Επικροτεί το σύνολο των ταξικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σύμπλευση του δικομματισμού
Η ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου και των κομμάτων του απαιτεί ενιαία απάντηση από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Αυτή την αναγκαιότητα ανέδειξε και η προχτεσινή απεργία |
Η Ρηγίλλης θεωρεί «ανεπαρκή» τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και την εισοδηματική πολιτική «για να βγάλουν την οικονομία από την κρίση». Αποφεύγοντας να ασκήσει οποιαδήποτε ουσιώδη κριτική για τα μέτρα αυτά, επιλέγει να μεταφέρει το κέντρο βάρους της «αντιπολιτευτικής» τακτικής στην «ανάπτυξη», πιέζοντας για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, που ονομάζει εύηχα «ανάσες ανάκαμψης».
Στην πραγματικότητα πρόκειται για αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας με στόχο το δραστικό περιορισμό του λεγόμενου εργατικού κόστους, όπως η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η απελευθέρωση των αγορών, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ό,τι έχει απομείνει), καθώς και προσφορά «ζεστού χρήματος» στις επιχειρήσεις.
«Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει άμεσα ρυθμίσεις - "ανάσες" ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο Αντ. Σαμαράς, προειδοποιώντας ότι «αλλιώς θα εκτιναχθεί η ανεργία στα ύψη». Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας χτες σε σύσκεψη των επικεφαλής των γραμματειών του κόμματός του, απέφυγε και πάλι να γίνει πιο συγκεκριμένος για τις «ανάσες ανάπτυξης», περιοριζόμενος σε αυτή τη φάση να προετοιμάζει το έδαφος, συντονίζοντας τις κινήσεις του κόμματός του με αυτές της ΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων.
Την ίδια στιγμή επικρότησε το πάγωμα (μείωση) των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, τη δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών, κ.ο.κ., στο όνομα ότι «το κράτος πρέπει να μειώσει τις σπατάλες του» καθώς και ότι «τελείωσε η εποχή που αναδιανέμαμε δανεικά σε βάρος των παιδιών μας». Από την άλλη έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τους οικονομικά ασθενέστερους, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους», αποφεύγοντας βέβαια να αναφέρει κάποια συγκεκριμένα.
Συνεχίζοντας τις δημαγωγικές κορόνες, επέκρινε τον Γ. Παπανδρέου επειδή «προτίμησε την εύκολη λύση», δηλαδή «να τα ρίξει όλα στον φορολογούμενο», εξομοιώνοντας πίσω από τον όρο αυτό και την πλουτοκρατία και τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Βασική επιδίωξη, να εμφανιστεί το κόμμα του ως αποκούμπι των οικονομικά ασθενέστερων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. «Ως ΝΔ πρέπει να είμαστε κοντά στον κόσμο, κοντά στον απλό πολίτη», είπε στα στελέχη του.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της συναινετικής τακτικής του κόμματός του λέγοντας ότι «δεν κάνουμε δομική αντιπολίτευση» αλλά «ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση να πάρει σωστά μέτρα». Ο Αντ. Σαμαράς δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά στην ανατροπή του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, για την οποία δεν έχει εκφράσει καμία αντίρρηση. Αντίθετα, το μόνο που βρήκε να επισημάνει ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας, Ι. Βρούτσης, ήταν ότι «τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, είναι γενικά, αποσπασματικά και, κυρίως, χωρίς τεκμηρίωση».
Οι μάρτυρες αναπαράγουν στοιχεία της δικογραφίας που δεν έχει δοθεί ακόμα στους βουλευτές
Tην εμπλοκή υπουργών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ στο σκάνδαλο της «Ζήμενς» έδειξε χτες η δημοσιογράφος Α. Μπουγάτσου κατά τη δεύτερη μέρα κατάθεσής της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το θέμα, ενώ επέρριψε ευθύνες και σε δικαστικούς για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση.
Η μάρτυρας έριξε ευθύνες στον ανακριτή Δ. Οικονόμου που ασχολήθηκε με την υπόθεση της σύμβασης του δημοσίου με τη «Ζήμενς» για τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Είπε ότι ενώ είχε στα χέρια του καταθέσεις που ενέπλεκαν πολιτικά πρόσωπα, όπως του Χρ. Βερελή από το ΠΑΣΟΚ για την αρχική υπογραφή, του Μ. Λιάπη από τη ΝΔ για την κατακύρωση της σύμβασης και των Ε. Στυλιανίδη και Κ. Χατζηδάκη για την παράταση της σύμβασης, δεν έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή, όπως όφειλε, για να κινηθεί η διαδικασία «περί ευθύνης υπουργών».
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του τότε πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, η Βουλή έκλεισε το Μάη του 2009 με αποτέλεσμα να παραγραφούν οι όποιες ποινικές ευθύνες υπουργών. Η Α. Μπουγάτσου είπε ότι ο ανακριτής μπορούσε να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή ακόμα και μετά το κλείσιμό της. Κατέθεσε επίσης ότι υπάρχει και δεύτερο έμβασμα προς λογαριασμό με το όνομα «Ρόκος», ύψους 250.000 ευρώ, το Φλεβάρη του 2000.
Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής συναντούν δυσκολίες καθώς στα μέλη της δεν έχει χορηγηθεί η ογκώδης δικογραφία που έχει σχηματιστεί στη Δικαιοσύνη (τμηματικά έρχονται κάποια κομμάτια και μάλιστα «χύμα»). Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι βουλευτές αγνοούν τη δικογραφία οι δύο δημοσιογράφοι μάρτυρες στις απαντήσεις τους κατέθεταν κομμάτια αυτής της δικογραφίας που είχαν στην κατοχή τους.
Απαντώντας στις κατηγορίες της Εξεταστικής για αργοπορία της Δικαιοσύνης να αποστείλει στη Βουλή τους πλήρεις φακέλους της δικογραφίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, σε χτεσινή ανακοίνωση αποδίδει την τμηματική αποστολή της δικογραφίας στον τεράστιο όγκο της.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, έκανε μια αναδρομή στην υπόθεση των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ, το 1986, έκλεισε την κρατική ΕΛΒΗΛ που κατασκεύαζε τηλεπικοινωνιακό υλικό. Στη συνέχεια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαδοχικά ιδιωτικοποίησαν τον ΟΤΕ, σε μια πορεία που συνοδεύεται από «μαύρο χρήμα», με αποτέλεσμα σήμερα οι τηλεπικοινωνίες μας να είναι κάτω από τον έλεγχο της πολυεθνικής «Ντόιτσε Τέλεκομ». Η Α. Μπουγάτσου συμφώνησε ότι μόνοι ωφελημένοι από αυτές τις εξελίξεις είναι οι ιδιώτες και η γερμανική πολυεθνική.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι στέλεχος της «Ζήμενς» από τη Γερμανία, που κατηγορείται για την υπόθεση και είναι σε «κατ' οίκον» περιορισμό στη βίλα του στην Πάρο, έχει ομολογήσει ότι ήταν στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του (τότε ΟΔΓ), με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ευαίσθητο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Ο Θ. Παφίλης ρώτησε και για τη στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, τόσο στο ΔΣ του ΟΤΕ όσο και στην ΟΜΕ - ΟΤΕ και η μάρτυρας είπε ότι οι εν λόγω συνδικαλιστές ψήφιζαν πάντα όλες τις συμβάσεις του ΟΤΕ με τη «Ζήμενς».