ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2025
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
42ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Με χιλιάδες συμμετοχές και σημαντικές επιδόσεις

Τις πρωτιές πήραν ο Π. Καραΐσκος και η Μ. Νούλα

Eurokinissi Sports

Με τη συμμετοχή χιλιάδων αθλητών και αθλούμενων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9/11 ο 42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας (ΑΜΑ) στην κλασική διαδρομή με διοργανωτή τον ΣΕΓΑΣ. Ο ΑΜΑ από καταβολής του είναι αφιερωμένος στον δολοφονημένο αγωνιστή της ειρήνης, γιατρό, αθλητή και βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

Παράλληλα με τον κεντρικό αγώνα, το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας οι αγώνες των 5 χλμ. και 10 χλμ., καθώς και εκείνος των 1.200 μ. για παιδιά. Συνολικά υπολογίζεται ότι φέτος στις αθλητικές εκδηλώσεις του ΑΜΑ συμμετείχαν πάνω από 75.000, εκ των οποίων οι 24.000 έδωσαν το «παρών» στον κεντρικό αγώνα των 42 χλμ., προερχόμενοι από την Ελλάδα και από 126 ακόμα χώρες, ενώ άλλοι 50.000 συμμετείχαν στις υπόλοιπες διαδρομές.

Πρώτευσαν Καραΐσκος και Νούλα

Οσον αφορά τις αγωνιστικές επιδόσεις, νικητής του 42ου ΑΜΑ αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Καραΐσκος, που τερμάτισε 1ος στο Καλλιμάρμαρο με χρόνο 2.20.10, μετά από εντυπωσιακή κούρσα. Ο 37χρονος αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, που στην περσινή διοργάνωση ήταν 2ος, κατάφερε να κόψει 1ος το νήμα αφήνοντας 2ο τον Κωνσταντίνο Σταμούλη (2.23.34) και 3ο τον περσινό νικητή Χαράλαμπο Πιτσώλη (2.24.02).

Στις γυναίκες τον τίτλο της νικήτριας κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ματίνα Νούλα. Η αθλήτρια του Ηρακλή πήρε την πρωτιά τερματίζοντας σε 2.39.27, 2η ήταν η Γιώτα Βλαχάκη με 2.49.31 και 3η η Ράνια Ρεμπούλη με 2.52.07.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Δάγκα στην απονομή των μεταλλίων
Η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Δάγκα στην απονομή των μεταλλίων
Με ρεκόρ συνοδεύτηκαν οι πρωτιές στα 10 χλμ. σε άνδρες και γυναίκες, που είχαν και το χαρακτήρα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος του αγωνίσματος. Ξεχώρισε η Αναστασία Μαρινάκου, η οποία πρώτευσε με χρόνο 33.02, που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ, καταρρίπτοντας το παλιό, επίσης δικό της, 33.23. Στους άνδρες την 1η θέση πήρε ο Παναγιώτης Πετρουλάκης με χρόνο 29.34, που αποτελεί νέο ρεκόρ διαδρομής.

  • Στο πλαίσιο του 42ου ΑΜΑ βρέθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, η οποία απένειμε μετάλλια σε αθλητές που τερμάτισαν. Βρέθηκε επίσης ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εκδήλωση για τον Γρ. Λαμπράκη

Εκδήλωση του ΣΕΓΑΣ στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, στο πλαίσιο του 42ου Μαραθώνιου Αθήνας, στο μνημείο του δολοφονηθέντος αγωνιστή της ειρήνης, στον Τύμβο του Μαραθώνα. Στην εκδήλωση μίλησαν η Σοφία Σακοράφα, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, και ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ενώ η Νατάσσα Μποφίλιου τραγούδησε το τραγούδι «Ο Λεβέντης». Αθλητές και λαμπαδηδρόμοι απέτισαν φόρο τιμής στον Γρ. Λαμπράκη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμα η Λούλα Καρατζά, μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, και ο Θ. Λιάππης. Επίσης στον Τύμβο του Μαραθώνα πραγματοποιήθηκε συναυλία - αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη και του Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Για άλλη μια χρονιά στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Μαραθωνίου της Αθήνας βρέθηκε στο επίκεντρο η αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, η καταδίκη της γενοκτονίας που συντελείται στη Γάζα από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Ετσι, αρκετοί ήταν οι δρομείς που και φέτος, τόσο στον κεντρικό αγώνα όσο και στα 10 χλμ. και 5 χλμ. που έγιναν το Σάββατο, έτρεξαν κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα.

SUPER LEAGUE
Σε ρόλο οδηγού ο Ολυμπιακός

Νίκη του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

Νέα αλλαγή σκηνικού σημειώθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας της Super League μετά την ολοκλήρωση της 10ης αγωνιστικής, όπου ξεχώρισε η σημαντική νίκη του Παναθηναϊκού με 2-1 επί του ΠΑΟΚ, που έδωσε σημαντική βαθμολογική και ψυχολογική ανάσα στους «πράσινους» και παράλληλα έριξε από την κορυφή τον «Δικέφαλο του Βορρά». Σε ρόλο οδηγού μπήκε ο Ολυμπιακός, που επικράτησε 3-1 της Κηφισιάς, ενώ η ΑΕΚ έφυγε από το Ηράκλειο με πολύτιμο «διπλό» από το Ηράκλειο και ο Λεβαδειακός συνέχισε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις.

Στο ντέρμπι στο γήπεδο της Λεωφόρου ο Παναθηναϊκός, ανώτερος αγωνιστικά στο πρώτο μέρος, με μεγαλύτερη πίεση και περισσότερες ευκαιρίες, προηγήθηκε 2-0. Στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ ανεβάζοντας ρυθμούς πήρε την κατοχή της μπάλας και μείωσε, ωστόσο δεν αξιοποίησε μια σειρά ευκαιρίες που είχε για να ισοφαρίσει. Προς το τέλος του ματς δεν έλειψε η ένταση μεταξύ των δύο ομάδων.

Στη Νεάπολη ο Ολυμπιακός κυριάρχησε απέναντι στην τυπικά γηπεδούχο Κηφισιά, καθώς εκτός από τρία γκολ είχε τρία δοκάρια και άλλα τρία τέρματα που ακυρώθηκαν με χρήση VAR. Η Κηφισιά, που φωνάζει για τη διαιτησία, ισοφάρισε αρχικά, ωστόσο έμεινε με παίκτη λιγότερο από το 62', λόγω αποβολής του Μαϊντάνα.

Με τον Πινέδα να χρίζεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά σκόρερ, δίνοντας τη λύση επιθετικά, η ΑΕΚ «απέδρασε» από το Ηράκλειο με πολύτιμη νίκη 1-0 επί του ΟΦΗ και διατηρήθηκε κοντά στην κορυφή. Τη φετινή του εντυπωσιακή πορεία συνεχίζει ο Λεβαδειακός, που επικράτησε με το ευρύ 5-2 εντός έδρας του Πανσερραϊκού και παραμένει σε τροχιά τετράδας.

Τα αποτελέσματα

Παναιτωλικός - ΑΕΛ 3-0 (Νικολό 30' πέναλτι, Μαυρίας 67', Αλεκσιτς 79' πέναλτι), Αρης - Αστέρας Τρίπολης 0-0, Λεβαδειακός - Πανσερραϊκός 5-2 (Οσμπολντ 9', 54', Παλάσιος 45'+2, Βέρμπιτς 59', Πεντρόσα 79' πέναλτι - Νανέλι 18', Μάρας 68'), ΟΦΗ - ΑΕΚ 0-1 (Πινέδα 74'), Ατρόμητος - Βόλος 0-1 (Χάμολιτς 25'), Κηφισιά - Ολυμπιακός 1-3 (Παντελίδης 47' - Νασιέντο 37', Ελ Κααμπί 57' πέναλτι, 70' πέναλτι), Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ (Πάντοβιτς 20', Γεντβάι 31' - Κωνσταντέλιας 61').

Η βαθμολογία

Ολυμπιακός 25, ΠΑΟΚ 23, ΑΕΚ 22, Λεβαδειακός 18, Βόλος 18, Παναθηναϊκός 15, Αρης 13, Κηφισιά 12, Παναιτωλικός 11, Ατρόμητος 9, Αστέρας Τρίπολης 7, Λάρισα 7, ΟΦΗ 6, Πανσερραϊκός 5 (Παναθηναϊκός και ΟΦΗ έχουν από έναν αγώνα λιγότερο).

EUROLEAGUE
Να βάλει φρένο θέλει ο Παναθηναϊκός

Επιδιώκοντας να βάλει φρένο στις εκτός έδρας αποτυχίες του τελευταίου διαστήματος, ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται απόψε στο Παρίσι κόντρα στην Παρί για τη 10η αγωνιστική της Εuroleague (22.00 - Novasports Prime). Οι «πράσινοι» (8οι με 5-4), μετρώντας τρεις συνεχόμενες ήττες εκτός ΟΑΚΑ, σε Μπολόνια, Μονακό και Βελιγράδι, θέλουν στη γαλλική πρωτεύουσα να γυρίσουν το ...κουμπί, κόντρα στη γηπεδούχο ομάδα, η οποία μετά το εντυπωσιακό της ξεκίνημα μετρά κι αυτή τρεις συνεχόμενες ήττες, που την έχουν ρίξει χαμηλά στη βαθμολογία (11η με 4-5).

Σε έναν ακόμα κρίσιμο αγώνα ο Παναθηναϊκός θα εμφανιστεί «λαβωμένος» στη γραμμή των ψηλών, αφού απουσιάζουν οι τραυματίες Λεσόρ, Γιούρτσεβεν και Χολμς. Οι «πράσινοι» προχώρησαν χθες στην απόκτηση με δίμηνο συμβόλαιο του Αμερικανού ύψους 2,03 μ. Κένεθ Φαρίντ, ο οποίος εντάχθηκε στην αποστολή για σήμερα, όπως και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, που αποθεραπεύτηκε.

  • Αλλα ματς της βραδιάς: Ντουμπάι - Ερυθρός Αστέρας (18.00 - Novasports Prime), Φενερμπαχτσέ - Μακάμπι Τελ Αβίβ (21.00 - Novasports 6), Χάποελ Τελ Αβίβ - Μπασκόνια (21.00 - Novasports Start), Παρτιζάν - Μονακό (21.30 - Novasports 2), Βίρτους Μπολόνια - Εφές (21.30 - Novasports 3), Βαλένθια - Ρεάλ Μαδρίτης (21.30 - Novasports 5).

SUPER LEAGUE 2
Αμετάβλητη η κορυφή

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στην κορυφή των δύο ομίλων της Super League 2 μετά την 9η αγωνιστική, τελευταία του 1ου γύρου, με τους πρωτοπόρους Ηρακλή και Καλαμάτα (σε 1ο και 2ο όμιλο αντίστοιχα) να συνεχίζουν νικηφόρα.

1ος όμιλος

Ηρακλής - ΠΑΣ Γιάννινα 4-0, Αστέρας Τρίπολης Β' - Καβάλα 1-0, Καμπανιακός - ΠΑΟΚ Β' 0-0, Νίκη Βόλου - Μακεδονικός 6-0, Νέστος Χρυσούπολης - Αναγέννηση Καρδίτσας 0-1.

Στη βαθμολογία προηγείται ο Ηρακλής με 21 βαθμούς και ακολουθούν η Νίκη Βόλου, ο Αστέρας Τρίπολης Β' και η Αναγέννηση Καρδίτσας έχοντας από 20.

2ος όμιλος

Χανιά - Πανιώνιος 0-2, Καλαμάτα - Ελλάς Σύρου 2-0, Παναργειακός - Μαρκό 0-1, Ηλιούπολη - Athens Kallithea 0-1. Αναβλήθηκε το Αιγάλεω - Ολυμπιακός Β'.

Στη βαθμολογία προηγείται η Καλαμάτα με 23 βαθμούς, 2ος είναι ο Πανιώνιος με 21 και ακολουθούν το Μαρκό και η Athens Kallithea έχοντας από 16.

BASKET LEAGUE
Πήρε το ντέρμπι ο ΠΑΟΚ

Η πολύ σημαντική νίκη του ΠΑΟΚ με 78-76 επί της ΑΕΚ στη «Sunel Arena», σε ένα συναρπαστικό ματς, με ανατροπές, μετά το οποίο ο «Δικέφαλος του Βορρά» είναι πλέον μόνος 2ος, ξεχώρισε στην 6η αγωνιστική της Basket League. Το αήττητο σερί του διεύρυνε ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός, νικώντας 102-82 την Καρδίτσα στο ΣΕΦ, ενώ ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα από το Περιστέρι, επικρατώντας 89-72 της τοπικής ομάδας. Σε σπουδαίες εκτός έδρας επιτυχίες έφτασαν το Μαρούσι, 92-80 τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, και ο Προμηθέας Πάτρας, 89-81 τον Κολοσσό στη Ρόδο. Στη Μύκονο ξέσπασε ο Αρης για τις πρόσφατες αποτυχίες, νικώντας 78-61 τους νεοφώτιστους.

  • Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 12, ΠΑΟΚ 11, ΑΕΚ 10, Παναθηναϊκός 9, Προμηθέας Πάτρας 9, Κολοσσός Ρόδου 8, Αρης 8, Περιστέρι 8, Μύκονος 7, Μαρούσι 7, Καρδίτσα 7, Ηρακλής 6, Πανιώνιος 6.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ