αυτό δυσαρεστεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που επί χρόνια προσπαθούν να μας αλλάξουν, ακόμη κρατάμε και, δυστυχώς γι' αυτούς, θα συνεχίσουμε. Εστω και από ...ιστορικά κεκτημένο ένστικτο.


Γρηγοριάδης Κώστας

Θυμούνται τον Σερπιέρι;

Γρηγοριάδης Κώστας

Φαίνεται πως το μόνο που δε λείπει από την παράταξη της ΔΑΚΕ είναι το θράσος με το οποίο κατάμουτρα κοροϊδεύει τους εργαζόμενους, προσπαθώντας και την κυβερνητική πολιτική να βγάλει λάδι, αλλά και τις παραταξιακές - και κομματικές - της σκοπιμότητες να εξυπηρετήσει απέναντι στον εταίρο του δικομματισμού και του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, την ΠΑΣΚΕ. Με ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα ενημερώνει ότι στα πλαίσια της Εργατικής Πρωτομαγιάς σκοπεύει να πραγματοποιήσει ειδική εκδήλωση στο Τεχνολογικό -Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, «τιμώντας κατ' αυτόν τον τρόπο στο πρόσωπο των μεταλλωρύχων τους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων»!

Δε χρειάζονται πολλά λόγια για να πείσει κανείς ότι αυτή η «πρωτοβουλία» της ΔΑΚΕ κάθε άλλο παρά τη ...φιλοεργατικότητά της αποδεικνύει. Ο όψιμος καημός της για τους μεταλλωρύχους του Λαυρίου (και κατ' επέκταση για τους αγώνες των εργαζομένων, τους οποίους προκλητικά επικαλείται) επιβεβαιώνεται άλλωστε και από ένα άλλο γεγονός: Η παράταξη της ΔΑΚΕ στο τοπικό Εργατικό Κέντρο και της ΝΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο στήριξαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ την απόφαση να αποκατασταθεί στην κεντρική πλατεία το άγαλμα του δυνάστη Σερπιέρι, ιδιοκτήτη των μεταλλείων, ο οποίος δε δίστασε να ματοκυλήσει την απεργία των μεταλλωρύχων το 1870. Οση σχέση, λοιπόν, είχε ο Σερπιέρι με τους αγώνες των μεταλλωρύχων, άλλη τόση έχουν και η ΔΑΚΕ (στην προκειμένη περίπτωση), αλλά και η ΠΑΣΚΕ με τους αγώνες των εργαζομένων...

Φοβούνται το μήνυμα της 1ης Μάη

Στη ματαίωση της εκδήλωσης για την εργατική Πρωτομαγιά που είχαν προγραμματίσει μαθητές - εργαζόμενοι του πρωινού Τεχνικού Λυκείου Ζωγράφου, προχώρησαν ο διευθυντής και δύο συνάδελφοί του, για μην ακουστεί κουβέντα για το πραγματικό περιεχόμενο της εργατικής Πρωτομαγιάς και τα διδάγματά της, αλλά μόνο όσα βολεύουν τους προϊσταμένους τους στο υπουργείο Παιδείας. Ο λόγος της ματαίωσης της εκδήλωσης, όπως καταγγέλλει και σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ήταν ότι οι μαθητές κάλεσαν να παρέμβουν στην εκδήλωση εργατικά συνδικάτα (ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Γ. Θεοδώρου και ο εκπρόσωπος από την Επιτροπή Νέων του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Γιάννης Παπουτσής).

«Μπορεί η εκδήλωση να μην έγινε - υπογραμμίζεται - ωστόσο οι μαθητές έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Και για τους δασκάλους τους και για το λόγο που ματαιώθηκε η εκδήλωση. Εμαθαν ακόμα, πως η Πρωτομαγιά δεν είναι η γιορτή των λουλουδιών. Εμαθαν, πως δεν είναι αργία, είναι απεργία. Απεργία για δικαιώματα και καταχτήσεις μαθητών, εργατών, νεολαίας».

Κεντροαριστερά οράματα

Δεν πρόλαβε η Α. Διαμαντοπούλου να ολοκληρώσει τη φράση της περί της υποτιθέμενης ανάγκης συνεργασίας των κομμάτων της αριστεράς (δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ) σε ένα αντιδεξιό μέτωπο και έσπευσε να υπερθεματίσει ο Στ. Πιτσιόρλας, στέλεχος του ΣΥΝ (στον «Αθήνα 9.84»), φροντίζοντας να διευκρινίσει ότι τις απόψεις του συμμερίζεται ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΝ. Ισχυρίστηκε, λοιπόν, ότι η «κεντροαριστερά» είναι η απάντηση στο δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ» και στο τέλμα που επικρατεί. Απευθυνόμενος στο ΣΥΝ δήλωσε εμφατικά ότι «τώρα θα ήταν μια στιγμή που θα μπορούσε να παίξει στην κεντρική πολιτική σκηνή», καλώντας τον να υποχρεώσει το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στην κατεύθυνση της συνεργασίας. Με σαφήνεια δήλωσε ότι η κεντροαριστερά δε θα σταματήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που «περιλαμβάνουν και θυσίες», με τη διαφορά ότι σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις της ΝΔ, οι δικές τους «θα έχουν κοινωνική συναίνεση (...). Διότι, χωρίς και τη συναίνεση της Αριστεράς, δεν μπορεί από μόνο του το κέντρο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και σε ό,τι είναι αναγκαίο να γίνει στη χώρα αυτή τη στιγμή». Και κατέληξε ρίχνοντας το «καρφάκι» του, ότι αν ευοδωθεί μια κυβέρνηση κεντροαριστεράς, «θα είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα τρέξουν για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Και οι πιο πολλοί θα είναι απ' αυτούς που τώρα δεν τολμούν να μιλήσουν ή κατηγορούν την προοπτική».

Οι πραγματικοί υπεύθυνοι

Τρία μονοπώλια εμπορίας πετρελαιοειδών λυμαίνονται το Λασίθι στην Κρήτη και καθορίζουν ανενόχλητες τις τιμές της βενζίνης όπως επιτάσσουν τα υπερκέρδη τους, αποκάλυψε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης βενζινοπωλών. Ο κόσμος το 'χει τούμπανο... και η κυβέρνηση αλλού κοιτάζει. Ας σταματήσει, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να προκαλεί προτρέποντας τους εργαζόμενους να είναι κι ευχαριστημένοι, γιατί στην Ελλάδα τα ποσοστά των ανατιμήσεων είναι μικρότερα απ' ό,τι στις διεθνείς τιμές κι ας στραφεί στους πραγματικούς υπεύθυνους για την καθημερινή καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τιμωρήσει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ η αγροτιά

Η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τα Αγροτικά έδειξε, για μια ακόμα φορά, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βαδίζουν στον ίδιο «ντορό» της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Καραμανλής και Παπανδρέου υπερασπίστηκαν, από κοινού, την ΚΑΠ, που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και συγκεντρώνει την παραγωγή και τη γη σε μεγάλες αγροτοβιομηχανικές επιχειρήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, αποδεχόμενος, επί της ουσίας, την ΚΑΠ και τασσόμενος υπέρ της βελτίωσής της, ενώ υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις της οφείλονται στη μη σωστή εφαρμογή της από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Εκεί που διαφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν στο ποιο από τα δυο κόμματα, που κυβερνούν εναλλάξ, είναι ο καλύτερος διαχειριστής της αντιαγροτικής πολιτικής. Και επ' αυτού κατέφυγαν σε μια, «υψηλών τόνων», αντιπαράθεση, για να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Δεν έλειψαν, φυσικά, και οι υποσχέσεις τους για παροχές προς τους αγρότες, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν και αμφότεροι ελπίζουν πως θα μπορέσουν να παραπλανήσουν ξανά τον αγροτικό κόσμο για να υφαρπάξουν την ψήφο του. Ο μεν Καραμανλής ξαναθυμήθηκε τα προεκλογικά ταξίματά του για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, ο δε Παπανδρέου έταξε αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, της καταδίκης της ΚΑΠ και της υπεράσπισης των συμφερόντων των φτωχών αγροτών, κινήθηκε το ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα, αφού υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει το φυσικό προνόμιο να μπορεί να λύσει, σε μεγάλο βαθμό, το διατροφικό πρόβλημα του λαού μας, ξεκαθάρισε ότι δυο δρόμοι υπάρχουν για την αγροτική οικονομία: Ο ένας είναι αυτός που ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οδηγεί στο ξεπάστρεμα των μικρονοικοκυραίων της υπαίθρου και στη δημιουργία καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων. Ο άλλος είναι αυτός που προτείνει το ΚΚΕ, για δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών δίπλα στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, που θα συνενώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις, εξασφαλίζοντας δουλιά και βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων αγροτών, κόντρα στην εφαρμοζόμενη από τις κυβερνήσεις πολιτική της ΚΑΠ και απέδειξε, με συγκεκριμένα στοιχεία, την πολιτική συνυπευθυνότητα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα τεράστια προβλήματα της φτωχής αγροτιάς και κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες να τιμωρήσουν τα δυο κόμματα, προειδοποιώντας ότι αν δεν το κάνουν, τα επόμενα χρόνια θα ζήσουν καταστάσεις που δεν μπορούν να τις φανταστούν. Χρειάζεται, λοιπόν, οι φτωχοί αγρότες να συνειδητοποιήσουν, γρήγορα, την ανάγκη έντασης του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής. Αυτό προϋποθέτει την ισχυροποίηση του συνεπούς αγροτικού κινήματος, τη συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος του δικομματισμού και υπέρ του ΚΚΕ, την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ