ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
Ενταση στη συνάντηση Κληρίδη - Ντ. Χάνεϊ

Την εθνοσυνέλευση συγκαλούν οι Τούρκοι για να συζητήσουν το Κυπριακό

Σε έντονο κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον απεσταλμένο της Βρετανίας για το Κυπριακό λόρδο Χάνεϊ. Αυτό προκύπτει από σημερινά δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, αλλά και από πληροφορίες που διαρρέουν από το περιβάλλον του Γλ. Κληρίδη.

Σύμφωνα, με τα παραπάνω ο Γλ. Κληρίδης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί το Σχέδιο Ανάν χωρίς να υπάρξουν αλλαγές στο περιεχόμενό του, ενώ δήλωσε ότι «τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από τον Κόφι Ανάν περιορίζονται ασφυκτικά». Ο Πρόεδρος Κληρίδης, φαίνεται ότι ήρθε σε αντιπαράθεση με το Βρετανό απεσταλμένο, όταν ο δεύτερος ανέφερε πως αν τεθούν ζητήματα για αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν, κάτι ανάλογο θα ζητήσει και η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Πάντως πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χτες, αναφέρουν ότι οι Αγγλοαμερικανοί διαμηνύουν στην Αγκυρα ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση στο θέμα του Ραούφ Ντενκτάς, εάν δεν μπορεί να συνεχίσει, λόγω της ασθένειάς του. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι Αγγλοαμερικανοί, κάνουν λόγο ακόμα και «για αντικατάσταση» του Ρ. Ντενκτάς, προς τους Τούρκους συνομιλητές τους.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος και Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας στην πρώτη τους τηλεοπτική αναμέτρηση, από την τηλεόραση του «ΡΙΚ» και παίρνοντας θέση για το «σχέδιο Ανάν» συμφώνησαν ότι το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση και ότι η ελληνικοκυπριακή πλευρά πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την αλλαγή των αρνητικών προνοιών που περιλαμβάνονται στο σχέδιο και να ζητήσει διευκρινίσεις επί συγκεκριμένων σημείων.

Στη συζήτηση, οι δύο πολιτικοί εξέφρασαν την άποψη ότι δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή, η οποία επιλέχτηκε για να εκδηλωθεί η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, αφού επίκειται η Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης, όπου θα αποφασιστεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πάντως και οι δυο ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε λύση, χάριν της ένταξης.

Τουρκική εθνοσυνέλευση για το Κυπριακό

Οι τελευταίες πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, αναφέρουν ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα παραμείνει στην αμερικάνικη πόλη για ακόμη δέκα μέρες. Πάντως, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ - αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις - Κίραν Πρέντεργκαστ, επισκέφθηκε τον Ντενκτάς στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται. Από τα Ηνωμένα Εθνη, διαρρέουν πληροφορίες ότι ο Κ. Πρέντεργκαστ ζήτησε από τον Ντενκτάς να απαντήσει αν αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, το ταχύτερο δυνατό. Με τη σειρά του, ο σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «η επίσκεψη είχε κοινωνικό χαρακτήρα», παράλληλα όμως επιβεβαίωσε ότι «σε αυτήν συζητήθηκαν και δύο - τρία, πολιτικά θέματα, τα οποία δεν κατονόμασε»... Το πρακτορείο «Ανατολή» πάντως μετέδωσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, θα μεταβεί σήμερα στη Νέα Υόρκη, για να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς».

Οπως ανακοίνωσαν χθες μετά τη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση εκτός ημερησίας διάταξης συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν οι δυο Τούρκοι πολιτικοί ο Τ. Ερντογάν είπε: «Δε θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το κατεστημένο στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, αλλά και ούτε πρόκειται να κάνουμε κάποιο βήμα που θα έρχεται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντά μας». Απαντώντας, όμως σε ερώτηση δημοσιογράφου «για το ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας σε περίπτωση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ο Τ. Ερντογάν αρκέστηκε να δηλώσει πως οι τουρκικές θέσεις θα γίνουν γνωστές «αφού προηγηθεί η εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση και οι σχετικές διαβουλεύσεις».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Εκβιαστικό και δεσμευτικό το σχέδιο

Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, αναφορικά με το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ανάν, με τις προθεσμίες και τους όρους που έχει θέσει, είναι σχέδιο εκβιαστικό και δεσμευτικό, μια που δεν επιδέχεται διαπραγματεύσεις ως προς τα ουσιώδη μέρη του, παρά μόνο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, χρονικό διάστημα απόλυτα ανεπαρκές για την ουσιαστική, ειλικρινή και αποτελεσματική λύση του Κυπριακού.

Με τις ρυθμίσεις περί "κοινού κράτους", αλλά και "συστατικών κρατών" με δικό τους Σύνταγμα, ιθαγένεια, εκτελεστική - νομοθετική εξουσία, καθώς και με την ανύπαρκτη, στην ουσία, κατοχύρωση της ελευθερίας, διακίνησης και εγκατάστασης και του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, υποκρύπτεται η πραγματική βούληση των προτεινόντων για μία εν τοις πράγμασι διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις.

Το σχέδιο αυτό "πρωτοτυπεί", προτείνοντας τη δημιουργία ενός πολιτειακού μορφώματος, ενός νέου κράτους τελικά, τα συστατικά, οργανικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του οποίου, στο σύνολό τους, ουδέποτε απαντήθηκαν στην ιστορική διαδικασία των πολιτειακών συγκροτήσεων και οργανώσεων των εθνικών κρατών.

Η τεχνική αυτή κατασκευή - άσκηση επί χάρτου, που καταργεί την αρχή λειτουργίας της ίδιας της αστικής αντιπροσωπευτικής - έμμεσης δημοκρατίας, την αρχή της πλειοψηφίας, δηλαδή, με τη χορήγηση του δικαιώματος αρνησικυρίας - Veto, στην τουρκοκυπριακή πλευρά, δε σκοπεύει επί της ουσίας στην ευνοϊκή αντιμετώπιση και μεταχείριση αυτής της πλευράς.

Ο βαθύτερος στόχος είναι μέσω αυτής της πρωτοφανούς ρύθμισης να καταστεί ο ξένος παράγοντας επικυρίαρχος για την επίλυση και των πιο απλών ακόμα διαφωνιών, καταργώντας έτσι κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας και καθιστώντας αυτό το κρατικό μόρφωμα, στην ουσία, προτεκτοράτο υπό διαρκή ομηρία.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, όμως, και με τις μεθοδεύσεις αυτές, το σχέδιο Ανάν, όχι μόνον θα αποβεί δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό και συνεπώς ανεφάρμοστο, αλλά επιπλέον θα οξύνει, αντί να υπερβεί, τις υπαρκτές διαφωνίες, αντιθέσεις και διαχωρισμούς μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Και τέλος, με το σχέδιο αυτό, επιβραβεύονται και δικαιώνονται πολιτικά, ηθικά και νομικά, κατά παράβαση των αρχών της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, οι πράξεις, αλλά και οι δυνάμεις εισβολής και κατοχής.

Για τους λόγους αυτούς, το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, πέρα από εθνικιστικές εξάρσεις, αλλά και κοσμοπολίτικους και οδυνηρούς συμβιβασμούς, πιστεύει ότι οι λαοί της Ελλάδας, της Τουρκίας και πάνω απ' όλα ο λαός της Κύπρου οφείλουν να συνεχίσουν να διεκδικούν την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία, στο όνομα ενός "ρεαλισμού" της Νέας Τάξης Πραγμάτων, αποσιωπούνται πλήρως και συστηματικά.

- Διεθνοποίηση του Κυπριακού με άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ για μια ενιαία, ανεξάρτητη Κύπρο, με τη μορφή της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας.

- Σεβασμός, κατοχύρωση και διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

- Αντιμετώπιση του προβλήματος των εποίκων με ευαισθησία, στη βάση της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

- Αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

- Αποχώρηση των Αγγλικών Βάσεων.

Ο εφησυχασμός και η αποδοχή των τετελεσμένων, στο όνομα μιας πραγματικότητας που άλλοι επιβάλλουν, είναι στοιχεία που δεν έχουν σχέση με την ιστορία, τις παραδόσεις και τους αγώνες της αριστεράς».


Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δεν εγγυάται μια ουσιαστικά επανενωμένη Κύπρο το σχέδιο του ΟΗΕ

Με μελανά χρώματα περιέγραψε χτες την πορεία προς τη λύση του Κυπριακού, ο πρόεδρος της ΝΔ. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Κ. Καραμανλής, σημείωσε πως «το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, δεν εγγυάται μια πραγματικά επανενωμένη Κύπρο. Δε συνιστά ευρωπαϊκή λύση. Δε διασφαλίζει λειτουργική, βιώσιμη και δίκαιη λύση. Στην καλύτερη περίπτωση, οδηγεί σ' έναν επώδυνο συμβιβασμό. Αυτή είναι η αλήθεια. Και τίποτε παραπάνω. Δεν αρνούμαστε το διάλογο. Πιστεύουμε, όμως, ότι το προτεινόμενο σχέδιο παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες. Γι' αυτό, είναι καίρια προτεραιότητα να διαπραγματευτούμε, επιτέλους, σκληρά, αποφασιστικά, αποτελεσματικά». Τόνισε πως «δεν μπορεί (και το είπε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) να θυσιαστεί η ανάγκη δίκαιης λύσης στο βωμό της ένταξης». Σημείωσε επίσης, πως «εμείς δε θα ψηφίσουμε τη διεύρυνση αν δεν περιλαμβάνει την Κύπρο. Εμείς επιμένουμε στην ένταξη ολόκληρης της Κύπρου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σύμφωνα με το γερμανικό προηγούμενο. Αστερίσκοι, υποσημειώσεις και υστερόγραφα, δε νοούνται και δε χωρούν στην Κοπεγχάγη».

Χρέωσε μάλιστα με «σοβαρότατο λάθος» τον πρωθυπουργό, όταν - όπως είπε - «έσπευσε να χαρακτηρίσει το προτεινόμενο σχέδιο Ανάν σαν "ιστορική ευκαιρία". Πρώτον, γιατί δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και το ξέρει. Ξέρει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι ένας επώδυνος συμβιβασμός. Και, δεύτερον, γιατί οι ωραιοποιήσεις μιας σκληρής πραγματικότητας, αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση μας. Αντί ο πρωθυπουργός να χαμηλώνει τις δίκαιες προσδοκίες των Ελλήνων, μπορεί και πρέπει να σηκώσει το ανάστημα που απαιτούν οι περιστάσεις».

Ο Κ. Καραμανλής απέφυγε φυσικά να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις πιέσεις που ασκούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να υπογράψει η ελληνική πλευρά τέτοιου είδους λύση για το Κυπριακό. Πού τέτοια λόγια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ