Με τη διάλυση του κόμματος των γκάλοπ και των καναλιών, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή στη ΝΔ
Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των μεγάλων αφεντικών, τα οποία τον είχαν αρχικά «προικοδοτήσει» με υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και απλόχερη υποστήριξη από τα ΜΜΕ που ελέγχουν.
Ο ίδιος, στο χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό διάγγελμα - σε «εθνικό δίκτυο» πάντα - ανακοίνωσε σε δραματικούς τόνους την αναστολή της οργανωτικής λειτουργίας του κόμματός του και τη μετατροπή του σε όμιλο πολιτικού προβληματισμού, ενώ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον. Στην πραγματικότητα όμως, οι φιλοδοξίες του πλέον περιορίζονται σε μια αξιοπρεπή επιστροφή στη ΝΔ, ηγετικά στελέχη της οποίας βγήκαν χθες να τον «προϋπαντήσουν». Πάντως, με τη διάλυση του ΚΕΠ, εκπληρώνει τον όρο που του έθεσε την περασμένη εβδομάδα ο Κ. Καραμανλής για την επιστροφή του στη ΝΔ.
Ο Δ. Αβραμόπουλος επιχείρησε να δικαιολογήσει την αποτυχία του εγχειρήματός του, επικαλούμενος τις αντοχές του δικομματισμού (τον οποίο, κατά τ' άλλα, θα διεμβόλιζε), αλλά και τις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις, καθώς και την «άρνησή» του να δεχτεί χρήματα από τα διαπλεκόμενα.
Συγκρατημένη ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση από τη Ρηγίλλης. Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος σχολίασε από την Ουάσιγκτον ότι η αναστολή λειτουργίας του ΚΕΠ «είναι μια εξέλιξη που δε μας εκπλήσσει. Ο ίδιος θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του στην πολιτική σκηνή. Η ΝΔ θα αξιολογήσει και θα συνεκτιμήσει την όλη υπόθεση σε βάθος χρόνου».
Ο Κ. Μητσοτάκης, τον οποίο ο δήμαρχος είχε ενημερώσει χθες το πρωί για την απόφασή του, χαρακτήρισε αναμενόμενη τη διάλυση του ΚΕΠ και πρόσθεσε: «Τώρα η θέση του είναι στη ΝΔ». «Οι πόρτες της ΝΔ είναι ανοιχτές», δήλωσε ο Μ. Εβερτ, επισημαίνοντας ότι ο δήμαρχος έκανε την κίνηση που έπρεπε για να προσεγγίσει τη ΝΔ.
Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης ήρθε από τον εκπρόσωπό της Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος σχολίασε (στο «Μέγκα») ότι ο Δ. Αβραμόπουλος δεν κατόρθωσε να δώσει στο κόμμα του μια σαφή πολιτική φυσιογνωμία και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, αφού δεν έπαιζε κανένα ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Επιχειρώντας να αποτρέψει τη δημιουργία κλίματος θριαμβολογίας από την πλευρά της Ρηγίλλης, έσπευσε να δηλώσει ότι ο Δ. Αβραμόπουλος «δεν μπορεί να μεταφέρει ψηφοφόρους».
Σε... «παρεξήγηση» επιχείρησε να αποδώσει χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την - κατά τον Αλ. Παπαδόπουλο - «πολιτική αθλιότητα» που διέπραξαν εναντίον του οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι μετά τη συνάντηση με τον Κ. Σημίτη φρόντισαν να διαρρεύσουν στα ΜΜΕ το «διάλογο» που διεμείφθη μεταξύ των δυο αντρών, όπου ο πρωθυπουργός φέρεται να μιλά με σκαιό τρόπο στον αποπεμφθέντα υπουργό του.
Ο Χρ. Πρωτόπαπας εμφανώς ενοχλημένος και ο ίδιος από τις ενέργειες του πρωθυπουργικού συμβούλου Γ. Πανταγιά, στον οποίο καταλογίζεται από τον τέως υπουργό Υγείας η «απρέπεια» και η διακίνηση «ψευδών» πληροφοριών για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι ο ίδιος είναι που εκφράζει τις κυβερνητικές θέσεις και ουδείς άλλος γύρω από το θέμα, παραπέμποντας στις δηλώσεις που είχε κάνει πριν τη διαρροή. Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι ο υπουργός Τύπου προσπάθησε να θέσει το θέμα της παράλληλης λειτουργίας του Γ. Πανταγιά και στη χτεσινή συνεδρίαση του «πρωινού καφέ», αλλά ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε να συνεχιστεί το θέμα, καλύπτοντας ουσιαστικά το σύμβουλό του... Πάντως δεν αποκλείεται η υπόθεση να επανέλθει στην αυριανή συνεδρίαση του «επικοινωνιακού επιτελείου» της κυβέρνησης.
Η ορκωμοσία του Κ. Στεφανή θα γίνει αύριο, οπότε και θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα ακολουθήσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τις αρνητικές αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, λόγω της επιλογής ενός εξωκοινοβουλευτικού για τη θέση του υπουργού Υγείας, υποστήριξε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία στην κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας, όπου ο πρωθυπουργός επιλέγει έναν υπουργό που δεν ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Στο μεταξύ σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης του ΕΓ, με αντικείμενο την προετοιμασία της οργανωτικής συνδιάσκεψης. Με αυτό το αντικείμενο θα συνεδριάσει, άλλωστε, Παρασκευή και Σάββατο η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου τόσο οι εξελίξεις με τον Αλ. Παπαδόπουλο, όσο και με το ασφαλιστικό, αλλά και το θέμα του ευρωστρατού, δεν αποκλείεται να φορτίσουν το κλίμα. Ενα κλίμα που επιβαρύνεται κι άλλο μετά την απόφαση του Δ. Αβραμόπουλου για διάλυση του ΚΕΠ, καθώς στο ΠΑΣΟΚ (παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Χρ. Πρωτόπαπα) εκτιμούν ότι πρόκειται για εξέλιξη που ευνοεί τη ΝΔ.
Στο εγγύς μέλλον θα φανούν τα αποτελέσματα των «υψηλών» επαφών που είχε στην Ουάσιγκτον ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν απέφυγε τις πιέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ευθυγραμμιστεί με τις αμερικανικές θέσεις για τη λύση «ανοικτών» εθνικών θεμάτων.
Ο Κ. Καραμανλής είχε χτες συνάντηση 35 λεπτών με τον αντιπρόεδρο Ντ. Τσέινι και τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Κοντολίζα Ράις, με τους οποίους συζήτησε όλα τα τρέχοντα θέματα. Στις δηλώσεις του αμέσως ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «χρήσιμη» τη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο αλλά «μπορούν να γίνουν ακόμη πιο παραγωγικές».
Για το θέμα της τρομοκρατίας είπε στους συνομιλητές του ότι «συμμετέχουμε και στηρίζουμε τη διεθνή προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και για λόγους αρχής αλλά και για «να στείλουμε ένα μήνυμα: Οτι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι οι πιο ασφαλείς Αγώνες που έγιναν ποτέ». Ανέφερε ότι για να εμπεδωθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να εφαρμοστεί η πολιτική που προτείνει το κόμμα του για τα Βαλκάνια (απαραβίαστο συνόρων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προοπτική όλων των κρατών να γίνουν πλήρη μέλη και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ). Για το Κυπριακό είπε πως επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του ότι, δηλαδή, η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τη λύση του πολιτικού προβλήματος. Για το θέμα του ευρωστρατού είπε ότι ετέθη από τον ίδιο για να επαναλάβει τις «πάγιες θέσεις» του κόμματός του. «Ενώ πράγματι -- είπε -- συμφωνούμε με τη συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ στα αμυντικά θέματα, το κείμενο το οποίο έχει παρουσιαστεί, για μας, δεν μπορεί να γίνει δεκτό, παρά μόνο αν υπάρξουν σοβαρές τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση την οποία επανειλημμένως έχουμε πει».
Το προηγούμενο βράδυ ο Κ. Καραμανλής είχε την πολυπόθητη επαφή με τον Πρόεδρο Μπους, με τον οποίο είχε σύντομη συνομιλία στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο «πλανητάρχης» στους ηγέτες της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ, ο Μπους ζήτησε να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και ο Κ. Καραμανλής τον διαβεβαίωσε για την ομαλή πορεία της προσπάθειας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Προετοιμαζόμαστε και σας περιμένουμε να έρθετε. Θα είναι πολύ καλοί αγώνες και ασφαλείς». «Εάν το λέτε εσείς -- σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος -- τότε θα είναι ασφαλείς. Και θα έρθω».
Κατά τη διάρκεια του δείπνου που ακολούθησε της δεξίωσης, ο Κ. Καραμανλής συζήτησε για αρκετή ώρα με τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, κυρίως για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.