Στηρίζει επί της ουσίας τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ και ζητάει νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια για το κεφάλαιο
Οι μεθαυριανές κινητοποιήσεις στα δημαρχεία όλης της χώρας και η απεργία με το ΠΑΜΕ στις 23 του Φλεβάρη είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τους εργαζόμενους και το λαό να απαντήσουν μαζικά και ταξικά στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - ΝΔ |
Ταυτόχρονα, επιχειρεί να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα και να εγκλωβίσει την οργή τους, καλλιεργώντας την απατηλή εντύπωση ότι η ανταγωνιστικότητα δε συνδέεται με τη δραστική «συμπίεση του εργατικού κόστους», αλλά περνάει αποκλειστικά μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων με ζεστό χρήμα, τη σχεδόν πλήρη απαλλαγή τους από φορολογικά και άλλα κρατικά βάρη και τη δραστική μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Προκειμένου, μάλιστα, να μην πάρει συγκεκριμένη θέση για τα όσα αντιδραστικά έρχονται με το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», η ηγεσία της ΝΔ, όπως και η κυβέρνηση, υποκρίνεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο κείμενο, παρά μόνο πληροφορίες! «Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής δεν υπήρξε καμία απόφαση. Δεν υπάρχει τίποτα. Εχουμε πει ότι θα περιμένουμε να έρθει η πρόταση ολοκληρωμένη για να μπορούμε να τοποθετηθούμε» (!), ήταν το σχόλιο - υπεκφυγή που έκανε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου.
Δικαιολογώντας τη στάση αυτή, ο Γ. Μιχελάκης επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι «δεν είμαστε εμείς κυβέρνηση», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα παρακολουθήσει τις κινήσεις της κυβέρνησης, την οποία κάλεσε «να διαπραγματευτεί σκληρά για τα ελληνικά δίκαια», υπονοώντας προφανώς τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας.
Την ίδια στιγμή, ξεχειλίζει από υποκρισία η θέση της ΝΔ για το ζήτημα της «ανταγωνιστικότητας», όπου επιχειρεί να παγιδεύσει τους εργαζόμενους, λανσάροντας το παραμύθι ότι τάχα δε θίγει τους μισθούς και το εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα!
«Ολοι έχουν παραδεχθεί ότι το κόστος της εργασίας δεν είναι αυτό που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, αποσιωπώντας ότι η ΝΔ έχει ταχθεί υπέρ των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας, μέτρα δηλαδή που στόχο έχουν να μειώσουν κατακόρυφα την τιμή της εργατικής δύναμης.
Από την άλλη, πιέζει για άμεση εφαρμογή μιας δέσμης φιλομονοπωλιακών μέτρων, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων: «Το οξύ πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί με μειώσεις του φορολογικού κόστους των επιχειρήσεων, με συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο, με χορήγηση αναπτυξιακών κινήτρων σε τομείς στρατηγικής σημασίας, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που βρίσκονται σε πλήρη ύπνωση, με καταπολέμηση ολιγοπωλιακών καταστάσεων, με ενθάρρυνση εισαγωγής ξένων επιχειρηματικών κεφαλαίων και με άμεση αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», συνόψισε τη θέση του κόμματός του ο εκπρόσωπος Τύπου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αντ. Σαμαράς στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς νέα κρατικά πακέτα υπέρ των τραπεζών και των μονοπωλίων. Οπως είπε, με τον Γ. Προβόπουλο συζήτησαν «ιδιαίτερα για το ζήτημα της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της ρευστότητας της αγοράς. Μιας αγοράς που διψάει, άλλωστε, για ρευστότητα, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο».
Πίσω από τον μεταξύ τους αποπροσανατολιστικό καυγά για την περικοπή ή όχι του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, οχυρώνονται κυβέρνηση και ΝΔ, με στόχο να συγκαλύψουν τη συνευθύνη τους για την κατρακύλα του λαϊκού εισοδήματος και για να κρύψουν πίσω από τη συγκεκριμένη συζήτηση το σύνολο των αντιδραστικών μέτρων που έρχονται, εντός και εκτός μνημονίου με την τρόικα.
Απαντώντας στις καταγγελίες της ΝΔ ότι η κυβέρνηση συζητάει με την τρόικα για την οριστική κατάργηση του λεγόμενου 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ο Γ. Πεταλωτής λεοντάριζε χτες ότι «τέτοιο θέμα διαπραγμάτευσης, δηλαδή για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν μπήκε ποτέ, δεν το επιτρέψαμε εμείς να μπει» και προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «κατοχυρώνουμε το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, όπου μπορούμε και όσο μπορούμε».
Κατά τα άλλα, με αφορμή τις αντιδράσεις στο χαράτσι των διοδίων και τις αυξήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «το πρόβλημα δε λύνεται, ούτε από τις μαγκιές του καθενός μας και φυσικά, ούτε όταν αυτές οι μαγκιές περιβάλλονται, υποτίθεται, με έναν ιδεολογικό μανδύα».
Αναφερόμενος στο γαλλογερμανικό σχέδιο ανταγωνιστικότητας και την πρόβλεψή του για συνταγματική κατοχύρωση ενός «φρένου χρέους», ο Θ. Πάγκαλος σημειώνει ότι «το Σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί. Αλλά απορρίπτω διαρρήδην τη σκέψη να υπάρχει κοινοτική απόφαση να παρεμβαίνουν σε όλα τα εθνικά Συντάγματα (...) Η αναθεώρηση έχει νόημα αν αφορά και άλλα θέματα που εκκρεμούν. Αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα από αυτό που επιζητεί η κ. Μέρκελ». Ο Θ. Πάγκαλος σκόπιμα περιορίζει τις αντιλαϊκές προβλέψεις του Συμφώνου ανταγωνιστικότητας στο «φρένο χρέους», για να κρύψει το σύνολο των βάρβαρων μέτρων που περιέχει. Στην πραγματικότητα, καμιά συνταγματική κατοχύρωση δε χρειάζεται η πολιτική της ισόβιας λιτότητας για το λαό, αφού αυτή είναι κατοχυρωμένη στη στρατηγική της ΕΕ, που με συνέπεια υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι νόμοι που ψήφισαν και ψηφίζουν.
Η κυβέρνηση, μέσω του Θ. Πάγκαλου, εμπαίζει το λαό. Δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι, «βεβαίως κόπηκαν συντάξεις, αλλά ας πούμε ακόμη κι αυτός που του περικόπηκε η σύνταξη και παίρνει λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα, ξέρει ότι το κράτος διαθέτει δωρεάν υγεία της οποίας αυτός κάνει χρήση - σε διαφορική περίπτωση θα πλήρωνε, και πολλά μάλιστα». Προφανώς, για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης δεν αποτελούν πληρωμή τα 30 - 90 ευρώ για επίσκεψη στην ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, τα 5 ευρώ εισιτήριο για κάθε επίσκεψη σε γιατρό στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα ποσά από το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι για την υγεία τους.