ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου

Ως νέος διαχειριστής του πολιτικού συστήματος της Ρουμανίας «επιλέχθηκε» την περασμένη βδομάδα, όχι τυχαία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέχρι πρότινος επικεφαλής των Υπηρεσιών Εξωτερικών Πληροφοριών, Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου, για να εξασφαλίσει τα υπερκέρδη του κεφαλαίου και να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται στη χώρα ενάντια στην πολιτική λιτότητας, και που οδήγησαν στην παραίτηση του Εμίλ Μποκ, στην εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Ουνγκουρεάνου από τον Πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκε υπέρμαχος της συνέχισης της λιτότητας.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Μπασέσκου καθώς και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οι Ρουμάνοι αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας που έχει πάρει η κυβέρνηση με πρόσχημα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο ρουμανικός λαός βιώνει εδώ και τρία χρόνια μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25%, «πάγωμα» των συντάξεων, μπαράζ απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Την ίδια στιγμή που ο λαός πληρώνει το «μάρμαρο», η ντόπια πλουτοκρατία έχει προχωρήσει σε σύναψη δανείου με την τρόικα, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο το κεφάλαιο να εξασφαλίσει την κερδοφορία με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.


Κ. Χ.

Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Μια έκδοση που περιέχει τα υλικά της σχετικής ημερίδας που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στις 14 Μάη του 2009. Η έκδοση θέλει να συμβάλει στον ιδεολογικό εξοπλισμό των εργαζομένων που υφίστανται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και να τους εξοπλίσει στην πάλη για τη διέξοδο απ' αυτήν.

Στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου επισημαίνεται το γεγονός ότι και από τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν στη συζήτηση τεκμηριώθηκε παραπέρα η θέση του ΚΚΕ ότι η διεθνής καπιταλιστική οικονομία βιώνει μια βαθιά κρίση, με κύριο χαρακτηριστικό τον εκτεταμένο συγχρονισμό της. Είναι μια γενικευμένη κρίση υπερπαραγωγής, υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Αντικρούονται οι θεωρίες περί «καζινοκαπιταλισμού», «υπερκατανάλωσης», οι σοσιαλδημοκρατικές θεωρίες περί ρυθμίσεων, «πράσινης οικονομίας» κλπ.

Ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει γιατί «το αναπόφευκτο των κρίσεων βρίσκεται στο DNA του καπιταλισμού» και πως «η πηγή της κρίσης μπορεί να στερέψει μόνο με την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας». Η έκδοση περιέχει την εναρκτήρια ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, την κεντρική εισήγηση της Ελένη Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δύο χαιρετισμούς και επτά θεματικές εισηγήσεις για την εκδήλωση της κρίσης στην ΕΕ και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, τα αίτια της κρίσης και στην ελληνική οικονομία, την όξυνση της ταξικής πάλης και τους αστικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπισή της, το ρόλο των κοινοτικών κονδυλίων στην περίοδο της κρίσης κ.ά. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ο λαός αφέντης στον τόπο του

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάθε φορά που κορυφώνονται οι πιέσεις και οι ωμοί εκβιασμοί από την τρόικα και τους εταίρους στην ΕΕ, «θυμούνται» οι υπουργοί και εκπρόσωποι των κομμάτων της μαύρης συγκυβέρνησης να δηλώσουν «εθνικά ταπεινωμένοι» από τη συμπεριφορά των δικών τους συμμάχων, που οφείλεται βέβαια στην όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ. Το ίδιο συνέβη και αυτή τη φορά με το νέο εκβιασμό του Γιούρογκρουπ, δίχως όμως αυτό να οδηγήσει σε απόρριψη του εκβιασμού. Αντίθετα, αξιοποιούν τον εκβιασμό και τον στρέφουν από κοινού κατά του λαού. Ο Ε. Βενιζέλος, για παράδειγμα, αποφάνθηκε ότι «έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις που υφίσταται η χώρα, ένα έθνος ιστορικό και υπερήφανο, και σε ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις...», για να αξιώσει στη συνέχεια από το λαό να δεχθεί τα μέτρα που τον γδέρνουν ζωντανό. Το χαρτί του πατριωτισμού έπιασε ξανά ο Γ. Καρατζαφέρης, εκτοξεύοντας κορόνες για «γερμανική μπότα» και «ταπείνωση της Ελλάδας», ενώ την ίδια στιγμή πλειοδοτούσε για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Ο λαός αντί να φοβάται πρέπει να αξιοποιήσει τις δυσκολίες, τις αδυναμίες, τους φόβους τους, τις αντιθέσεις, ακόμα και τις απειλές της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Χρειάζεται να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και με δική του απόφαση και σχέδιο να παλέψει για αποδέσμευση από την ΕΕ με τη δική του εξουσία. Η απαλλαγή από κάθε είδους ιμπεριαλιστικές δεσμεύσεις και από την εξουσία των μονοπωλίων είναι ο μόνος δρόμος για να είναι ο λαός «αφέντης στον τόπο του» και να πάψει να αισθάνεται ταπεινωμένος.

Αποπροσανατολισμός και ενσωμάτωση

Οσο η κρίση βαθαίνει και οι επιπτώσεις της αγγίζουν όλο και περισσότερο τους εργαζόμενους, όσο η λεηλασία των μισθών και των συντάξεων μεγαλώνει, όσο τα δικαιώματα του λαού μπαίνουν στην «προκρούστεια κλίνη», τόσο θα εμφανίζονται και διάφορες «φωνές» για «έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή». Τέτοιες «φωνές» θα ακούγονται, μάλιστα, και μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα (όπως ήδη «ξεπηδούν»), από εκείνους που το προηγούμενο διάστημα υμνούσαν (και εξακολουθούν άλλωστε) την «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», από τους ίδιους που ήταν (και είναι) θιασώτες των «κοινωνικών διαλόγων» και του «κοινωνικού εταιρισμού». Θα προσπαθήσουν να θολώσουν τα νερά, να παίξουν και αυτό το χαρτί του αποπροσανατολισμού, ως «όψιμοι αντι-ευρωπαϊστές», με μόνο στόχο να εγκλωβίσουν εκ νέου τους εργαζόμενους σε νέες μορφές ενσωμάτωσης εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Το πρόβλημα δεν είναι το νόμισμα με το οποίο θα παίρνουν οι εργάτες τους λεηλατημένους μισθούς τους. Γιατί, με ευρώ ή δραχμή ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, αλλά με την υπάρχουσα πολιτική και οικονομία οι εργάτες θα υφίστανται καθημερινά τις συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης και μάλιστα ασταμάτητης γι' αυτούς χρεοκοπίας. Το ζήτημα είναι πώς - και τελικά ποια - οικονομία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Ειδάλλως, κάθε πρόταση που λέει «έξοδος από ευρώ και επιστροφή στη δραχμή», δίχως να θίγει το ζήτημα της εξουσίας των μονοπωλίων και της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, είναι πρόταση αποπροσανατολισμού και εν τέλει ενσωμάτωσης των εργαζομένων σε μονοπάτια επικίνδυνα γι' αυτούς και ακίνδυνα για τους αντιπάλους τους.

Τώρα «θυμήθηκαν»... τους αγώνες

Εκλειναν το «μάτι» στα μνημόνια και κατέθεταν υπομνήματα, με τα οποία εκθείαζαν την πολιτική της ΕΕ για τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις.

Εκαναν προτάσεις για επιμέρους ζητήματα στις νομοθετικές ρυθμίσεις και αναζητούσαν λύσεις στη διευκόλυνση του ...δανεισμού μέσω του τραπεζικού συστήματος.

«Ελουζαν» με κάθε είδους χαρακτηρισμούς τις αγωνιστικές δυνάμεις που επέμεναν στην ανάγκη αντίδρασης, αντίστασης, συντονισμένου αγώνα και συμμαχίας με τους εργαζόμενους και τους αγρότες.

Πρόσφατα, έτρεξαν να στρογγυλοκαθίσουν στις καρέκλες του «κοινωνικού διαλόγου» με το παράγγελμα τρόικας - κυβέρνησης, για να κουβεντιάσουν πόσο θα κόψουν μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις.

Και τώρα, που οι ηγεσίες σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ κατάλαβαν ότι μαζί με τη «μαρίδα» των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, μικροβιοτεχνών και μικρεμπόρων, η «μπάλα» της φιλομονοπωλιακής πολιτικής θα παρασύρει και πολλούς από τους «μικρομεγάλους» στο πέρασμά της, «θυμήθηκαν» να καλέσουν στους κοινούς αγώνες εργαζομένων και εργοδοτών.

Η αντίδραση δεν μπορεί να είναι γενική και αόριστη. Ηρθε η στιγμή να «πάρουν πόδι» οι δυνάμεις στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που ταυτίζονται με το κεφάλαιο. Ηρθε η ώρα «να πάρει πόδι» η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, να ανατραπεί η πολιτική της, να πάει αλλού ο τόπος. Εκεί που τα μονοπώλια θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Κι αυτό ούτε το θέλουν ούτε το εύχονται ούτε θα το στηρίξουν αυτές οι ηγεσίες...

Για την πελατεία τους νοιάζονται οι ξενοδόχοι

Εθαβαν με κάθε ευκαιρία τους εργατικούς αγώνες και τις λαϊκές διεκδικήσεις κόντρα στην αντιδραστική πολιτική του μνημονίου, της τρόικας και της κυβέρνησης, όταν έκριναν ότι έχουν να κερδίσουν από αυτή, τώρα όμως που τους αγγίζουν - έστω και έμμεσα - τα μέτρα, οι ξενοδόχοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αντιταχθούν στην κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η έγνοια τους αφορά μόνο το χρήμα που τσέπωναν από τις ευκαιρίες που είχαν κάποιες λαϊκές οικογένειες να κάνουν λίγες μέρες διακοπές μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού. Και προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της μείωσης του μη «μισθολογικού κόστους» (που και αυτοί ζητούν ως μεγαλοεργοδότες) και της διατήρησης της πελατείας τους. Ετσι, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο δηλώνει αντίθετο μόνο «στην ολοσχερή κατάργηση των λειτουργιών του Οργανισμού», λέγοντας ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί «παντελώς» το κοινωνικό του έργο. Προτείνει, μάλιστα, να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια και προτίθεται να συμβάλει - με τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων - στη γραφειοκρατική διεκπεραίωση των προγραμμάτων.

Για «λανθασμένη» και «άστοχη» ενέργεια, που θα πλήξει τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αναφέροντας ότι θα προκαλέσει ανεργία και απώλεια εσόδων για το Δημόσιο. Ζητά την ολοκλήρωση του προγράμματός της. Δεν έγιναν φιλεργάτες ξαφνικά οι ξενοδόχοι. Για τον τζίρο και τα κέρδη τους νοιάζονται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ