Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Εκβιαστικό και δεσμευτικό το σχέδιο

Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, αναφορικά με το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ανάν, με τις προθεσμίες και τους όρους που έχει θέσει, είναι σχέδιο εκβιαστικό και δεσμευτικό, μια που δεν επιδέχεται διαπραγματεύσεις ως προς τα ουσιώδη μέρη του, παρά μόνο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, χρονικό διάστημα απόλυτα ανεπαρκές για την ουσιαστική, ειλικρινή και αποτελεσματική λύση του Κυπριακού.

Με τις ρυθμίσεις περί "κοινού κράτους", αλλά και "συστατικών κρατών" με δικό τους Σύνταγμα, ιθαγένεια, εκτελεστική - νομοθετική εξουσία, καθώς και με την ανύπαρκτη, στην ουσία, κατοχύρωση της ελευθερίας, διακίνησης και εγκατάστασης και του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, υποκρύπτεται η πραγματική βούληση των προτεινόντων για μία εν τοις πράγμασι διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις.

Το σχέδιο αυτό "πρωτοτυπεί", προτείνοντας τη δημιουργία ενός πολιτειακού μορφώματος, ενός νέου κράτους τελικά, τα συστατικά, οργανικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του οποίου, στο σύνολό τους, ουδέποτε απαντήθηκαν στην ιστορική διαδικασία των πολιτειακών συγκροτήσεων και οργανώσεων των εθνικών κρατών.

Η τεχνική αυτή κατασκευή - άσκηση επί χάρτου, που καταργεί την αρχή λειτουργίας της ίδιας της αστικής αντιπροσωπευτικής - έμμεσης δημοκρατίας, την αρχή της πλειοψηφίας, δηλαδή, με τη χορήγηση του δικαιώματος αρνησικυρίας - Veto, στην τουρκοκυπριακή πλευρά, δε σκοπεύει επί της ουσίας στην ευνοϊκή αντιμετώπιση και μεταχείριση αυτής της πλευράς.

Ο βαθύτερος στόχος είναι μέσω αυτής της πρωτοφανούς ρύθμισης να καταστεί ο ξένος παράγοντας επικυρίαρχος για την επίλυση και των πιο απλών ακόμα διαφωνιών, καταργώντας έτσι κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας και καθιστώντας αυτό το κρατικό μόρφωμα, στην ουσία, προτεκτοράτο υπό διαρκή ομηρία.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, όμως, και με τις μεθοδεύσεις αυτές, το σχέδιο Ανάν, όχι μόνον θα αποβεί δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό και συνεπώς ανεφάρμοστο, αλλά επιπλέον θα οξύνει, αντί να υπερβεί, τις υπαρκτές διαφωνίες, αντιθέσεις και διαχωρισμούς μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Και τέλος, με το σχέδιο αυτό, επιβραβεύονται και δικαιώνονται πολιτικά, ηθικά και νομικά, κατά παράβαση των αρχών της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, οι πράξεις, αλλά και οι δυνάμεις εισβολής και κατοχής.

Για τους λόγους αυτούς, το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, πέρα από εθνικιστικές εξάρσεις, αλλά και κοσμοπολίτικους και οδυνηρούς συμβιβασμούς, πιστεύει ότι οι λαοί της Ελλάδας, της Τουρκίας και πάνω απ' όλα ο λαός της Κύπρου οφείλουν να συνεχίσουν να διεκδικούν την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία, στο όνομα ενός "ρεαλισμού" της Νέας Τάξης Πραγμάτων, αποσιωπούνται πλήρως και συστηματικά.

- Διεθνοποίηση του Κυπριακού με άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ για μια ενιαία, ανεξάρτητη Κύπρο, με τη μορφή της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας.

- Σεβασμός, κατοχύρωση και διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

- Αντιμετώπιση του προβλήματος των εποίκων με ευαισθησία, στη βάση της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

- Αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

- Αποχώρηση των Αγγλικών Βάσεων.

Ο εφησυχασμός και η αποδοχή των τετελεσμένων, στο όνομα μιας πραγματικότητας που άλλοι επιβάλλουν, είναι στοιχεία που δεν έχουν σχέση με την ιστορία, τις παραδόσεις και τους αγώνες της αριστεράς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ