ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
Νέα επιδείνωση σε όλους τους δείκτες

LaPresse

Ενα ακόμα αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε μέσα σε ελάχιστες μέρες, με τα νέα κρούσματα χτες να φτάνουν τα 667 (ημερήσια μεταβολή +2,6%). Από αυτά, 250 εντοπίστηκαν στην Αττική, 125 στη Θεσσαλονίκη, 30 στη Βοιωτία, 20 στην Κοζάνη, 16 στη Λάρισα, από 10 σε Σέρρες, Πέλλα και Καβάλα. Τα υπόλοιπα κατανέμονται σε όλη τη χώρα, ενώ 39 είναι υπό διερεύνηση. 87 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. 8 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο αριθμός των θανόντων είναι 528. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26.469, εκ των οποίων τα 5.112 είναι ενεργά.

Ηδη από το διάστημα 8 έως 14 Οκτώβρη (δηλαδή πριν από την έξαρση κρουσμάτων την τελευταία βδομάδα) σύμφωνα με την 19η έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Covid-19 διαπιστώνεται ότι:

  • Ο μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα αυξήθηκε σε 6,4 (από 4,7 στην προηγούμενη έκθεση).
  • Ο μέσος όρος κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 365 κρούσματα ανά ημέρα (από 354). Περίπου το 50% των νέων κρουσμάτων συνεχίζουν να καταγράφονται στην Αττική.
  • Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ είναι 87 (από 88 στην προηγούμενη έκθεση).
  • Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση στο 40% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική ανέρχεται σε 65%.
  • Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα είναι 12.903 (μεγάλο μέρος τους εξακολουθούν να πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας). 4% - 13% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.

Οπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, επιθετική αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε Περιφέρειες του βόρειου τμήματος της χώρας, όπως σε Θεσσαλονίκη (με 652 ενεργά κρούσματα), Σέρρες, Καστοριά και Γιάννενα. Η κατάσταση στην Αττική παραμένει εύθραυστη.

«Η μπάλα» της ευθύνης και πάλι στην εξέδρα

Και ενώ η επιδημία παρουσιάζει «σημεία περαιτέρω σταθερής εξάπλωσης» και κρίνεται ως ανησυχητική και επικίνδυνη, η κυβέρνηση αρνείται να πάρει, έστω και τώρα, ουσιαστικά μέτρα θωράκισης και δηλώνει με θράσος ότι «το κράτος κάνει ό,τι είναι να κάνει», πετώντας για πολλοστή φορά το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη.

Αποκαλυπτικά είναι όσα ειπώθηκαν προκειμένου να δικαιολογηθούν οι παλινωδίες και στο θέμα της επαναφοράς φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες της πρώτης κατηγορίας (βλέπε και θέμα στη σελίδα 21).

«Τα μέτρα προσαρμόζονται σε έναν κανόνα, τη δημόσια υγεία», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ισχυρισμός που καταρρέει από τα μέτρα που προσαρμόστηκαν στις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου το καλοκαίρι και τις ανάγκες των εργοδοτών χειμώνα - καλοκαίρι, στην υποστελέχωση που μαστίζει όλους τους κρίκους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Οσο για την ανάγκη καθολικού αντιγριπικού εμβολιασμού του πληθυσμού, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης «κρύφτηκε» πίσω από την αύξηση κατά 1 εκατ. στα εμβόλια σε σχέση με πέρυσι. «Εφόσον παραστεί ανάγκη για περισσότερες δόσεις, κοιτάζουμε αν υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις από άλλα κράτη - μέλη που δεν είχαν την κατανάλωση που είχαν προβλέψει», ισχυρίστηκε ο υφυπουργός, ενώ η χώρα κάθε χρόνο μετράει τουλάχιστον 100 νεκρούς από τη γρίπη, δεκάδες ανθρώπους στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και φέτος με το πρώτο «φύσημα» της πανδημίας «το ΕΣΥ ήδη πιέζεται».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η αναζωπύρωση της πανδημίας φέρει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής

Συνέντευξη Τύπου χτες στην Κοζάνη

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται για δεύτερη φορά η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η οποία από την περασμένη Παρασκευή και τουλάχιστον έως τις 29/10 βρίσκεται σε καραντίνα, καθώς εντάχθηκε στο «Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου».

Σε παρέμβασή της γι' αυτήν την εξέλιξη, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου, στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Μίλησαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, η Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ, Τίνα Κουζιάκη, και η Χάρις Λαμπαδά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και νοσοκομειακή γιατρός.

Στις τοποθετήσεις τους, τα στελέχη του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να αξιοποιήσουν την πείρα του κινήματος που όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, δεν «πάγωσε» τις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα του λαού στην Υγεία, στην εργασία και την Παιδεία. Διαβεβαίωσαν πως το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να δυναμώσει αυτή η πάλη με κάθε τρόπο, ώστε ο λαός και οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στη δύναμή τους, να καθορίσουν τις εξελίξεις.

Ο Λ. Στολτίδης στάθηκε στις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, της Τοπικής Διοίκησης και της εργοδοσίας για τη διασπορά του ιού, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η αναζωπύρωση της πανδημίας φέρει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής, που έπαιξε την υγεία του λαού στον τζόγο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Σημείωσε πως η ανεπαρκέστατη προετοιμασία του δημόσιου συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η σπατάλη του χρόνου που κερδήθηκε από το πρώτο κύμα με θυσίες όλου του λαού προκαλούν δικαιολογημένα αγανάκτηση και ανησυχία.

Η Χ. Λαμπαδά ανέφερε μεταξύ άλλων πως η πραγματικότητα στην περιοχή «βοά» για το αντίθετο από τις τυμπανοκρουσίες περί ενίσχυσης των νοσοκομείων και των δομών ΠΦΥ. Είπε χαρακτηριστικά πως οι δομές Υγείας της περιοχής δεν είδαν καμία αξιοσημείωτη μεταβολή σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, τα οποία «μπήκαν στην πρώτη φάση της επιδημίας με κενές το 35-40% των οργανικών θέσεων σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ενώ με τις προσλήψεις που έγιναν δεν καλύφθηκε ούτε το 10% των ελλείψεων αυτών». Ακόμα, μίλησε για την «κατάσταση πολέμου», όπως την χαρακτήρισε, που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Κοζάνης και ειδικά στην Παθολογική Κλινική, με την πληρότητα να φτάνει 100% σε κλίνες, με την αθρόα προσέλευση περιστατικών στο Τμήμα Επειγόντων, τη μεγάλη αναμονή των ασθενών και το χωροταξικό πρόβλημα που δημιουργείται.

Η Τ. Κουζιάκη μίλησε για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. «Είναι χαρακτηριστικό», ανέφερε ότι «πλέον στους περισσότερους χώρους της ΔΕΗ έχουν εντοπιστεί κρούσματα», δηλαδή σε χώρους που «είναι οι πλέον μαζικοί, συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος των εργαζομένων της περιοχής».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εικόνα από την Εκπαίδευση, όπου η πλειοψηφία των τμημάτων μέσα στις πόλεις έχουν περισσότερους από 25 μαθητές, ενώ σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και σε προσωπικό καθαριότητας.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συνέντευξη Τύπου θα δημοσιευτεί αύριο στον «Ριζοσπάστη».
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
«Πυξίδα» η πολιτική της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Δημοσίου και του ιδρύματος «Αλ. Ωνάσης», στο οποίο περιέχονται επίσης διατάξεις για την πανδημία.

Η σύμβαση αφορά την κατασκευή και λειτουργία παιδιατρικής καρδιοχειρουργικής κλινικής και κέντρου μεταμοσχεύσεων, εκσυγχρονισμό και συντήρηση υπαρχουσών υποδομών κ.ά. Υπογράφηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται από τη ΝΔ, ενώ έδωσε και χτες την ευκαιρία να παρουσιάζονται από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα οι επενδύσεις του κεφαλαίου στην Υγεία ως «ευεργεσία».

Οσον αφορά τις διατάξεις για την πανδημία, αυτές περιορίζονται στην παράταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία έως τις 31/10/2021 και στη δημιουργία 1.800 οργανικών θέσεων για στελέχωση των ΜΕΘ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται κανένα μέτρο για τις ανάλογες μόνιμες προσλήψεις και με χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των θέσεων αυτών.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για δωρεά που γίνεται και θα παραχωρηθεί στο Δημόσιο, θα περάσει στην πλήρη ευθύνη και λειτουργία από το κράτος, ώστε να παρέχονται δωρεάν όλες οι υπηρεσίες σε όλους όσοι τις χρειάζονται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αλλά για επένδυση προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση σε έναν πολύ σοβαρό τομέα της Υγείας».

Για τις άλλες διατάξεις, επισήμανε ότι δεν καλύπτουν τα τεράστια κενά στην Υγεία, αλλά κινούνται στη συνεχιζόμενη πολιτική της «υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος απαντώντας στο επαναλαμβανόμενο κυβερνητικό αφήγημα για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας ανέφερε: «Εδώ υπάρχουν πολύμηνες λίστες αναμονής ακόμη και για απλά ιατρικά ραντεβού. Στην πρώτη φάση της πανδημίας οδηγήθηκαν σε αναβολή δεκάδες χιλιάδες τακτικά χειρουργεία», ενώ παράλληλα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους αγωνιστές υγειονομικούς με ΜΑΤ και χημικά.

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ενα βήμα πριν από την απόλυση εκατοντάδες εργαζόμενοι

Ενώ η υποστελέχωση μαστίζει τις προνοιακές δομές, η κυβέρνηση προχωρά τις επόμενες μέρες σε απολύσεις επικουρικών εργαζομένων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας.

Οπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Προνοιακών Επικουρικών, «εργαζόμαστε σε θεραπευτήρια - γηροκομεία, κέντρα φιλοξενίας ΑμεΑ και εγκαταλελειμμένων παιδιών, συνεχόμενα, χωρίς μέρα κενό, οι παλιότεροι συνάδελφοι για 6 χρόνια (...) Καλύπτουμε τραγικά κενά σε μόνιμο προσωπικό, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θέσεις νευραλγικές για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.

Ολα αυτά τα χρόνια, 300 εργαζόμενοι, παλέψαμε για να μη βρεθούμε στο δρόμο (κάποιοι απλήρωτοι επί μήνες), για να κρατήσουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στη δουλειά. Διεκδικήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις μόνιμη και σταθερή δουλειά, τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου. Δουλέψαμε με το άγχος της ημερομηνίας λήξης, από παράταση σε παράταση και πάλι από την αρχή. Ακούσαμε επίσημες ευχαριστίες και χειροκροτηθήκαμε γιατί γίναμε "ασπίδα ζωής" αυτών των ανθρώπων εν μέσω πανδημίας από τον κορονοϊό.

Το υπουργείο Εργασίας, την ίδια ώρα που δηλώνει ότι παίρνει όλα τα μέτρα προστασίας (απαγορεύσεις επισκεπτηρίου, θερμομετρήσεις κ.λπ.), ότι δεν υπήρξε ούτε μία απώλεια ζωής στους φορείς που εποπτεύει, εξαπατά την κοινή γνώμη, τους περιθαλπόμενους στα Κέντρα Πρόνοιας και τις οικογένειές τους, απολύοντας το ίδιο το προσωπικό που προστατεύει την υγεία και τη ζωή αυτών των ανθρώπων».

Οι συμβάσεις μεγάλης μερίδας των επικουρικών λήγουν από μέρα σε μέρα, μέχρι τις 31 Δεκέμβρη. «Από μέρα σε μέρα, η έκδοση των προσωρινών πινάκων από τον ΑΣΕΠ (για την προκήρυξη 7Κ/2019) θα σημάνει "ξαφνικό θάνατο" για όσους δεν είμαστε μέσα και θα αφήσει τα Κέντρα Πρόνοιας χωρίς έμπειρο προσωπικό», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα. «Δυστυχώς αυτή είναι η πολιτική Πρόνοιας που ασκείται από την κυβέρνηση», υπογραμμίζουν οι επικουρικοί και απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να απεμπλακεί η παράταση των συμβάσεων από τα προσωρινά αποτελέσματα της 7Κ/2019 (έγινε ήδη στην 2Κ/2019 για τους φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας και στο «Βοήθεια στο Σπίτι»), την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό.

Τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ