ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Μετατρέπει τα λιμάνια της χώρας σε ΝΑΤΟικούς ναυστάθμους

Motion Team

Σε ΝΑΤΟικούς και ευρωΝΑΤΟικούς ναυστάθμους ετοιμάζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει λιμάνια της Ελλάδας, συνεχίζοντας να εξυπηρετεί την προώθηση των εγκληματικών σχεδιασμών των φονιάδων των λαών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό προβλέπουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Αμυνας το οποίο ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις».

Το «ζουμί» του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 39, για το οποίο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ανέφερε ότι διαλύει την Υπηρεσία Υποδοχής Πλοίων και Πολεμικής Χρησιμοποίησης Λιμένων και την επανασυστήνει χωρίς αυτήν τη φορά να αναφέρονται με ρητό τρόπο όσα ίσχυαν όσον αφορά τη συγκρότηση, τη σύσταση, την οργάνωση και τη λειτουργία της. Αυτά θα καθορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα που θα είναι στη βάση του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί από τον Σεπτέμβρη του 2009 μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του στρατηγείου του ΝΑΤΟ και «επιτρέπει η χώρα να γίνει κυριολεκτικά ένα ξέφραγο αμπέλι όπου να μπορούν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις να εγκατασταθούν όπου θέλουν, όπως θέλουν, να δρουν όπως θέλουν με το άλλοθι ότι είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ».

«Αυτό σημαίνει - τόνισε - ΝΑΤΟικοί και ευρωΝΑΤΟικοί ναύσταθμοι όπου θέλει το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα για να καλύπτει τις ανάγκες του».

Στο νομοσχέδιο περιέχονται ακόμα ρυθμίσεις που αφορούν στους στρατεύσιμους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όπως μείωση της στρατιωτικής θητείας για τρίτεκνους και πολύτεκνους και για τους αντιρρησίες συνείδησης, γραφεία νομικής στήριξης και προστασίας στελεχών και συνδρομή επιτελείων για τυχόν περιπτώσεις κακοδιοίκησης κ.ά., όπου, όπως σημείωσε η Λ. Κανέλλη, αν και κάποια είναι σε θετική κατεύθυνση, είναι ρυθμίσεις αποσπασματικές, ενώ υπερτερεί η γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου και γι' αυτό το ΚΚΕ το καταψηφίζει.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το νομοσχέδιο χωρίς να αναφέρουν λέξη για το άρθρο 39, ενώ κάλυψαν τη συμφωνία τους σηκώνοντας κουρνιαχτό κυρίως για τη ρύθμιση της νομικής στήριξης, κάνοντας λόγο για παράκαμψη της ιεραρχίας. Καταψήφισε και η ναζιστική Χρυσή Αυγή προσπερνώντας και αυτή την επίμαχη διάταξη. Η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, απαντώντας στον υπουργό Αμυνας, ο οποίος λίγο πριν είχε σημειώσει ότι για το νομοσχέδιο το υπουργείο πήρε υπόψη του πως «οι ελληνικές ΕΔ αποτελούν παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όσο και παγκοσμίως», ανέφερε ότι «η αποστολή των ΕΔ της χώρας είναι η διασφάλιση των συνόρων, δηλαδή της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας αποκλειστικά» και διερωτήθηκε «στο Αφγανιστάν, ο ελληνικός στρατός είναι παράγοντας ασφάλειας;» για να τονίσει ότι «από τότε που είναι η χώρα μας στο ΝΑΤΟ, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει πλήρως ενταχθεί σε όλους τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ που πάντα ήταν το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, ο αδίστακτος δολοφόνος των λαών, για την κυριαρχία του κεφαλαίου».


Δημοσιεύματα βάζουν τέλος στην υπόθεση «Πυθία»

Ερωτήματα προκαλεί η χτεσινή ταυτόχρονη δημοσιοποίηση στις εφημερίδες «Εφημερίδα των Συντακτών» και «Νέα» εγγράφου της ΕΥΠ, βάσει του οποίου δεν υπήρξε ποτέ η υπόθεση «Πυθία», δηλαδή το φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση «Πυθία» είχε δει το φως της δημοσιότητας το 2011, οπότε και δημοσιοποιήθηκαν (στο περιοδικό «Επίκαιρα») δυο «ειδικά δελτία ενημέρωσης» της ΕΥΠ το 2009 προς στελέχη της τότε κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτά, Ρώσος αξιωματούχος είχε μεταφέρει στην ΕΥΠ την πληροφορία ότι ομάδα της FSB (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) που δρούσε στην Αττική, είχε αποτρέψει απόπειρα δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού.

Σύμφωνα μάλιστα με τα δυο δελτία, η υπόθεση σχετιζόταν με την ενεργειακή πολιτική της τότε κυβέρνησης και τον σχεδιαζόμενο αγωγό «South Stream», που θα μετέφερε ρωσικό αέριο προς την Ελλάδα, με γνωστές τις αντιρρήσεις άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, κυρίως των ΗΠΑ, αλλά και με τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με τα χτεσινά δημοσιεύματα των δυο εφημερίδων, γράφεται ότι εκτός των δυο «ειδικών δελτίων» της ΕΥΠ, υπήρξε και ένα τρίτο, με ημερομηνία 17/3/2009, επίσης με την υπογραφή του τότε διοικητή της, Ι. Κοραντή, με το οποίο ενημέρωνε τον τότε πρωθυπουργό πως τελικά «ουδέν στοιχείο προέκυψε» από τις έρευνες της υπηρεσίας για επιβεβαίωση των πληροφοριών αυτών.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο, «κατόπιν τούτου εκτιμάται - από πλευράς του Ρώσου αξιωματούχου ο οποίος προσκόμισε το υπόψη πληροφοριακό υλικό - ότι επιχειρήθηκε η παραπληροφόρηση των Κρατικών Αρχών της χώρας μας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων».

Σύμφωνα με τα «Νέα», για το έγγραφο αυτό ενημέρωσε με επιστολή που απέστειλε την Τρίτη 16/4 ο διοικητής της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτης προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς και όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που είναι επίσης αρμόδιοι, αναφέροντας ότι η υπόθεση «Πυθία» ουδέποτε υπήρξε. Στο ερώτημα «γιατί τώρα η δημοσιοποίηση και αξιοποίηση του συγκεκριμένου έγγραφου;», τα δημοσιεύματα απαντούν ότι αποχαρακτηρίστηκε από «άκρως απόρρητο προσωπικό ειδικού χειρισμού» μόλις πριν από λίγες μέρες.

Σήμερα η δίκη για τις υποκλοπές

Να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, που περιλαμβάνεται στην ίδια δικογραφία με το «σχέδιο Πυθία» (για την απόπειρα δολοφονίας του Κ. Καραμανλή η έρευνα δεν είχε καταλήξει σε συγκεκριμένους κατηγορούμενους και η υπόθεση τέθηκε στο Αρχείο).

Στη σημερινή δίκη κατηγορούμενος είναι ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA Γ. Μπάζιλ, ο οποίος πάντως δεν αναμένεται να παρουσιαστεί, επικαλούμενος ότι δεν το επιτρέπει η υπηρεσία του, λόγω απορρήτου.

O Μπάζιλ κατηγορείται για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας από κοινού, με άγνωστους δράστες, κατ' εξακολούθηση, την περίοδο Φλεβάρης 2004 - Μάρτης 2005, με τηλεφωνικές υποκλοπές (υπόθεση «Vodafone»), με την τότε κυβέρνηση να φωτογραφίζει την περιοχή της αμερικάνικης πρεσβείας ως την πηγή των υποκλοπών.

Μέρος της δικογραφίας αυτής αποτελεί και ο απαγχονισμός του τότε στελέχους της εταιρείας Κ. Τσαλικίδη, για τον οποίο ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε πέρυσι το καλοκαίρι δίωξη κατ' αγνώστων δραστών για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ενώ στην αρχή η υπόθεση είχε θεωρηθεί αυτοκτονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα παραστεί στη δίκη ως Πολιτική Αγωγή.


Εγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του ΚΚΕ για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα στις Ενοπλες Δυνάμεις

Υπερψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής οι ρυθμίσεις που περιείχε τροπολογία του ΚΚΕ και προβλέπουν τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των στρατιωτικών σύμφωνα με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82. Με την τροπολογία αυτή το ΚΚΕ μετέφερε στη Βουλή την απαίτηση εκατοντάδων στελεχών και δεκάδων οργανώσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για να γίνει τελικά δεκτή από την κυβέρνηση.

Οπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, η αποδοχή αυτών των ρυθμίσεων, που έγινε τελικά με την κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχης τροπολογίας, είναι μια μεγάλη και σοβαρή απόφαση στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στις ΕΔ.

Επισήμανε ότι «οι είκοσι δύο οργανώσεις» που απαιτούσαν την εφαρμογή του 1264, «έχουν διπλάσια μέλη και τριπλάσια πιθανά, από τους υπόλοιπους, οι οποίοι δημιουργήθηκαν εν κρυπτώ και παραβύστω». «Είναι εκείνοι», επισήμανε, «που άνοιξαν τον δρόμο για τον συνδικαλισμό, με διώξεις, με κυνηγητά τόσα χρόνια και που με κάποια νομικά τερτίπια - αν δεν θέλει το ΝΑΤΟ ας πούμε - μένουν εκτός».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ αυτό που ζητάει είναι «να λειτουργήσουν με τον νόμο 1264, όπως λειτουργούν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όλου του εργατικού, του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος».

Απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που διαφώνησαν καταψηφίζοντας την τροπολογία ανέφερε: «Τι φοβάστε, αλήθεια; Τους στρατιωτικούς να έχουν δικαιώματα, να φτιάχνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις; Εδώ υπερασπίζονται τα σύνορα της χώρας με τα όπλα και με τη ζωή τους και τους φοβάστε; Το αντίθετο θα έπρεπε. Ηθικό έχει ο λαός μας και οι ΕΔ όταν υπερασπίζονται την πατρίδα τους και τα λαϊκά συμφέροντα. Ηθικό δεν έχουν οι διάφοροι μισθοφόροι των Αμερικανών και των άλλων που κάνουν επιθετικούς πολέμους. Και αυτό έχει αποδειχτεί στην Ιστορία και στο Βιετνάμ και σε άλλες πολλές περιπτώσεις».

Να σημειωθεί ότι την τροπολογία καταψήφισε και η ναζιστική Χρυσή Αυγή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ