Σάββατο 5 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να δυναμώσει η σύγκρουση με την αντιεκπαιδευτική πολιτική

Το αμφιθέατρο του Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Πατρών ασφυκτικά γεμάτο. Στην οθόνη το βίντεο - χρονικό των συνεδρίων της ΚΝΕ ξεσηκώνει ενθουσιασμό. Το λόγο παίρνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ξεδιπλώνει τις θέσεις του Κόμματος για την Παιδεία και την Κοινωνία, πυροδοτώντας μια πλούσια και γόνιμη συζήτηση με φοιτητές και καθηγητές, παρουσία και του πρύτανη του Πανεπιστημίου, Στ. Κουμπιά, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ. Μια συζήτηση που δεν έβαλε τελεία, που ανέδειξε ό,τι απασχολεί φοιτητές και πανεπιστημιακούς: την επιλογή ανάμεσα στη σύγκρουση και την ενσωμάτωση, τη στάση ζωής, το φοιτητικό κίνημα, τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των φοιτητών, το πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη ο λαός και η νεολαία και σε ποια κοινωνία μπορεί να το αποκτήσει.

Στην ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα εξήγησε ότι ως ΚΚΕ, «όχι απλά είμαστε αντίθετοι», αλλά «είμαστε εχθροί, είμαστε πολέμιοι», της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Και προσθέτει ότι «πολύ καλά κάνετε που χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο: Δυναμώνουμε τη σύγκρουση. Εμείς δεν αγαπάμε τις κούφιες επαναστατικές φράσεις. Αλλά πραγματικά δεν μπορεί με κανέναν άλλο τρόπο να τοποθετηθεί κανείς σήμερα απέναντι στις επιλογές της ΕΕ και άλλων διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών και απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, δίχως να ξεκινάει από τη βάση ότι πρέπει να έρθει σε ρήξη και να συγκρουστεί».

Αναφερόμενη στην αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, σημείωσε ότι «αν δεν παρεμποδιστεί η εφαρμογή της, αν δεν προλάβουμε όλοι να ματαιώσουμε τα επόμενα μέτρα, τότε θα υπάρξει μια δραματική αλλαγή στο σύστημα Παιδείας, που ξέρουμε πως και η ανατροπή του θα θέλει πολύ περισσότερο αίμα και θυσίες».

Σημειώνοντας τη σημασία, με ποιους όρους κανείς θα αντιπαλέψει την αντιδραστική μεταρρύθμιση, η Αλ. Παπαρήγα εξήγησε ότι «εμείς δεν παραπέμπουμε την επίλυση των προβλημάτων της Παιδείας στο αύριο, στο σοσιαλισμό. Βεβαίως εκεί θα επέλθει λύση γιατί η Παιδεία έχει σχέση με την οικονομία, με όλη την οργάνωση της κοινωνίας. Αλλά διεκδικούμε σήμερα στόχους - αιτήματα πάλης πίσω από τα οποία δεν έχεις ελπίδα να αποσπάσεις παραχωρήσεις. Γι' αυτό και δεν παίρνουμε ένα αίτημα να το κάνουμε κυριότερο από κάποια άλλα, έχουμε ένα πρόγραμμα κατευθύνσεων και στόχων πάλης, το οποίο προκειμένου να υιοθετηθεί δεν είναι απαραίτητο να είσαι κομμουνιστής. Πρόγραμμα που πατάει σε αντικειμενικές ανάγκες και σε επιστημονική ανάλυση και ταυτόχρονα στόχους πάλης που δεν μπορεί να τους αξιοποιήσει ο αντίπαλος».

Η πάλη για τα επίκαιρα να γίνει πάλη συνολικά κατά του συστήματος

«Υπάρχει ανάγκη ιδιαίτερα η νέα γενιά να μετατρέψει την πάλη για τα επίκαιρα και μεγάλα ζητήματά της σε πάλη συνολικά κατά του συστήματος», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το κυριότερο σήμερα «είναι να ανοίξει η συζήτηση για το γενικό πολιτικό ζήτημα της χώρας. Και το φοιτητικό κίνημα σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Δε λέμε να κομματικοποιηθεί. Πρέπει να είναι ένα κίνημα πολιτικοποιημένο και οργανωμένο γιατί έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ σκληρό εχθρό. Οχι γραφειοκρατικά οργανωμένο, όχι πλαδαρό και ανοργάνωτο, τάχα αυτόνομο - κανένας δεν είναι αυτόνομος», σημείωσε. «Πολιτικοποιημένο - εξήγησε - ως εκεί που θα αποφασίζουν οι ίδιοι οι φοιτητές. Ούτε εμείς μπορούμε να επιβάλλουμε το φοιτητικό κίνημα να ταυτιστεί με το Κόμμα, κανένας δεν μπορεί να το επιβάλλει. Αλλά οπωσδήποτε πρέπει να είναι πολιτικοποιημένο, να έχει θέση για όλα τα κόμματα χωρίς να ταυτίζεται με κανένα είτε υπέρ είτε κατά. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ταυτιστεί στην πορεία με το τι πολιτική αλλαγή χρειάζεται στην Ελλάδα», και πρόσθεσε πως «το οργανωμένο κίνημα πρέπει να έχει και διαδοχικότητα πείρας, δεν ξαναρχίζει από την αρχή».

Ακόμα επισήμανε ότι «το φοιτητικό κίνημα έχει καθήκον όχι μόνο να αποκρούσει, όχι μόνο να ματαιώσει, αλλά και να συμβάλει στο άνοιγμα του άλλου δρόμου που πρέπει να ακολουθήσει το λαϊκό κίνημα, στο άνοιγμα του δρόμου για ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Εμείς δε θα σας κολακέψουμε ότι το φοιτητικό κίνημα είναι η πρωτοπορία, αυτά που κάνουν άλλοι. Δεν μπορεί να είναι η πρωτοπορία με την έννοια ότι είναι μια μεταβατική κατάσταση ηλικιακή, όχι για κανέναν άλλο λόγο. Αλλά το φοιτητικό κίνημα μπορεί να γίνει δύναμη πρωτοποριακή. Με τον εξής όρο: Συμβαδίζει με το εργατικό κίνημα, με τις ταξικές του δυνάμεις, με το λαϊκό κίνημα, με το κίνημα χειραφέτησης και απεγκλωβισμού από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

«Χρειάζεται μια άλλη εξουσία. Και αυτή η άλλη εξουσία δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το ΚΚΕ», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα και ξεκαθάρισε: «Αντέχουμε να παλεύουμε γι' αυτήν όσο χρειάζεται. Αλλά δεν πρόκειται να την κλοτσήσουμε για να πάει 100 χρόνια αργότερα μόνο και μόνο για να γίνουμε αρεστοί σήμερα. Και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το αποδείξουμε και στην Παιδεία και σε όλα τα κινήματα. Εχει πολύ μεγάλη σημασία το φοιτητικό κίνημα από τη δική του πείρα να βγάλει συμπεράσματα ποια πρέπει να είναι αυτή η γραμμή ρήξης και σύγκρουσης, τι πανεπιστήμια θέλουμε, σε ποια οικονομία και σε ποια κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ