Απέναντι στις απειλές των ΗΠΑ - Ισραήλ, την άγρια κρατική καταστολή και τις αλά καρτ «ευαισθησίες» ΕΕ και ΝΑΤΟ
Παρέμβαση στη συζήτηση για τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Ιράν, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης σημείωσε στην ομιλία του:
«Καταδικάζουμε τις απειλές - προετοιμασία των ΗΠΑ - Ισραήλ για νέα ιμπεριαλιστική στρατιωτική επίθεση στο Ιράν.
Αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων βομβαρδισμών κατά του Ιράν, της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, των απειλών απέναντι στην Κούβα, σε Γροιλανδία, Κολομβία, Μεξικό. Επιδίωξή τους ο έλεγχος της χώρας στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Κίνα και την Ρωσία.
Ο ιρανικός λαός παλεύει για τα δικαιώματά του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του καπιταλιστικού κράτους του Ιράν, που καταστέλλει τις λαϊκές κινητοποιήσεις και πυροβολεί διαδηλωτές, απαγορεύει τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος (Τουντέχ).
Απέναντι σε μηχανορραφίες, υποκριτικές αλά καρτ «ευαισθησίες» ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, της ελληνικής κυβέρνησης που ταυτόχρονα στηρίζουν τους τζιχαντιστές στη Συρία, τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, τη Σαουδική Αραβία, που καταπατούν πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα ή το κράτος του Ισραήλ και τον εγκληματία πολέμου Νετανιάχου που δολοφονούν τον Παλαιστινιακό λαό, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ιρανικό λαό.
Αυτός έχει την αποκλειστική ευθύνη με την αυτοτελή του πάλη, για να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του».
«Δεν θα σταματήσουμε», ξεκαθάρισε η Γερμανία
2026 The Associated Press. All |
Από την πρόσφατη (13/1) κινητοποίηση των Γάλλων αγροτών ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ - Μercosur |
Οπως δήλωσε (ανώνυμα) Ευρωπαίος αξιωματούχος στο αμερικανικό πρακτορείο «Reuters», «η Συμφωνία ΕΕ - Mercosur θα εφαρμοστεί προσωρινά μόλις η πρώτη χώρα της Mercosur (σ.σ Ενωση Ουρουγουάης, Παραγουάης, Αργεντινής, Βραζιλίας) την επικυρώσει (...) πιθανότατα θα είναι η Παραγουάη τον Μάρτη».
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, που προχτές έκρινε την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου «λανθασμένη εκτίμηση της γεωπολιτικής συγκυρίας», δήλωσε ότι «λυπάται για την απόφαση, η οποία δημιούργησε ένα ακόμη εμπόδιο», αλλά - πρόσθεσε - «να είστε βέβαιοι: Δεν θα σταματήσουμε. Η Συμφωνία με τη Mercosur είναι δίκαιη και ισορροπημένη. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση αν θέλουμε να πετύχουμε υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη».
Στο μεταξύ, χτες καταψηφίστηκε νέα πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η τέταρτη κατά σειρά που κατατίθεται σε μόλις ένα εξάμηνο. Η νέα πρόταση κατατέθηκε στον απόηχο των εξελίξεων με την Εμπορική Συμφωνία ΕΕ - Mercosur, εξέλιξη κι αυτή ενδεικτική των αντιθέσεων που διευρύνονται εντός της ΕΕ.
Την πρόταση υπερψήφισαν 165 ευρωβουλευτές και την καταψήφισαν 390, ενώ 10 απείχαν. Σε αυτήν αναφερόταν ότι η Κομισιόν «απέτυχε να εισακούσει τους αγρότες και τους πολίτες», αλλά και ότι «υπερέβη τις αρμοδιότητές της» με την υπογραφή της Συμφωνίας.
Θυμίζουμε ότι μια πρόταση μομφής για να εγκριθεί, χρειάζεται μία πλειοψηφία δύο τρίτων.
Εντείνεται η πολεμική προετοιμασία, στο έδαφος της στασιμότητας της καπιταλιστικής οικονομίας και του ανταγωνισμού με ΗΠΑ - Κίνα
Σε αριθμό - ρεκόρ για τα τελευταία 15 χρόνια έφτασαν οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις το 2025, με περισσότερους από 184.000 στρατιώτες σε ενεργό υπηρεσία τον Δεκέμβρη, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Μπ. Πιστόριους, δηλαδή 3.000 στρατιώτες περισσότερους σε σχέση με το τέλος του 2024. Η Γερμανία εντείνει την πολεμική προπαρασκευή της και, μαζί με την κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και της παραγωγής όπλων, επιδιώκει να αυξήσει και το στρατιωτικό προσωπικό της.
Είναι «το καλύτερο αποτέλεσμα στρατολόγησης τα τελευταία 15 χρόνια», δήλωσε ο Πιστόριους, ωστόσο οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις χρειάζονται ακόμα σχεδόν 80.000 στρατιώτες, με τον στόχο του ΝΑΤΟ να κάνει λόγο για 260.000 στρατιώτες ενεργού υπηρεσίας έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030.
Επιπλέον, η Γερμανία θα πρέπει μέχρι τότε να έχει προσελκύσει 200.000 εφέδρους. Σημαντικό πρόβλημα της Bundeswehr παραμένει πάντως το υψηλό ποσοστό αποχώρησης από τις τάξεις της - σχεδόν το 25% των νέων που κατατάσσονται, στην πορεία εγκαταλείπουν τον στρατό.
Οι πολεμικές προετοιμασίες της Γερμανίας γίνονται στο έδαφος της επίμονης ύφεσης ή στασιμότητας της ισχυρότερης καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ, της υποχώρησης των επενδύσεων, της σχετικής υποχώρησης της βιομηχανικής παραγωγής και του σφοδρού ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Είναι ενδεικτικά τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας σύμφωνα με τα οποία το 2025 καταγράφηκε μείωση στις εξαγωγές γερμανικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ έχασαν την πρώτη θέση ως εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, την οποία καταλαμβάνει και πάλι η Κίνα, με τη συνολική αξία των διμερών εμπορικών συναλλαγών να φτάνει τα 230,8 δισ. ευρώ, ενώ το εμπόριο Γερμανίας - ΗΠΑ έφτασε τα 222,8 δισ.
Η Γερμανία διατηρεί το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, αλλά μειωμένο στα 48,9 δισ. ευρώ τους πρώτους 11 μήνες του 2025, στο χαμηλότερο επίπεδο από το έτος 2021 της πανδημίας COVID-19. Το ιστορικό υψηλό των 64,8 δισ. ευρώ σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
Τους πρώτους 11 μήνες του 2025 οι εξαγωγές προϊόντων Made in Germany προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 9,4%, στα 135,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,2%, στα 86,9 δισ.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ έχει επικρίνει επανειλημμένα - από την πρώτη του θητεία - τα υψηλά εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στις εξαγωγές αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ.
Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας πλήττεται, όπως φαίνεται ιδιαίτερα από τους νέους δασμούς. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων μειώθηκαν κατακόρυφα, κατά 17,5% από Γενάρη έως Νοέμβρη, σε αξία 26,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού μειώθηκαν κατά 9%, στα 24,1 δισ. ευρώ.
«Η αγορά των ΗΠΑ είναι απίθανο να αποτελέσει αγορά ανάπτυξης για τους Γερμανούς εξαγωγείς στο άμεσο μέλλον. Εχει μεταλλαχθεί σε μια επικίνδυνη επιχείρηση», τονίζουν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, ενώ την ίδια ώρα «εντείνεται ο ανταγωνισμός από την Κίνα».
Την «επιχειρησιακή της αποτελεσματικότητα» ενισχύει η γαλλική τράπεζα «Societe Generale» - η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας - που χτες ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε τουλάχιστον 1.800 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2027.
Οπως σημείωσαν σε δηλώσεις τους στελέχη της, η εταιρεία «συνεχίζει να ενισχύει την επιχειρησιακή της αποτελεσματικότητα, να απλοποιεί την οργάνωσή της και να επενδύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην εσωτερική κινητικότητα».
Ειδικά από τον Μάη του 2023, ο όμιλος έχει απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας και έχει πουλήσει πολλές μονάδες για «εξορθολογισμό εξόδων». Πάντως, μόνο την τελευταία χρονιά οι μετοχές του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 150%...
Στα 67 έφθασαν χτες τα θύματα από την πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο σε εμπορικό κέντρο στο Καράτσι του νότιου Πακιστάν. Μόνο 30 σοροί εντοπίστηκαν σε κατάστημα του ημιωρόφου. Οι έρευνες συνεχίζονται καθώς δεκάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι.
Μεγάλη είναι η αγωνία των συγγενών ειδικά των εργαζομένων στο πολυκατάστημα, καθώς πολλές σοροί είναι εντελώς απανθρακωμένες και η αναγνώρισή τους είναι πολύ δύσκολη. Τουλάχιστον 50 άτομα έδωσαν δείγματα DNA, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μέλη της οικογένειάς τους ανήκουν σε όσους αγνοούνται ή η απώλειά τους πιστοποιείται επίσημα. Τα ερωτήματα για την τήρηση μέτρων ασφαλείας είναι πολλά, ειδικά ως προς τον αριθμό των εξόδων κινδύνου που υπήρχαν, το αν λειτουργούσαν κανονικά κ.τ.λ.