Οι αντιδραστικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τις διαπραγματεύσεις
Associated Press |
Διαδηλωτές που στηρίζουν τον Εβο Μοράλες σε μπλόκο κοντά στη Σάντα Κρους |
Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις τους, οι κυβερνήτες της Ταρίχα, της Σάντα Κρους, του Μπένι και του Πάντο δε συναινούν τελικά στην πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση του Εβο Μοράλες... Εμμένουν στις θέσεις τους στα κρίσιμα ζητήματα της αυτονομίας, της διάθεσης των εσόδων των υδρογονανθράκων, της διανομής της γης και φυσικά στην αντίθεσή τους ως προς την προσφυγή σε δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος.
«Για άλλη μία φορά καταδικάζουμε την έλλειψη πολιτικής βούλησης από τους κυβερνήτες να στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η εθνική ενότητα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιβάν Κανέλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες την εφημερίδα «La Opinion». Ο Κανέλας μάλιστα σημείωσε ότι όταν η κυβέρνηση παρουσίασε την πρόταση για την υπογραφή «εθνικού συμφώνου» δεν απάντησαν τίποτε, ενώ μετά τη δημόσια έκκληση του προέδρου Εβο Μοράλες, ο εκπρόσωπος του CONALDE (της οργάνωσης της ολιγαρχίας) σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι δεν υπογράφουν το κείμενο, ζήτησε νέα πίστωση χρόνου, τουλάχιστον έως τις 25 Σεπτέμβρη - προκειμένου να μη γίνει εφικτή η ψήφιση από το Κογκρέσο διατάγματος προσφυγής σε δημοψήφισμα - και διαμαρτυρόμενος συνάμα για την πίεση που τους ασκούν οι χιλιάδες κινητοποιημένοι αγρότες και ιθαγενείς.
Πρόκειται για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν χιλιάδες μέλη λαϊκών και ιθαγενών οργανώσεων που περιλαμβάνει και αποκλεισμό της Σάντα Κρους. Μέχρι τώρα, 40.000 άτομα της Συνομοσπονδίας των Ιθαγενών της Ανατολικής Βολιβίας (CIDOB), του Συντονιστικού των Εθνοτικών Λαών της Σάντα Κρους (Cepes), της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Εργατών Γης της Βολιβίας (CSUTCB) και της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιθαγενών Αγροτισσών Καταγόμενων από τη Βολιβία «Μπαρτολίνα Σίσα» μπλοκάρουν τις προσβάσεις στη Σάντα Κρους σύμφωνα με ανακοίνωση του CONALCAM. Ως απόρροια της συμφωνίας με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (COB), οι αποκλεισμοί και κινητοποιήσεις ενισχύονται σταδιακά και από τα εργατικά συνδικάτα και τις Επιτροπές Γειτονιάς της πρωτεύουσας Λα Πας και του Ελ Αλτο.
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΑΒΑΝΑ.--
Ζωτικής σημασίας αποδεικνύεται η ίδρυση της «Τράπεζας του Νότου» για την ανάσχεση της παρούσας οικονομικής κρίσης, τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, κατά την εβδομαδιαία εκπομπή του «Αλό Πρεζιντέντε», πριν την αναχώρησή του για την Κούβα, πρώτο σταθμό της περιοδείας σε πέντε χώρες.
Χτες, ο πρόεδρος Τσάβες, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Προεδρίας, Πληροφοριών, Γεωργίας και Βιομηχανίας -Ορυχείων, έφτασε την Αβάνα όπου τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, φορώντας τη στρατιωτική του στολή. Ο Ούγο Τσάβες επρόκειτο να συναντηθεί τόσο με τον Ραούλ Κάστρο όσο και με τον Φιντέλ. Μετά την Αβάνα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θ' αναχωρήσει για τη συνέχεια της περιοδείας του, η οποία θα τον φέρει στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.
Τέλος, ρωσικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν χτες από τη βάση τους στην Αρκτική με προορισμό την Καραϊβική προκειμένου να πραγματοποιήσουν κοινά γυμνάσια με τη Βενεζουέλα στην περιοχή, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, Ιγκόρ Ντιγκάλο, μην αποκαλύπτοντας συνολικά πόσα πλοία κατευθύνονται στην περιοχή, αλλά ότι πρόκειται για «το πυρηνοκίνητο καταδρομικό "Πιοτρ Βελίκι", το αντιτορπιλικό "Ναύαρχος Τσαμπανένκο" και για άλλα πλοία συνοδείας».
ΚΙΤΟ.--
Πέντε μέρες έμειναν μέχρι την Κυριακή, μέρα - σταθμό για τη σύγχρονη ιστορία του Εκουαδόρ, καθώς ο λαός της χώρας καλείται στις κάλπες να εγκρίνει ή να καταψηφίσει το νέο Σύνταγμα της χώρας.
Η έγκρισή του θεωρείται βέβαιη καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, υπέρ της έγκρισης τάσσεται το 60%, κατά τάσσεται το 27%, ενώ 13% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό. Την Κυριακή η καμπάνια του «ναι» πραγματοποίησε μεγάλη διαδήλωση και πορεία υπέρ του νέου Συντάγματος στην πρωτεύουσα Κίτο. Παρόμοιες διαδηλώσεις οργανώνονται σε όλες τις πρωτεύουσες των οκτώ διοικητικών περιφερειών ενώ η αυλαία τέλους της εκστρατείας θα πέσει την Παρασκευή, στη δεύτερη μεγάλη πόλη Γκουαγιακίλ, με συγκέντρωση και συναυλία στο στάδιο Μοντέλο, όπως δήλωσε το ηγετικό στέλεχος του κόμματος Αλιάνσα Παΐς, Εδουάρδο Παρέδες. Αντιδιαδήλωση στο Γκουαγιακίλ διοργανώνει την ίδια μέρα το «Κόμμα Πατριωτική Κοινωνία» του πρώην Προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες καλώντας το λαό να ψηφίσει «όχι»...
Η βραζιλιάνικη πετρελαϊκή εταιρεία «Petrobras» συμφώνησε να επιστρέψει στο Εκουαδόρ τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, που είναι γνωστές ως «Μπλοκ 31», στο εθνικό πάρκο Γιασούνι, για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Κορέα.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--
«Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) ζήτησε ουσιαστικές απαντήσεις από το Ιράν που ν' αποδεικνύουν ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν είναι στρατιωτικού χαρακτήρα, αλλά δεν τις έλαβε». Αυτό υποστήριξε, χτες, με δηλώσεις του ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, αρνούμενος, όμως, να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς πληροφορίες έχει η υπηρεσία στα χέρια της από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και ποιες είναι οι απαντήσεις που δεν έδωσε η ιρανική ηγεσία.
Η Τεχεράνη, από την άλλη, διά του εκπροσώπου της στη ΔΕΑΕ κατηγορούσε τη διοίκηση της υπηρεσίας ότι δεν της κοινοποίησε ποτέ τις επίμαχες πληροφορίες και ότι δεν είναι από καμία άποψη λογική αυτή η στάση αλλά δείχνει «προκατάληψη». Επανέλαβε ότι το πρόγραμμα της χώρας του είναι ειρηνικό και ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τη ΔΕΑΕ.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, που συναντήθηκαν την Παρασκευή, συμφώνησαν απλώς να «εξετάσουν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων», καθώς η Μόσχα και στη συνέχεια η Κίνα κατέστησαν σαφές ότι δε θεωρούν απαραίτητη την επιβολή νέων κυρώσεων «τουλάχιστον σ' αυτό το στάδιο». Δύο μέρες αργότερα, την Κυριακή, μετά το πέρας στρατιωτικής παρέλασης, ο Ιρανός Πρόεδρος, Αχμαντινετζάντ δήλωνε, για άλλη μια φορά, ότι το Ιράν θ' απαντήσει με τρομερό τρόπο και ταχύτητα σε όποιον του επιτεθεί.
ΠΕΚΙΝΟ.--
Διαστάσεις που ξεπερνούν τα κινεζικά σύνορα λαμβάνει το σκάνδαλο του επιμολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος, συμπαρασύροντας τον επικεφαλής της κινεζικής Υπηρεσίας Ελέγχου της Ποιότητας, Λι Τσανγκτζιάνγκ, που παραιτήθηκε, με την έγκριση και της κυβέρνησης. Στην Κίνα αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής τέσσερα βρέφη έχασαν τη ζωή τους, λόγω του επικίνδυνου γάλακτος, 53.000 βρέφη έχουν νοσήσει, εκ των οποίων τα 13.000 παραμένουν στο νοσοκομείο, με τα 104 να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Το σκάνδαλο που ξεκίνησε από την αποκάλυψη για διοχέτευση μολυσμένου γάλακτος από την εταιρεία «Σανλό», εξαπλώθηκε σε ακόμα 22 εταιρείες, οι οποίες μόλυναν επίτηδες το γάλα με μελαμίνη, που είναι τοξική ουσία, για να εμφανίζεται πλασματικά πλουσιότερο σε πρωτεΐνες. Μία σειρά ασιατικών χωρών, που εισάγουν κινεζικό γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το Μπανγκλαντές, η Βιρμανία, το Μπρουνέι, το Μπουρούντι, η Γκαμπόν, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και η Τανζανία, διέκοψαν τις εισαγωγές, ενώ ξένες εταιρείες έχουν αρχίσει την ανάκληση προϊόντων τους, όπως η ιαπωνική «Marudai Food», η οποία απέσυρε από την αγορά χιλιάδες ψωμάκια στην παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε γάλα της κινεζικής εταιρείας «Yili», μιας από τις γαλακτοκομικές εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου. Οπως αποκαλύφθηκε, το δηλητήριο εντοπίστηκε ακόμα και σε καραμέλες.
Οι αρχές της Κίνας απολογήθηκαν για την κατάσταση, με τον πρόεδρο της χώρας, Χου Τζιντάο, να αποδίδει ευθύνες για τη στάση τους στις τοπικές αρχές, καταγγέλλοντας ότι «ορισμένα στελέχη έχουν χάσει την έννοια των ευθυνών και του δημοσίου συμφέροντος».