ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Το παρατεταμένο τέλμα φέρνει «γκρίνια» στο ΝΑΤΟ

Ισορροπεί ανάμεσα σε Βεγγάζη και Τρίπολη το Πεκίνο

Από τις κηδείες των παιδιών που σκοτώθηκαν από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς
Από τις κηδείες των παιδιών που σκοτώθηκαν από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συνεχίζεται η «γκρίνια» στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να υπάρξει μια «παύση» στις επιχειρήσεις για να δημιουργούν «ανθρωπιστικές διόδους» και να «διευκρινιστούν οι κατευθύνσεις των επιδρομών» έτσι ώστε να «μην επαναληφθούν τα δραματικά σφάλματα με απώλειες αμάχων». Το αίτημα διατυπώθηκε από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι και απορρίφθηκε αμέσως από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, τον επικεφαλής της επιχείρησης «Ενωμένος Προστάτης» Καναδό στρατηγό Σαρλ Μπουσάρ, αλλά και από το Παρίσι.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, απάντησε στις αιτιάσεις του Φρατίνι ότι «η παρέμβαση του ΝΑΤΟ έχει σώσει αθώες ζωές και συνεχίζει να το πράττει», αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να γίνονται ορισμένα «εξαιρετικά θλιβερά λάθη». Κατέληξε, δε, ότι «την όλη ιστορία δεν την ξεκίνησε το ΝΑΤΟ, αλλά η λιβυκή ηγεσία». Ο Μπουσάρ, όπως και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, συμπλήρωσε στη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία ότι αν σταματήσουν οι επιχειρήσεις «τότε θα έχει χρόνο να αναδιοργανωθεί ο Καντάφι».

Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη διαφοροποίηση ως προς τις βλέψεις των διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους και να αυξήσουν τα κέρδη τους, ισοπεδώνοντας τη βορειοαφρικανική χώρα, για να τη χρησιμοποιήσουν ως κερκόπορτα και για άλλες περιοχές (Αφρική, αραβικός κόσμος), γεγονός είναι ότι υπάρχουν τριβές για το ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση της Συμμαχίας εφόσον παραμένει το «στρατιωτικό τέλμα». Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση και από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ για μεγαλύτερη συμμετοχή στις επιχειρήσεις. Το ζήτημα έθιξε χτες και η Δανία, της οποίας η υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τη Βεγγάζη και προχώρησε σε αναγνώριση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ως «μοναδικού εκπροσώπου του λιβυκού λαού».

Πιο «διαλλακτική» στάση, προφανώς με απώτερο σκοπό να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και τις συμφωνίες της, όποια και αν είναι η έκβαση της ΝΑΤΟικής επίθεσης στη Λιβύη, εμφανίζεται να λαμβάνει η Κίνα. Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιάνγκ Τζιεντσί, υποδεχόμενος τον επικεφαλής του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου Τζιμπρίλ, χαρακτήρισε το Συμβούλιο «εξαιρετικά σημαντικό συνομιλητή».

Να παρέμβει στις εξελίξεις επιδιώκει, όπως φαίνεται, και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης που ανακοίνωσε, χτες, ότι απέστειλε στη Λιβύη αντιπροσωπεία για να «διαμεσολαβήσει στην κατεύθυνση επίτευξης πολιτικής λύσης». Τα αποτελέσματα της διαμεσολάβησης θα εκτιμηθούν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού στις 28-30 Ιουνίου.

ΣΥΡΙΑ
«Βολές» κατά ΕΕ, «χείρα φιλίας» προς Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Συρίας και Βρυξελλών μετά τις διπλωματικές διαρροές που αναφέρουν επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Συρίας, η οποία θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής των επόμενων 24ώρων. Κατά τις πηγές αυτές, οι νέες κυρώσεις αφορούν σε τέσσερις ακόμη συριακές στρατιωτικές εταιρείες καθώς και επτά νέα πρόσωπα, μεταξύ αυτών τρεις Ιρανούς.

Σε εκτενή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίμ Μουάλεμ, κατηγόρησε την ΕΕ ότι «επιλέγει να ενημερώνεται από πηγές εκτός Συρίας λαμβάνοντας αποφάσεις που επιτείνουν το χάος στη χώρα». Προειδοποίησε ότι «η Ευρώπη δεν είναι ολόκληρος ο κόσμος», προαναγγέλλοντας ότι η Δαμασκός σκέφτεται να αποσυρθεί από την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία - Euromed - που έγινε προσπάθεια ν' αναβιώσει από το 2008 με, κυρίως, γαλλική πρωτοβουλία και απώτερο στόχο τη διευκόλυνση της διείσδυσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στις βορειοαφρικανικές και αραβικές χώρες.

Ο Ουαλίμ Μουάλεμ ξεκαθάρισε ότι η Δαμασκός «απορρίπτει κάθε ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά της». Κατηγόρησε τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, που έχει επανειλημμένα εκφραστεί σκληρά για τη συριακή ηγεσία, ότι «έχει ακόμη ψευδαισθήσεις αποικιοκρατίας και σαφώς δεν έχει δικαίωμα να κρίνει τη νομιμότητα της ηγεσίας Ασαντ». Δεν παρέλειψε να επαναλάβει την εκδοχή ότι πίσω από τις ταραχές κρύβονται, πιθανότατα, και στοιχεία της «Αλ Κάιντα» καθώς δολοφονήθηκαν μέλη των σωμάτων ασφαλείας και να επαναδιατυπώσει την πρόσκληση προς τους Σύρους που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία να επιστρέψουν στη Συρία.

Ο Μουάλεμ εμφανίστηκε πιο «φιλικός» προς την Αγκυρα καλώντας την να «επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στη Συρία μετά το νέο διάγγελμα Ασαντ» (κατά το οποίο υποσχέθηκε εκ νέου «μεταρρυθμίσεις» και μίλησε για συνωμοσία). Ενδιαφέρον έχει, επίσης, το γεγονός ότι ο Σύρος ΥΠΕΞ δεν αναφέρθηκε, χτες τουλάχιστον, στις ΗΠΑ, παρά το ότι έχουν, επίσης, επιβάλει κυρώσεις.

Τη δική της σημασία έχει και η νέα παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος επανεκλέχτηκε στη συγκεκριμένη θέση. Ο Μπαν Κι Μουν ζήτησε, πάλι, να επιτραπεί η αποστολή ειδικής αντιπροσωπείας του ΟΗΕ και σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος υποστήριξε ότι «η ηγεσία Ασαντ χάνει διαρκώς σε αξιοπιστία αφού δεν εφαρμόζει όσα λέει». Κάλεσε, μάλιστα, το Συμβούλιο Ασφαλείας «να υιοθετήσει κοινές αποφάσεις».

Κατά τ' άλλα, εντός Συρίας αντικαθεστωτικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού και συνέλαβαν 100 φοιτητές που διαδήλωναν. Επίσης, εξέγερση σημειώθηκε στις κεντρικές φυλακές της Χάσακα, όπου 2.000 κρατούμενοι διαμαρτύρονται επειδή 10 συγκρατούμενοί τους δε συμπεριλήφθηκαν στη νέα γενική αμνηστία που έδωσε ο Πρόεδρος Ασαντ.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Καταδίκες πυροδοτούν νέα ένταση

ΜΑΝΑΜΑ.--

Σε ισόβια καταδικάστηκαν οκτώ σιίτες ακτιβιστές που κρίθηκαν ένοχοι για «συμμετοχή σε συνωμοσία ανατροπής της ηγεσίας του εμιράτου του Μπαχρέιν σε συνεννόηση με τρομοκρατική οργάνωση και σε συνεργασία με ξένο κράτος» (υπονοείται το Ιράν). Στη συγκεκριμένη δίκη οι κατηγορούμενοι ήταν 21 μέλη πολιτικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Μεταξύ των οκτώ συγκαταλέγονται ο Αμπντουλχάντι αλ Κχαουάτζα, επικεφαλής σιιτικής οργάνωσης δικαιωμάτων, ο Αμπντ αλ Τζαλίλ Σινγκάς, επικεφαλής του ακραίου σιιτικού κινήματος «Χακ» για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία καθώς και ο Χασάν Μουσχάιμα, ηγετική φυσιογνωμία του σιιτικού κινήματος στο εμιράτο που επέστρεψε από το Λονδίνο το Φεβρουάριο. Από τους συγκατηγορούμενούς τους, 10 καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια κάθειρξης, 2 σε 5ετή κάθειρξη και ένας σε 2ετή. Από τους 21 οι 7 καταδικάστηκαν ερήμην. Ολοι έχουν δικαίωμα έφεσης εντός 15νθημέρου.

Πρόκειται για μία από τις πολλές δίκες που διεξάγονται στο Μπαχρέιν. Στο εδώλιο κάθονται οι 400 συλληφθέντες στις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το εμιράτο το Φεβρουάριο και οδήγησαν στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης με πρόσχημα την οποία κλήθηκαν ν' αναπτυχθούν στη χώρα και στρατεύματα από άλλες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σ. Αραβία, ΗΑΕ). Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έγινε στις αρχές Ιουνίου.

Οι σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του εμιράτου, κατηγορούν τη σουνιτική βασιλική ηγεσία για διακρίσεις σε βάρος τους. Παράλληλα, με τα μέτρα καταστολής, ο εμίρης έχει καλέσει σε «εθνικό διάλογο», προοπτική που δε φαίνεται να προχωρά μετά από τις χτεσινές καταδίκες και αυτές που αναμένονται στις επόμενες δίκες. Χαρακτηριστικά, το μετριοπαθές σιιτικό κόμμα «Ουέφακ», που έχει αποσυρθεί από τη Βουλή, υποστήριξε ότι «οι καταδίκες συντηρούν την ένταση και το διχασμό».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Αποχώρηση» ανακοινώνει ο Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το σχέδιο για την έναρξη της «αποχώρησης» των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν αναμενόταν να ανακοινώσει αργά χτες το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, το οποίο εμφανίζεται ως το «πρώτο βήμα» για τον «τερματισμό» του 10ετούς ιμπεριαλιστικού πολέμου, που συναντά πλέον αντιδράσεις και μεταξύ των Αμερικανών, ιδιαίτερα σε περιόδους καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ενα επικοινωνιακό περισσότερο μέτρο, που εμφανίζουν πληροφορίες ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν, 10.000 - 15.000 Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες. Θα ακολουθήσουν κάποιες αναχωρήσεις ενδεχομένως, το 2012, ενώ τουλάχιστον 70.000 θα είναι αυτοί που θα παραμείνουν έως το 2014 και ...αργότερα.

Η εγκάθετη κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι από την πλευρά της δηλώνει έτοιμη να αναλάβει ο αφγανικός στρατός που εκπαιδεύτηκε από το ΝΑΤΟ, τα ηνία των επιχειρήσεων.

Χτες έξι Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις Ταλιμπάν, στην επαρχία Γκάζνι, ενώ οι επιθέσεις συνεχίζονται και στο Πακιστάν. Τρεις σιίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση ενόπλου στα νοτιοδυτικά της χώρας, στην περιοχή Αχνταραμπάντ.

Την ίδια στιγμή οι συλλήψεις και οι ανακρίσεις αξιωματούχων του πακιστανικού στρατού αναφορικά με σχέσεις που διατηρούν με ισλαμιστικές οργανώσεις, αυξάνει τη φιλολογία για εισχώρηση «ισλαμιστών» στις τάξεις του κυβερνητικού στρατού, γεγονός που θα τον καθιστούσε «αναξιόπιστο» στο κυνήγι των «Ταλιμπάν»...

ΣΟΥΔΑΝ - ΗΠΑ
Απειλές Μπασίρ για τα πετρέλαια

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το πιστόλι στον κρόταφο της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης, περίπου δύο βδομάδες πριν την επίσημη κήρυξη ανεξαρτησίας στο Νότιο Σουδάν έβαλε, χτες, ο Σουδανός ισλαμιστής Πρόεδρος, Ομάρ Αλ Μπασίρ, εκβιάζοντας το μοίρασμα των πετρελαϊκών εσόδων από τις γεωτρήσεις μαύρου χρυσού που γίνονται ως επί το πλείστον στο νότο...

Οπως είπε, απευθυνόμενος στο Νότιο Σουδάν, υπάρχουν τρεις «λύσεις»: α) Μοιραζόμαστε το πετρέλαιο, β) μας πληρώνετε δασμούς και φόρους για κάθε βαρέλι πετρελαίου που θα περνά από τους πετρελαιαγωγούς και τα λιμάνια μας, γ) κλείνουμε τις στρόφιγγες των αγωγών...

Οι εκβιασμοί του Ομάρ Μπασίρ είναι προφανές πως προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στο παραπέντε των διαπραγματεύσεων σχετικά με τους τρόπους συνεργασίας βορρά και νότου για τα πετρέλαια της σουδανικής γης. Πάντως, οι Νοτιοσουδανοί αξιωματούχοι και οι πρώην αντάρτες του SPLA απέφυγαν να ρίξουν, τουλάχιστον άμεσα, λάδι στη φωτιά των ήδη τεταμένων σχέσεων με τους ισλαμιστές του Χαρτούμ.

Χτες επίσης, από την Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ζήτησε από σουδανικό βορρά και νότο να συμφωνήσουν άμεσα σε εκεχειρία τερματίζοντας τις αιματηρές συγκρούσεις στο (πετρελαιοφόρο...) Νότιο Κορντοφάν. Χαρακτήρισε τουλάχιστον «ιδιαίτερα ενοχλητικές» τις πληροφορίες που φέρουν τα βορειοσουδανικά στρατεύματα να εκτελούν και να συλλαμβάνουν αμάχους στο Νότιο Κορντοφάν με μοναδικό κριτήριο τη φυλετική καταγωγή από την κοινότητα των Νούμπα και το μαύρο χρώμα δέρματος...

Απ' την άλλη εξέφρασε την υποστήριξή του στη συμφωνία που έκαναν τη Δευτέρα Βορειοσουδανοί και Νοτιοσουδανοί ηγέτες με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» της κεντρικής περιοχής Αμπγέι και την ανάπτυξη κυανόκρανων από την Αιθιοπία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ