Σάββατο 5 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαϊκή συμμαχία με στρατηγικούς στόχους, όχι ευκαιριακούς σκοπούς

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τη δυνατότητα μιας ευρύτερης συνεργασίας, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Πρέπει να πούμε ότι στη φάση που είμαστε, όπως βλέπουμε εμείς τη λαϊκή συμμαχία, δεν είναι δυνατή. Γιατί πριν απ' όλα, ένα μεγάλο μέρος λαϊκών στρωμάτων που σκέφτονται προοδευτικά και ριζοσπαστικά είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εγκλωβισμένες στο δικομματισμό. Εμείς δεν επιμένουμε στην αποδυνάμωση των δύο κομμάτων για την εκλογική πίτα. Αυτοί μιλάνε για την αποδυνάμωση των άλλων κομμάτων για την εκλογική πίτα. Δεν είναι μόνο αυτό. Εμείς θέλουμε την αποδυνάμωσή τους γιατί ακριβώς η αποδυνάμωση και ο απεγκλωβισμός δεν είναι μόνο ότι θα ανεβάσει τη δύναμη του ΚΚΕ. Θα γίνει και αυτό και το θέλουμε. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει έδαφος - ενδεχομένως - και για νέους θετικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Ενα μέρος θα έρθει μαζί μας, άλλο δε θα έρθει. Εμάς, λοιπόν, τι μας ενδιαφέρει; Βεβαίως, υπάρχουν δυνάμεις που έχουμε συνεργαστεί στις τοπικές εκλογές, συνεργαζόμαστε στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, σε άλλα κινήματα. Με αυτές τις δυνάμεις θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία. Δεν τις υποτιμούμε. Αλλά για να κάνεις μία κοινωνικοπολιτική συμμαχία, πρέπει να επιλέξεις και την κατάλληλη στιγμή, ώστε να είναι ανοιχτή σε περισσότερους. Εμείς δε θέλουμε να κάνουμε κάτι τύπου ΣΥΡΙΖΑ, να μαζευτεί το ΚΚΕ με κάποιες δυνάμεις που είχαμε συνεργαστεί στις εκλογές, όπως το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, και να πάρουμε και 10 προσωπικότητες και να πούμε ότι αυτό είναι το λαϊκό μέτωπο που θέλουμε. Οχι. Γιατί η διαδικασία του λαϊκού μετώπου είναι μια διαδικασία που συνδέεται με ανακατατάξεις σε επίπεδο μαζών. Και σε αυτό το σχηματισμό του Μετώπου πρέπει να πάρουν μέρος πολύ περισσότερες μάζες και όχι απλώς να αθροίσουμε αυτό που υπάρχει σήμερα, να το κλείσουμε σε μια συμμαχία, η οποία μπορεί να εκληφθεί ότι έχει και κάποιους περιορισμένους στόχους».

Και εξήγησε ότι «η υπόθεση για τη συγκρότηση της συμμαχίας είναι υπόθεση βεβαίως και πολιτικής πρωτοβουλίας όλων όσοι τη θέλουνε, αλλά σε συνδυασμό με τον απεγκλωβισμό λαϊκών μαζών. Σε ένα πολιτικό μέτωπο το βάρος είναι από τα κάτω. Η κεντρική δράση να κατευθύνεται από τα κάτω, ακριβώς για τον απεγκλωβισμό δυνάμεων. Τότε το μέτωπο θα εκφράσει πιο ουσιαστικά τα λαϊκά συμφέροντα.

Μπορεί σε κάποια στιγμή να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να γίνει αυτό που λέμε μέτωπο μέσα σε ένα βράδυ. Μπορεί και να θέλει περισσότερο χρόνο, ακριβώς επειδή πρόκειται για μια ζωντανή λαϊκή διαδικασία, με στρατηγικούς στόχους και όχι με ευκαιριακούς σκοπούς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ