Πρώτον, επειδή, για μια ακόμη φορά και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, προαναγγέλλεται ένα ακόμα αντιδραστικό κύμα μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό από την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας, το οποίο από τώρα επιχειρείται να παρουσιαστεί σαν «αναγκαίο». Και δεύτερον, επειδή ο Σ. Τσιτουρίδης, με ιδιαίτερα κυνικό τρόπο, λέει το αυτονόητο. Οτι, δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει όσα νομοθέτησε το ΠΑΣΟΚ επί των κυβερνήσεών του, αλλά και η ΝΔ την περίοδο 1991-1993, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα η αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων.
Αυτά για να μην ξεχνάνε οι εργαζόμενοι ότι και στις σαρωτικές «μεταρρυθμίσεις» στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, το ένα χέρι νίβει το άλλο (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και τα δυο το πρόσωπο (βλέπε κεφάλαιο). Και όταν μεθαύριο βρεθούν μπροστά στην κάλπη, να λάβουν σοβαρά υπόψη τι τους ετοιμάζουν και ο ένας και ο άλλος, αν τους ενισχύσουν με την ψήφο τους...
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Τ. Νεράτζης γυρνάει στην Ευρώπη και επικαλούμενος το πλαίσιο της ΕΕ ζητά ηλεκτρικό ρεύμα για το καλοκαίρι, μιλώντας για την ανάπτυξη του «διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας». Το έκανε με έμφαση στη Βουλγαρία, παρά τω πλευρώ του Προέδρου της Δημοκρατίας, το έκανε και στο Βουκουρέστι στη συνέχεια της προεδρικής περιοδείας.
Στο εσωτερικό, ο γγ του υπουργείου Ν. Στεφάνου, προμελετημένα και προσεκτικά έθεσε το θέμα της δύσκολης χρονιάς και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος έδωσε πληροφορίες για τη στάθμη των υδάτινων ταμιευτήρων της ΔΕΗ. Αν όλα πάνε καλά, στην κυβέρνηση θα το χρωστάμε, αν συμβεί το «κακό» - που δεν αποκλείεται - η ανομβρία θα φταίει και γενικά ο κακός μας ο «καιρός».
Στο τέλος, όμως, όλα και όλοι (τους) καταλήγουν στα τιμολόγια. Μας ταλαιπωρεί η ανομβρία; Η λύση είναι η αύξηση των τιμολογίων. Αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου; Να αυξηθούν τα τιμολόγια. Κερδοσκοπούν οι ιδιώτες «παραγωγοί», «έμποροι», «μεγάλοι καταναλωτές»; Να αυξηθούν τα τιμολόγια. Η «λύση» για όλα είναι η αύξηση των οικιακών τιμολογίων της ΔΕΗ, όπως η ασπιρίνη είναι το φάρμακο «διά πάσαν νόσον».
Ετσι τους συμφέρει, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να το δεχτεί κι ο λαός...
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για παράδοση της εκμετάλλευσης των Εθνικών Οδών στους ιδιώτες, από το ερχόμενο φθινόπωρο τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της πληρωμής διοδίων με το χιλιόμετρο και η αρχή θα γίνει από τους σταθμούς Αφιδνών, Τραγάνας, Χαλκίδας και Αντιρρίου, Ιωαννίνων. Αυτό ανακοίνωσε, από τη Λάρισα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), Μ. Παπαγιάννης, ο οποίος χαρακτήρισε πλεονάζον το προσωπικό των 580 εργαζομένων στο ΤΕΟ και ανέφερε ότι κάποιοι θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, μερικοί θα προωθηθούν σε «εθελούσια έξοδο» και άλλοι θα περάσουν στη «δούλεψη» των ιδιωτών.
Είναι προφανές ότι μ' αυτήν την κυβερνητική απόφαση αυξάνεται πάρα πολύ το κόστος μετακίνησης στους εθνικούς δρόμους, το οποίο επιβαρύνονται οι οδηγοί. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα «ξεφλούδισμα» των οδηγών στους δρόμους, για να θυμηθούμε και τη ρήση του Γ. Σουφλιά για το «ξεφλούδισμα» που επιβάλλουν οι τραπεζίτες. Και φυσικά, τα τεράστια ποσά που θα συγκεντρώνονται στα διόδια, τα οποία θα επεκταθούν σε πάμπολλα σημεία, θα καταλήγουν στις μεγάλες τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών, που θα τα εκμεταλλεύονται για πολλά χρόνια.
Την τροποποίηση άρθρων που αφορούν στον εαυτό τους, την κατάργηση άλλων που αφορούν στο ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και τη θέσπιση προγράμματος διάθεσης μετοχών σε διευθυντικά στελέχη, εισηγείται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης.
Τα θέματα αυτά θα τεθούν προς έγκριση στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, η οποία έχει οριστεί για τις 14 Μάρτη 2007. Η πρόταση Βουρλούμη προς τους μετόχους είναι να εγκρίνουν τη διάθεση μετοχών της ΟΤΕ ΑΕ στα άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού, αλλά και στα ανώτατα στελέχη των θυγατρικών εταιρειών, «βάσει κριτηρίων απόδοσης».
Σίγουρα είναι μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και όχι μόνο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διά του Π. Βουρλούμη επιχειρεί να περάσει στον Οργανισμό τα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα, να προετοιμάζει ταυτόχρονα το έδαφος για παχυλές αυξήσεις στους ήδη «χρυσοπληρωμένους» μάναντζερ που διόρισε η ίδια στον Οργανισμό.