ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαβουλεύσεις και... εκτελέσεις εφήβων

Για άλλη μια φορά τα παιδιά των Παλαιστινίων είναι τα θύματα

Associated Press

Για άλλη μια φορά τα παιδιά των Παλαιστινίων είναι τα θύματα
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι ήταν οι χτεσινοί στόχοι του ισραηλινού στρατού, την ώρα που, κατά τους αναλυτές και τα διεθνή πρακτορεία, οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων προχωρούσαν «με καλό ρυθμό».

Ενας 14χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, χτες, από ισραηλινά πυρά στο χωριό Τουμπάς, έξω από την Τζενίν, όταν μαζί με άλλους συνομηλίκους του άρχισαν να πετούν πέτρες προς τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Κρατούσε στο χέρι ένα πλαστικό όπλο. Λίγο αργότερα, ένας 13χρονος συμπατριώτης του σκοτώθηκε από ισραηλινή σφαίρα στο σβέρκο, ενώ περπατούσε με τους γονείς του στην είσοδο του προσφυγικού καταυλισμού της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Γι' αυτό το περιστατικό, ο ισραηλινός στρατός απαξίωσε ακόμη και να κάνει σχόλιο.

Κατά τα άλλα, «αέρας αισιοδοξίας πνέει», κατά τα διεθνή ΜΜΕ, στην περιοχή καθώς «Σαρόν - Αμπάς φαίνεται να αντιμετωπίζουν την πρώτη, μεταξύ τους, κρίση». Επί της ουσίας, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συνομιλούν στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ. Μέχρι στιγμής, καταλήχτηκε, απλώς, να αναπτυχθούν περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί κατά μήκος των συνόρων Γάζας - Ισραήλ, αλλά η ισραηλινή πλευρά δε δίνει τις απαιτούμενες εγγυήσεις ότι οι αστυνομικοί δε θα γίνουν, με την πρώτη ευκαιρία, ο πρώτος στόχος του ισραηλινού στρατού.

Επίσης, η ισραηλινή πλευρά αρνείται έστω και να συζητήσει το ενδεχόμενο να δεσμευτεί, εξίσου, σε μια κατάπαυση του πυρός, κάτι που φαίνεται ότι ζητούν οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις από τον Μαχμούντ Αμπάς προκειμένου να συναινέσουν σε μια, συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, εκεχειρία. Παραλλήλως, πάντως, χαλάρωσε ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας και εντός των ημερών θα επαναλειτουργήσει, μετά από 6 βδομάδες, ο μεθοριακός σταθμός της Ράφα με την Αίγυπτο.

Τέλος, χτες, η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» υποστηρίζει ότι, εκτός από το «πράσινο φως» για ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, η οποία αναβλήθηκε, προς το παρόν, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε «στρατιωτική επιχείρηση» και στο Λίβανο με στόχο την «Χεζμπολάχ». Δε δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Η είδηση, πάντως, από μόνη της κρίνεται εξαιρετικά ανησυχητική.


ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Νέες - έμμεσες - απειλές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Το Ιράν είναι πρώτο στον κατάλογο των προβληματικών περιοχών στον κόσμο για την Ουάσιγκτον». Αυτό δήλωσε ξεκάθαρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ προτιμούν τη διπλωματική λύση όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την απειλή που, κατά το Λευκό Οίκο, εκπροσωπεί.

Ο Τσέινι, όμως, δεν παρέλειψε, με νόημα, να εκφράσει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «το Ισραήλ να αναλάβει μόνο του δράση κατά του Ιράν, εφόσον η Τεχεράνη έχει στην κορυφή της πολιτικής της ατζέντας την καταστροφή του Ισραήλ». Κατέληξε, μάλιστα, ότι μετά από ένα τέτοιο ισραηλινό πλήγμα «το Ισραήλ θα αφήσει τον υπόλοιπο κόσμο να ξεκαθαρίσει το διπλωματικό χάος που θα έχει δημιουργηθεί».

Οι δηλώσεις Τσέινι ήρθαν λίγα 24ωρα μετά το θόρυβο και τις διπλωματικές αντεγκλήσεις που έχουν προκληθεί, σε διεθνές επίπεδο, από το άρθρο του Σέιμουρ Χερς στο περιοδικό «Νιου Γιόρκερ». Ο Χερς υποστηρίζει ότι, με βάση αρκετά αξιόπιστες πηγές, Αμερικανοί κομάντος δρουν, εδώ και 6 μήνες, στο ιρανικό έδαφος εντοπίζοντας και «κλειδώνοντας» στόχους (πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις) ενόψει μιας ενδεχόμενης αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής.

Χτες, για άλλη μια φορά, ο Ιρανός πρόεδρος Χαταμί, κατά την επίσκεψή του στην Ουγκάντα, εκτίμησε ότι είναι «πολύ λίγες οι πιθανότητες πραγματοποίησης αμερικανικής επίθεσης» και κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δε θέλει πόλεμο, αλλά θα υπερασπίσει εαυτόν απέναντι στις ΗΠΑ. Σημείωσε, επίσης, ότι η Ουάσιγκτον «δε δείχνει ιδιαίτερη σωφροσύνη» απειλώντας το Ιράν και επιμένοντας να αγνοεί τις επιπτώσεις μίας τέτοιας κίνησης.


ΙΑΠΩΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ιαπωνική αντίδραση για πιθανή άρση του εμπάργκου όπλων στην Κίνα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Την έντονη αντίδραση της Ιαπωνίας προκαλεί η πρόθεση Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας (και άλλων μελών της ΕΕ) να άρουν το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων που επέβαλαν το 1989 στην Κίνα με αφορμή τη βίαιη καταστολή φοιτητικών διαδηλώσεων στην πλατεία Τιεναμέν του Πεκίνου.

«Η Ιαπωνία αντιτίθεται στην άρση του εμπάργκο. Πρόκειται για ανησυχητικό ζήτημα που αφορά την ασφάλεια και το περιβάλλον όχι μόνο της Ιαπωνίας αλλά και της Ανατολικής Ασίας γενικότερα» είπε κοφτά ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Νομπουτάκα Ματσιμούρα στη διάρκεια χτεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο στο Λονδίνο.

Ο Στρο, που αργότερα χτες βράδυ επρόκειτο να αναχωρήσει για το Πεκίνο στο πλαίσιο προγραμματισμένης διήμερης επίσκεψης, υποστήριξε πως «δεν προβλέπεται απόφαση για την άρση του εμπάργκο τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες αν όχι περισσότερο...». Εντούτοις, την περασμένη βδομάδα, σε συνέντευξή του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» προέβλεψε άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Κίνα «εντός του προσεχούς εξαμήνου», προσθέτοντας πως άρση του εμπάργκο δε θα σημάνει «ποσοτική και ποιοτική αύξηση στις πωλήσεις όπλων από την ΕΕ στην Κίνα»...

Ο Ματσιμούρα, πάντως, ανταπάντησε πως «το όλο ζήτημα προκαλεί το μείζον ενδιαφέρον των ΗΠΑ» και πως «οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικώς αφού κερδίσουν την κατανόηση των ενδιαφερόμενων χωρών»...


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κορυφαία στις εξαγωγές αλλά οι φτωχοί φτωχότεροι

Κατά 10% αυξήθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές εμπορευμάτων το 2004 και έφτασαν το ποσό των 731 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετα οι εισαγωγές ανήλθαν στο ποσό των 575,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ή αύξηση κατά 7,7%. Ετσι σημειώθηκε ένα ενεργητικό 155,6 δισ. ευρώ υπέρ του γερμανικού μεγάλου κεφαλαίου.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία του Βισμπάντεν, πράγμα που έδωσε αφορμή στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, να δηλώσει ότι «αυτό είναι σημείο ότι ξεπεράστηκε η στασιμότητα».

Το γεγονός όμως ότι τα γερμανικά μονοπώλια κατορθώνουν να είναι στις πρώτες γραμμές των εξαγωγών σε διεθνή κλίμακα, δεν έχει ανάλογο θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και των πολλών εκατομμυρίων Γερμανών εργαζομένων και ανέργων.

Ετσι, ο κρατικός προϋπολογισμός σημείωσε το 2004 έλλειμμα 40 δισεκατομμυρίων ευρώ με συνέπεια την αύξηση του δημόσιου χρέους. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε νέα χρέωση και των γερμανικών κρατιδίων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι επίσης πασίγνωστο ότι αντίστροφη εικόνα αυτών των υπερεξαγωγών είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, με βάση τους νόμους Χαρτζ από τις αρχές αυτού του έτους έχουν χαμηλότερα επιδόματα ανεργίας και κοινωνικής βοήθειας.

«Κάτι δεν πάει καλά», γράφει η «Junge Welt» (19 Γενάρη) πρωτοσέλιδα και εξηγεί: «Προπάντων δεν είναι σωστή η διανομή του πλούτου που κερδίζεται. Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις γίνονται προς όφελος των κεφαλαιουχικών εταιριών, μειώνονται τα ανώτατα όρια φορολογίας τους, δεν επιβάλλονται φόροι στις (μεγάλες) περιουσίες. Αυτά είναι μερικά από τα ορόσημα στο δρόμο που οδηγεί στο να γίνονται οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι».

Στο μεταξύ τα λεγόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επαναλαμβάνουν το μόνιμο μοτίβο τους: Να δημιουργηθούν άριστες συνθήκες για τους επενδυτές, γιατί αλλιώς θα επενδύσουν σε άλλες χώρες, με φθηνότερα ημερομίσθια ή ότι θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους εκεί.

Αποδείχνεται κι αυτή τη φορά: Στα υψηλότερα κέρδη των μονοπωλίων, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν έχουν καμία συμμετοχή, αντίθετα μάλιστα με τις διαρκείς περικοπές, τη στασιμότητα των ημερομισθίων και τις συνεχείς ανατιμήσεις γίνονται διαρκώς φτωχότεροι.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ