ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ισχνή ανάκαμψη στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

Χαμηλότερους ρυθμούς ανάκαμψης για το 2019 «βλέπει» η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και βέβαια με όρο και προϋπόθεση τη συνέχιση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και των άλλων παρεμβάσεων στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, η αναιμική ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία συμπληρώνεται με «σημαντικές προκλήσεις», «κινδύνους» και «πηγές αβεβαιότητας», τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό περιβάλλον, γεγονός που έρχεται να οξύνει τα αντιλαϊκά ανακλαστικά. Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη έχει εφαλτήριο τα αντιλαϊκά μέτρα, μεταξύ αυτών και το πρόσφατο με την κατακρεούργηση της προστασίας στην πρώτη κατοικία.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την έκθεση στη γενική συνέλευση των μετόχων υπογράμμισε πως η πρόσφατη υπερψήφιση από τη Βουλή της διάταξης για την πρώτη κατοικία συμβάλλει στην «επανασύνδεση της χώρας με τις αγορές», καθώς όπως είπε «αναμορφώνει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, ενσωματώνοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και δικλίδες ασφαλείας».

Η ετήσια έκθεση της ΤτΕ για το 2018 εστιάζει μεταξύ άλλων στους παρακάτω άξονες:

Η ανάκαμψη του ΑΕΠ για το 2019 αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2018, συγκεκριμένα στο 1,9%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 2,5%,«υπό την προϋπόθεση ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις».

Ανάμεσα στους «εσωτερικούς κινδύνους» που «απειλούν» την ανάκαμψη αναφέρονται:

-- «Η ενδεχόμενη καθολική εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων των συνταξιούχων». Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, το ενδεχόμενο αυτό «αποτελεί τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα», καθώς η «πρόσθετη δαπάνη δρα επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους» ως αποτέλεσμα της ανοδικής αναθεώρησης στις «συνταξιοδοτικές δαπάνες», που με τη σειρά τους τροφοδοτούν «αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική και την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

-- Στην «αγορά εργασίας», η «αύξηση» του κατώτατου μισθού «εκτιμάται ότι θα αποφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη». Την ίδια ώρα, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα «αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση, κυρίως των νέων, καθώς και την ανταγωνιστικότητα της χώρας σε όρους σχετικού μοναδιαίου κόστους εργασίας».

Οι «προκλήσεις» για την καπιταλιστική ανάπτυξη

Ταυτόχρονα, η διατήρηση «βιώσιμων ρυθμών μεγέθυνσης» του ΑΕΠ προϋποθέτει τη διατήρηση του πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων σε μια «διπλή πρόκληση», που αφορά τη διαμόρφωση «νέου προτύπου ανάπτυξης» καθώς και τη διασφάλιση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για την «εκπλήρωση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων».

Σ' αυτό το πλαίσιο και παρά την «πρόοδο», η ΤτΕ εντοπίζει σειρά από «ευπάθειες» στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι η «διόρθωσή» τους «κρίνεται απαραίτητη για την αποτροπή ενδεχόμενων κινδύνων και τη διασφάλιση της μακροοικονομικής ισορροπίας σε μονιμότερη βάση».

Μεταξύ αυτών:

-- «Κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος του 2018 διαμορφώθηκαν στο 45,4% του συνολικού δανεισμού, έναντι κάτω από 4% στην ΕΕ. Επισημαίνουν ότι το υψηλό απόθεμα με τα «κόκκινα» δάνεια «αποτελεί τροχοπέδη στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, αφού δεσμεύει τραπεζικά κεφάλαια και χρηματοδοτικούς πόρους σε μη παραγωγικές δραστηριότητες».

Χαρακτηριστικά τονίζεται: «Ανησυχητικά υψηλό παραμένει το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη συνομολόγηση της ρύθμισης. Μάλιστα, σε μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων, η καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης».

Βέβαια, τη συγκεκριμένη «καθυστέρηση» έρχεται να εξομαλύνει η πρόσφατη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας τη διενέργεια πλειστηριασμών σε περίπτωση καθυστέρησης πάνω από τρεις δόσεις και για όσους ενταχθούν στη «ρύθμιση».

Τα στοιχεία που παραθέτει η ΤτΕ αναφορικά με τους «επιχειρησιακούς στόχους των τραπεζών» (πριν από την πρόσφατη αναθεώρησή τους) δείχνουν στη μείωση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια από 81,2 δισ. ευρώ (Δεκέμβρης 2018) στα 34,1 δισ. στο τέλος του 2021, δηλαδή κατά 47,1 δισ., ποσό βέβαια που έχει ανέβει μετά την πρόσφατη «επικαιροποίηση».

Σύμφωνα με τα επιχειρηματικά πλάνα των τραπεζών, η μεγαλύτερη μείωση θα προέλθει από τις πωλήσεις δανείων, καθώς και από τις ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων (πλειστηριασμοί) και τις διαγραφές δανείων.

-- Οι «δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις», τις οποίες και εμφανίζουν ως μία ακόμα παράμετρο της «βιωσιμότητας» του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Μάλιστα, σε ειδικό πλαίσιο, η ΤτΕ ιεραρχεί παλαιότερη έκθεση της Κομισιόν. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, με ορίζοντα το 2070 η επιβάρυνση από τη «γήρανση του πληθυσμού» θα φτάσει το 9,1% του ΑΕΠ, που ωστόσο θα «αντισταθμιστεί» από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου (όπως ο νόμος Κατρούγκαλου). Σ' αυτό το φόντο και παρά τη «δημογραφική γήρανση», η συνταξιοδοτική «δαπάνη» στην Ελλάδα από 17,3% του ΑΕΠ το 2016 θα υποχωρήσει στο 10,6% το 2070!

-- Το μεγάλο κρατικό χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ), η αποκλιμάκωση του οποίου εξαρτάται από τη δυνατότητα επίτευξης των «δημοσιονομικών στόχων» και την «προσήλωση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί υψηλή άνοδος του ΑΕΠ».

-- Η «διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων» (3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023 - 2060), και μάλιστα σε «συνδυασμό με την υψηλή φορολογία, επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους».

Εκταμιεύσεις δόσεων και αντιλαϊκών μέτρων

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την ψήφιση του «εμβληματικού» νόμου για την κατακρεούργηση της προστασίας στην πρώτη κατοικία, σε συνέχεια βέβαια των άλλων παρεμβάσεων της 2ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» προσανατολίζονται στην εκταμίευση της δόσης προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό. Το ζήτημα αυτό θα τεθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την προσεχή Παρασκευή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και ως ένδειξη επιβράβευσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το αντιλαϊκό της έργο, η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων των «θεσμών» στην Αθήνα αναβλήθηκε για τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12 - 14 Απρίλη) στην Ουάσιγκτον, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής ενός τμήματος από τα δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο προς το ελληνικό κράτος. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αυτή πρέπει να έχει τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε Λιβαδειά και Χαλκίδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί τη Λιβαδειά και τη Χαλκίδα, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απρίλη, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του είναι το ακόλουθο:

Το Σάββατο 6 Απρίλη στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση, που διοργανώνει η ΤΟ Λιβαδειάς, στο Συνεδριακό Κέντρο Λιβαδειάς (Κρύα).

Την Κυριακή 7 Απρίλη, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της ΤΕ Εύβοιας, στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας (Χαϊνά 93), στη Χαλκίδα.

Ομιλία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνουν η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων Αττικής και η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αττικής της ΚΝΕ, αύριο Τετάρτη 3 Απρίλη στη 1.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Aula» της Φιλοσοφικής Σχολής, στου Ζωγράφου.

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα σε εκδήλωση της ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνουν η ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νομική Σχολή Αθηνών, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα της αντιδραστικής πολιτικής στη Δικαιοσύνη - Το παράδειγμα της δίκης της Χρυσής Αυγής».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Απρίλη και ώρα 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου στη Νομική Σχολή Αθηνών (1ος όροφος, παλιό κτίριο - είσοδος από Σόλωνος).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ