ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Στα ανοιχτά της Κρήτης με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης

«Αδρανοποίηση» των χημικών εν πλω σε πλοίο του ναυτικού των ΗΠΑ

Το γεγονός ότι δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ πριν υδρόλυση χημικών όπλων εν πλω, υπογραμμίζει την επικινδυνότητα της διαδικασίας (στη φωτογραφία το σύστημα υδρόλυσης που φορτώθηκε σε αμερικανικό πλοίο)
Το γεγονός ότι δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ πριν υδρόλυση χημικών όπλων εν πλω, υπογραμμίζει την επικινδυνότητα της διαδικασίας (στη φωτογραφία το σύστημα υδρόλυσης που φορτώθηκε σε αμερικανικό πλοίο)
Στη θαλάσσια έκταση μεταξύ Ιταλίας και Κρήτης δρομολογείται από τις ΗΠΑ η καταστροφή χημικών της Συρίας, με την ανοχή, αν όχι και στήριξη, της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, μεθοδεύεται η «αδρανοποίηση» των χημικών εν πλω σε πλοίο του αμερικανικού ναυτικού (με τη μέθοδο της υδρόλυσης) και στη συνέχεια η μεταφορά καταλοίπων στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ μέχρι σήμερα εν πλω, εγκυμονώντας έτσι σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών «τεχνική τηλεδιάσκεψη», όπου αρμόδια στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες ενημέρωσαν Ελληνες εμπειρογνώμονες του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Εθνικής Αρχής Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων για τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας.

Στην τηλεδιάσκεψη επαναβεβαιώθηκε ότι «κατά ένα μέρος» η διαδικασία καταστροφής θα πραγματοποιηθεί σε αμερικανικό πλοίο, εν πλω και σε «διεθνή ύδατα» (αλλά στη Μεσόγειο), υπό τον έλεγχο του Οργανισμού για την Καταστροφή των Χημικών Οπλων. Για να «χρυσώσει το χάπι», η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται ότι η αμερικανική πλευρά «παρείχε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι έχει ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για την ασφαλή καταστροφή και ασφαλή μεταφορά προϊόντων χημικών όπλων», ότι «αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευσή της η ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και των πολιτών» και πως «δεν τίθεται καθόλου ζήτημα απόρριψης ουσιών ή αποβλήτων στη θάλασσα ή στον αέρα κατά τη διαδικασία εξουδετέρωσης των χημικών όπλων».

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ ενάντια στο απαράδεκτο εγχείρημα

Θυμίζουμε ότι ήδη από το Γενάρη το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή αντιτάχθηκε σε μια τέτοια μεθόδευση, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Κρήτης, δημιουργεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Επιπλέον, το Φλεβάρη οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας και Μπάμπης Αγγουράκης, με επιστολή τους στην Κ. Αστον, Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας και τον Γ. Ποτότσνικ, Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ, κατήγγειλαν τη λυκοσυμμαχία και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών για την επιχείρηση καταστροφής των συριακών χημικών όπλων στη Μεσόγειο. Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ επισήμαιναν ότι η υδρόλυση εν πλω δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ μέχρι σήμερα, «συνεπώς και από αυτήν τη σκοπιά είναι, επίσης, ιδιαίτερα προβληματική».

Πρόσθεταν ότι στο μείζον αυτό πρόβλημα η ελληνική κυβέρνηση αντί να παρέμβει ενεργά, αρκείται σε ευχολόγια τύπου περί «λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων», σε δηλώσεις δηλαδή «που όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά, αντίθετα, ομολογούν την επικινδυνότητα του απαράδεκτου εγχειρήματος», όπως σημείωναν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Υπογράμμιζαν τέλος ότι «τα χημικά από τη Συρία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ούτε να επεξεργαστούν ούτε να καταστραφούν εν πλω στη Μεσόγειο, πολύ περισσότερο που ο κλειστός χαρακτήρας της πολλαπλασιάζει τους κίνδυνους για το περιβάλλον, για την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων τόσο στα νησιά όσο και στις δύο πλευρές της Μεσογείου».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ζητά υλοποίηση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» της ΕΕ

Στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της λυκοσυμμαχίας και σε «πλήρη συμπληρωματικότητα» με το ΝΑΤΟ

Υπέρ της σύστασης της «αντιπυραυλικής ασπίδας» της ΕΕ ψήφισε την Τετάρτη η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Με το ψήφισμα που εγκρίθηκε ζητείται η λήψη συγκεκριμένων σχετικών μέτρων σε στενή συνεργασία με τα αντίστοιχα προγράμματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, για την κάλυψη όλων των κρατών - μελών. Σχετικός εξοπλισμός έχει ήδη εγκατασταθεί στη Ρουμανία ενώ αναμένεται σύντομα να εγκατασταθεί και στην Πολωνία.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου επεξεργαζόταν τουλάχιστον από το Νοέμβρη 2013 κείμενο για την «αντιπυραυλική ασπίδα», το οποίο παρουσίασε τελικά ως Εκθεση στις 14 Φλεβάρη φέτος και το οποίο κατατέθηκε ως πρόταση ψηφίσματος («Σχετικά με την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής ασπίδας για την Ευρώπη και τις πολιτικές και στρατηγικές της επιπτώσεις») στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Το σκεπτικό του ψηφίσματος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσουν αποτελεσματικά» στη διάδοση βαλλιστικών πυραύλων, «το ΝΑΤΟ αναπτύσσει ικανότητα Αμυνας έναντι Βαλλιστικών Πυραύλων (ΑΒΠ) που μπορεί να ανταποκριθεί στο κομβικό καθήκον της συλλογικής άμυνας (...) Η βασική συμβολή των ΗΠΑ στην ΑΒΠ είναι η επιβεβαίωση της δέσμευσής της στο ΝΑΤΟ και την ασφάλεια της Ευρώπης και των συμμάχων της». Επίσης, ότι «η κοινή ασφάλεια και αμυντική πολιτική θα αναπτυχθεί σε πλήρη συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ, σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη στρατηγική συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαιώθηκε και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου 2013».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ψήφισμα:

-- «Καλεί την Αντιπρόεδρο / Υπατη Επρόσωπο (σ.σ.: της ΕΕ) να εμμείνει στη στρατηγική συνεργασία με το ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας υπόψη το ζήτημα της ΑΒΠ, το οποίο πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη κάλυψη και προστασία όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, αποφεύγοντας έτσι μια κατάσταση στην οποία θα υπάρξει διαφοροποίηση της ασφάλειας καθ' οιονδήποτε τρόπο».

-- «Χαιρετίζει την επίτευξη της ενδιάμεσης ικανότητας του ΝΑΤΟ στον τομέα της ΑΒΠ, που θα παράσχει μέγιστη κάλυψη με βάση τα διαθέσιμα μέσα για την προάσπιση πληθυσμών, εδαφών και δυνάμεων στο σύνολο χωρών - μελών του ΝΑΤΟ της νότιας Ευρώπης απέναντι σε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους (...) Επιδοκιμάζει επίσης τον σκοπό της παροχής πλήρους κάλυψης και προστασίας των ευρωπαϊκών κρατών - μελών του ΝΑΤΟ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας».

-- «Επισημαίνει ότι πρωτοβουλίες της ΕΕ όπως η πρωτοβουλία συνένωση και κοινή χρήση (Pooling & Sharing), μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ νέων κρατών - μελών σε τομείς της ΑΒΠ και τη συνεργασία σε έργα έρευνας και ανάπτυξης. Σημειώνει ότι, μακροπρόθεσμα, η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας».

-- «Καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, την Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας και το Συμβούλιο να συμπεριλάβουν τα θέματα της ΑΒΠ στις μελλοντικές στρατηγικές ασφαλείας, στις μελέτες και τις λευκές βίβλους».

-- Σε ένα πλαίσιο εύθραυστων ιμπεριαλιστικών ισορροπιών σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι «το σχέδιο του ΝΑΤΟ στον τομέα της ΑΒΠ επ' ουδενί στοχεύει τη Ρωσία και ότι το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με τη Ρωσία με βάση το σκεπτικό της συνεργασίας δύο ανεξάρτητων πυραυλικών αμυντικών συστημάτων, αυτού του ΝΑΤΟ ΑΒΠ και αυτού της Ρωσίας». Προσθέτει ότι «η μετακίνηση των ρωσικών πυραύλων πλησιέστερα στο ΝΑΤΟ και τα σύνορα της ΕΕ είναι αντιπαραγωγική»...


ΕΕΔΥΕ
Ενισχύεται η επιθετικότητα της ΕΕ εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών

Την έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο του ψηφίσματος για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας της ΕΕ, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ.

«Ολα τα προηγούμενα χρόνια, οι λαοί και τα φιλειρηνικά κινήματα της ΕΕ και των Βαλκανίων, μέσα από την πάλη τους απέτρεψαν το σχέδιο για την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην ευρύτερη περιοχή», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΕΕΔΥΕ και προσθέτει: «Παρακάμπτοντας τη θέληση των λαών, στη Σύνοδο Κορυφής του 2010 αποφασίστηκε η εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων στην περιοχή, αυτή τη φορά όμως υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, ό,τι δεν πέτυχαν οι ΗΠΑ με άμεσο τρόπο γιατί βρήκαν αντιμέτωπους τους λαούς, το πετυχαίνουν τώρα έμμεσα».

Η προώθηση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» της ΕΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση, «ενισχύει παραπάνω την επιθετικότητα της ΕΕ και τον βρώμικο ρόλο της σε βάρος των λαών», ενώ «την ίδια στιγμή η επέκταση των βάσεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, στη Ρουμανία και σε μια σειρά από χώρες που ανήκουν στο λεγόμενο "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη", προλειαίνουν το έδαφος για νέες πολεμικές επιχειρήσεις μέσω της αύξησης της ακτίνας δράσης του ΝΑΤΟ». Κι όλα αυτά, σημειώνει η ΕΕΔΥΕ, «σε περίοδο γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης με τους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστών να οξύνονται».

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η όλη εξέλιξη είναι προκλητική κι απ' τη σκοπιά του κόστους, αφού σε συνθήκες όπου οι λαοί πεινάνε δίνονται για την επέκταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» περισσότερα από 20 δισ. ευρώ.

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την εναντίωσή της σε κάθε τέτοια προσπάθεια επέκτασης της «αντιπυραυλικής ασπίδας» και όξυνσης της επιθετικότητας των ιμπεριαλιστικών οργανισμών αφού δεν θα ωφελήσει σε τίποτα τους λαούς, απεναντίας θα τους αλυσοδέσει ακόμα περισσότερο χειροπόδαρα, στο άρμα του ΝΑΤΟ.

«Καμιά αναμονή - Καμιά επανάπαυση! Εντείνουμε τη δράση μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον κοινό εχθρό των λαών και της ειρήνης», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ