ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Συνοδεία επιχειρηματικών ομίλων η πρώτη επίσκεψη στη Β. Μακεδονία

Τον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή αναδεικνύει ο πρωθυπουργός, απαριθμώντας τα «καλά» της συμφωνίας των Πρεσπών για το κεφάλαιο

Από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών τον περασμένο Ιούνη
Από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών τον περασμένο Ιούνη
Συνοδεία πλήθους επιχειρηματιών και του μισού υπουργικού συμβουλίου μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη, στα Σκόπια ο Αλ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να εκπέμψει το μήνυμα ότι η συμφωνία των Πρεσπών διανοίγει προοπτικές και ευκαιρίες για το ντόπιο κεφάλαιο, προωθώντας τον «ηγετικό ρόλο» της χώρας στην περιοχή.

Το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για «νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν στρατηγικές», χάριν του οποίου θα «αξιοποιηθούν οι πολλές και σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και συνανάπτυξης που διανοίγονται ως αποτέλεσμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα εξετασθούν και ζητήματα εφαρμογής της συμφωνίας. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων «MIA» ο Αλ. Τσίπρας διαφημίζει το ρόλο της Ελλάδας ως προς την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, αλλά και το ρόλο που παίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στα Σκόπια, όπως και τη συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι στο πλαίσιό της η Ελλάδα «θα είναι ο βασικός σας σύμμαχος και αρωγός για την πολιτική σταθερότητα, για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη, για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια».

Κατά την επίσκεψη της ελληνικής αποστολής θα γίνει σήμερα και η πρώτη Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία θα καταλήξει σε σχέδιο δράσης που, κατά τον πρωθυπουργό, «θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες της συνεργασίας μας, σε Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, σε Συμφωνία για τη διάνοιξη και νέου συνοριακού σημείου διέλευσης που θα συνδέει τους Προμάχους με το Majden, σε Μνημόνια Συνεργασίας για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, την Ενέργεια, την ανάπτυξη υποδομών, τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας», ενώ θα αποφασιστεί και η καθιέρωση της «Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα».

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, στο τραπέζι θα βρεθούν και τα ζητήματα των αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη, των τετραμερών σχημάτων με άλλα κράτη της περιοχής, η Διαδικασία του Βερολίνου, το πλαίσιο 16+1 της Κίνας και οι οικονομικές προοπτικές που άνοιξαν με τη ΔΕΘ 2018. Τέλος, διατυπώνοντας με άλλα λόγια την πρόθεση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών να καταστήσουν τη συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο και για άλλες διευθετήσεις στην περιοχή, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει στη συνέντευξή του ότι «με τη συμφωνία δημιουργείται μια δυναμική στην περιοχή μας και μακάρι αυτή να μπορεί να βοηθήσει σε άλλα διεθνή θέματα».

Πολυπληθής αποστολή

Τον πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύσει πολυπληθής ομάδα επιχειρηματιών, από τομείς όπως των κατασκευών, Ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Σήμερα το πρωί θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής και στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου, θα υπογραφούν μια σειρά από διμερείς συμφωνίες, όπως: Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών. Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Αμυνας των δύο κρατών. Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους με το Majden. Μνημόνιο συνεργασίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτώβρη 2016. Μνημόνιο συνεργασίας υπουργείων Μεταφορών. Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Ταμπάνοφσε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ
Νέα επεισόδια στην προεκλογική σκανδαλολογία

Τη σκανδαλολογία ανασύρουν κυβέρνηση και ΝΔ, όσο πλησιάζει η κάλπη και προκειμένου να συντηρούν το κάλπικο δίπολο και να συγκαλύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση, την ταύτιση στα κρίσιμα για τη ζωή του λαού ζητήματα.

Τα τελευταία 24ωρα η δίωξη σε βάρος ταμείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και «ο βίος και η πολιτεία» του Μ. Πετσίτη, φίλου και συνεργάτη υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού, βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Θυμίζουμε ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς διαβίβασαν παραγγελία για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος πολιτικών προσώπων που διετέλεσαν ταμίες στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και σε βάρος στελεχών τραπεζών. Η παραγγελία βρίσκεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, η οποία είναι και η αρμόδια για την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων για την περιβόητη υπόθεση των δανείων που φέρονται να χορηγήθηκαν στα μεγάλα κόμματα την περίοδο 2000 - 2011.

Λόγος γίνεται για 115 άτομα που ελέγχονται με ενδείξεις ενοχής. Τα δάνεια, που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, φέρονται να χορηγήθηκαν σε κόμματα με εγγύηση κάθε φορά τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και τις οικονομικές ενισχύσεις. Η υπόθεση αρχικά είχε μπει στο αρχείο, ωστόσο ανασύρθηκε για νέα διερεύνηση.

Για «θαλασσοδάνεια» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, προτρέποντας τον Κυρ. Μητσοτάκη να πει συγγνώμη και «μετά να εξηγήσει πώς και πότε θα επιστρέψει τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών». Η ΝΔ έκανε λόγο για κυβερνητική παράσταση αφού ναυάγησε η υπόθεση «Νοvartis», που «αποδείχθηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους», ενώ το ΠΑΣΟΚ μίλησε για αδίστακτες μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών.

Για την υπόθεση Πετσίτη ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος προσπάθησε για μια ακόμα φορά να αποστασιοποιηθεί και να διαχωρίσει την κυβέρνηση από τον άλλοτε στενό συνεργάτη υπουργών και στελεχών της.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΑΛ
«Αναταράξεις» για το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών

Να συνεργαστεί μετεκλογικά σε μια κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης», χωρίς να προκαθορίζει αν αυτή θα είναι με κορμό τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε η Φώφη Γεννηματά στο 2ο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο. Υποστήριξε ακόμα ότι το ΚΙΝΑΛ θα έχει «αυτόνομη πορεία» και «οποιαδήποτε αλλαγή θέσης προϋποθέτει απόφαση συνεδρίου».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, «αν πάρουμε εμείς στα χέρια μας διερευνητική εντολή θα προτείνουμε με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης προγραμματική συμφωνία με βάση το "σχέδιο Ελλάδα"», δηλαδή το σχέδιο του ΚΙΝΑΛ για τη διαχείριση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, καθώς «μόνο έτσι έχει νόημα η δική μας συμμετοχή» σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία.

Η πρόταση Γεννηματά για έκτακτο συνέδριο μετεκλογικά, προκειμένου να καθορίσει το ΚΙΝΑΛ τη στάση του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις. Ενδεικτικά ο ευρωβουλευτής του κόμματος Ν. Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ρ/σ «News 24/7», είπε πως «δεν μπορεί να γίνει έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μέρες μετεκλογικά, ούτε κομματικό δημοψήφισμα. Αυτό είναι παράλογο. Στο συνέδριο αποφασίσαμε ότι θα γίνει μια δημοκρατική διαδικασία, μπορεί να συγκληθούν τα κομματικά όργανα».

Παρών στο συνέδριο ήταν και ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) για την προεδρία της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος τόσο σε συνέντευξή του στα «Νέα» όσο και μιλώντας στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, επί της ουσίας πρόκρινε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, δήλωσε στα «Νέα» ότι «αν αναζητήσω συνεργασίες, θα το κάνω βεβαίως και με την ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, στην οποία ανήκει το κόμμα του κ. Τσίπρα. Δεν βλέπω γιατί να μην έχω μια εποικοδομητική συνεργασία με την Ενωτική Αριστερά».

Σε επισήμανση της εφημερίδας ότι η Φ. Γεννηματά έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με τον Αλ. Τσίπρα, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απάντησε: «Κατανοώ την κατάσταση στην Ελλάδα, κατανοώ τη θέση της Φώφης και τη σέβομαι, αλλά και η ίδια καταλαβαίνει ότι στην Ευρωβουλή προσπαθώ να κινητοποιήσω όσο περισσότερο γίνεται τις προοδευτικές δυνάμεις για να περιορίσουμε τους ακροδεξιούς». Ο Φρ. Τίμερμανς συναντήθηκε χτες και με τον πρωθυπουργό, με αμφότερους να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για την αναπαραγωγή των γνωστών ψευτοδιλημμάτων περί «προόδου» και «συντήρησης».

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Εξελίξεις στην «κρατικοποίηση» γαιών της μειονότητας

Αφαιρέθηκε τελικά από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την «κρατικοποίηση» γαιών, μεταξύ αυτών και εκτάσεων που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας, προκειμένου να αξιοποιηθούν σε τουριστικά «πρότζεκτ». Το θέμα αφορά παλαιότερη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της γείτονος για μια σειρά εκτάσεις που υποτίθεται ότι προορίζονται για «βιώσιμη ανάπτυξη» και τουρισμό. Διπλωματικές πηγές της Ελλάδας σημείωναν ότι μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της». Η ελληνική πλευρά μιλά για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Σαματάς για τα «εμπορικά σήματα»

Περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ο Κυρ. Μητσοτάκης, απ' όπου κατήγγειλε τις συνέπειες που θα έχει η συμφωνία των Πρεσπών στα «μακεδονικά προϊόντα», που «κινδυνεύουν διότι κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι "Μακεδόνες" και ότι τα προϊόντα τους μπορούν να λέγονται "μακεδονικά"». Αφήνοντας στο απυρόβλητο τον ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας και ανταγωνιζόμενος την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων αντιπρότεινε «εκκίνηση επικοινωνιακής καμπάνιας για την προστασία του brand "Μακεδονία"», «διευκόλυνση των επιχειρήσεων να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα για την προστασία των προϊόντων τους», «βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ όσο τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας δεν διασφαλίζονται και αν δεν επιλυθούν τα σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα προβλήματα» κ.ά. Να σημειωθεί ότι η ομιλία Μητσοτάκη στη Βέροια διακόπηκε κάποια στιγμή από ακροδεξιούς (χρυσαυγίτες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ) που διαμαρτύρονταν για τη στάση της ΝΔ στη συμφωνία, φωνάζοντας «προδότες», «πουλήσατε τη Μακεδονία» και «χειρότερος από τον Τσίπρα είσαι».

Νόμπελ στον Τσίπρα «δίνει» ο Πάπας

Μετά τις ...επιδόσεις του στην προώθηση της αμερικανοΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ελληνας πρωθυπουργός προτείνεται τώρα να πάρει το Νόμπελ Eιρήνης και για την υπηρέτηση της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Τη σχετική πρόταση κατέθεσε μάλιστα ο Πάπας Φραγκίσκος, σε συζήτηση με δημοσιογράφους στη διάρκεια αεροπορικού ταξιδιού του, που δημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων του Βατικανού. Μεταξύ άλλων, ο Πάπας ανέφερε: «Το να βλέπει κανείς κόσμο να πνίγεται στη Μεσόγειο, το να μπλοκάρεις τα λιμάνια, δεν είναι λύση (...) Μίλησα με έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο που σέβομαι και θα πω το όνομά του. Αλέξης Τσίπρας. Μου εξήγησε τα προβλήματα και στο τέλος μίλησε στην καρδιά μου λέγοντας: "Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι πάνω από κάθε συμφωνία". Αυτή η φράση του αξίζει το Νόμπελ (Ειρήνης)».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ