Η εθνικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας από την κυβέρνηση της Αργεντινής, προβάλλεται ως φιλολαϊκό μέτρο, ωστόσο στα πλαίσια του καπιταλισμού αξιοποιείται από την αστική τάξη |
Συνεχίζεται ο σάλος που έχει προκαλέσει το σχέδιο της κυβέρνησης της Αργεντινής να εθνικοποιήσει το πλειοψηφικό πακέτο της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας Repsol-YPF SA, που από το 1993 έχει ιδιωτικοποιηθεί και ανήκει στον ισπανικό κολοσσό Repsol, ενώ μετά την Γερουσία, το σχέδιο μένει να επικυρωθεί και από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι η εθνικοποίηση περιλαμβάνει και την εταιρεία φυσικού αερίου YPF Gas Sa.
Η κίνηση της κυβέρνησης της Αργεντινής έγινε προφανώς με ταχύτητα αστραπής για να σταματήσει την πώληση της YPF στην κινεζική Sinopec και συνδέεται άμεσα με την ανακάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα σχιστολιθικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Vaca Muerta στη επαρχία Νεουκέν, στην αργεντίνικη Παταγωνία καθώς και τα πετρελαϊκά κοιτάσματα που φέρονται να έχουν ανακαλυφθεί στα ανοικτά των ακτών της και στα νησιά Μαλβίνας/Φόκλαντς. Υπό αυτό το πρίσμα και σε συνδυασμό με την ανακάλυψη των τεράστιων αποθεμάτων στη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα, το εγχώριο κεφάλαιο της Αργεντινής ποντάρει στις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών και ειδικών που θεωρούν ότι ο ενεργειακός χάρτης θα αλλάξει συλλήβδην, γεγονός που θα σημάνει την επιστροφή στην κερδοφορία μέσω της αναβάθμισης της χώρας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί είναι αρκετά πιθανό ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής θέλει άμεσα να διαπραγματευτεί με την κινεζική εταιρεία που φέρεται να είχε καταλήξει σε προκαταρκτική μη δεσμευτική συμφωνία ύψους 15 δισ. δολαρίων με την ισπανική. Πάντως ο εκπρόσωπος της Sinopec, Χουάνγκ Ουεσένγκ, δεν θέλησε να σχολιάσει το φερόμενο ως ναυάγιο της εξαγοράς.
Η κίνηση της αργεντίνικης κυβέρνησης προκάλεσε «σεισμό» στις παγκόσμιες αγορές ειδικά σε μια στιγμή, που η τιμή του πετρελαίου συνεχώς ανεβαίνει εξαιτίας της μείωσης της προσφοράς του ιρανικού πετρελαίου στα πλαίσια των κυρώσεων και του ιμπεριαλιστικού φονικού εναγκαλισμού του Ιράν. Η Repsol-YPF Sa αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος των αποθεμάτων του ισπανικού κολοσσού, άρα και ένα σημαντικό προμηθευτή για την ΕΕ ειδικά υπό το πρίσμα της κορύφωσης της καπιταλιστικής κρίσης και του εμπάργκο του ιρανικού πετρελαίου. Εκτός αυτών η Repsol-YPF ήταν η αιχμή του δόρατος της πολιτικής και οικονομικής επέκτασης της Ισπανίας και τμήματος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, στις αγορές της Λατινικής Αμερικής επέκταση που συνδέθηκε άρρηκτα με το σχέδιο του ευρώ. Εύλογες οι αντιδράσεις λοιπόν της κυβέρνησης της Ισπανίας που έχει απειλήσει με «σκληρά μέτρα ως αντίποινα» ενώ το θέμα θα βρίσκεται και στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα.
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασαν «την αρνητική εξέλιξη» και κάλεσαν την Αργεντινή να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Ισπανία, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα. Από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως αναμενόταν η Κολομβία και το Μεξικό -όπου η κρατική PEMEX έχει το 10% των μετοχών- καταδίκασαν την κίνηση ενώ και ο πρόεδρος της Βολιβίας, που έχει προχωρήσει και ο ίδιος στην εθνικοποίηση του πετρελαϊκού τομέα, έλαβε αποστάσεις σημειώνοντας ότι η ενέργεια της Αργεντινής «δεν θα έχει επιπτώσεις στις δικές μας συμφωνίες με την Repsol». Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δηλώνει έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια και τεχνική υποστήριξη, για την εθνικοποίηση της εταιρείας.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της KFOR Μαρκ Στίμλερ είπε πως η ΝΑΤΟική δύναμη «δεν γνωρίζει κανένα στοιχείο» σχετικά με την ύπαρξη οποιωνδήποτε ένοπλων οργανώσεων στο Κοσσυφοπέδιο και ατόμων περισσότερο οπλισμένων... «απ' ό,τι συνήθως στην περιοχή».
Αφορμή για τις παραπάνω δηλώσεις έδωσε πρόσφατο «τελεσίγραφο» της οργάνωσης κατά Πρίστινας, Σκοπίων και Αθήνας, αλλά και οι προχτεσινές εκκλήσεις του Σέρβου υπουργού αρμόδιου για το Κοσσυφοπέδιο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, προς το ΝΑΤΟ, ώστε να ερευνήσουν την ύπαρξη ένοπλων εξτρεμιστικών οργανώσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Αφορμή στάθηκε η κυκλοφορία βίντεο που έδειχνε Αλβανούς με στολές στρατιωτικής παραλλαγής να κάνουν δοκιμές εκτοξευτήρων ρουκετών σε περιοχές της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.
Αυτά ενώ στις 17 του μήνα κυκλοφόρησαν πληροφορίες σχετικά με «έκτακτο συνέδριο» Αλβανών αυτονομιστών του λεγόμενου ACTOSH, που φέρεται πως ιδρύθηκε στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Οι αυτονομιστές σε ανακοίνωση που έδωσαν στο αλβανικό πρακτορείο «Noa.al» ισχυρίζονται ότι είναι καλά οργανωμένοι και εξοπλισμένοι και ότι δίνουν «διορία δύο βδομάδων» στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, για «αποκατάσταση της αρχής» και καταστροφή των λεγόμενων παράλληλων σερβικών διοικητικών δομών στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με ένοπλη δράση. Την ίδια προθεσμία έδωσαν στα Σκόπια, «ώστε να αποσυρθεί από τα αλβανικά εδάφη που κατέλαβε, διαφορετικά θα υπάρξουν επιθέσεις κατά των αστυνομικών και στρατιωτικών δομών». Τέλος, η οργάνωση φέρεται να προειδοποιεί και την ελληνική κυβέρνηση «να μην παίζει με τη μοίρα των Αλβανοτσάμηδων γιατί θα δεχθεί επιθέσεις από την πλευρά μας».
Από την πλευρά του ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός Χ. Θάτσι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «δεν ενδιαφέρεται να προβεί σε χρήση βίας» στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας εντούτοις ότι «δεν θα επιτρέψει να πληγεί ούτε κατά ένα χιλιοστόμετρο της επικράτειάς του».
Εν μέσω αυτών, ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Κριστιάν Ντιακονέσκου, μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι το Βουκουρέστι παραμένει συνεπές στη θέση του για μη αναγνώριση του προτεκτοράτου επειδή «δεν εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει το διεθνές δίκαιο για να λειτουργήσει ως κράτος».
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--
Χιλιάδες αγρότες με τις οικογένειες τους άρχισαν σταδιακά από την Τρίτη, παγκόσμια μέρα του αγώνα των ακτημόνων αγροτών, τις καταλήψεις 120.000 στρεμμάτων αρόσιμης δημόσιας γης, «που έχει αρπαχτεί βίαια και παράνομα από μεγαλοτσιφλικάδες, στην οποία έχουν δικαίωμα να καλλιεργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ονδούρας και έχουν καταθέσει τις νόμιμες αιτήσεις χρόνια πριν» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αγροτικής οργάνωσης Via Campesina και στέλεχος του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης - FNRP, Ραφαέλ Αλεγκρία.
Μέχρι χτες καταλήψεις που οργανώθηκαν μέσω της Via Campesina και του FNRP είχαν γίνει ή κάποιες βρίσκονταν ακόμη σε εξέλιξη στις επαρχίες Γιόρο, Κορτές, Σάντα Μπάρμπαρα, Ιντιμπουκά, Κομαγιάγουα, Φρανσίσκο Μορασάν, Ολάντσο, Ελ Παραΐσο και Τσολουτέκα με σημαντικότερη ίσως αυτή στην επαρχία Κορτές όπου 1.500 αγρότες κατέλαβαν τις εκτάσεις που υποτίθεται ανήκουν στην εταιρεία Compana Azucarera Hondurena, S.A. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αστυνομία αλλά και ιδιωτικοί στρατοί των τσιφλικάδων ανέλαβαν το έργο της εκδίωξης των αγροτών, όπως στην περίπτωση της Λα Λίμα, μόλις 10 χλμ. από το Σαν Μανουέλ Κορτές που είχε αναδειχθεί σε κέντρο της πάλης, όπου πάνω από 30 οπλισμένοι με αυτόματα πολυβόλα ιδιωτικοί φρουροί εκδίωξαν, απειλώντας, περίπου 80 αγρότες και τις οικογένειές τους, οι οποίοι όμως μέχρι χτες παρέμεναν στη γη με στόχο να την ανακαταλάβουν.
Το πρόβλημα της αναδιανομής γης είναι κεντρικό ζήτημα του αγώνα στην Ονδούρα εδώ και χρόνια, που βρήκε μια πολύ πρόσκαιρη δικαίωση με τη νομοθεσία που είχε εισάγει ο ανατραπέντας με πραξικόπημα Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια. Αυτό που υλοποιείται σήμερα από το καθεστώς Λόμπο, διάδοχο του πραξικοπήματος είναι η αργή αλλά πολύ βίαιη εξόντωση του αγροτικού κινήματος. Πλέον χαρακτηριστική και φονική περίπτωση η περιοχή Μπάχο Αγουάν, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν δολοφονηθεί δεκάδες κατά κύριο λόγο από τους παραστρατιωτικούς του μεγαλογαιοκτήμονα Μιγκέλ Φακουσέ. Τελευταία θύματα τρεις εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στην αγροβιομηχανία του Φακουσέ Quimicas Dinant, οι οποίοι δολοφονήθηκαν την Κυριακή μία μόλις μέρα μετά τη δολοφονία ενός ακόμη αγρότη.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--
Σε δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή και να πλήξει οποιοδήποτε στόχο στην Κίνα, ολόκληρη την Ασία και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρας, προχώρησε χθες η Ινδία, όπως δημοσιοποιήθηκε από τον ινδικό στρατό, με τη σιωπηλή ανοχή των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, ο πύραυλος «Agni V» εκτοξεύθηκε από θαλάσσια βάση στην Ορίσα, ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές εάν η δοκιμή ήταν επιτυχής ή όχι, με το αποτέλεσμα να αναμένεται σε λίγο καιρό. Δεδομένου ότι η Ινδία θεωρείται ως πολύτιμος σύμμαχος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ασία, προχώρησε στη σχετική δοκιμή, χωρίς τα συνήθη καταδικαστικά σχόλια από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που ακολουθούν άλλα κράτη. Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς διαθέτουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία και η Βρετανία.