Από την ομιλία του Τζ. Πάιατ στη ΣΕΘΑ |
Ο Πάιατ χαρακτήρισε, άλλωστε, την ίδια τη ΣΕΘΑ, με βάση τις κατευθύνσεις που δίνει, «ένα καλό παράδειγμα της ελληνικής ηγεσίας σε ό,τι αφορά την περιφερειακή πολιτική και ασφάλεια», επαινώντας τους μετέχοντες αξιωματικούς «για τη δέσμευσή σας να συνεργαστείτε με τις ΗΠΑ ως σύμμαχοι για να προωθήσετε τα κοινά στρατηγικά μας συμφέροντα».
Τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια «να αυξήσουμε διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, σε μια εποχή που ο μεγάλος ανταγωνισμός εξουσίας, ιδίως με την Κίνα και τη Ρωσία, επέστρεψε "εκδικητικά" στην Ανατολική Μεσόγειο».
Παρέπεμψε σε όσα ειπώθηκαν στην έναρξη του περιλάλητου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Τσίπρα - Τραμπ, τον Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον, ότι «η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ και ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύ περίπλοκη περιοχή». Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «η Ελλάδα κατέχει μια ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Εξήγησε ότι η Ελλάδα στέκεται στο «πλέγμα τριών χωριστών συνόλων στρατηγικών προβλημάτων κατά μήκος της νότιας πτέρυγας της Ευρώπης. Αφενός, φυσικά, υπάρχουν ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία, η απειλή του Ιράν και οι ασύμμετρες απειλές που προέρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο».
«Προς το νότο», συνέχισε, «υπάρχουν η αστάθεια, οι πρόσφυγες και άλλα προβλήματα που προκύπτουν από μια ακόμη μη ενωμένη Λιβύη και στο βορρά η κακοήθης επιρροή της Ρωσίας, που ασκήθηκε μέσω της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας, της αυξημένης στρατιωτικοποίησης της Μαύρης Θάλασσας, και τον αρνητικό ρόλο σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως εκφράστηκε με την αντίθεση της Μόσχας στη συμφωνία των Πρεσπών και τον χειρισμό της Ενέργειας ως πολιτικού εργαλείου».
«Η Ελλάδα», συνέχισε, «είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση και των τριών αυτών προβλημάτων. Και χάρη στην παρουσία μας στη βάση των ΗΠΑ στη Σούδα, έχουμε μια πολύ ισχυρή βάση δραστηριοτήτων εδώ, καθώς επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για να αυξήσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».
Χαιρέτισε, μάλιστα, το γεγονός ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, η διμερής στρατιωτική συνεργασία μας έχει επεκταθεί σημαντικά και το υπουργείο Αμυνας έχει προσφέρει επιπλέον μη μόνιμες τοποθεσίες (σ.σ. για "περιοδική μεταστάθμευση" δυνάμεών τους) πέρα από τη Σούδα, για να υποστηρίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, για τις οποίες είμαστε πολύ ευγνώμονες». Μια έμμεση αναφορά στα σχέδιά τους να αξιοποιούν ουσιαστικά σε μόνιμη βάση κάθε χρόνο - υπό τον μανδύα «συνεκπαιδεύσεων» - βάσεις όπως Στεφανοβίκειο, Λάρισα και άλλες.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη των δυνάμεων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια μέσω της Αλεξανδρούπολης, ως μέρος μιας σειράς περιφερειακών ασκήσεων με συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ», συνέχισε.
Εξήγησε ως προς αυτό ότι «ο Ελληνικός Στρατός, η λιμενική αρχή της Αλεξανδρούπολης και πολλοί άλλοι διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο υποστηρίζοντας την ανάπτυξη της 4ης Αεροπορικής Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και μέσω αυτής - η μεγαλύτερη κίνηση που εκτελέσαμε στην πρόσφατη Ιστορία μέσω της Ελλάδας - αλλά και με τη συμβολή των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού σε ασκήσεις όπως η "Saber Guardian 2019", που αυξάνουν τη διαλειτουργικότητα και την ετοιμότητα όλων των δυνάμεών μας».
Θυμίζουμε ότι η Ταξιαρχία διεκπεραιώθηκε από την Αλεξανδρούπολη πέρυσι προς τη ΒΑ Ευρώπη, κατόπιν τμήματά της αναπτύχθηκαν στο Στεφανοβίκειο και αποχώρησε τελικά για τις ΗΠΑ μέσω Θεσσαλονίκης.
Η δε «Saber Guardian» είναι πολυεθνική άσκηση των ΗΠΑ που γίνεται ανά διετία στην Ευρώπη. Ο προγραμματισμός για φέτος είναι να γίνει 3-24 Ιούνη, με συμμετοχή περίπου 27.000 προσωπικού, που αναμένεται να απλωθούν με τα μέσα τους σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία, και την Αλεξανδρούπολη να παίζει ξανά το ρόλο πύλης εισόδου για μάχιμα τμήματα των Αμερικανών σε ό,τι οι ίδιοι ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».
Σε μια τέτοια βάση, ο Αμερικανός πρέσβης κατέληξε λέγοντας ότι «από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Ελλάδα στέκεται μαζί μας, ώμο με ώμο, και η αυξανόμενη σημασία της ως πυλώνα της περιφερειακής σταθερότητας σημαίνει ότι θα είναι ο καλύτερος εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας καθώς αυτή η χώρα προχωράει στην ένταξή της ως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ», σε άλλη μια αποστολή που ανέλαβε από τους Αμερικανούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ, δεν περνά απαρατήρητο ότι, σε στρατηγική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπηρετούν τα ίδια προτάγματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, χτες μεγαλοστελέχη της ΝΔ, οι αντιπρόεδροι του κόμματος Κ. Χατζηδάκης και Αδ. Γεωργιάδης, και οι τομεάρχες Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, Πολιτισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Υγείας Β. Οικονόμου και Ενέργειας Κ. Σκρέκας προσήλθαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, για να συζητήσουν με τον Πάιατ την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί από τον Δεκέμβρη στην υλοποίηση του Στρατηγικού Διαλόγου και «την ισχυρή, συνεχή στήριξη της ΝΔ για τη διμερή σχέση», όπως αναφέρεται από πλευράς της πρεσβείας.
Από πλευράς ΝΔ διαχέεται ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία Πάιατ και είχε αντικείμενο «μια ευρεία ενημέρωση, αλλά και ανταλλαγή απόψεων επί της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ και των προοπτικών της». «Συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομία, τις επενδύσεις, την εξωτερική πολιτική, την Ενέργεια, τον πολιτισμό και τη συνεργασία στον τομέα της Υγείας», προσθέτουν, όπως και ότι από πλευράς τους «τονίστηκε η σημασία που δίνει τόσο ως αντιπολίτευση σήμερα, όσο και ως κυβέρνηση αύριο, στη διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ».
«Τροχάδην» πάει η υλοποίηση του πολυδιαφημισμένου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Τσίπρα - Τραμπ (ξεκίνησε επισήμως το Δεκέμβρη του 2018 στην Ουάσιγκτον) στις στρατιωτικές πτυχές του.
Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Αμυνας, στις 10 και 11 Απρίλη υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε επίσημα τη Διοίκηση Δυνάμεων Ευρώπης των ΗΠΑ (USEUCOM) στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, όπου είχε συνομιλίες με αντίστοιχη αμερικανική, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Διαλόγου. Επισήμως, συζητήθηκαν «η περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, η διεξαγωγή ασκήσεων, εκπαιδεύσεων, η επαύξηση της διαλειτουργικότητος, η αντιμετώπιση κρίσεων καθώς και προκλήσεων άμυνας και ασφάλειας». Ολα αυτά στο φόντο πληροφοριών για περαιτέρω ανάπτυξη Αμερικανών σε βάσεις όπως Λάρισα και Στεφανοβίκειο, παραπέρα χρήση από μέρους τους των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης κ.ο.κ.
Στο μεταξύ, το διάστημα 13 - 18 Απρίλη ελλιμενίστηκε στον Πειραιά η γαλλική φρεγάτα «LANGUEDOC», άλλο ένα πλοίο του θανάτου που επί ΣΥΡΙΖΑ «έπιασε» Ελλάδα, καθώς πέρυσι συμμετείχε στη συντονισμένη επίθεση ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας κατά της Συρίας. Τη φρεγάτα επισκέφτηκε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, συνοδευόμενος από στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου πρέσβη στην Ελλάδα Κρ. Σαντεπί.
Στο φόντο του παζαριού που γίνεται με Αμερικανούς, Γάλλους κ.ά. για την αγορά νέων φρεγατών, ο υπουργός μίλησε για «ένα πλοίο μοναδικών και ιδιαίτερα προηγμένων δυνατοτήτων (...) πλοίο μιας χώρας ιστορικά φιλικά προσκείμενης και παραδοσιακού συμμάχου, όπως η Γαλλία», ενώ σημείωσε ότι ως Ελλάδα «έχουμε αποδείξει αμοιβαία την ισχυρή βούλησή μας για περαιτέρω προαγωγή των σχέσεων Ελλάδας - Γαλλίας και των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε πλαίσιο ευρωπαϊκό, συμμαχικό ή άλλων διεθνών οργανισμών».
Πρόσθεσε άλλωστε ότι Γαλλία και Ελλάδα «μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στις περιοχές του γεωπολιτικού μας ενδιαφέροντος».
Στις υπηρεσίες που παρέχουν αδιάκοπα οι ελληνικές κυβερνήσεις (και) στις γαλλικές πολεμικές επιχειρήσεις αναφέρθηκε προηγουμένως και ο ακόλουθος Αμυνας της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, Σαρλ Αμπαλεά, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Οπως ανέφερε ο Αμπαλεά, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 40 ελλιμενισμοί γαλλικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων σε Σούδα και Πειραιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεργασίας - τόνισε ο Γάλλος διπλωμάτης - είναι ότι στα Χανιά το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει έναν μετεπιχειρησιακό θάλαμο για τους Γάλλους ναυτικούς, όπου όταν επιστρέφουν από επιχειρήσεις προσπαθούν να τους καλμάρουν από τα «έντονα βιώματα» των επιχειρήσεων όπου έχουν συμμετάσχει! Διανύουν επί τούτου ένα τριήμερο στην Κρήτη, πριν προωθηθούν για Γαλλία. Υπολογίζεται δε, όπως ειπώθηκε στην ενημέρωση, ότι 10.000 Γάλλοι έχουν περάσει απ' αυτόν τον «μετεπιχειρησιακό θάλαμο».
Ο Αμπαλεά σημείωσε ακόμη πως η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας λόγω των οικονομικών δυσκολιών στη χώρα μας «ήταν εν υπνώσει», όμως τώρα αρχίζει να ανανεώνεται, προσθέτοντας ότι «Ελλάδα και Γαλλία μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη περί απειλής στα ανατολικά του ΝΑΤΟ», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι στο ΥΠΕΞ υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου. Οπως ανακοινώθηκε, κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσει το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση και συζήτηση γύρω από τα τρέχοντα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού ζητήματος.
Συνεχίζεται εντός ΝΑΤΟ η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σοβαρό επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά σημειώθηκε χτες στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, μονάδες του οποίου επισκεπτόταν ο Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γ. Καμπάς. Οπλισμένα τουρκικά «F-16» παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και πέταξαν πάνω από τη Ρω, την ώρα που επιχειρούσε να προσγειωθεί εκεί το ελικόπτερο όπου επέβαινε ο Α/ΓΕΣ. Αναχαιτίστηκαν σε εικονικές αερομαχίες από ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν από Καστέλι και Σούδα. Συνολικά χτες καταγράφηκαν 5 τέτοιες εμπλοκές.
Η 12η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας - Ρωσίας γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. «Συμπροεδρεύουν» η αν. υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Yevgeny Ditrikh, ενώ στις αντιπροσωπείες μετέχουν και επιχειρηματίες. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες της ΜΔΕ ξεκίνησαν χτες και σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ αναμένεται να καλύψουν μεγάλο εύρος των διμερών οικονομικών σχέσεων (εμπορικές σχέσεις, αγροτική ανάπτυξη, Ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός, κ.ά.), ενώ αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες που αφορούν στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας και στη δραστηριότητα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).