Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δεν εγγυάται μια ουσιαστικά επανενωμένη Κύπρο το σχέδιο του ΟΗΕ

Με μελανά χρώματα περιέγραψε χτες την πορεία προς τη λύση του Κυπριακού, ο πρόεδρος της ΝΔ. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Κ. Καραμανλής, σημείωσε πως «το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, δεν εγγυάται μια πραγματικά επανενωμένη Κύπρο. Δε συνιστά ευρωπαϊκή λύση. Δε διασφαλίζει λειτουργική, βιώσιμη και δίκαιη λύση. Στην καλύτερη περίπτωση, οδηγεί σ' έναν επώδυνο συμβιβασμό. Αυτή είναι η αλήθεια. Και τίποτε παραπάνω. Δεν αρνούμαστε το διάλογο. Πιστεύουμε, όμως, ότι το προτεινόμενο σχέδιο παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες. Γι' αυτό, είναι καίρια προτεραιότητα να διαπραγματευτούμε, επιτέλους, σκληρά, αποφασιστικά, αποτελεσματικά». Τόνισε πως «δεν μπορεί (και το είπε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) να θυσιαστεί η ανάγκη δίκαιης λύσης στο βωμό της ένταξης». Σημείωσε επίσης, πως «εμείς δε θα ψηφίσουμε τη διεύρυνση αν δεν περιλαμβάνει την Κύπρο. Εμείς επιμένουμε στην ένταξη ολόκληρης της Κύπρου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σύμφωνα με το γερμανικό προηγούμενο. Αστερίσκοι, υποσημειώσεις και υστερόγραφα, δε νοούνται και δε χωρούν στην Κοπεγχάγη».

Χρέωσε μάλιστα με «σοβαρότατο λάθος» τον πρωθυπουργό, όταν - όπως είπε - «έσπευσε να χαρακτηρίσει το προτεινόμενο σχέδιο Ανάν σαν "ιστορική ευκαιρία". Πρώτον, γιατί δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και το ξέρει. Ξέρει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι ένας επώδυνος συμβιβασμός. Και, δεύτερον, γιατί οι ωραιοποιήσεις μιας σκληρής πραγματικότητας, αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση μας. Αντί ο πρωθυπουργός να χαμηλώνει τις δίκαιες προσδοκίες των Ελλήνων, μπορεί και πρέπει να σηκώσει το ανάστημα που απαιτούν οι περιστάσεις».

Ο Κ. Καραμανλής απέφυγε φυσικά να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις πιέσεις που ασκούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να υπογράψει η ελληνική πλευρά τέτοιου είδους λύση για το Κυπριακό. Πού τέτοια λόγια...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ