ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ
Αλλο ένα ένοπλο σώμα «ασφάλειας»

Την ίδρυσή της ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Στον ήδη τεράστιο «στρατό» των δυνάμεων καταστολής, προστίθενται και άλλοι 9.500 ως ...ασφάλεια υπαίθρου

Ετσι θα είναι οι στολές των αγροφυλάκων
Ετσι θα είναι οι στολές των αγροφυλάκων
Αλλο ένα σώμα ασφάλειας έρχεται να ενισχύσει τους κατασταλτικούς κρατικούς μηχανισμούς. Το όνομά του θα είναι Ελληνική Αγροφυλακή και «θα αποτελεί ιδιαίτερο ένοπλο Σώμα Ασφάλειας με τους δικούς της οργανικούς νόμους». Ως υπηρεσία ασφάλειας υπαίθρου θα αστυνομεύει τις αγροτικές περιοχές της χώρας και θα προσφέρει «προστασία» στους κατοίκους της. Την έναρξη ...διαλόγου για την ίδρυσή της, ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης. Υλοποιώντας τις προεκλογικές της εξαγγελίες, η ΝΔ προσφέρει στους αγρότες «ασφάλεια» με σώματα αστυνόμευσης και ανασφάλεια με την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Παράλληλα, θα ικανοποιήσει και τις ανάγκες της κομματικής της πελατείας, αφού για την κάλυψη των 9.500 θέσεων το προσχέδιο νόμου παρέχει τη δυνατότητα προσλήψεων από το «παράθυρο». Συγκεκριμένα, η παράγραφος 9 του άρθρου 19 (προέλευση προσωπικού) αναφέρει ότι «με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ρυθμίζονται τα προσόντα, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα για την πρόσληψη όλων των κατηγοριών και βαθμών του αγρονομικού προσωπικού ή την εισαγωγή του στις σχολές της Αγρονομικής Ακαδημίας». Ο Γ. Βουλγαράκης πρόσθεσε πως οι προσλήψεις θα πραγματοποιούνται με κανονισμό κατάταξης. Οι 9.500 αγροφύλακες με τους 53.000 αστυνομικούς, τους 7.500 λιμενικούς, τους 9.000 πυροσβέστες και τους 2.500 υπαλλήλους της ΕΥΠ, αποτελούν το «στρατό» που τηρεί την κατεστημένη τάξη και ασφάλεια. Σε αυτούς μπορούν να προστεθούν οι υπάλληλοι των Δημοτικών Αστυνομιών (σ.σ. οι αρχικοί σχεδιασμοί αφορούν 9.500 άτομα) και οι 20.000 «σεκιουριτάδες». Σύνολο τουλάχιστον 111.000 άτομα, που θα απασχολούνται με την ...ασφάλεια του πολίτη.


Ο ρόλος του «μοντέρνου» σώματος, όπως το χαρακτήρισε ο Γ. Βουλγαράκης, φαίνεται από το άρθρο 4, που αφορά στο «χαρακτήρα υπηρεσίας και προσωπικού». Σε αυτό αναφέρεται πως η «Ελληνική Αγροφυλακή αποτελεί ιδιαίτερο ένοπλο Σώμα Ασφάλειας και λειτουργεί με τους δικούς της οργανικούς νόμους... Το αγρονομικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση όπλων και ειδικών μέσων και μηχανημάτων και φέρει για την άσκηση των καθηκόντων του κατάλληλο οπλισμό, εφόδια και μέσα... Για την οπλοφορία, τη χρήση πυροβόλων όπλων από το αγρονομικό προσωπικό και την εκπαίδευσή του σε αυτά και κάθε συναφές θέμα, έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις του Ν. 3169/2003 (Α`-189)». Ο τελευταίος αφορά στη χρήση όπλων από αστυνομικούς. Οταν συζητιόταν στη Βουλή η ψήφισή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνιζε πως η γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι ότι αφήνει ελεύθερο το πεδίο να κρίνουν μόνοι τους οι αστυνομικοί εάν θα χρησιμοποιούν κατ' εξαίρεση τα όπλα τους, ενώ αυτή η δυνατότητα θα έπρεπε να περιοριστεί. Με προτάσεις για την υιοθέτηση ακόμα πιο ακραίων μέτρων, είχε συνοδευτεί η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΝΔ.

Εξαλλου, το άρθρο 4 διευκρινίζει πως «με κοινή απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και του αρμοδίου κατά περίπτωση υπουργού, το προσωπικό του Σώματος Αγροφυλακής, πέραν από τις σχολές, τα κέντρα εκπαίδευσης και τα σκοπευτήρια των υπηρεσιών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δύναται να εκπαιδεύεται και στις σχολές, στα κέντρα εκπαίδευσης και τα σκοπευτήρια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η στελέχωση της Ελληνικής Αγροφυλακής θα αρχίσει το 2006 και αρχικά θα ενταχθούν σε αυτήν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του 1993, όπως και απόστρατοι αξιωματικοί της τελευταίας πενταετίας από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Ανάμεσα στα καθήκοντά τους θα είναι η πρόληψη και καταστολή οποιωνδήποτε μορφών παραβατικότητας απειλούν το περιβάλλον και την ελληνική αγροτική ύπαιθρο και παραγωγή, ο έλεγχος των όρων και των προϋποθέσεων για το χαρακτηρισμό νέων αγροτών, το Κτηματολόγιο, η πρόληψη και καταστολή της κλοπής, της φθοράς, καθώς και άλλων αδικημάτων, που αφορούν το αγροτικό περιβάλλον, τα αγροτικά κτήματα, τη χλωρίδα και την πανίδα, την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, την έκδοση αγρονομικών διατάξεων, την έκδοση βεβαιώσεων ποσοτικών στοιχείων και χαρακτηριστικών φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, αλλά και η συνδρομή στη δίωξη της λαθρομετανάστευσης.


Οι ΗΠΑ «προβίβασαν» την ασφάλεια πτήσεων

Πανηγυρίζει το υπουργείο Μεταφορών

Στην πρώτη κατηγορία, από τη δεύτερη που μας είχαν υποβιβάσει οι ίδιοι πριν από πέντε χρόνια, κατατάσσουν πάλι την Ελλάδα στον τομέα ασφάλειας πτήσεων οι αρμόδιες Ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ.

Την απόφαση αυτή των Αμερικανικών Αρχών (FAA) για την αναβάθμιση της Ελληνικής Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε στον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ρις, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο υπουργείο.

Στη μακροσκελή... διθυραμβική ανακοίνωση, που εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών, αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί προχώρησαν στην απόφαση αυτή «αναγνωρίζοντας τις σημαντικές και αποτελεσματικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και συνολικά των συνθηκών αεροπορίας στη χώρα μας». Αυτό που αποφεύγει να πει ο Μ. Λιάπης είναι ότι τόσο οι προηγούμενοι κυβερνώντες όσο και οι νυν έκαναν τα πάντα προκειμένου να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση των Αμερικανών σε κάθε επίπεδο (π.χ. στο πλήρες ηλεκτρονικό φακέλωμα, που περιλαμβάνει από δακτυλοσκοπία μέχρι φωτογράφιση προσώπου των Ελλήνων επιβατών που εισέρχονται σε αμερικανικό έδαφος).

Πάντως, ο Μ. Λιάπης προανήγγειλε ότι σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για την ασφάλεια των αεροδρομίων από πλευράς εγκαταστάσεων και διακίνησης επιβατών και αποσκευών. Δε γνωρίζουμε αν η δήλωση αυτή εντάσσεται στις περαιτέρω εγγυήσεις της ελληνικής πλευράς προς την αμερικανική. Εκείνο, πάντως, που είναι σίγουρο είναι ότι όποτε «καπνίσει» στους Αμερικανούς, η Ελληνική Πολιτική Αεροπορία μπορεί να βρεθεί ξανά στη δεύτερη ή ακόμα και στην τελευταία κατηγορία, αν αυτό εξυπηρετεί τα όποια συμφέροντά τους.


ΡΟΔΟΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ακτοπλοΐα

Με πικέτες, πανό και συνθήματα διαμαρτυρίας, οι κάτοικοι της Ρόδου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΕΚΡ και στη συνέχεια πορεία στο λιμάνι. Εκεί προέβαλαν δυναμικά τα αιτήματά τους, τα οποία, συντεταγμένα στο διεκδικητικό πλαίσιο της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής, είναι φτηνές, ασφαλείς, σύγχρονες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, κόντρα στην αντιλαϊκή, φιλοεφοπλιστική πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η διοίκηση του ΕΚΡ, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΡ Γιάννης Σαρικάς, είναι πεισμένη πως η λύση του ακτοπλοϊκού προβλήματος προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων είναι μία. Η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, καθώς όλες οι συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και ως εκ τούτου πρέπει να παρέχονται από δημόσιο οργανισμό».

Παράλληλα, επισήμανε το γεγονός πως για πρώτη φορά στο νησί υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα άνεργοι ιδιαίτερα στον τομέα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και αυτό δεν είναι άσχετο και με την κατάσταση στην ακτοπλοΐα και την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. «Οι εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, πρόσθεσε, έχουν επιδεινώσει τα προβλήματα της περιοχής σε μια σειρά κρίσιμους τομείς, όπως της απασχόλησης, της τουριστικής και μη κίνησης, με όλες τις προεκτάσεις που αυτό έχει, της διακίνησης αγαθών και προϊόντων, της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους, της ίδιας της αναπτυξιακής προοπτικής της Ρόδου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ