Τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης
Ο βουλευτής παρέθεσε στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με τα οποία σε 34 νοσοκομεία από τις 21.390 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι 14.032, ενώ συνολικά υπάρχουν περίπου 25.000 κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 12.000 είναι νοσηλευτικού προσωπικού.
Η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη αναγνώρισε ότι υπάρχουν ελλείψεις τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας, ελλείψεις που κυρίως επικεντρώνονται στο νοσηλευτικό προσωπικό. Προσπάθησε όμως να μειώσει το συνολικό αριθμό των ελλείψεων, λέγοντας ότι τα στοιχεία αναφέρουν και οργανικές θέσεις τμημάτων νοσοκομείων που δε λειτουργούν.
Παραδέχτηκε ότι η ανάκληση των αποσπάσεων του νοσηλευτικού προσωπικού δε θα λύσει το πρόβλημα, αλλά είπε ότι αποτελεί δείγμα ενός στόχου που έχει θέσει το υπουργείο για την ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού.
Η Χρ. Σπυράκη ανακοίνωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δοθεί 10.000 νέες θέσεις στα νοσοκομεία και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο έχουν δοθεί 530 θέσεις σε ιατρικό προσωπικό και 2.300 σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Με μια αναφορά σε ένα προσωπικό βίωμα, σχολίασε την απάντηση της υφυπουργού ο Π. Κοσιώνης. Είπε χαρακτηριστικά:
«Ελειψα από τη Βουλή επτά χρόνια και τώρα που ξαναήρθα μου κάνει εντύπωση γιατί ακούω τον ίδιο τρόπο απάντησης που άκουγα και πριν επτά χρόνια. Εχεις την αίσθηση ότι πατάς ένα μαγνητόφωνο και ακούς τα ίδια. Μία Επίκαιρη Ερώτηση του 1997 ή άλλη του 1998 απαντιούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο».
Οι ελλείψεις, συνέχισε, υπάρχουν και δημιουργούν πολύ μεγάλες παρενέργειες προς το χρήστη των υπηρεσιών των νοσοκομείων, που αρχίζει να αμφιβάλει για το δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έχει γίνει μανούλα στη δυσφήμηση του δημόσιου τομέα λόγω των ελλείψεων, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που πραγματικά σώζει ζωές. Κατήγγειλε δε ότι δυσφημείται ο δημόσιος τομέας για να γίνει επέμβαση με τον τρόπο των ιδιωτικοποιήσεων και ανέφερε συγκεκριμένο παράδειγμα νοσοκομείου που επισκέφθηκε, όπου το προσωπικό καθαριότητας ήταν ιδιωτικής εταιρίας και υπήρχε ένας «γκιουλέκας» που συμπεριφερόταν με φεουδαρχικό τρόπο απέναντι στις εργαζόμενες, που ούτε ασφάλιση έχουν και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Καταλήγοντας σχολίασε τη ρήση του υπουργού Υγείας περί της ύπαρξης «πιράνχας» στο χώρο της υγείας και τόνισε: «Εκανε κάποια εντύπωση αυτό με τα πιράνχας. Είναι φοβερά αυτά τα πιράνχας, ιδίως όταν κατατρώγουν τις σάρκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αλλά στο κάτω - κάτω της γραφής τα πιράνχας αφήνουν και το σκελετό, ενώ τα σκυλόψαρα δεν αφήνουν ούτε το σκελετό».
Την παραδοχή του δημάρχου Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλου, πως δεν υπάρχουν κανόνες στην επιλογή του είδους των προτομών και του χώρου που θα τοποθετηθούν, προκάλεσε η σχετική παρέμβαση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή το περιστατικό με το άγαλμα της Αλ. Βουγιουκλάκη.
Ο ίδιος έκανε δεκτή την πρόταση της «Συμπαράταξης» να συγκροτηθεί μία επιτροπή από ειδικούς, η οποία βάσει συγκεκριμένων κανόνων, θα προχωρά στις αντίστοιχες επιλογές.
Αλλωστε το πρόβλημα αισθητικής της πόλης - όπως το έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», Π. Κοροβέσης - μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο όσο, για παράδειγμα, η τύχη των ελεύθερων χώρων, αλλά είναι ουσιαστικό. Κι αυτό γιατί «υπάρχει μία κακή παράδοση, καθώς κάνουμε τους καλλιτέχνες και διανοούμενους να μοιάζουν με πολιτικούς και γι' αυτό τους ασχημαίνουμε» - είπε χαρακτηριστικά ο Π. Κοροβέσης. Και κατέληξε στην αναγκαιότητα συγκρότησης μιας επιτροπής, «για να μη γίνει η Αθήνα σκουπιδότοπος όσων θέλουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις».
Αλλωστε η υπόθεση της επιλογής των αγαλμάτων και του χώρου που θα τοποθετηθούν δεν είναι απλή. Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Λεων. Αυδής, υπογράμμισε πως τα αγάλματα έχουν ένα ρόλο διαπαιδαγώγησης και γι' αυτό πρέπει να υπάρχει προσοχή. Και βεβαίως να αποφεύγεται το φαινόμενο να τοποθετούνται αγάλματα επειδή απλώς αποτελούν δωρεές και ακόμα παραπέρα οι δωρητές να προσδιορίζουν τον χώρο που αυτά θα τοποθετηθούν.
Αλλη μία ζωή στοίχισε η υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν τα Κέντρα Υγείας, στην οποία οδηγεί η κυβερνητική πολιτική. Το τραγικό περιστατικό, με θύμα έναν 55χρονο αγρότη, διαδραματίστηκε στο Κέντρο Υγείας του Βελεστίνου, δεκαεφτά μόλις χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο του Βόλου.
Ολα ξεκίνησαν όταν ο άτυχος αγρότης Βασίλης Κορώνας, διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας από τους συγγενείς του, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο που του συνέβη, στο οποίο βρισκόταν μόνο μία αγροτική γιατρός που έκρινε ότι ο ασθενής έπρεπε να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείου Βόλου. Κάτι που δεν μπορούσε να γίνει εκείνη τη στιγμή καθώς δεν υπήρχε οδηγός για το ασθενοφόρο. Τελικά, μετά από δύο ώρες βρέθηκε οδηγός, αλλά ήταν αργά καθώς ο Βασίλης Κορώνας άφησε την τελευταία του πνοή στα μέσα της διαδρομής, όταν υπέστη έντονο καρδιακό επεισόδιο μέσα στο ασθενοφόρο.
Οι συγγενείς του άτυχου αγρότη καταγγέλλουν ότι για τον άδικο χαμό του, ευθύνονται όχι μόνο η μεγάλη καθυστέρηση για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο του Βόλου, αλλά και η έλλειψη οργάνωσης και μέσων για την εξυπηρέτηση των ασθενών που υπάρχει στο Κέντρο Υγείας, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπήρχε ειδικός γιατρός.
Την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες αποτελεί σήμερα η στεφανιαία νόσος, ενώ αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η αύξηση των κρουσμάτων, σε 10-15 χρόνια από σήμερα θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ενας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, συνέπεια της αθηροσκλήρωσης, είναι η υψηλή χοληστερόλη, την οποία παρουσιάζει σήμερα το 40% των ενηλίκων στην Ελλάδα.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες με αφορμή το Δορυφορικό Συμπόσιο που πραγματοποιείται σήμερα στο πλαίσιο του 26ου ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου, με θέμα «Στατίνες: Η πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση των υπεριλιπιδαιμιών», με συντονιστή τον καθηγητή Καρδιολογίας Π. Τούτουζα.
Οπως επισημάνθηκε, παρά τις σημαντικές προόδους στο θέμα της αντιμετώπισης της υψηλής χοληστερόλης, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το 87% των πασχόντων από υπεριλιπιδαιμία δεν ακολουθεί κάποια αντιλιπιδαιμική αγωγή. Και όμως, ομόφωνα η ιατρική κοινότητα δέχεται ότι η μείωση των τιμών της χοληστερόλης, είτε πριν την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου είτε μετά, μπορεί να μειώσει κατά 30% τη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο.
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Ιου του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, λόγω έλλειψης προσωπικού, επισημαίνουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλο, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Παναγιώτης Κοσιώνης.
«Παρότι επανειλημμένα έχει τεθεί το ζήτημα της κάλυψης των θέσεων παιδιάτρου και γιατρού Γενικής Ιατρικής, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και τονίζουν ότι επιπλέον είναι ανάγκη να προσληφθούν άμεσα νοσοκόμα και οδηγός ασθενοφόρου (δεν υπηρετεί κανείς αυτή τη στιγμή).
Καταλήγοντας, οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας αν θα προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη των παραπάνω ελλείψεων που υπάρχουν στο ΚΥ Ιου.
Σε 100.000 υπολογίζονται στη χώρα μας οι ασθενείς που πάσχουν από επιληψία, ενώ το ένα τρίτο αυτών είναι παιδιά.
Κάθε χρόνο 100 παιδιά βρεφικής ηλικίας και 20-30 ενήλικες εκδηλώνουν την επιληψία με σοβαρές ή πολύ ήπιες κρίσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο φόβος του κοινωνικού αποκλεισμού οδηγεί τους ασθενείς στην απόκρυψη του προβλήματος που αντιμετωπίζουν.
Τα παραπάνω τόνισαν ειδικοί επιστήμονες σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 7ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Επιληψία και Κοινωνία 2000».
Οπως επισημάνθηκε, η επιληψία οφείλεται σε εγκεφαλικές διαταραχές που εκδηλώνονται με επιληπτικές κρίσεις - με πιο συνήθεις τους σπασμούς - οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνες. Παρ' όλα αυτά αμέσως μετά την εκδήλωση της πρώτης κρίσης, οι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται στα ειδικά κέντρα των νοσοκομείων, ώστε να εξεταστούν και αν χρειαστεί να ακολουθήσουν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα παιδιά, καθώς το 90% των κρίσεων καταγράφεται σε παιδιά και νέους κάτω των 20 ετών. Παρήγορο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι το 80% των παιδιών απαλλάσσονται από την ασθένεια κατά την εφηβεία ή αργότερα.
Τα νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της επιληψίας είναι αποτελεσματικά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ενώ στο 5-10% των περιπτώσεων που η ανθεκτικότητα της ασθένειας στα φάρμακα είναι μεγάλη, διέξοδο μπορεί να δώσει και η χειρουργική αντιμετώπιση.