ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ετοιμάζεται νέα παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης»

Στο όνομα της ετοιμότητας απέναντι σε «τρομοκρατικές απειλές»

Η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού μόνιμη στους γαλλικούς δρόμους
Η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού μόνιμη στους γαλλικούς δρόμους
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα σχέδιά του να «επιμηκύνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις προεδρικές εκλογές» (σ.σ. τέλη Απρίλη) ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του σε μεγάλα γαλλικά δίκτυα, προμηνύοντας νέα ένταση του κλίματος και των μέτρων καταστολής με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Αλλωστε, και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξή του στο BBC, υπογράμμισε πως το Γενάρη «χωρίς αμφιβολία το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα παραταθεί για μερικούς μήνες». Το Γενάρη λήγει η εξάμηνη παράταση που είχε αποφασιστεί τον περασμένη Ιούλη. Από τον περσινό Νοέμβρη και τις επιθέσεις στο Παρίσι, θα είναι η πέμπτη κατά σειρά τέτοια απόφαση για την επιβολή μέτρων «έκτακτης ανάγκης».

«Στις σημερινές συνθήκες είναι δύσκολο να τερματίσουμε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Συν τοις άλλοις σε μερικές βδομάδες θα εμπλακούμε σε μια προεκλογική καμπάνια με συναντήσεις, δημόσιες συναθροίσεις κ.τ.λ. Αρα πρέπει να προστατέψουμε τη δημοκρατία μας», ανέφερε ο Βαλς και συνέχισε: «Εξάλλου, αυτή η κατάσταση (έκτακτης ανάγκης) μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις έρευνες, τους διοικητικούς ελέγχους που είναι αποτελεσματικοί... έτσι, ναι, θα ζήσουμε χωρίς αμφιβολία μερικούς μήνες (ακόμα) σε αυτό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης...».

Αλλά και από το βήμα της γαλλικής Βουλής, ο Βαλς τόνισε πως «η Γαλλία πρέπει να είναι διαυγής απέναντι σε αυτή την απειλή (από την τρομοκρατία)».

Θυμίζουμε ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης συνεπάγεται μια σειρά περιορισμούς κατά συγκεντρώσεων και άλλων κινητοποιήσεων, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δικαστικών και αστυνομικών αρχών κ.τ.λ. Ηδη, από το Νοέμβρη του 2015 πάνοπλοι αστυνομικοί αλλά και στρατιώτες κυκλοφορούν ακροβολισμένοι σε Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ συνολικά οι ανάγκες του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» έχουν διευρύνει την προσπάθεια αρπαγής της λαϊκής συναίνεσης για ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Συρία και Ιράκ, αλλά και σε Βόρεια Αφρική, οπουδήποτε ο γαλλικός ιμπεριαλισμός θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει έναντι των ανταγωνιστών του.

Ο Πούτιν μπορεί να γίνει και «συνέταιρος»

Την ίδια στιγμή, η γαλλική πλουτοκρατία προσπαθεί να διαμορφώσει προτεραιότητες και σε ένα πλαίσιο διαφόρων ανακατατάξεων και άλλων διεργασιών. Ετσι, στη συνέντευξή του, ο Ολάντ αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, στον απόηχο και των συζητήσεων για πιθανές αναπροσαρμογές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ (μετά την εκλογή Τραμπ). «Εχουμε (πολλά) πράγματα να συζητήσουμε με τη Ρωσία... Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να είναι συνέταιρος σε πεδία στα οποία έχουμε κοινά συμφέροντα... Αν οι συμφωνίες του Μινσκ υλοποιηθούν πλήρως, οι κυρώσεις θα αρθούν», ανέφερε μεταξύ άλλων. Τέλος, όσον αφορά τις εκλογές της επόμενης άνοιξης, ο Ολάντ τόνισε πως «αν η αριστερά δεν ενωθεί, δε θα μπορεί να είναι παρούσα στο ραντεβού... αν η Γαλλία διχαστεί, αν διασπαστεί, τότε η Γαλλία θα παρακμάσει».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ - Βαλς, Μανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε χτες και επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017, «με σύνθημα την ελπίδα» και στόχο την «έξοδο από το (πολιτικό) στάτους κβο» για την αντιμετώπιση των «προκλήσεων μίας νέας εποχής», όπως είπε.

ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Σφήνα σε Ρωσία για το Κόσσοβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τη δεδομένη ρευστότητα των ενδοϊμπεριαλιστικών συμμαχιών και αντιπαραθέσεων προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ο Ουκρανός πρέσβης στη Σερβία, Ολεκσάντρ Αλεκσάντροβιτς, ως μέσο πίεσης για να κερδίσει την υποστήριξη της σερβικής πολιτικής ηγεσίας στην κυβέρνησή του, σπέρνοντας «δαιμόνια» στις σχέσεις της με τη ρωσική. Συγκεκριμένα, προέβλεψε πιθανή αλλαγή στάσης της Μόσχας όσον αφορά την έως τώρα άρνησή της να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου που έχουν στήσει ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία θα μπορούσε να προδώσει το Κοσσυφοπέδιο, εάν η Δύση αναγνωρίσει την Κριμαία» και πρόσθεσε πως «σήμερα η Ρωσία διατηρεί το βέτο (στον ΟΗΕ) για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αύριο μπορεί να το άρει... η Ρωσία άσκησε βέτο όχι γιατί αγαπά τόσο πολύ τους Σέρβους, αλλά γιατί αυτό εξυπηρετεί την πολιτική της». Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση για την αντίδραση του Ουκρανού διπλωμάτη.

Συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν στις Βρυξέλλες οι διήμερες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χτες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, με στόχο τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων. Στην ατζέντα των συνομιλιών είχαν πρώτες θέσεις ζητήματα όπως η εφαρμογή των συμφωνιών αμφοτέρων των πλευρών για την περιβόητη «Ενωση Σερβικών Δήμων Κοσσόβου» για το δικαστικό σύστημα, τις τηλεπικοινωνίες, την ελευθερία κίνησης και θέματα διοίκησης.

Μία από τις πρώτες συμφωνίες των δύο πλευρών που ανακοινώθηκαν χτες, αφορούσε τη δημιουργία νέου τηλεφωνικού κωδικού (383) για το Κοσσυφοπέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Δεκέμβρη.

Επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας ήταν ο Μάρκο Ντζούριτς (που είναι διευθυντής του σερβικού κυβερνητικού γραφείου) και της κοσσοβάρικης αντιπροσωπείας η Εντίτα Ταχίρι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η διεθνής υπηρεσία του BBC ξεκινά 11 νέα ξενόγλωσσα προγράμματα στοχεύοντας στην αύξηση της προπαγάνδας σε χώρες της Ανατολικής και Δυτικής Αφρικής, αλλά και σε χώρες της Ασίας με πρώτη τη ΛΔ Κορέας έπειτα από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αυξήσει τη χρηματοδότηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Εγκρίθηκε κατ' αρχήν από το ισραηλινό κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση εκατοντάδων σπιτιών Εβραίων εποίκων που κτίστηκαν πάνω σε γη ιδιοκτησίας Παλαιστινίων. Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τον ολοένα και αυξανόμενο ρόλο των εποίκων στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ, κατατέθηκε στη Βουλή μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για εκκένωση περίπου 2.500 σπιτιών Εβραίων εποίκων, που κτίστηκαν σε γη ιδιοκτησίας Παλαιστινίων στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, έως τις 25 Δεκέμβρη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Σημαντικές ζημιές σε τρεις πετρελαιαγωγούς στο Δέλτα του Νίγηρα στη νότια Νιγηρία προκάλεσαν χτες ένοπλοι της νέας οργάνωσης «Εκδικητές του Δέλτα του Νίγηρα». Οι επιθέσεις έγιναν σε αγωγούς της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας AGIP, της νιγηριανής πετρελαϊκής «Oando» και της oλλανδοβρετανικής «Shell» που εφοδίαζαν με 300.000 βαρέλια πετρελαίου τη μέρα τον τερματικό σταθμό εξαγωγής «μαύρου χρυσού» στην πολιτεία Μπαγέλσα. Η επίθεση έγινε σε αντίποινα για επιθέσεις του στρατού αλλά και για την μόλυνση που προκαλούν οι εταιρείες.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση με παγιδευμένη με εκρηκτικά μοτοσικλέτα που έπεσε πάνω σε όχημα που μετέφερε μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας στην Καμπούλ. Ακόμα 13 άτομα τραυματίστηκαν. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι η συγκεκριμένη μονάδα ανήκει στις υπηρεσίες φύλαξης υψηλόβαθμων αξιωματούχων και είναι η δεύτερη φορά που δέχεται επίθεση φέτος.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε εκτίμησε ότι οι σχέσεις του με τον νέο Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, θα εξελιχθούν ομαλά καθώς ο Τραμπ «δεν ανακατεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα αντιμετωπίσει με δικαιοσύνη τους παράνομους μετανάστες που σχεδιάζεται να απελαθούν.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Αποχώρηση και της Ρωσίας

ΜΟΣΧΑ.--

Καταγγέλλοντας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης για μεροληψία και υπαινισσόμενοι τη χειραγώγησή του από αντίπαλες γεωπολιτικά δυνάμεις, Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες την αποχώρηση της χώρας τους από την ιδρυτική συνθήκη συγκρότησής του. Με τον τρόπο αυτό, η Ρωσία έγινε χτες η τέταρτη χώρα (μετά το Μπουρούντι, τη Νότια Αφρική και την Γκάνα) που αποφάσισε να αποχωρήσει από την ιδρυτική συνθήκη, την οποία ουδέποτε είχε στην ουσία επικυρώσει.

«Μέσα σε 14 χρόνια δραστηριότητας, το ΔΠΔ εξέδωσε μόνο τέσσερις ετυμηγορίες, δαπανώντας ωστόσο πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα. Επισήμανε χαρακτηριστικά την επιλογή των δικαστών του ΔΠΔ να επικεντρώνονται σε εγκλήματα που φέρονται ότι διαπράχθηκαν από τις πολιτοφυλακές της Οσετίας και τα ρωσικά στρατεύματα στη Γεωργία, στη διάρκεια του πολέμου τον Αύγουστο του 2008, αποσιωπώντας όσα διαπράχθηκαν από τα γεωργιανά στρατεύματα. «Σε τέτοιες συνθήκες, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για αξιοπιστία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», τόνισε η Ζακχάροβα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε πως η αποχώρηση από το καταστατικό ίδρυσης του δικαστηρίου δρομολογήθηκε με διάταγμα που υπέγραψε νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η ανακοίνωση του ΔΠΔ, πως η ενοποίηση της Κριμαίας με τη Ρωσία ισοδυναμεί με ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, είναι αντίθετη με την πραγματικότητα» πρόσθεσε ο Πεσκόφ, σημειώνοντας πως μία τέτοια ανακοίνωση μεταξύ άλλων αγνοεί «και τη θέληση του λαού της Κριμαίας που εκφράστηκε σε δημοψήφισμα για ένωση με τη Ρωσία».

Στην Ινδία ο Πρόεδρος του Ισραήλ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

«Σημαντικό σύμμαχο και στενό φίλο του Ισραήλ, κράτος με το οποίο έχουμε πολλά κοινά» χαρακτήρισε την Ινδία ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν, πριν ξεκινήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού Προέδρου στη συγκεκριμένη ασιατική χώρα μετά από 20 χρόνια. Πρόκειται για εξαήμερες επαφές, όχι μόνο στο Νέο Δελχί, αλλά και στις περιοχές Αγκρα, Καρνάλ, Τσαντιγκάρ, Μουμπάι. Στην ισραηλινή αντιπροσωπεία συμμετέχουν και εκπρόσωποι πολλών επιχειρήσεων. Μία από αυτές είναι η εταιρεία «Water Gen», που δραστηριοποιείται στη διαχείριση υδάτινων πόρων, έναν τομέα που με δεδομένο τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες του τεράστιου ινδικού πληθυσμού, γεννά πολλές ορέξεις σε ισχυρά μονοπώλια.

Ινδικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να διευρύνουν κι άλλο τη βάση της ήδη στενής τους συνεργασίας, να συντονίσουν τις δράσεις τους ειδικά στην «άμυνα» και την «καταπολέμηση του εξτρεμισμού». Επίσης, συμφώνησαν να δυναμώσουν τη συνεργασία τους και στο εμπόριο, αλλά και σε επενδύσεις σε διάφορους τομείς, με τον Ρίβλιν να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «είμαστε έτοιμοι να παράξουμε στην (ίδια την) Ινδία αλλά και με την Ινδία».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Ινδία είναι και ένας από τους καλύτερους πελάτες της στρατιωτικής βιομηχανίας του Ισραήλ (και γενικά ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς οπλικών συστημάτων στον κόσμο).



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ