ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τις εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές κόντρες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκάλεσε χτες το απόγευμα νέα έκτακτη συνάντηση με 10 από τους βασικότερους υπουργούς της κυβέρνησής της στην εξοχική της κατοικία στην Αγγλία, επιδιώκοντας να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το είδος των εμπορικών σχέσεων που θα μπορούσε να είχε στο μέλλον το Ηνωμένο Βασίλειο με τις άλλες χώρες της ΕΕ, μετά το Brexit.
Εως το βράδυ, οι δυσκολίες στη μαραθώνια συνάντηση δεν φαινόταν εύκολο να ξεπεραστούν, καθώς τα στρατόπεδα των υπουργών υπέρ του «ήπιου» Brexit (όπως οι υπουργοί Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και Εσωτερικών Αμπερ Ραντ) και υπέρ του «σκληρού» Brexit (όπως οι υπουργοί Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ) παρέμεναν σε φάση σύγκρουσης. Η Μέι επιδίωξε την τρίτη τις τελευταίες βδομάδες υπουργική συνάντηση με αντικείμενο τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν στις επόμενες φάσεις διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, μεταξύ άλλων και ενόψει της ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει την επόμενη βδομάδα αναφορικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών. Η Μέι, κατά πληροφορίες βρετανικών εφημερίδων, προώθησε στο τραπέζι της συζήτησης το σχέδιο των λεγόμενων «τριών καλαθιών», στο πλαίσιο του οποίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ήθελε να διατηρήσει τους υπάρχοντες ρυθμιστικούς κανόνες, να τους τροποποιήσει και να πετύχει τους ίδιους στόχους, ή να διαρρήξει τελείως τους δεσμούς με την ΕΕ σε συγκεκριμένους τομείς.
Το ίδιο 24ωρο, ο Ρόμπιν Γουόκερ, στέλεχος του υπουργείου Brexit, εκτίμησε ότι μία πιθανή παράταση του λεγόμενου «μεταβατικού καθεστώτος», έστω και κατά ένα χρόνο, θα κόστιζε στη Βρετανία περίπου 5 δισεκατομμύρια στερλίνες.
Μέσα αυτό το κλίμα, ανακοινώθηκαν νέα στοιχεία σχετικά με τις κινήσεις πολιτών της ΕΕ προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε πως μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη αποχώρησαν από τη Βρετανία 130.000 πολίτες από χώρες της ΕΕ (ρεκόρ δεκαετίας). Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι άλλοι 220.000 πολίτες από χώρες της ΕΕ εγκαταστάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (μειωμένοι κατά 47.000 σε σχέση με το 2016). Διαπιστώθηκε επίσης αύξηση του αριθμού μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.
Τέλος, αίσθηση προκάλεσε νέο άρθρο γνώμης του αμερικανικού δικτύου ειδήσεων «Bloomberg», που υποστήριξε ουσιαστικά τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Βrexit στη Βρετανία, επειδή οι προφανείς πολιτικές επιπτώσεις, η πολιτική κρίση και οι «σφοδρές διαμαρτυρίες» που θα μπορούσε να προκαλέσει θα ήταν καλύτερες «από το χαοτικό Brexit προς το οποίο κατευθύνεται σήμερα η Βρετανία».
Ολα αυτά, μία μέρα πριν από τη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθούν και οι εξελίξεις που αφορούν το Brexit.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Φουντώνουν στις ΗΠΑ οι συζητήσεις και οι κινητοποιήσεις με επίκεντρο την κατοχή και χρήση όπλων μέσα και έξω από τα σχολεία, μετά την αποτρόπαιη σφαγή 17 μαθητών και εκπαιδευτικών στις 14 Φλεβάρη από ένοπλο πρώην μαθητή σε λύκειο στο Πάρκλαντ της Φλόριντα.
Το ίδιο διάστημα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί διαδοχικά ακροάσεις στο Λευκό Οίκο με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς - μάρτυρες ανάλογων σφαγών στα σχολεία, μη διστάζοντας ωστόσο να προτείνει τουλάχιστον αδιανόητα πράγματα. Οπως π.χ. την οπλοφορία «ορισμένων δασκάλων» στα σχολεία «για να σταματήσουν» και να σκοτώσουν... εγκαίρως, εάν χρειαστεί, έναν ή περισσότερους ένοπλους στις σχολικές εγκαταστάσεις. Η πρόταση του Τραμπ για την, υπό όρους, οπλοφορία των εκπαιδευτικών προκάλεσε αλγεινές αντιδράσεις διεθνώς, ωστόσο ο ίδιος την υποστήριξε με θέρμη, προβάλλοντας ως παράδειγμα τη μείωση των προσπαθειών αεροπειρατείας μετά την παρουσία ένοπλων φρουρών σε αεροπλάνα έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ. Σε άλλο σημείο, ο Τραμπ πρότεινε να αυξηθεί στα 21 χρόνια η ηλικία κάποιου που θα μπορεί να προμηθευτεί όπλο, να απαγορευτεί η χρήση εξαρτημάτων σε κοντάκια όπλων που μπορεί να τα μετατρέψουν σε ημιαυτόματα ή αυτόματα, να αυξηθούν τα κέντρα ψυχικής υγείας και να απαγορευτεί η έκδοση άδειας οπλοκατοχής σε άτομα «με διαταραγμένη ψυχική υγεία, δολοφόνους, εμπόρους ναρκωτικών...».
Στο μεταξύ, χτες, ο Γουέιν Λαπιέρ, πρόεδρος του μεγαλύτερου λόμπι οπλοκατοχής στις ΗΠΑ («Εθνική Ενωση Οπλων», NRA), πρότεινε επίσης τη χρήση όπλων για να σταματήσει... η βία των όπλων. «Πρέπει άμεσα να σκληρύνουμε τα σχολεία μας», σημείωσε, «κάθε μέρα, νέα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία που είναι στην ουσία εκτεθειμένα, εύκολοι στόχοι για τον οποιονδήποτε είναι αποφασισμένος να διαπράξει μαζική δολοφονία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει να είναι πιο εύκολο να ανοίξει πυρ κάποιος σε ένα σχολείο, από ό,τι σε μια τράπεζα ή κοσμηματοπωλείο».
Από την άλλη μεριά, οι μαθητές στη Φλόριντα και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις και τις πιέσεις σε πολιτικούς, σε μία προσπάθεια να τους πείσουν να πάρουν μέτρα κατά της οπλοκατοχής. «Ποτέ ξανά» φωνάζουν στις διαδηλώσεις τους, προετοιμάζοντας παράλληλα τη διαμαρτυρία που προγραμματίζουν για τις 24 Μάρτη στην Ουάσιγκτον.
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--
Αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης στην Ολλανδία (που έτσι και αλλιώς βρίσκεται στην κορυφή). Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (CBS) για το τελευταίο τρίμηνο του 2017 οι συμβάσεις μερικής και προσωρινής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2016 και οι συμβάσεις αορίστου χρόνου μειώθηκαν κατά 2,2%.
Ετσι, το 61% του συνόλου των εργαζομένων (ή 5,3 εκατ. εργαζόμενοι) έχουν μόνιμη απασχόληση στην Ολλανδία. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία 15 χρόνια. Το 2003, σχεδόν το 75% των εργαζομένων είχαν μόνιμες συμβάσεις. Το 35% των εργαζομένων - περίπου 3 εκατ. - είναι με κάποια ευέλικτη ή προσωρινή σχέση εργασίας. Συγκεκριμένα 2 εκατ. έχουν κάποια «ευέλικτη ή προσωρινή σύμβαση» και 1,1 εκατ. χαρακτηρίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι με μπλοκάκι (836.000).
Η πλειοψηφία των «ευέλικτων» εργαζομένων (546.000) έχουν μια σύμβαση ορισμένου χρόνου, 362.000 έχουν μια «ευέλικτη σύμβαση» που θα μπορούσε να μετατραπεί σε μόνιμη και 227.000 εργάζονται μέσω γραφείων «ενοικίασης».
ΡΑΜΑΛΑ.-- Εναν 33χρονο Παλαιστίνιο δολοφόνησαν χτες νωρίς το πρωί Ισραηλινοί στρατιώτες εν ψυχρώ, αφού προηγουμένως τον ξυλοκόπησαν με τις κάννες των όπλων τους, μόνο και μόνο επειδή τον είδαν να μεταφέρει στον ώμο «κάποιο μακρύ αντικείμενο». Πριν την επίθεση είχαν κάνει έφοδο σε σπίτια στην Ιεριχώ της Δυτικής Οχθης και ο άτυχος 33χρονος είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει το σπίτι του θείου του, το οποίο είχε δεχτεί εισβολή Ισραηλινών στρατιωτών.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Εκατοντάδες Αφρικανοί μετανάστες διαδήλωσαν χτες στο νότιο Ισραήλ εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου είτε να απελάσει, είτε να φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες Ερυθραίους και Σουδανούς μετανάστες, που βρίσκονται στη χώρα δίχως νόμιμες άδειες παραμονής και εργασίας. Οι διαδηλωτές φώναζαν χτες συνθήματα όπως: «Δεν είμαστε εγκληματίες, είμαστε πρόσφυγες». «Οχι απέλαση, όχι φυλακή, δεν είμαστε προς πώληση, ζητάμε άσυλο», «Φέρτε πίσω τα αδέλφια μας!».
ΚΑΪΡΟ.-- Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε χτες 21 άτομα σε θανατική ποινή και άλλα επτά σε ισόβια, κρίνοντας πως ήταν μέλη του «Ισλαμικού Κράτους».
ΡΙΑΝΤ.-- Ο επικεφαλής της «Γενικής Αρχής Ψυχαγωγίας» στη Σαουδική Αραβία, Αχμεντ αλ Κατίμπ, ανακοίνωσε χτες την ίδρυση ενός ταμείου με κεφάλαια ύψους 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία υποδομών στον τομέα της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Προέβλεψε ότι έως το τέλος τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθούν πάνω από 5.000 καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις στη Σαουδική Αραβία και πως θα έχουν μέχρι τότε βρει δουλειά σε αυτόν τον τομέα πάνω από 230.000 άτομα.
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 76 μαθήτριες διασώθηκαν χτες από το νιγηριανό στρατό, ένα 48ωρο μετά την απαγωγή περίπου 100 μαθητριών οικοτροφείου στην πολιτεία Γιόμπε της βόρειας Νιγηρίας. Εξακολουθούν να αγνοούνται άλλες 13. Πιθανοί δράστες θεωρούνται τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ». Η απαγωγή των μαθητριών θυμίζει την απαγωγή 270 μαθητριών από λύκειο του Τσιμπόκ πριν τέσσερα χρόνια.
ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Η σλοβένικη κυβέρνηση απέπεμψε χτες τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Αντρέι Οστερμαν, μετά τις κακές επιδόσεις Σλοβένων στρατιωτικών σε άσκηση ετοιμότητας του ΝΑΤΟ. Στη θέση του διορίστηκε ο υπαρχηγός του ΓΕΣ, Αλαν Γκέντερ.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το εκπαιδευτικό προσωπικό άνω των 50 βρετανικών πανεπιστημίων (ανάμεσά τους τα πανεπιστήμια Κέμπριτζ, Οξφόρδης κ.ά.) πραγματοποιεί από χτες 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, αντιδρώντας στις δραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στον υπολογισμό των συντάξεών τους. Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και τις επόμενες τέσσερις βδομάδες.
Την απόφασή της να μη συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές στις 22 Απρίλη στη Βενεζουέλα ανακοίνωσε η συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, που συμμετέχει στο λεγόμενο «Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας» (Mesa de Union Democratica) ισχυριζόμενη ότι δεν θα είναι «δίκαιες και νόμιμες». Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα αστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, που πρωτοστάτησαν στις βίαιες διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι με δεκάδες νεκρούς, γι' αυτό και κάποιοι από τους ηγέτες τους κρατούνται σε κατ' οίκον περιορισμό και τους έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές. Πρόκειται, επίσης, για τα κόμματα που δεν δέχτηκαν πριν από 15 μέρες να υπογράψουν τη λεγόμενη «συμφωνία συμφιλίωσης» στο διάλογο που έγινε με την κυβέρνηση στη Δομινικανή Δημοκρατία. Κάποια άλλα κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν, ενώ η κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρυχτούν για την ίδια ημερομηνία και βουλευτικές εκλογές, προκειμένου, μέσω της κάλπης, να αποκατασταθεί και η λειτουργία της Βουλής. Από το Δεκέμβρη 2015 η Βουλή ελέγχεται κατά τα 2/3 από την αντιπολίτευση που ουσιαστικά την έχει αδρανοποιήσει και γι' αυτόν το λόγο η κυβέρνηση, επικαλούμενη το Σύνταγμα, εξέλεξε πέρσι το καλοκαίρι τη Συντακτική Εθνική Συνέλευση, στην οποία έχει τον απόλυτο έλεγχο το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας.
Προχτές, επίσης, η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 735 εκατομμύρια δολάρια από Κινέζους και άλλους επενδυτές, κατά την πρώτη μέρα πώλησης του λεγόμενου νέου κρυπτονομίσματός της, του petro, που βασίζεται στα αποθέματα πετρελαίου της χώρας. Οπως δηλώνεται, αυτή η μέθοδος επιχειρεί να ξεπεράσει τον χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Το νέο αυτό ψηφιακό νόμισμα τύπου bitcoin είναι μια διαδικασία συναλλαγών μέσω διαδικτύου, που πολλοί αμφισβητούν.