ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων και κλιμάκωσης των επεμβάσεων

Οι κηδείες των αδικοχαμένων θυμάτων από τη φονική έκρηξη γίνονται αφορμή για έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης

Copyright 2020 The Associated

Οι κηδείες των αδικοχαμένων θυμάτων από τη φονική έκρηξη γίνονται αφορμή για έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης
Σε πεδίο όξυνσης των εντεινόμενων γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο μετατρέπεται, για μία ακόμη φορά, ο Λίβανος. Μέσα στο πρώτο 10ήμερο από την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, με πάνω από 200 νεκρούς, 6.000 τραυματίες και 300.000 άστεγους, ο λαός, που και πριν από την έκρηξη αντιμετώπιζε μια βαθιά καπιταλιστική κρίση, προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του, ενώ εκφράζει τη δικαιολογημένη οργή του με κάθε ευκαιρία.

Την ίδια ώρα, η φονική έκρηξη, για την οποία ακόμα παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα, έδωσε μια πρώτης τάξης αφορμή για νέες επεμβάσεις στο εσωτερικό του Λιβάνου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί η πρώην αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία, που διά του Προέδρου της, Εμανουέλ Μακρόν, ανέλαβε το ρόλο του αυτόκλητου «σωτήρα», δύο μόλις μέρες μετά την καταστροφή, κουνώντας παράλληλα το δάκτυλο για «μεταρρυθμίσεις» και «απαραίτητες αλλαγές». Λες και το σύστημα που διαχειρίζεται έως σήμερα τις τύχες του Λιβάνου δεν είναι αυτό που στήριξε η Γαλλία επί δεκαετίες.

Δεν έλειψαν ούτε οι υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια που δόθηκαν αφειδώς στην περιβόητη τηλεδιάσκεψη των «Διεθνών Δωρητών» για τον Λίβανο, την περασμένη Κυριακή, όπου μαζεύτηκαν μετά βίας 253 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό μικρό, όταν το συγκρίνει κανείς με τον πρόχειρο λογαριασμό της καταστροφικής έκρηξης, που αναφέρει ζημιές ύψους 10 με 15 δισ.δολαρίων.

Επίσης, το περασμένο Σάββατο βρέθηκε στη χώρα ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στο παιχνίδι μπήκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μία προφανή προσπάθεια να διεκδικήσει νέους ρόλους, «ξεπλένοντας» το παρελθόν της ισραηλινής κατοχής λιβανέζικων εδαφών και της βαρβαρότητας του τελευταίου πολέμου το 2006. Εξυπακούεται πως και με αυτήν την αφορμή εκτόξευσε απειλές κατά της «Χεζμπολάχ» και του Ιράν.

Στο Λίβανο βρέθηκε επίσης ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, δηλώνοντας ότι «δίχως επείγουσες, απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρξει ούτε βιώσιμη αλλαγή, ούτε σταθερότητα». Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ξεκίνησε συναντήσεις την Παρασκευή, συζητώντας «τις τελευταίες εξελίξεις, τη συνεχιζόμενη βοήθεια από την Τεχεράνη και διμερή ζητήματα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, υποσχέθηκαν στο Λίβανο «βοήθεια», συμφωνώντας πως επείγει να δημιουργηθούν «επωφελείς εξωτερικές συνθήκες ώστε ο λιβανέζικος λαός να συγκροτήσει μία κυβέρνηση στη βάση του διαλόγου μεταξύ όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων». Τέλος, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Χέιλ ανήγγειλε τη συνδρομή του FBI στις έρευνες για την έκρηξη στο λιμάνι...

Παζάρια νέας κυβέρνησης και κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται διόλου εύκολη υπόθεση η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης που θα διαδεχθεί, μετά από οκτώ μήνες, την «κυβέρνηση τεχνοκρατών» του Λιβανέζου πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ, που παραιτήθηκε τη Δευτέρα.

Το δαιδαλώδες πολιτικό, θεσμικό σύστημα του Λιβάνου δεν διευκολύνει τα παζάρια και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε αντίπαλες δυνάμεις αναμένονται σφοδρές. Δεν αποκλείεται τα παζάρια για μία υπηρεσιακή κυβέρνηση να κρατήσουν βδομάδες και ακόμη περισσότερος χρόνος προβλέπεται μέχρι να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Προς το παρόν, η βουλή του Λιβάνου αποφάσισε να παρατείνει έως τις 21 Αυγούστου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συναινώντας στην περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εδωσε επίσης στο στρατό «λευκή επιταγή», καθώς του έλυσε τα χέρια, προκειμένου να συλλαμβάνει ελεύθερα δίχως κατηγορίες, να κάνει μεταξύ άλλων εφόδους σε σπίτια υπόπτων οποτεδήποτε και να περνά από στρατοδικείο μη στρατιωτικούς.

Η απόφαση της Βουλής θεωρήθηκε «απαραίτητη» υπό το πρόσχημα διενέργειας ερευνών από εμπειρογνώμονες του στρατού και δικαστικούς αξιωματούχους, ώστε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι αυτουργοί της ισχυρότατης έκρηξης της 4ης Αυγούστου από τους 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας, που ήταν επί 6 χρόνια μια αποθηκευμένη «ωρολογιακή βόμβα».

Για την ώρα, πάντως, οι έρευνες περιορίζονται σε πρώην και νυν στελέχη διοίκησης του λιμανιού, κάποιοι εκ των οποίων αναμένεται να παίξουν τον γνωστό ρόλο του «αποδιοπομπαίου τράγου».


Δ. ΟΡΦ.


ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Η αντιπαράθεση για τα εμβόλια συνεχίζεται

Οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik-V» για τον νέο κορονοϊό, που πήρε πιστοποίηση από τη ρωσική κυβέρνηση στις 11 Αυγούστου, συνεχίζονται, με τις ενστάσεις να εστιάζονται στο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές του σταδίου 3.

Χαρακτηριστικά, την Πέμπτη, ο σύμβουλος του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μπρους Αϊλγουόρντ, που ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι υπάρχει επικοινωνία με τη ρωσική πλευρά αλλά αναμένουν περισσότερα στοιχεία για να μπορούν να αξιολογήσουν.

Πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι αυτήν τη στιγμή παρασκευάζονται 165 εμβόλια σε όλο τον κόσμο από φαρμακευτικές εταιρείες, τα 139 βρίσκονται ακόμη σε προκλινική αξιολόγηση, ενώ 26 βρίσκονται σε διάφορες φάσεις δοκιμής σε ανθρώπους, εκ των οποίων τα 6 προηγούνται, έχοντας φτάσει στη φάση 3 της κλινικής αξιολόγησης, αλλά το ρωσικό εμβόλιο δεν περιλαμβάνεται σε αυτά.

Είναι φανερό ότι ο ανταγωνισμός που υπάρχει είναι τεράστιος αφού τόσο στην παρασκευή όσο και στη διάθεση του εμβολίου προβλέπονται αμύθητα κέρδη και υπάρχουν μεγάλες γεωπολιτικές «ουρές». Με τον τρόπο αυτό, η αναγκαία έρευνα και τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία των ανθρώπων γίνονται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο πεδίο αντιπαράθεσης. Η κατακτημένη γνώση των επιστημόνων, που θα μπορούσε κάτω από άλλες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες να έχει σημαντικά αποτελέσματα, να κερδηθούν χρόνος και μέσα, μπαίνει στην υπηρεσία του κυνηγητού του κέρδους για τους λίγους.

Οπως ανακοινώθηκε, η Βραζιλία βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τις ρωσικές αρχές για το εμβόλιο «Sputnik-V» ώστε να το παράγει στη χώρα, ενώ Μεξικό και Αργεντινή θέλουν να αναλάβουν την παραγωγή του εμβολίου που προετοιμάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την πολυεθνική «AstraZeneca», για όλη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής, εκτός Βραζιλίας.

Απαντώντας στον σφοδρό ανταγωνισμό, η ρωσική πλευρά έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία για το εμβόλιο. Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Γκαμαλέγια, που το ανέπτυξε, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, υπεραμύνθηκε της «ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του προϊόντος». Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις και αποτελείται από δύο φορείς, τους αδενοϊούς AD26-S και AD5-S. Στην πρώτη δόση εισέρχεται στο κύτταρο ο φορέας με το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη S του κορονοϊού. Μετά από 21 μέρες χορηγείται η δεύτερη δόση. Ενα εμβόλιο που βασίζεται σε έναν άλλο φορέα αδενοϊού, άγνωστο στον οργανισμό, ενισχύει την ανοσοαπόκριση και παρέχει μακροχρόνια ανοσία. Οι κλινικές δοκιμές ολοκληρώνονται τον Οκτώβρη. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε ιατρούς που ασχολούνται με ασθενείς με κορονοϊό και θα είναι διαθέσιμο στο ευρύτερο κοινό από την 1η Γενάρη 2021. Η Ρωσία έχει υπογράψει ήδη συμφωνίες με πέντε χώρες για την παραγωγή 500 εκατομμυρίων δόσεων τους πρώτους 12 μήνες.

Σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι την Παρασκευή το πρωί, συνεχίζεται η ανοδική τάση. Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνάνε τα 21 εκατομμύρια και οι νεκροί τις 757.000. ΗΠΑ, Βραζιλία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις κρουσμάτων και θυμάτων και ακολουθούν σε κρούσματα η Ινδία, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, το Περού, το Μεξικό, η Κολομβία, η Χιλή κ.ά.


ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Συγκεντρώνουν υλική βοήθεια για το λαό του Λιβάνου

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απευθύνει κάλεσμα στην εργατική τάξη για συγκέντρωση υλικής βοήθειας για το λαό του Λιβάνου. Καλεί τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα να ενημερώσουν τους εργαζόμενους του κάθε κλάδου, να δημιουργηθούν μηχανισμοί συγκέντρωσης βοήθειας σε κάθε χώρο δουλειάς και να μπουν μπροστά στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, με βάση την παρακάτω λίστα:

ΤΡΟΦΙΜΑ: Ζάχαρη, ρύζι, φακές, φασόλια, ρεβίθια, ζυμαρικά, αλεύρι, γάλα σκόνη, γάλα σκόνη για παιδιά, κονσέρβες.

ΥΛΙΚΑ: Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, απορρυπαντικά.

Ιατροφαρμακευτικό υλικό: Συσκευές έγχυσης ορού, συσκευές έγχυσης αίματος, μάσκες οξυγόνου ενηλίκων και παιδιατρικές, γάντια, βαμβάκι, αντιβιοτικά φάρμακα, μηχανήματα όπως ηλεκτροκαρδιογράφους, απινιδωτές, αναπνευστήρες, ψηφιακά θερμόμετρα.

Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης για την Αττική μπορεί να γίνεται και στα γραφεία του ΠΑΜΕ, Αγ. Φιλοθέης 5Β, 10556 Αθήνα, τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.3301.842, 210.3301.847, 210.3833.786».

Στηρίζουν ΕΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ και ΟΓΕ

Την καμπάνια του ΠΑΜΕ στηρίζουν και άλλες οργανώσεις του λαϊκού κινήματος.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στηρίζει και συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα σε άμεση συγκέντρωση υλικής βοήθειας από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης, σε συνεργασία και συνεννόηση με τα αντίστοιχα κατά τόπους Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα ή τις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση - πληροφορία η επικοινωνία θα γίνεται με τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ στα τηλέφωνα 210.3844.853 - 854.

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) επίσης καλεί τα μέλη και οι φίλοι της να φέρνουν ή να στέλνουν τα υλικά που επιθυμούν στα γραφεία της, Μενάνδρου 54, στον 7ο όροφο, κάθε Τρίτη από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και κάθε Πέμπτη από τις 5 μέχρι τις 8 το απόγευμα.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) συγκεντρώνει επίσης υλική βοήθεια (στην Αττική στα γραφεία του ΠΑΜΕ, στην υπόλοιπη Ελλάδα σε συνεννόηση με τα Σωματεία ή τα Εργατικά Κέντρα).

Σχετικά καλέσματα έχουν απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Ζακύνθου και Σάμου, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

  • Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καλεί τις Ενώσεις - μέλη της να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως ξηρά τροφή, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, απορρυπαντικά και φάρμακα για το λαό του Λιβάνου, ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία θα αναλάβει και η ίδια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ